Apr. 27, 2021

Poem

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ И ЛЕСНО ДОСТЪПНИ СУПЕР ХРАНИ - продължение 7
ЧАЙ

Има солидни доказателства, че консумацията на чай е свързана с понижаване на рискът от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Връзката беше забелязана когато бяха сравнени артериите на американските китайци, пиещи чай, с артериите на хората от Кавказ, пиещи кафе. Пиешите чай имат 2/3 щети по коронарна артерия и само 1/3 на церебрална артерия направена при аутопсия в сравнение с тези, които пият кафе. Друго проучване установи, че при мъжете, които пият една-две чаши чай дневно, смъртните случаи от коронарна болест са били намалени с 40 на сто, а друго проучване от Харвард показва, че има 44 % по-нисък риск от сърдечен удар при хора, които пият най-малко една чаша чай дневно. Докато някои проучвания по отношение на чаят и исхемичната болест на сърцето са неубедителни, в проучванията с животни, както знаем със сигурност, че катехините намаляват нивата на холестерол, особено лошия холестерол. Има също така и определено обратнопропорционална връзка между консумацията на чай и нивата на хомоцистеин, което, разбира се, е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Чаят също играе роля в поддържането на лигавицата на кръвоносните съдове, което от своя страна намалява рискът от коронарна болест на сърцето. Бихте могли да се насладите на тези положителни ползи, ако пиете между една и три чаши дневно, а за по-голяма защита - увеличете общото потребление на чай.

Интересното е, че едно изследване показва, че консумацията на чай в годината преди сърдечен удар се свързва с по-ниска смъртност вследствие на сърдечен удар. В това проучване са изследвани три групи хора които пият чай, умерено пиещите чай, тези, които пият по-малко от четиринадесет чаши седмично, в сравнение с тези, които въобще не пият, и пиещи чай по четиринадесет или повече чаши седмично. Както умерените, така и пиещите много чай имат по-ниска смъртност от тези, които се въздържат изцяло. Изводът след много проучвания е, че човек не трябва да консумира огромни количества чай, за да се наслаждава на неговите ползи за здравето. Едва една-две чаша на ден може да изиграе положителна роля за здравето ви. Предварителни данни показват, че действително може да ви помогне и да отслабнете чрез увеличаване на разход на енергия. Освен предимствата, изброени дотук, чаят има положителен ефект и върху здравето на устната кухина. Пиенето на чай намалява рискът от развитие на кариес и заболяване на венците. Едно проучване е установило, че чаят

може да намали образуването на кариес с до 75 процента. Съдържанието на флуориди в чая инхибира развиващите се кариеси. Инхибира бактериите по зъбните повърхности, а също така инхибира и скоростта на производство на киселината, която произвеждат бактериите в устната кухина.

И мъжете, и жените могат да подобрят здравето на костите си чрез пиене на чай. Проучване, фокусирано върху рискът от фрактура на бедрената кост, е установило, че потреблението на чай, особено когато е от повече от 10 години, подпомага поддържането на костната минерална плътност. Това изглежда се дължи на факта, че някои от флавоноидите в чаят имат фитоестрогенна дейност, която е от полза за здравето на костите. Нещо повече, някои екстракти от чай изглежда, че инхибират костната резорбция.

Едно скорошно проучване установи, че чай Оолонг е успешен при лечение на атопичен дерматит; това без съмнение се дължи отчасти на антиалергичните свойства на чая. Този благоприятен ефект се забеляза една или две седмици след пиенето на чай. В това проучване унция чай, потопена за пет минути в малко повече от четири чаши вряща вода, се консумира на три приема, по една на всяко хранене.ДОМАТИ

Доматът е смятан за отровна храна в миналото. За щастие, той получава своята популярност в края на деветнадесети век. Ликопенът, член

на семейството на каротеноидите и пигмент, който допринася за цвета на доматите, има основен принос за превенцията на здравето. Ликопенът е показал редица уникални и различни биологични свойства, които са заинтригували учените. Някои изследователи повярвали, че ликопенът може да бъде толкова мощен антиоксидант, като и бета-каротинът. Ние знаем, че ликопенът е най-ефикасният противник на

свободните радикали - една особено вредна форма на кислород. Ликопенът е хранително вещество, чието време е дошло. Той е обект на голям интерес напоследък, тъй като все повече изследователи са се фокусирали специално върху силата на този хранителен елемент. Вниманието върху него се фокусира през 1980 година, когато изследванията показват, че хора, които ядат големи количества домати имат много по-малка вероятност да умрат от всички форми на рак в сравнение с тези, които ядат малко или никакви домати. Много други проучвания споделиха тези констатации за ефекта от яденето на домати. Тук не става въпрос само за рак, но и за това, че ликопенът в доматите облекчава състояниео на пациента.

Ликопенът е важна част от антиоксидантната защитна система на кожата. Приемът само на ликопен или в комбинация с други хранителни вещества може да повиши слънцезащитния фактор на кожата. С други думи, от ядене на домати (варени или обработени) се повишава способността на кожата да устоява на атаката от вредните лъчи на слънцето. Той действа като вътрешен слънцезащитен крем.

Изследване, проведено от д-р Дейвид Сноудън, в Центъра по стареене в Университета в Кентъки, проведен на 88 католически монахини на възраст 77-98 години. Монахините с най-висока концентрация на ликопен в кръвта са били най- способни да се грижат за себе си и да вършат ежедневните си задачи. Като цяло, тези с най-високите нива на ликопен са 3,6 пъти в по-добро състояние и се справят с ежедневния си

живот, отколкото тези с най-ниски нива. Най-интересното е, че не е намерена подобна връзка между сила и присъствие на други антиоксиданти (като витамин Е и бета-каротин).

Ликопенът рядко се среща в храните и доматите са едни от малкото, които са богати на този мощен антиоксидант. И кетчупът и доматеният сок, и сосът за пица представляват повече от 80 на сто от общият прием на ликопен при американците.

Напоследък се обръща голямо внимание на ликопена, но доматите също така са богати и на голямо разнообразие на много други хранителни вещества. Всички хранителни вещества в доматите работят в синхрон, за да спомогнат укрепването на здравето и жизнеността.

С ниско съдържание на калории, с високо съдържание на фибри и с високо съдържание на калий, доматите са не само богат източник на ликопен, те са също източник на бета-каротин, алфа-каротин, както и различни полифеноли. Те съдържат малки количества от витамини (тиамин, пантотенова киселина, витамин В6 и ниацин), както и фолиева киселина, витамин Е, магнезий, манган и цинк.

Някои от най-интересните изследвания на домати са фокусирани върху способността им да създават защита срещу рак, особено рак на простатата. Д-р Едуард Джованучи, от медицинското училище в Харвард, е публикувал две интересни проучвания, които изследват ефектите от храни, по-специално на доматите, на базата на риск от заболяване от рак. В своето изследване през 1995 година, д-р Джованучи е установил, че от 48 000 анкетирани мъже, тези, които ядат десет или повече пъти домати в седмицата намаляват рискът от заболяване от рак на простатата с 35 процента, и рискът от агресивни тумори на простатата с почти 50 процента. В действителност, колкото е по-висок приемът на домати, толкова по-малък е рискът от рак. Интересното е, че ликопенът е най-често срещаният каротеноид в простатната жлеза.

В по-късно изследване на Д-р Джованучи, през 1999 година, е показано, че от всички продукти от домати, приемането на доматен сос само два пъти на седмица е надежден показател за намаляване на риск от рак на простатата. Два важни момента се появиха от тези проучвания.

Първият е, че обработените доматен сос и паста са по- ефективни, отколкото суровите домати по отношение на намаляването на риска от рак. В суровият домат ликопенът е захванат за клетъчните стени и фибри. Обработка разгражда тези клетъчни стени и освобождава ликопен, който да се абсорбира от организма. Преработените продукти от домати и варените домати съдържат 2 до 8 пъти повече ликопен, отколкото суровите домати. Също така, обработката на доматите намалява нивата на витамин С, но пък повишава общата антиоксидантна активност. Вторият важен момент, за който д-р Джованучи споменава в статията си, е че още веднъж подчертава значението на пълнозърнестите храни. Докато той отбелязва връзката между консумацията на домати и намаляването на риска от заболяване от рак, особено на белите дробове, стомахът и рак на простатата, той ясно споменава, че „пряка полза на ликопена не е доказана, както и от и другите съединения в доматите или може би взаимодействието им с ликопена може да е важно“. Имайки предвид богатата гама от хранителни вещества в доматите не би било изненадващо ако още веднъж синергията на тези хранителни вещества е причина за положителните ефекти.

Ракът на простатата не е единственият вид рак, на който доматите изглежда помагат. Все повече доказателства сочат, че ликопенът осигурява до известна степен на защита срещу рак на гърдата, на храносмилателния тракт, шийката на матката, пикочният мехур и белият дроб. Освен че е рако-защитен плод, има и достатъчно доказателства, че доматите също играят роля в намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантната функцията на ликопена, в съчетание с други мощни антиоксиданти в доматите като витамин С и бета-каротин, работят в тялото, за да неутрализират свободните радикали, които в противен случай биха могли да повредят клетките и

клетъчните мембрани. С това запазване на клетките и техните мембрани намалява възможността от възпаления и по този начин намаляват шансовете за развитие на атеросклероза.

В едно проучване, германските учени сравняват нивата на съдържание на ликопен в тъканите на хора, които са претърпели сърдечни атаки, с тези на хора, които не са имали такива. Мъжете, които са претърпели сърдечни атаки са имали по-ниски нива на ликопен, в сравнение с тези които не са имали. Интересното е, че хора с най-ниски нива на ликопен имали два пъти по-голяма вероятност да страдат от инфаркт,

отколкото тези с най-високи нива.

В едно друго голямо европейско проучване, при което се сравняват нивата на каротеноидите сред пациенти от десет различни страни, за ликопена е установено, че предпазва най- добре от сърдечен удар.

Доматите са добър източник на калий, ниацин, витамин В6, фолиева киселина и комбинация от хранителни вещества за здраво сърце. Богатите на калий храни играят положителна роля при сърдечно-съдовите заболявания и са особено ефективни за постигане на оптимално кръвно налягане. Ниацинът обикновено се използва за понижаване на повишените нива на холестерол в кръвта. Комбинацията от витамин В6 и фолиева киселина ефективно намалява нивата на хомоцистеин в кръвта. Повишените нива на хомоцистеин са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.