Sep. 19, 2019

Poem

Как и с какво да храним противораково организма и имунната система

Ракът в нарастващия стадий е унищожаваща организма болест. Той изчерпва всички хранителни вещества в организма и болният организъм фактически гладува. Колкото и да се храни, той рязко започва да слабее. Съвсем естествено от това страда и имунната система. За да може да изпълнява ролята си, тя трябва да получава необходимите хранителни вещества, за да създава защитните телца. Какво би могло да стимулира нейната активност, ако не и стигат хранителните вещества, витамините или микроелементите? Какво би и трябвало най-вече, за да държи организма в състояние да се съпротивлява на поразяващите фактори. И ако все пак болестта се появи, как да помогнем най-добре на организма.
Многобройните изследвания са доказали, че най-важна роля при превенцията и лечението на рака се отрежда на три витамина – С, Е, А и неговите провитамини – най-вече бета каротина. Това е свързано с това, че почти 80% от туморните заболявания тъканите покрити с епител – в кожата и слизестите обвивки. Витамин А предпазва тези клетки от израждане. Той подпомага засилване на процеса по самовъзстановяване на клетките и ликвидира предраковите заболявания.
Витамин С ликвидира свободните радикали, явявайки се мощен антиоксидант. Освен това той обезврежда канцерогените, активира фагоцитите и клетките убийци. Точно е доказано, че големи дози от този витамин пречи развитието на рака – най-вече на стомаха и на гърдата.
С други думи, организмът се нуждае от големи дози от този витамин.
Полинг, лауреат на Нобелова награда е смятал, че нашите предци са живели дълго време в тропически климат и са привикнали на високи дози витамин С.
Трябва да се знае, че три вида млекопитаещи – морските свинчета, маймуните и човека не са способни да синтезират витамин С. Изхождайки от това Полинг предлага да се приема до 10 грама аскорбинова киселина. Вероятно това за здрав човек си е доста висока доза, но за болния или за човек в зоната на риска си струва да увеличи препоръчаната от съвременната медицина доза витамин С в пъти.
Трябва само да се помни, че усвояването на такива високи дози е затруднено и трябва това да става чрез вливане или на няколко пъти.
Друг представителна тази тройка „спасители от рака” е витамин Е. Това е обобщеното наименование на вещестества, определяеми като токофероли. В организма на първо място този витамин работи като антиоксидант. Той повишава защитната активност на Т-лимфоцитите, намалява вътрешните възпаления, пречейки им да преминат в хронически. Възпрепятства възникването на различни видове рак и подтиска развитието им, като с особена сила това важи/доказано/ за рака на стомашноа-чревния тракт и простатата.
Трябва обаче да се помни, че най-висока ефективност се получава при съчетаването на тези три витамина-т.е. Абсорбент С и Абета-карЕ. Заедно те са огромна сила. Това е свързано и с факта, че витамин С най-добре проявява своята активност в междуклетъчното пространство, а витамин Е преимуществено защитава клетъчните мембрани и съдържащите се в тях мазнини и белтъчини. Докато бета-каротинът на първо място пази генетичния материал на организма.
В Хайделбергският университет били проведени опити с хора с клетъчни дисплазии и с други предракови състояния. Давали са им и от трите витамина: 75 мг бета-каротин, 1 г витамин С и 100 мг витамин Е. При сравнение с контролната група, които не са приемали тези витамини в такива дози се установило, че 98% от пациентите се излекували напълно или частично са изчезнали измененията на слизестите обвивки.
Многогодишният опит при лечението и превенцията на рака показва, че много полезен може да бъде и приемът на селен. Той е необходим за създаването в организма на специален фермент, който противодейства на прекисите, а това са вещества, които притежават свойствата на свободните радикали. Селенът подпомага и за изчистването на организма от тежките метали, особено от живак. Денонощната потребност на нормален организъм от него е 80-120 мг постъпващи с храната. Затова за профилактика е добре да се взима като добавка на ден около 50 мг.
А сега и за самото хранене. Но нека да видим някои статистически данни получени от немски онколози. В тези случаи, когато има неоперативна форма на рак, пациентите са живели толкова по-дълго колкото повече са се хранили с плодове и зеленчуци. От двеста пациенти, които са претърпели неочаквана ремисия, 87% са били практически пълни вегетарианци. При това е важно, че храненето с растителна храна няма ограничение като количество.
Растителната храна предлага баластни вещества, които не се смилат, но разбухват и увеличават обема на изпражненията, като регулират редовното изхождане. Всичко това води до намаляване на вредите от вредните вещества. Тяхната обезвреждаща сила се поддържа от скорбялата/обвива ги/, която се съдържа в картофите, зърнените храни и не прекалено зрелите банани.
В плодовете се намират едни много полезни вещества наречени флавоноиди. Те придават окраската на цветовете и листата. Те не само поглъщат свободните радикали и обезвреждат отровите, но и помагат на клетките да се възстановят след тяхното увреждане.
Винаги е полезно да се приема повече зеле. Всички видове зелеви култури съдържат вещества, които помагат да се изведат отровите от организма/като алоето/. Те също намаляват вредното влияние на свободните радикали и растежа на раковите клетки.
Особено силно противораково действие притежава генестеина, намиращ се в соята. Това вещество педотвратява развитието на метастази. То блокира включването на раковите клетки към кръвоносната система и те загиват.
Най-доброто рационално и здравословна хранене е тогава, когато 70% от храната ни е от салати, зеленчукови блюда, зърнени продукти, картофи и плодове.
Даже ако решим да водим борба с болеста като вегетарианци не бива да се отказваме от употребата на млечни продукти и яйца.
За доброто здраве е необходима една полиненаситена мастна киселина-омега-3. Тя предотвратява ракообразуването и стимулира имунната система.
Много важно изискване е да не се употребява тлъста храна. От нея не само се дебелее, но и води пряко или косвено към рак на червата, простатата, яйчниците и матката.
Освен това, за емулгирането на тлъстините е необходимо голямо количество жлъчни киселини. Колкото повече тлъстина трябва да се преработва, толкова повече жлъчка попада в червата. Част от тази жлъчка попада в дебелото черво и се превръща във вторични жлъчни продукти, който се отнасят към канцерогените.
Трябва да се запомни и това, че почти всички хормони в организма се изграждат от мазнини. Туморите, които се обуславят хормонално, от повишеното съдържание на животински мазнини/тлъста храна/ в храната получават допълнителен стимул за развитие. Забелязано е ,че при ниски нива на животински мазнини в храната, рецидиви на рака на гърдата и простатата възникват много по-рядко, отколкото у тези болни, които не се ограничават.
Друго важно нещо е да се намали захарта или най-добре да се изключи, защото раковите клетки се нуждаят извънредно от глюкоза. Те много интензивно нарастват и затова им е нужна по-голяма енергия отколкото на нормалните клетки.
Сега за напитките. Неотдавна от зеленият чай е отделено специално вещество EGCG. То блокира фермент на клетките на тумора, който способства тяхната инфилтрация сред здравите клетки. В чаша зелен чай се съдържа около 150 мг от това вещество и затова 4-5 чаши зелен чай на ден, по твърдение на американските изследователи са достатъчни за профилактиката на рака.
И накрая има 6 правила, които ако се спазват се намалява риска от появата на рак – според немското общество за рационално хранене.
1. Избягвайте напълняването. Нормализирайте теглото си.
2. Намалете животинските мазнини в храната до 30% . Използвайте предимно зехтин.
3. Използвайте необходимото количество за организма витамини, минерали и микроелементи. Яжте повече плодове и зеленчуци, продукти съдържащи калций.
4. Яжте продукти съдържащи баластни вещества.
5. Намалете употребата на готварска сол.
6. Минимална употреба на спиртни напитки.