Aug. 20, 2019

Poem

9 необикновени начини да живееш по-дълго
1.Гладувайте
Опитите с лабораторни мишки показват, че намаляването на дажбите с 30% води до удължаване на живота на гризачите с 50%.При това подложените на диета животинки много по-рядко страдали от рак и сърдечни заболявания.
Д-р Мос открива, че умереното гладуване задейства протеин(известен като GBP), контролиращ гени,които от своя страна регулират клетъчните функции.Екипът на Мобс установил и оптималното равнище на полезно самоограничаване-30% по-малко храна от обичайното води до 50% увеличаване на продължителността на живота плюс по-малка вероятност от алцхаймер.
Режимът Окинава е най-популярният хранителен режим в Европа в момента.
Името му, разбира се, идва от японския остров Окинава. Островът известен с огромния брой столетници и непоклатимото здраве на всички негови жители.
Там живеят 15% от т.нар супер столетници – хора над 107-годишна възраст. Те са не само много възрастни, но и в чудесна форма.
Основните правила
Тайната на дълголетниците от Окинава се изследва от тридесет години насам.
Армията лекари, които са направили всички възможни проучвания на хранителните навици на хората там, определиха няколко основни точки, които, ако не ви помогнат да доживеете до 107 години, със сигурност ще ви направят по-здрави.
Умереност
-Преяждането е абсолютно забраненено. От масата трябва да станете в момента, в който стомахът ви е 80% пълен. С други думи това означава да усещате, че все още има местенце за няколко хапки.Въпросното местенце обаче трябва да остане празно,т.е.те ядат 1200 калории на ден.
-Зърнените храни и зеленчуците съставят 70% от храненето на жителите на Окинава. Останалите 30% е риба, соя, ориз и чай.
На ден трябва да ядете поне по 5 различни зеленчука, плодовете са съвсем малко, защото се смятат за скъп лукс и не са така разпространени. Ние обаче, за щастие, имаме плодове в изобилие, така че не ги изключвайте от менюто напълно.
-Жителите на Окивана ходят. Много ходят и още повече работят.Движенията са от Тай Чи Чуан и почти няма човек, който да не практикува това бойно изкуство.Всеки ден жителите на Окинава отделят време за разходка край морето. Те ходят на плажа всеки ден и релаксират за кратко.
“Човек трябва да знае кога да спре. В нашето общество сме свръхстимулирани от това, което ни заобикаля, непрекъснато сме в движение. А това не е полезно”, обяснява д-р Кюрте, един от изследователите на феномена със столетниците на острова.
Отделяйте по няколко минути на ден за релаксация и дълбоко дишане, за да прогоните стреса преди да ви е обгърнал изцяло.
Както всички хранителни режими, така и режимът Окинава не е идеален и всеки човек трябва да го пригоди към собствения си начин на живот.
-Намаляването на червено месо може да доведе до липса на желязо в организма. Консултирайте се с личния си лекар за добавките, които може да взимате, ако решите да преминете към този начин на хранене.
-Сигурно сте забелязали, че на остров Окинава не ядат млечни продукти.
За разлика от тях, тук киселото мляко е у дома си и няма никакъв проблем да ядете по една кофичка на ден. Още повече, че българските столетници посочват именно киселото мляко като тайната за дългия им живот.
-Ето и списъка на храните, които гарантират удължаване на младостта, публикуван от известният британски диетолог проф. Хари Уилямсън, шеф на катедрата по лечебно хранене при Университета в Лийдс. Посочените продукти предотвратяват или отстраняват заболявания и удължават живота до генетично заложения му предел. Впрочем повечето от посочените храни са известни отпреди. Изборът на професора обаче е базиран на сравнителна обработка на огромен брой изследвания в най-добрите световни лаборатории.
Топ 20 на британския професор включва:ябълки, къпини, боровинки, черен чай, броколи, черен хляб, вишни, череши, домати, кафе, черен шоколад, зелен чай, портокали, праскови, сливи, малини, черно грозде, червен лук, спанак, ягоди.
Традиционно смятаните за вредни кафе, чай и шоколад са включени в списъка като продукти с мощни антиоксиданти, предотвратяващи или значително намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания. Аналогични свойства притежават зеленчуците и плодовете, съдържащи танини, лигнини и биофлавоноиди, от които по естествен начин се получават т.нар. полифеноли – вещества, удържаващи жизнеността на клетките в организма.
2.Учете чужд език
Полезно е също така и да се знае поне един чужд език, защото това може да ви спаси от старческата деменция или най-малкото да забави процеса на стареене на мозъка. Според учените двуезичните хора са по-добре защитени от Болестта на Алцхаймер в сравнение с хората, говорещи само един език. Резултатите от няколко различни проучвания показват ясната връзка между двуезичността и функционирането на мозъка, което може да се обясни с това, че използването на втори език е един вид “умствена гимнастика”, която поддържа мозъка активен даже и с напредването на възрастта.
В най-новото проучване, проведено от Американската Асоциация за напредък на науката във Вашингтон се е установило, че пациентите предразположени към болестта на Алцхаймер, които знаят само един език е много по-вероятно да развият болестта в сравнение с двуезичните пациенти. Оказало се, че ползването на втори език е много по-ефективно средство даже и от лекарствата, които понастоящем се използват за контролиране на тази болест, твърди Елен Бялисток, която е професор по Психология в Университета Йорк в Торонто, Канада.
“Открихме, че при двуезичните пациенти се получава забавяне от порядъка на 4-5 години преди да се появят симптомите на Алцхаймер, ако изобщо се появят” – обяснява Бялисток. “Това е поразително, защото никоя от използваните до момента фармакологични интервенции не е показвала толкова значителни резултати.” Тълкуването на учените е, че владеенето на втори език се оказва твърде ангажиращо за когнитивната мозъчна дейност, което пък действа стимулиращо на мозъка, точно както и други социални и интелектуални занимания.
3.Ходене пеша и планински туризъм носят дълголетие
Тайната на дълголетието се крие в ходене пеша и планински туризъм, показва проучване на американски учени от Харвард.Два часа и половина ходене на седмица увеличава продължителността на живота средно със седем години. Седемдесет и пет минутна разходка с бързо темпо е достатъчна, за да удължите живота си с две години, пише агенция БГНЕС.
В изследването участват 600 000 мъже и жени на възраст над 40 години. Това е първото по рода си изследване, което изчислява толкова точно връзката между физическата активност и продължителността на живота.
Освен това пет часа планински туризъм на седмица увеличават продължителността на живота с 4,2 години, като най-голям ефект се наблюдава при хора с нормално телесно тегло.
Всички дълголетници живеят във високопланински села, на височина от 2 500 до 4 500 метра над морското равнище. Те имат по-малко от 5 см валежи в година, въобще не вали дъжд и сняг. Това са много сухи области. По какъв начин получават вода за пиене и напояване? От топенето на планинските снегове, водата, която изтича от тези ледници, не е толкова чиста и прозрачна като водата от гейзерите, но ако вдигнем чашата и погледнем през нея, то водата е жълто-бяла или бяло-синкава. Тя съдържа 60 до 72 минерали. Жителите на Титикака и жителите на Тибет наричат тази вода мляко от лед. Тя не само се пие, при което се получава 8 – 12% усвояване на минерали, но много по-важно е, че с тази вода се полива земята година след година, добив след добив, поколение след поколение, в продължение на 2 500 – 5 000 години. Те нямат диабет, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, артрит, остеопорози, рак, катаракта, глаукома, няма вродени дефекти при децата, няма затвори, болести.
4.Вярвайте в бог
Само добрите хора умират млади? Е, това е тъжен факт, че в какъвто й бог да вярвате, иска да ви задържи на тази Земя няколко години по-дълго от вашите приятели атеисти.
Интересен е случаят с хората от Лома Линда, Калифорния.Екологията в градчето никак не е добра.
За повечето от жителите на Лома Линда дългият живот е свързан с вярата в Бога. Повечето се смятат за адвентисти от седмия ден. Оказва се, че привържениците на тази религия живеят средно с 5-10 години повече от съседите си.
Частичното обяснение е в това, че адвентистите не пият, не пушат и се придържат към вегетарианската диета, пропагандирана от Църквата. … ”
Науката засега няма твърди доказателства, че религиозността удължава живота. Установено е обаче, че хората, които редовно посещават църква, независимо от вероизповеданието, живеят повече от атеистите. Според биолозите този факт е свързан с понижаването на нивото на хормоните на стреса след посещение в храма, което помага на хората по-лесно да се справят с неприятностите.
Религията и връзката с нещо висше, духовно, свещено позволява да регулираме реакциите и емоциите си, не позволява на стреса да разруши душите и телата, смята д-р Кери, дългогодишен изледовател на феномена на дълголетниците в Лома Линда.
5.Генна терапия за подмладяване
Все повече се налага доскоро радикалната теза, че остаряването е съвкупност от дегенеративни процеси, които могат да бъдат успешно третирани с помощта на медицински терапии. Редица изследвания, проведени през последните години, например доказаха, че животът на различни животински видове, включително бозайници, може да бъде значително удължен чрез генна терапия.
Наскоро група испански учени постигна важен пробив в борбата с остаряването. Разработената от тях генна терапия е удължила живота на опитните мишки с 24%, при това без да предизвиква нежелани странични ефекти. За да постигнат това, изследователите от испанския Национален център за ракови изследвания (National Cancer Research Centre – CNIO) и от барселонския университет UAB (Universitat Autoтnoma de Barcelona) са инжектирали животните с ген, който активира производството на ензима теломераза в живите клетки.Но дали е етично да бъдат третирани хората по този начин?
6.Станете богати
Резултатите от проучване на Националното аудиторско бюро на Великобритания доказват, че младостта не е гаранция за продължително пребиваване на този свят, че то зависи много от финансовото състояние на индивида. Т.е. от това, с какви средства разполагаме зависи продължителността на живота ни.
Доказателство е чувствителната разлика във времетраенето на живота на бедните и богатите англичани. Тя убедително доказва един чувствителен разрив в полза на заможните англичани.
Според изследването средната продължителност на живота във Великобритания е 77,9 години за мъжете и 82 години за жените. Но, тя е с две години по-ниска в бедните райони. Въпреки поредица от правителствени програми през последните 10 години тази разлика се е увеличила със 7% за мъжете и двойно повече за жените.
За увеличаващата се разлика в дълголетието на бедните и богатите допринасят най-много отдавна известни причини, като тютюнопушенето, неправилното хранене, високото кръвно които са обичайно срещани сред бедните английски слоеве.
За удължаване живота на бедните англичани много са допринесли допълнително похарчените над 20 милиона паунда всяка година за подобряване на здравеопазването, чрез прилагане на социално-пропагандни проекти за намаляване броя на пушачите, разпространяване на лекарства намаляващи холестерина в кръвта, концентриране на лекарското внимание върху най-нуждаещите се от лечение пациенти.
7.Работете усърдно и не се притеснявайте от стреса
За да живее дълго, от човек не се изисква да бъде щастлив, да не изпитва никога притеснение и стрес или да не работи усърдно. В действителност съвсем наскоро мащабно 20-годишно проучване обори седем широко разпространени заблуди относно дълголетието.
„Изненадващо е колко често всеобщите схващания на учени и медии са погрешни”, заключва Хауърд Фрийдман от Университета на Калифорния, обобщил данни са повече от 1500 деца, които били 10-годишни през 1920 г. И чийто живот бил следен цели 80 години.
- Отсъствието на стрес и тежка работа няма да ви помогне да живеете по-дълго. Дори напротив – отдадеността на това, с което се занимавате, е рецепта за дълголетие.
8.Рапамицин може да удължи човешки живот
Химическото съединение рапамицин, открито на остров Пасха през 70-те години на ХХ. век и активно използващо се днес при трансплантации, е удължило живота на мишки в три различни експеримента с 9-14% и вероятно може да се използва за удължаване на човешкия живот, смятат автори на изследване, публикувано в списание Nature.
Рапамицин е продукт, получаван в резултат на дейността на бактериите. Първоначално той е бил изолиран заради своите противогъбични свойства, а след това е било открито, че това съединение позволява съществено да се намали степенна на отхвърляне на тъкани при операции за присаждане на органи. В момента рапамицинът преминава клинични тестове в качеството си на препарат срещу рак.
Авторите на изследването отдавна са се досещали, че рапамицинът може да удължава живота на бозайниците, тъй като това съединение въздейства върху особен белтък – киназа mTOR, отговарящ за много процеси на метаболизма на клетките и техните реакции на външно въздействие. Този белтък е задействан в механизма за увеличаване на продължителността на живота на бозайниците за сметка на радикално съкращаване на употребата на храна – единственият известен днес доказан от учените начин за удължаване на живота на бозайниците.
Експериментът е проведен от сътрудниците на три различни организации – Центъра за наука и здраве на Тексаския университет, Мичиганския университет и Джексъновата лаборатория в Ен Арбор, съобщава РИА “Новости”.
В проучването са участвали 2 хиляди лабораторни мишки. На 20-тия месец от живота си, който съответства примерно на 60-годишна възраст при хората, те са получили в храната си рапамицин. Учените са открили, че мишките живеят с 9-14% по-дълго от тези, които не са получавали рапамицин. Ефектът е бил по-ясно изразен при женските екземпляри. Авторите на откритието предупреждават, че рапамицинът трябва да бъде използван за удължаването на човешкия живот внимателно. Това вещество подтиска работата на имунната система и може да направи човешкия организъм по-податлив на инфекциозни заболявания.
9.Правете добрини
Всеки ден трябва да намерим начин да правим добро на другите, на общността, на държавата. Това ще ни донесе повече удовлетворение от всичко друго, което правим. Помагайте на другите, давайте нещо в замяна, когато помагат на вас! Гарантирам ви че ще откриете как тези обществено полезни активности от ваша страна ще подобрят живота и света около вас. Вашата най-голяма награда от това да помагате на останалите е обогатяването на собствения ви живот и издигането му до нов, по-добър смисъл.
Благородството е прекрасно качество за тези, които го притежват, не само от общочовешка гледна точка, но и от здравословна, пише Дейли Мейл. Петгодишно изследване на Майкъл Полин от университета в Буфало обхванало 846 доброволци.
Условието участниците да бъдат включени в проучването е да извършват благородни постъпки, т.е. да помагат на други живи същества, да работят в полза на обществото.
Оказало се, че в стресови ситуации, хората, които помагали на пострадалите, по-рядко старадали или умирали. Към такива ситуации учените причисляват тежка болест, обир, уволнение, финансови злополучия, смърт на член от семейството.
Доброволците разказвали колко често и как са помогнали на свои приятели, съседи или роднини през последните 12 месеца.
Резлутатите показват, че благородните хора по-лесно се справят със стреса, което намалява риска от смърт, предизвикана от преживяното и понижава показателите на болестта.