Aug. 15, 2019

Poem

Естествената сила на ензимите. Какво трябва да знаем за тях ?
Това, от което е лишена най-вече подложената на кулинарна обработка храна, са ензимите.
"Те са ключът към предотвратяването на хроничните болести и удължаването на живота на човека. Нито витамините, нито минералите, нито хормоните могат да постигнат нещо без ензими .Конкуренцията между отделните органи и системи за ензими е в основата на метаболитните разстройства, които могат да станат причина за развитие на рак, диабет, коронарна болест на сърцето, хроничен инвалидизиращ артрит, бъбречни заболявания и много др.хронични болести. Това е т.нар.ензимодефицитен стрес, в който се намират повечето хора, които се хранят с бедна на ензими храна".
Ензимен дефицит се наблюдава при консумация на големи количества скорбяла, при редица хронични заболявания, като алергии, кожни заболявания, дори диабет и рак, наднормено тегло при децата, уголемяване на щитовидната жлеза и панкреаса, който става по-тежък заради нуждата да произвежда повече ензими.
Тъй като съвременният човек консумира повече термично обработена храна, то ензимите му са блокирани от храносмилателната система, в резултат на което се стига до недостиг на ензими за поддържане здравето на тъканите и другите системи.
Eнзимите активират съпротивителните ни сили и помагат при сериозни оплаквания. Възпаленията отзвучават по-бързо, хроничните заболявания, като синузит или бронхит могат да бъдат предотвратени. При хрема е идеална комбинацията от бромелаин и химотрипсин.
Научно доказано е, че ензимите активират храносмилането.
Кожата ни също печели от приемането на протеини - ензимите регулират изхвърлянето на токсините и тенът ни става блестящ. Освен това - възпаленията и синините отзвучават по-бързо.
Важно е ензимите (алоето) да се взимат след хранене, иначе ще чувствате тежест или подуване на корема. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта или ви предстои операция, най-добре се посъветвайте с лекар.
Храните, които са особено богати на ценни натурални ензими са банани, манго, авокадо, папая, киви, покълнали семена, водорасли и най-вече алоето, което съдържа всички храносмилателни ензими и не само.
Не всички сурови храни са източници на ензими. Някои съдържат т.нар. "антиензимни вещества" - ензими инхибитори, които не само не доставят нужните на организма ензими, но тъкмо обратното - те ги неутрализират в процеса на храносмилане.
Ако приемате твърде много такива храни може да доведе до уголемяване на панкреаса. Такива храни са семена и ядки, сурови фъстъци, грах, боб, леща, соя, картофи, яйца /белтък/ и др. Особено опасни в това отношение са соевите семена, които трябва да бъдат много добре термично обработени / много от соевите концентрати и брашна не отговарят на тези условия/.
5-те най-важни ензима
Бромелаин /от ананас/ - спира възпаленията
Трипсин - разлага белтъчните, образува се в задстомашната жлеза, възбужда храносмилането.
Папаин / от папая/ - подсилва имунната система и успокоява стомаха/
Пепсин - изолира се от задстомашната жлеза на прасетата. Поддържа храносмилането и разгражда белтъчините.
Химотрипсин - образува се в задстомашната жлеза и е храносмилателен ензим, който активира кръвоснабдяването.