Jun. 8, 2019

Poem

Х О Л Е С Т Е Р О Л Ъ Т
И СЪРДЕЧНО - СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Холестеролът е вид мазнина/липид/, която се съдържа в човешката кръв. Процентното му съдържание е много важно, защото високото ниво на холестерол в кръвта повишава риска от развитието на сърдечно – съдови заболявания/ССЗ/ - една от най честите причини за смърт и инвалидизация в цял свят. Високата степен на ССЗ се наблюдава в икономически развитите страни, където начинът на живот и режимът на храненето допринасят за тяхното възникване. В Европа разпространението на ССЗ е по-високо в северните региони, отколкото в средиземноморските страни – заради различието в хранителния режим.
Твърде високото ниво на холестерола в кръвта води до стеснение и запушване на артериите. ССЗ или още наречено коронарно – сърдечно заболяване възниква в резултат на патологично стеснение на артериите, които кръвоснабдяват самото сърце, т.н. “коронарни артерии”. Стеснението на тези артерии може да намали или да блокира достъпа на кръв към сърцето, като и двете причини водят до сърдечно заболяване.
Подобно нарушение може да възникне и на други места в циркулацията на кръвта в човешкия организъм. Ако се намали достъпа на кръв към човешкия мозък, настъпва състояние на мозъчна исхемия/вид мозъчен удар/, а при блокиране на периферното кръвоснабдяване на долните крайници може да настъпи исхемична гангрена/потъмняване и отмиране на част от крайника, което води до ампутация/. Подобно запушване на главната артерия на тялото, т.н. аорта, предизвиква разширение/т.н.аневризма или дилатация/ на нейните стени, които могат да се прокъсат с много лоши последици.
Процесът водещ до запушване или промяна на здравината на артериите се нарича атеросклероза. В ранните стадии на заболяването липидните плаки, съдържащи холестерол, се наслояват върху стените на кръвоносните съдове, като такива плаки могат да бъдат намерени дори у млади индивиди в късните юношески години.
Видове ССЗ
Гръдна жаба /ангина пекторис/: Болката в гърдите се появява при физическо натоварване и изчезва при почивка. Тя се дължи на частично запушване на артерия, което води до кислороден глад /исхемия/ на сърдечния мускул при физическо усилие.
Миокарден инфаркт: Силна болка в гърдите, настъпваща когато отмира част от сърдечния мускул. Това обикновено е в резултат на напълно запушване на артерия, така че изобщо няма приток на кръв към засегнатия участък.
Сърдечна аритмия: Нарушение в сърдечния ритъм, което е в резултат от увреждане на сърцето.
Сърдечна недостатъчност: Отслабване на силата на сърдечните съкращения, водещо до задържане на течности в тялото и може да е придружено от задух и /или оток на глезените.
Рискови фактори за възникване на ССЗ
Те са два вида: непроменяеми и търпящи промяна. Към непроменяемите рискови фактори спадат следните: възраст, фамилна обремененост и мъжкият пол.
Рискът да получат сърдечен удар е по-голям у хора, които вече са имали ССЗ, отколкото у тези, които не са прекарали ССЗ. Рискът нараства средно три пъти у тези, които са имали пристъпи от гръдна жаба, а шест пъти у тези, които вече са имали сърдечен удар.
Сърдечният удар е по-чест у възрастните хора, отколкото в по-млада възраст /макар, че напоследък все повече млади хора са потърпевши/, а също така у хора с фамилна обремененост със ССЗ. Мъжете развиват ССЗ в по-млада възраст от жените.
Променяемите рискови фактори са: високо ниво на холестерол в кръвта, тютюнопушене, хипертония, захарен диабет-І и ІІ тип, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена двигателна активност, повишено кръвосъсирване. Много от тези фактори за взаимозависими един от друг и увеличават с пъти дори до десетки пъти риска от ССЗ.
Няколко факта за холестерола
Хората развиват ССЗ, което не се среща у животните в природни условия, освен това хората имат по-високо ниво на холестерол в сравнение с животните. Ако нивото на холестерола изкуствено се повиши у животно в лабораторни условия, то животното може да развие атеросклероза.
Съществува взаимовръзка между нивото на холестерола и риска от ССЗ. При тази взаимовръзка е валидно правилото, че рискът от ССЗ е по-висок при хора, чийто холестерол надхвърля 5 милимола на литър кръв/съкратено ммол/л, което отразява количеството на холестерола/лошия/ в кръвта/.
Някои хора са родени с генетично увреждане на разграждането на холестерола /то се влошава и с напредването на възрастта/. Има няколко подобни увреждания, като най често срещана е фамилната хиперхолестеролемия. При хората с това заболяване нивото на холестерола в кръвта е два до три пъти по-високо от нормалното ниво.
Има вече научни доказателства, че с Омега-3 мастните киселини може да се провежда дори по-ефикасно лечение отколкото с медикаментите, наричани статини по отношение хиперхолестеролемията. Това означава, че с тези мастни киселини се намалява броят на сърдечните инфаркти и се забавя прогресиращата промяна в стените на артериите. Подобрява се жизнената прогноза и се понижава необходимостта от оперативно лечение, наречено коронаро – артериален байпас или за прилагането на дилатации.
Притежавам доклад, който е в подкрепа на горното ми твърдение и е изнесен пред конгрес на кардиолозите/който желае, мога да му го изпратя/
Всички тези факти показват, че от първостепенно значение при борбата със ССЗ е борбата с лошия холестерол, а той трябва да се води със следните продукти на ФЛП, които са и средства в борбата с атеросклерозата: Омега – 3 мастни киселини, Гарлик-тайм , Гел от алое-съдържащ фитостероли в т.ч. и добър холестерол и Гинко плюс за прочистване на периферната кръвоносна система. Добре е да се взимат и А-бета-карЕ и Поместийн за мозъка.
За по-любопитните, за които горното изложение ще им се стори непълно, искам още малко да разширя темата.
Значението на липидите/мазнините/ - холестерол, триглицериди и мастни киселини е важно, защото те изпълняват няколко важни роли в организма, като му осигуряват:
източник и депо на енергия
важна част от мембраната, ограждаща всяка телесна клетка
основна съставка за синтезата на важни хормони/естрогени, прогестини, тестостерон, кортизол, алдостерон/ и жлъчни киселини.
компоненти на нервната система
От всичко казано дотук става ясно, че високото ниво на холестерол предизвиква ССЗ, но от друга страна – животът е невъзможен без него.
Какво представляват триглицеридите? Те представляват основният източник на енергия за нашето тяло, особено при продължителни натоварвания. Триглицеридите се състоят от три мастни киселини, свързани помежду си с малка молекула наречена глицерол и се съдържат в продукти от животински и млечни мазнини.
Холестеролът в човешкия организъм идва от два източника: единият е храната, а вторият – синтезата му в самия организъм. Черният дроб е в състояние да синтезира цялото необходимо за нормалното функциониране на организма количество холестерол, така че холестеролът не е задължителна съставка на хранителния режим. Поетият с храната холестерол се резорбира в тънките черва и чрез кръвта се пренася до черния дроб, където се смесва със синтезирания в черния дроб холестерол. От черния дроб този смесен холестерол се пренася по кръвотока до тъканите на тялото, където участва в изграждането на клетъчните мембрани и служи като прекурсор за производството на стероидните хормони и витамин Д.
Поради това, че холестеролът не е разтворим в кръвната плазма, за неговото транспортиране отговаря специална транспортна форма наречена липопротеини.
Видове липопротеини и функцията им:
Хиломикрони/ХМ/ Синтезират се в тънките черва, пренасят постъпилите с храната мастни киселини от червата до черния дроб и периферните тъкани, където се складират като енергиен запас.
Липопротеини с много ниска плътност/ЛПМНП/ Синтезират се в черния дроб, пренасят излишъка от мастни киселини от черния дроб до мастните депа, където свободните мастни киселини се отделят и складират в мастните клетки.
Липопротеини с междинна плътност/ЛПМП/ Синтезират се от ЛПМНП след освобождаването на свободните мастни киселини, като в клетките на черния дроб се превръщат в липопротеини с ниска плътност.
Липопротеини с ниска плътност/ЛПНП/ Те са основната транспортна форма за пренасяне на холестерол до периферните тъкани и обратно до черния дроб при неговия излишък.
Липопротеини с висока плътност/ЛПВП/ Синтезират се в клетките на черния дроб и червата. Поемат холестерола от клетъчните мембрани на периферните тъкани и го пренасят обратно в черния дроб /обратен холестеролов транспорт/.
ЛПНП съдържат “лош холестерол” и именно той лежи в основата на ССЗ, докато ЛПВП пренасят “добрия холестерол” и значително повишеното ниво на ЛПВП се асоциира с понижен риск от развитие на ССЗ.
ЛПВП премахват холестерола от клетките и го пренасят в черния дроб и по този начин предпазват от образуването на плаки в стените на артериите, намалявайки по този начин риска от развитие на атеросклероза.
По отношение на триглицеридите е установено, че връзката между тях и ССЗ е по-изразена при жените, отколкото при мъжете, а се наблюдава и у болните от захарен диабет.
Много високото ниво на плазмените триглицериди повишава риска от заболяване на панкреаса и от възникване на възпалителни процеси в него/т.н. панкреатит/
Искам да разгледам причините за вторичната хиперхолестеролемия/първичната е на генетична и фамилна основа/.
Болни със захарен диабет
Затлъстяване
Злоупотреба с алкохол
Хипотиреодизъм /понижена функция на щитовидната жлеза/
Чернодробни заболявания
Бъбречни заболявания
При употреба на някои медикаменти: Roaccutane, употребяван за лечение на акне, тиазидни диуретици, използвани за лечение на задръжка на течностти в организма, някои бетаблокери, използвани за високо кръвно налягане или на исхемична болест на сърцето.
Някои други признаци, предполагащи развитие на хиперхолестеролемия.
Сухожилни ксантоми: Те представляват загрубяване и надебеляване на мускулните сухожилия, като най-често засяга Ахилесовото сухожилие, лактите и горната част на китките на ръцете. Ксантомите се предизвикват от отлагане на холестерол в тези части на тялото и са много типични при фамилната хиперхолестеролемия. Реално те отслабват сухожилията, които могат да прищракват при физическо натоварване.
Ксантелазми: Представляват отлагане на холестерол в кожата около очите.
Образуване на роговични дъги: Представляват бели дъгообразни кръгчета във външната част на роговицата на очите. С напредване на възрастта нямат клинична стойност.
Препоръки:
Взимайте редовно антиоксиданти, защото химическите промени в ЛПНП чрез процеса оксидация повишават приемането на частиците ЛПНП от клетките в артериалните стени, създавайки основа за атеросклеротични промени. Антиоксидантите предотвратяват тези промени в ЛПНП, което е доказано в лабораторни условия.
Никъде не е казано, че максималната доза на Омега 3 мастните киселини е 3 пъти по едно. При необходимост тези стойности могат да се завишат 3 пъти по две или 3 пъти по три в комбинацията с А бета кар Е
Чесънът има качества, който не бива да се пренебрегват, особено по отношение на намаляване на съсирваемостта на кръвта, намаляването на кръвното налягане и намаляването на нивото на мазнини в кръвта. Освен това чесънът има и антиоксидантни свойства. Гарлик тайм може да се взима и в по-високи дози от 3 пъти по едно.
Препоръчвам и Джин Чия – защото съдържа фитоестрогени и особено при жени със симптоми за менопауза. Естрогените намаляват “лошия холестерол” и увеличават “добрия”
Не приемайте животински мазнини, които са температурно видоизменени, а само студено пресовани - растителни.

80% от хората у нас страдат от липса на Омега-3
Дефицитът на Омега-3 мастни киселини е сред шестте най-сериозни причини, водещи до заболявания с фатален край
Изследване на Харвардския университет се спира върху метаболитни фактори и такива, свързани с начина на живот, като тютюнопушенето и високото кръвно налягане, използвайки математически методи, за да определи колко фатални последствия биха могли да се избегнат чрез превенция. Един от изводите е, че близо 100 хил. случая на смърт ежегодно в САЩ могат да се редуцират с подходяща Омега-3 диета.
Много експерти изчисляват, че приблизително 80 процента от населението на Америка и Европа консумира недостатъчно количество Омега-3 мастни киселини. Тази хранителна липса представлява сериозна здравословна заплаха за нас.
Последните изследвания в САЩ, например, показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве.
Причините
Само за по-малко от век консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно. Но докато процентът на наситените мазнини е един и същ, то полиненаситените мазнини с богато съдържание на ценните Омега-3 почти са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на практика не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото количество полезни мастни киселини, които получава.
Живеем във време на супер калорични и изчерпани от полезни вещества храни. Храни, които ни правят немощни, които ни разболяват и не ни предпазват от епидемии.
В XXI век приемаме по-малко от 200 мг. Омега-3 на ден - колкото едно грахово зърно. Това е едва една десета от минимума, който тялото ни изисква!
Драстичната промяна и буквално бягството от някогашната традиционна храна, която доставяше незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в относително равни пропорции, причинява липса на баланс при приблизително 10 към 1 в полза на Омега-6.
Какво точно представляват Омега-3?
Световната здравна организация е обявила Омега-3 мастните киселини за есенциални за здравето и живота. Което означава, че са жизнено необходими, незаменими. Не можем сами да ги произвеждаме в телата си. Можем само да си ги набавяме от природата, наготово с храната. Също като витамините. Тези мазнини са от особено значение за доброто състояние на всички човешки клетки, метаболизма и мастната обмяна.
До какво води липсата на Омега-3?
Специалистите посочват следните възможни последици от тази хранителна липса: сърдечна криза, инсулт, ракови образувания, инсулинова зависимост, диабет, астма, артрит, лупус, депресия, нарушена концентрация, болест на Алцхаймер и др. В по-леките случаи човек просто години се мъчи от главоболие, мигрена, безсъние, болки в ставите и мускулите, различни алергични състояния и качване на килограми. И когато е трудно да си обясним тези симптоми, ги наричаме „оправдателно" болести на цивилизацията.
За какво помагат Омега?
- Редуцират случаите на внезапна смърт при сърдечна аритмия до невероятните 45%
Приемането им позволява сериозен контрол върху възможността от тези инциденти. Нещо повече -- има доказателства, че Омега -3 могат дори да предпазват тъканта на сърдечния мускул след сърдечен пристъп
- Редуцират високото кръвно налягане
Омега-3 мастните киселини въздействат директно върху простагландините и тези важни хормоноподобни вещества регулират налягането в артериите.
- Редуцират опасното и вредно съсирване на кръвта
Омега-3 киселините карат локалните хормони тромбоксани в кръвта да не позволяват запушване на съдовете. Освен това редуцират нивата на фибриноген, който също е виновен за образуването на съсиреци.
- Действат срещу хроничното възпаление и сърдечно-съдовите заболявания
Омега-3 произвеждат локални хормони, които потискат възпалението и уравновесяват прекаленото количество на Омега-6 мастни киселини. Така се избягва тенденцията за възпаляване и артериалните поражения.
- Подобряват баланса на мазнините в кръвта
Омега-3 намаляват производството на триглицериди в черния дроб и едновременно стимулират метаболизацията на триглицеридите като енергиен източник. Този двоен ефект може да доведе до намаляването им с цели 39%!
- Омега-3 са храната на мозъка!
Те са незаменими за изграждането на клетъчната структура на нервите.
Доктор Андрю Стол от Харвард първи доказа ефикасността на богатото на “омега-3” рибено масло при стабилизиране на настроението и облекчаване на депресията при маниакално - депресивните пациенти. При изследването на цяла група пациенти, които вземали “омега-3”, само при един болестта се повторила.
Резултатите били толкова убедителни, че учените трябвало да го прекратят след четири месеца. Защото пациентите от “контролната” група – които приемали само плацебо на базата на зехтин – се разболявали отново толкова бързо, че от гледна точка на медицинската деонтология било противопоказно да ги лишават повече от “омега-3”.
Френски екип от изследователи доказа, че богатият на “омега-3” хранителен режим – като този на ескимосите, които дневно усвояват до 16 г рибено масло – за дълго време увеличава производството на невротрансмитери на енергията и на доброто настроение в емоционалния мозък./ Става дума за допамина – невротрансмитера, отговарящ за еуфоричния и подсилвощ ефект на амфетамините и кокаина.
Допаминът е открит от Арвид Карлсон и Джилс-Аке Хиларп през 1952 г. Произходът на името е свързан с метаболизма на този невротрансмитер: той се произвежда от леводопа (3,4-дихидрокси-L-Фенилаланин) и принадлежи към класата на моноамините. На свой ред от него се произвеждат невротрансмитерите норепинефрин (норадреналин) и епинефрин (адреналин). Арвид Карлсон доказва не само съществуванието на допамина като междинен продукт в синтезата на епинефрина, но и функцията му на невротрансмитер, значението му за т.нар. Болест на Паркинсон (на англ. Parkinson's disease (PD)) - неврологично заболяване, характеризирано с дегенерация на допаминергичните (произвеждащи допамин) неврони и предлага Допа като медикамент в нейното лечение. За изследванията си е отличен с Нобелова награда за медицина или физиология 2000 г.
След като първоначално допаминът е бил смятан за регулатор на моторните функции (главно поради моторните дефицити, свързани с Болестта на Паркинсон), през последните две десетилетия се налага схващането, че играе важна роля в редица психични процеси (мотивация) и заболявания (депресия, шизофрения), както и при възникването на психична зависимост от психотропни субстанции (хероин, кокаин и пр)./
Наличието на връзка между депресията и прекалено ниското ниво на мастни киселини “омега-3” в организма е доказана от редица изследвания.
Смята се, че храната на най-първите хора е била съвършено балансирана – съотношение 1:1 между количествата от “омега-3” и “омега-6”. Това идеално съотношение доставяло на тялото точно храната, която му била необходима за производство на неврони с оптимално качество и, следователно, предоставяло на мозъка напълно нови възможности, позволяващи производството на оръдия на труда, развитието на езика и съзнанието.
- Ревматоиден артрит. Охлаждане на огъня
Клиничните опити демонстрират възможността на Омега-3 киселините да намалява случаите на чувствителни и болезнени стави и продължителността на сутрешните отоци до три месеца от приемането им. Освен това Омега-3 ускоряват усвояването на противовъзпалителни лекарства от клетъчните мембрани.
- Диабет. Приемайте правилните мазнини
Омега-3 са полезни за редуциране нивата на кръвна захар. Могат да понижават ефективно нивата на триглицеридите при диабетици до 30%. При това осъществяват полезната си работа, без да влошават баланса на глюкоза в кръвта.