Jan. 8, 2019

Poem

ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
Пчелен мед
Тази златиста гъста течност има не само страхотен вкус, но и съдържа всички основни минерали необходими за поддържане на живота. Суровият мед е практически без бактерии, ето затова рядко се разваля и е антивирусен и противогъбичен. Суровият мед доставя два вида енергия. Глюкозата в меда се абсорбира от тялото бързо и дава моментално енергийно подсилване, тогава фруктозата се абсорбира по-бавно, осигурявайки продължителна енергия. Пчелният мед съдържа всички вещества, необходими за поддържане на живота(включително ензими, витамини, винерали и вода) и е единствената храна, която съдържа “пиноцембрин” (антиоксидант, свързан с подобреното мозъчно функциониране).
БЕЛЕЖКА: Тъй като в суровия мед се съдържа естественото присъствие на ботулинови ендоспори, не го давайте на бебета под една година, тъй като техният чревен тракт не е достатъчно развит, за да потисне растежа на ботулиновите бактерии(Clostridium botulinum).
Пчелен полен
Пчелният полен е с много високо съдържание на белтъчини и въглехидрати и съдържа всички съставки, необходими за балансирана диета и е идеална клетъчна храна. Двадесет и две хранителни вещества необходими за човешкото тяло, се намират в тази “перфектна” храна, включително всички витамини от В-комплекса, витамините С, Д, Е, К и бета-каротин (провитамин А), плюс множество минерали, ензими и коензими, растителни мастни киселини, въглехидрати, белтъчини и 22 аминокиселини (включително всички осем есенциални аминокиселини, които тялото не може да произведе само).
Според изследователи от Института по пчеларство – Таранов, Русия: “Поленът е най-богатият източник на витамини, който може да се открие в природата в една единствена храна. Дори ако пчелният полен нямаше нито една от другите си жизнени съставки, съдържанието му само на рутин би оправдало приемането на поне една чаена лъжица дневно, ако не за друго, поне за укрепване на капилярите. Поленът е изключително богат на рутин и може би има най-високо съдържание от всеки източник, плюс това осигурява високо съдържание на нуклеинови киселини РНК и ДНК.”
Поленът е добавка за увеличаване на енергията и жизнеността. Много интересен факт за пчелният полен е, че не може да бъде синтезиран в лаборатория. Когато изследователите сложат пита заредена със синтетичен полен, пчелата умира, въпреки че всички известни хранителни вещества присъстват в лабораторно произведената “синтезирана” храна.
Хиляди химически анализи са били направени на пчелен полен и то с най-новото диагностично оборудване, но все още има елементи, които не могат да бъдат разпознати. Очевидно пчелите добавят някаква мистериозна “добавка”. Вероятно тези неидентифицирани елементи са причината, пчелният полен да работи като чудодейно средство срещу толкова много болестни състояния.
БЕЛЕЖКА: Не давайте пчелен полен на бебета по-малки от 18 месеца, а на всички останали - по схема за десенсибилизация.
Прополис
Докато прополисът се радва на преоткриване сега, полезността му може да се проследи до времето на Хипократ, който го е използвал, за да лекува рани и язви. Един от най-мощните антибиотици, който се намира в природата, прополисът е висококомплексна смес от смоли, вакса, балсами, масла и малко количество полен. Пчелите го използват за да запечатват своите кошери, предпазвайки ги от зарази.
Пчелите са едни от най-стерилните създания на земята, като пчелният кошер е най-стерилното място в природата. Прополисът е веществото, отговорно за неутрализиране на всякакви бактерии, гъбички или вируси, които влизат влизат в кошера. Интересно е, че през Втората световна война е бил използван от Съветския съюз за лекуване на бойни рани, тъй като е могъщ антибиотик(без странични ефекти) и стимулатор на имунната система.
Прополисът е показал, че може да се бори с бактериалните щамове, които са станали устойчиви на синтетични антибиотици.
Освен витамин К, прополисът има всички познати витамини. От минералите необходими на тялото, прополисът съдържа всички тях, с изключение на сярата. Днес прополисът се използва в производството на дъвки, козметика, кремове и мехлеми.
Пчелно млечице
Пчелното млечице(желе роял) е гъста, изключително хранителна, млечнобяла, кадифена течност, секретирана от хипофарингеалните жлези на пчелите работнички. То може да превърне обикновената женска пчела в “Пчела майка”, увеличавайки жизненият ѝ цикъл от три месеца до над пет години, като ѝ помага да създава дневно над 3000 яйца.
Въпреки че някои от елементите, които се намират в пчелното млечице са в микрограмни количества, те все пак могат да действат във висша степен с коензимите като катализатори или могат да действат синергично.
Пчелното млечице е богато на белтъчини, витамини от В-комплекса, витамин С, витамин Е и инозитол. Страхотна добавка е за намаляване на стрес. Всъщност съдържа 17 пъти повече пантотенова киселина(витамин В5), която спомага за намаляване на стреса, като тази, намираща се в пчелния полен. Пчелното млечице съдържа гама глобулин, известен с това, че стимулира имунната система и се бори с инфекциите. Съдържа също и минералите калций, мед, желязо, фосфор, калий, силикон и сяра.
Изследователи във Валхала, Ню Йорк са открили, че пчелното млечице съдържа комплексна съставка, която стимулира жлезите и нормализира репродуктивните системи, и на мъже, и на жени, и действа като естествен хормон. Пчелното млечице е богато на нуклеинови киселини РНК и ДНК. Желатинът, друга забележителна съставка, е един от прекурсорите на колагена, който е друга съставка на пчелното млечице. Колагенът е антисъстаряващ елемент, който запазва видът на кожата гладък и младежки.