Oct. 31, 2018

Poem

FOREVER GARLIC-THYME – природната сила на чесъна и мащерката

Чесънът е почитан от древните египтяни, употребяван е от гръцките олимпийски атлети и е считан за основно средство за предпазване от вампири. Освен тези твърдения (митични или не), чесънът притежава вековна репутация на природен лек. Днес той е една от най-популярните билки в света.
Смята се, че родината му е Южна Азия, но свидетелства за лечебните му свойства има по цял свят. Хората от средиземноморието го използват не само като подправка, но и като консервант и лекарство. Първата открита рецепта с чесън е на шумерска глинена плочица и е записана с клинообразно писмо. В египетски папирус от 1500 г. пр.н.е. са изброени 22 рецепти с чесън при оплаквания от главоболие, болки в гърлото и физическо изтощение. В гробниците на фараоните, включително и тази на Тутанкамон, египтяните са поставяли глави чесън. По нашите земи чесънът също се употребява широко от древността. Гръцки историци съобщават, че траките консумирали много чесън, защото в страната им било студено. Чесънът служел за приготвянето на “муски”, които се носели на гърдите при епидемични заболявания. Смятало се е, че скилидките или целите чеснови луковици предпазват от зли духове, затова у нас са ги поставяли на шапчиците на бебета или са ги провесвали по стените на домовете.
Мъдростта на прадедите ни се потвърждава, когато през 1858 г. микробиологът Луи Пастьор научно доказва, че чесънът унищожава вредни бактерии. Той е естествен антибиотик, който не само убива болестотворните нашественици, но и предпазва организма от отровите, причиняващи инфекцията. Съвременни изследвания доказват, че една от най-податливите на чесъна бактерии е Bacillus anthracis, произвеждаща отровата антракс. Дори кръвта на хората, редовно консумиращи чесън, може да убива бактерии, а пáрите, отделени при разрязването на една скилидка, унищожават вредни микроорганизми в радиус от 20 см! Друга разпространена в миналото и за съжаление завръщаща се болест – туберкулозата, е успешно лекувана с чесън, тъй като причинителят й Mycobacterium tuberculosis е чувствителен към няколко от серните съединения, открити в това растение.
Чесънът съдържа няколко биоактивни съединения. Най-съществени сред тях са алиинът и алицинът. Алиинът е органично сярно съединение, производно на аминокиселините, което няма мирис. Когато чесънът се среже, смачка или стрие, ензимът алиназа превръща алиина в алицин. Именно той придава на чесъна характерния му остър мирис. Колкото повече се стрива чесъна, толкова по-голямо количество алицин отделя той. Доказано е, че алицинът е много силен антибактериален агент, навлизащ в кръвоносната система и дезинфектиращ белите дробове, вътрешните органи и кожата. Той е и основната активна съставка в хранителната добавка на Форевър Ливинг Forever Garlic-Thyme. По своето бактерицидно действие един милиграм алицин отговаря на 15 оксфордски единици пеницилин.
Сред другите активни съставки на чесъна и съответно на Forever Garlic-Thyme са ажоен – противосъсирващ агент, и лецитин, който спомага за премахването на мастни натрупвания (каквото е холестеролът) и за превръщането на мазнините в енергия при обмяната на веществата. На тези вещества се дължи благоприятното въздействие на чесъна върху сърдечно-съдовата система. Диалил сулфидите - серни съединения в чесъна, са противогъбични и антибактериални и му придават ефективност при множество проблеми, включително грип и заболявания, причинени от Candida albicans. Те също така помагат на чесъна да защити човешкия организъм от свободните радикали и го превръщат в силен антиоксидант. В състава на чесъна влизат още германий – минерален микроелемент, за който се счита, че помага за подсилване на имунната система на организма, и селен – минерален антиоксидантен микроелемент.
Чесънът намира широко приложение в народната медицина при главоболие, лечение на рани, грип, срещу разстройство, за понижаване на кръвното налягане и като природен антибиотик. През XX век Алберт Швайцер го използва в Африка срещу дизентерия, превърнала се в бич за чужденци и туземци в този континент. През Първата и Втората световна война е прилаган ефикасно като антисептично средство за предотвратяване на гангрена.
Мащерката е отличен спътник на чесъна във Forever Garlic-Thyme. Тази билка е добре позната в България и намира широко приложение както в готварството, така и в народната медицина.
Градинската мащерка е полухраст, чиято родина е Средиземноморският район. Тя има приятен мирис и стипчив вкус. Етеричното масло, както и другите вещества, които съдържа, имат изразени антибактериални свойства, действат спазмолитично и предизвикват отделянето на секреции от дихателните пътища и жлъчката. Използва се и за дезинфекция, и като слабо болкоуспокояващо средство при възпаление на устната кухина.
У нас като подправка и лекарство е много по-разпространена дивата мащерка, наричана още бабина душица или овчарски босилек, която расте главно в планинските и полупланинските райони. В българската народна медицина дивата мащерка се използва при простудни заболявания, кашлица, бронхит, ревматизъм, болести на сърцето и нервите, за понижаване на киселинността в стомаха, за елиминиране на газовете в червата и понижаване на температурата, за облекчаване на главоболието и намаляване секрецията на слуз. Има силни антисептични свойства.
Тези полезни свойства на мащерката се дължат на съдържащите се в нея вещества. Наскоро направените научни изследвания определиха съставките, на които се дължи благотворното й въздействие върху човешкия организъм. Доказано е, че етеричното масло на мащерката съдържа танин, фенол, борнеол, гераниол и най-важното – тимол. Тимолът е наречен на самото растение (на латински названието му е Thymus vulgaris) и според научните изследвания запазва и значително увеличава процента на здравословни мазнини в клетъчните мембрани и други клетъчни структури. Учените откриват, че при приемане на мащерка като хранителна добавка се увеличава количеството на DHA (мастна киселина от групата Омега-3) в мозъка, бъбреците и клетъчните мембрани на сърдечните тъкани. Мащерката също така съдържа разнообразие от флавоноиди, сред които са апигенин, нарингенин, лутеолин и тимонин. В съчетание с наличието на манган в тази билка, флавоноидите подсилват значително антиоксидантните й свойства.
Forever Garlic-Thyme съчетава чесън и мащерка. Форевър ви предлага тези две билки в една капсула без мирис, която доставя всички техни полезни съставки там, където организмът ни най-пълноценно може да ги усвои. Всяка капсула съдържа 10 милиграма концентрат от чесново масло, които са равни на 1000 мг пресни чеснови скилидки, както и 50 мг. листа от мащерка на прах. Включете три гел капсули Forever Garlic-Thyme дневно в режима си на хранене и вашето тяло ще ви благодари!

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Антиоксидант.
Естествен деконгестант.
Дезинфекцира белите дробове, вътрешните органи, кожата.
Помага при холестерол, акне, кръвно налягане, простуди, грип, гръдни инфекции и синузит.

ЧЕСЪН И МАЩЕРКА
Чесънът е една от най-ценните храни на нашата планета. Той се използва от библейски времена и се споменава в литературата на древните гърци, евреи, вавилонци, римляни и египтяни.
Чесънът понижава кръвното налягане чрез действието на една от съставките му – метил алил трисулфид, който разширява кръвоносните съдове. Той разрежда кръвта чрез потискане на слепването на тромбоцитите, което намалява риска от образуването на тромби и спомага за профилактиката на сърдечните пристъпи. Той също понижава нивото на “лошия” холестерол в серума и подпомага храносмилането. Чесънът е полезен при много заболявания, дори при рак. Той е силен стимулатор на имунната система и представлява естествен антибиотик. Добре е да се приема всекидневно. Може да се яде пресен или да се взема под формата на добавка.
В чесъна се съдържа аминокиселинното производно – алиин. Когато се консумира чесън, се освобождава ензимът алииназа, който превръща алиина в алицин. Алицинът има антибиотичен ефект, който се определя като еквивалентен на един процент от този на пеницилина. Поради тези негови свойства, по време на Първата световна война, чесънът се е използвал за лечение на рани и инфекции и за профилактика на гангрената.
Чесънът също е ефикасен при гъбични инфекции, например гъбички по пръстите на краката, системна кандидоза, гъбички на влагалището и съществуват някои доказателства, че може да разрушава някои вируси, като тези свързани с херпес при висока температура, генитален херпес, някои форми на грипния вирус и вариолата.
Чесновото масло има добър ефект върху сърцето и дебелото черво и е ефикасно при лечението на артрити, кандидоза и нарушения на кръвообръщението.
Чесънът съдържа следните фитохимикали и хранителни веществе: Алицин, бета-каротин, бета-ситостерол, кофеинова киселина, хлорогенова киселина, диалил-дисулфид, ферулова киселина, гераниол, кемферол, линалоол, олеанолова киселина, р-кумарова киселина, флороглюкинол, фитова киселина, кверцетин, рутин, s-алил цистеин, сапонин, синапова киселина, стигмастерол. Хранителни вещества: Калций, фолиева киселина, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, цинк, витамини В1,В2,В3 и С.
Действие и употреба
Детоксикира организма и предпазва от инфекции чрез стимулиране функцията на имунната система. Понижава кръвното налягане и подобрява кръвообръщението. Понижава нивото на липидите в кръвта. Способства за стабилизирането на кръвната захар. Помага при лечение на атеросклероза, артрити, астма, рак, болести на кръвообръщението, простуда и грип, проблеми на раносмилането, сърдечни заболявания, безсъние, болести на черния дроб, синузит, язви и гъбични инфекции. Предпазва от появата на язви, като потиска растежа на бактерията Helicobacter pylori, която причинява язви. Добър практически при всички заболявания и инфекции.
Чесънът съдържа много съединения на сярата, които му придават лечебни свойства. Чесънът на ФЛП е без мирис.
Не се препоръчва за хора, които вземат антикоагуланти, тъй като има противосъсирващи свойства.
Мащерката елиминира газовете в червата и понижава температурата, облекчава главоболието и намалява секрецията на слуз. Има силни антисептични свойства. Понижава лошия холестерол. Добра при астма, бронхит, круп и други респираторни заболявания, висока температура, главоболие и чернодробни болести. Спира сърбежа и лющенето на скалпа при кандидоза. Мащерката съдържа следните ханителни вещества: аминокиселини, калций, есенциални мастни киселини, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, цинк, витамини В1, В2, В3 и С.

ЧЕСЪН
Има повече написани материали за превъзходните качества на чесъна, отколкото за всеки друг източник на храна. Историята им датира от преди 3500 години. Хипократ, бащата на медицината, е бил първият, който е отбелязъл, че чесънът е отлично лекарство срещу тумори. Скорошни проучвания на чесъна показват, че той убива несекоми, паразити, патогенни бактерии и гъбички. Той също елиминира различни тумори, намалява нивата на кръвната захар, намалява вредните мазнини в кръвта и предотвратява запушването на артериите. Изследователи са доказали, че алицинът действа като много ефикасен антиосидант.
Било е открито, че диалил дисулфидът в чесъна намалява образуването на карциногени в черния дроб. (Проучване на Рака, 1988 г., 23-48) Д-р Суджата Сундарам, изследовател в щатския университет в Пенсилвания, открил, че диалил дисулфидът кара човешките туморни клетки на рака на червата да се смалят и да умрат.
Интересно е да се отбележи сходството между диалил сулфида и диметил сулфида. Според д-р Дейвид Грег: “И двете съдържат една молекула сяра с прикрепени две органични молекули. В случая на диметилсулфида са прикрепени две метилни групи (СН3), а в случая на на диалил сулфида са прикрепени две алилни групи (С3Н5)... Има установено равновесие между диметилсулфида (без прикрепен кислород), ДМСО (един кислород, прикрепен към сярата) и МСМ (два кислородни атома, прикрепени към сярата). Заради това равновесие, този набор от молекули може да действа като ефективна транспортираща кислород система. Тъй като диалил сулфидът е много сходна молекула и същите връзки ги има и със сярата, би се очаквало да се държи по подобен начин и изглежда е така. Това би предположило, че един от главните антиракови приноси да диалил сулфида (и съответно на чесъна) е да засили транспортирането на кислород към раковите клетки. А те е известно, се развиват само в анаеробна и кисела среда.
Първият научен доклад, който разглежда чесъна и рака, бил направен през 50-те години на 20 век. Учени инжектирали “алицин” (активна съставка на чесъна) в мишки, страдащи от рак. Мишките получили инжекцията, оцелявали три пъти по-дълго, отколкото останалите мишки. Много проучвания показали, че “алил сярата” (друга активна съставка на чесъна) е ефективна при предотвратяване развитието на рак и тумори. В допълнение, ажоенът, друга главна съставка на чесъна, е показал, че предизвиква апоптоза в човешките клетки на левкемия. (Дирш ВМ/ Dirsch VM и пр., Молекулярна Фармакология, март 1998 г.)
Чесънът съдържа и германий, който е мощен съдържащ сяра антиоксидант.
Показал е, че възстановява нормалната функция на лимфоцитите (Т-лимфоцити, В-лимфоцити и NK клетки) и стимулира производството на антитела. Ядем чесън в почти всичко, но готвенето убива свойствата му за борба с рака. Има записани случаи, когато ракът е бил преборен само с добра детоксикираща програма и чесън.
Чесънът има и някои много полезни свойства по отношение на понижаването на холестеролните нива, макар учените все още да не знаят как става това.

Чесън и мащерка
Чесънът е известен със своите лечебни свойства от много години и има определени предимства. Той подобрява работата на сърцето и съдовата система, храносмилането, има антибиотично и антиканцерогенно действие. Той съдържа като алоето повече от 200 биологично активни вещества – витамини, минерали, аминокиселини и ензими. Биохимично, най-активни са тези съставки, които съдържат сяра. Главна активна съставка на чесъна е алицинът, който се синтезира от алиина, намиращ се в него. Същият има силно антибиотично действие.
В древността чесънът е бил препоръчван за лечението на много болести – в лечението на високо кръвно налягане, затлъстяването, като средство за подмладяване. Чесънът нормализира сърдечния ритъм, релаксира коронарните съдове, с което се подобрява кръвоснабдяването на миокарда. Увеличава сърдечния обем. В изследванията на американски кардиолози, побликувани в American Heart Journal – екстрактът от чесън пречи на образуването на кръвни съсиреци в коронарните съдове. Според изследванията чесънът е едно от най-ефикасните средства в профилактиката и лечението на артериосклерозата. Намалява нивото на LDL в плазмата и същевременно покачва нивото на HDL. Неговото вазодилататорно /съдоразширяващо/ действие, както и антихипертензивно действие /намалява налягането при хипертония/, са потвърдени /метил-алил-трисулфид/.
Съдоразширяващото действие на чесъна е най-добре изразено върху стеснените периферни вени на мозъка, очите и краката. Затова има благоприятно действие при главоболие. Поради същия този ефект се използва при временна скованост при възрастните хора. Добре повлиява калцираните интестинални вени, поради което помага на хората, страдащи от стомашни колики. Може да се използва в случаите на стомашно – чревни инфекции / разстройство, чревен катар/. Други ефекти са: прочистване на кръвта, предизвиква изпотяване, отделяне на секретите при кашлица /за това влияе и подсилва действието му и мащерката/, подобряване на нервното състояние, освобождаване от чревните газове, епителизация и заздравяване на раните. Използва се при лечение на белодробни заболявания, включително и ТБЦ. Поради отличното антибиотично действие може да се използва при грип и кашлица/бронхит/.
В Средновековието френските свещеници го използвали за предпазване от чума, поради неговото антимикробно действие. Днес вече знаем, че антибиотичното му действие се проявява срещу микроорганизмите: Staphilococcus, Escherichia coli, Proteus, Pseudomonas. Чесънът има и противопаразитно действие, ефикасен е против Candida albicans и вируса на херпеса. Добър е за изхвърляне на чревните паразити /глисти/.
Въз основа на неотдавнашни изследвания, антиканцерогенното му действие стана добре известно. Според изследване, побликувано в списанието на Националния институт за рака в САЩ, стомашен рак се развива в много по-малък процент при хора, консумиращи чесън и кромид /или други растения от семейство Allium- напр. Алое/
Друго списание, Carcinogenesis, съобщава за добър ефект на чесъна при лечение на кожен рак. Използването на чесън намалява риска и от рак на дебелото черво и на гърдата. Най-добрите препарати позволяват проявяването на полезните качества на чесъна, добре известен от народната медицина, като избягнат неприятното чувство от специфичната му миризма и чувството на парене, когато се консумира в суров вид. Такъв препарат е този на ФЛП.
От своя страна, другата съставка – мащерката, притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.