Oct. 15, 2018

Poem

АНТИОКСИДАНТИТЕ И СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ
Антиоксидантите са защитни вещества, които помагат да се неутрализира вредният ефект от окислителните реакции вътре в клетките. Главните антиоксиданти от хранителен произход са витамините А. С, Е и бетакаротинът. плюс минералите селен,
цинк, мед и манган. Те противодействат на вредните свободни радикали
самостоятелно или в състава на ензими-антиоксиданти.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ
Свободните радикали са крайно Нестабилни частици, които обикалят из организма, само че да създават неприятности. На химическо ниво те
представляват различни отломки от молекули, носещи отрицателен електрически заряд.
Нестабилните свободни радикали се сблъскват с други молекули в клетката, преди да неутрализират заряда си, за което са готови да откраднат положителния заряд на друга молекула или да й прехвърлят своя отрицателен заряд. Този процес се нарича окисляване. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се окисляват около 10 хиляди свободни радикала.
Този процес крие потенциална опасност, защото:
• Окисленият холестерол по-лесно прониква в стените на артериите и ги втвърдява.
• Окислената ДНК може да стане причина за мутация на гени или рак.
• Окисляването в роговицата на окото води до катаракта.
• Окислените клетъчни мембрани и мазнини причиняват преждевременно набръчкване и състаряване на кожата.
• Смята се, че 40% от уврежданията на спермата се дължат на свободните радикали.
Окисляването на ДНК в спермата може да доведе до:
• понижена оплодителна способност
• аномалии в развитието на плода
• потенциален риск детето да развие рак в ранна възраст.
Свободните радикали се отделят при нормалните метаболитни процеси. При заболяване от диабет тяхното производство нараства двойно. Тютюнопушенето и постоянното излагане на цигарен дим също увеличават двойно количеството на свободните радикали в организма.
Излагането на рентгенова радиация и на ултравиолетово лъчение също е потенциален източник на свободни радикали, тъй като тези вълни носят енергия, която активира и уврежда клетъчните молекули. Именно затова двата вида лъчи се свързват със злокачествените заболявания. Други външни фактори, които стимулират отделянето на свободни радикали, са алкохолът и някои лекарства, по-специално антибиотиците.
АНТИОКСИДАНТИ
Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, при това без вреда за самите тях. Те действат съвместно и взаимосвързано — например витамин Е, който е неутрализирал свободен радикал, се възстановява чрез химична реакция с витамин С.
Ако поддържаме нивата на антиоксидантите достатъчно високи, повечето свободни радикали могат да бъдат неутрализирани, преди да са нанесли някаква вреда на организма. Това означава, че трябва да приемаме с храната си необходимите количества витамин С, Е и бетакаротин, както и микроелементите селен, цинк, мед и манган.
След мащабно проучване е установено, че хората, които приемат най-много антиоксиданти с храната си, са най-малко застрашени от коронарни болести и рак. В резултат на това изследване са определени следните профилактични дози антиоксиданти:
• Витамин С: 100-250 мг на ден
• Витамин Е: 30-80 мг на ден
• бетакаротин: 15 мг на ден.
Пушачите и диабетиците вероятно трябва да удвоят тези количества.
Различни изследвания са показали, че:
• Рискът от ангина пекторис е три пъти по-голям при хората с нисък прием на витамин С, Е и бетакаротин.
• Рискът от коронарна болест се намалява с 25% при мъжете, които приемат витамин Е в продължение най-малко на две години.
• При мъжете с най-голям прием на бетакаротин рискът от коронарна болест е с 25% по-малък.
• Приемът на големи количества витамин С намалява риска от коронарна болест с 40%.
Високият прием на бетакаротин вероятно намалява риска и от рак на устата, гърлото, ларинкса, хранопровода, стомаха, дебелото черво, пикочния мехур и белия дроб.
Витамините С, Е и бетакаротинът, както и минералът цинк поотделно и в комбинация имат положителен ефект върху състоянието на спермата. Той се дължи предимно на антиоксидиращите им свойства.