Jun. 24, 2018

Poem

Алоето е великият хигиенист на червата и лимфата!
Автоинтоксикацията или самоотравяне в червата е призната като причина за болестно състояние в началото на 1900 г.
„Сега всеобщо се признава, че автоинтоксикацията е основна причина за изключително голяма група симптоми” Д-р. H. Boeker, 1928 г.
На практика, цялостното ни здравословно състояние зависи от стомашно-чревния тракт (GI). Освен, че там се отработват хранителните вещества, стомашно-чревния тракт е важна част от имунната ни система, осигуряваща различни нива на защита срещу патогенни микроорганизми и потенциално токсични вещества по целия път на храносмилането.Това самоотравяне може в крайна сметка да доведе до заболяване и дори до смърт.
Д-р Н. Boeker вярва, че над 90 на сто от болестите по време на живота ни са причинени от токсини или са усложнени от тях, които се образуват в стомашно-чревния тракт от нездравословни храни, и които не са своевременно отстранени. Самоотравяне се получава, когато поради лошо елиминиране, определени токсини преминават от червата в кръвообращението и отравят тялото, причинявайки тиха форма на самоотравяне. От 60 до 80% от лимфната система е в тънките черва, наречена червно асоциирана лимфоидна тъкан (gut-associated lymphoid tissue, Galt). Огромната задача на Galt е да прави разлика между хранителни съставки и възможните антигени, минаващи през червата.
Причини за интоксиране на организама ни са въздуха, който дишаме, храната, която ядем, водата, която пием, почистващи препарати, които използваме и метаболитни отпадъци, произведени вътре в нас. Вие може да не знаете шокиращите факти, че 95% от химикалите в употреба днес никога не са преминали дори минимална токсичност на околната среда при тестване на въздействието. Тази тревожна статистика е в САЩ от агенцията за опазване на околната среда (ЗООС). Агенция, която отговаря за регулирането на химикалите в САЩ. През 1981г. в САЩ е създадена агенция за контрол на токсичните вещества (TSCA) и всички химикали, разработени след 1981 са обект на тест за токсичност, но не и преди 1981 г. Токсините често могат да останат в тялото в продължение на години. Много от новите химични вещества не са тествани при продължителен период от време. Токсините се натрупват в организма по-бързо, отколкото могат да бъдат отстранени и това допринася за преждевременно стареене и хронични и дегенеративни заболявания.
Всяко действие на клетката в тялото произвежда отпадъци, които са отровни. Лимфната система е в основата за очистване на междуклетъчните пространства. Нейната функция е да филтрира кръвта, да произвежда бели кръвни телца, защита срещу болести, да върне протеина към сърдечно съдовата система. Лимфната система включва далак, тимусна жлеза (ендокринна жлеза), апендикс, сливици, лимфни възли и съдове и лимфна тъкан. Когато лимфата преминава през лимфните възли и далака, остарелите клетки, бактериалните агенти и други чужди субстанции, попаднали в тялото, се отделят и изхвърлят. Нормално отстраняване на токсините чрез GI (стомашно-чревния тракт) запазва чисти кръвта и лимфата. Неотстраняване на отпадъците и токсичните вещества причинява гниене и газове.
Токсините са обикновено резултат от бактериални действия по време на разлагане на храни, които пътуват твърде бавно, поради блокиране или запек в тънките черва или дебелото черво. Тези токсини в крайна сметка са тежест за всички жизненоважни органи и клетки. В Европа, това състояние е известно като храносмилателната токсикемия на червата или по-известно като токсично дебело черво. Думата детоксикация означава почистване или премахване на отрови и токсини.
Стомашно-чревни заболявания
Подуване се получава, когато отпадъците се наслагват по стените на дебелото черво и причиняват разширение (разпъване), поради стеснения или стесняване на коридора. Стриктура (стеснение) е повредена тъкан от възпалителни заболявания като колит.
Рак на дебелото черво е вторият най-често срещания вид рак и се смята за 20 процента от всички смъртни случаи на рак. Карциноидният тумор расте бавно и може да се разпространи към черния дроб. Лимфни щети по чревните стени са причина за лошо усвояване на храната, която може и да проникне до лимфните възли.
Дивертикулоза се причинява, когато мускулните стени в дебелото черво се слаби. Заболяване, при което се образуват множество издувания в лигавицата на дебелото черво. Херния може да настъпи при слаби места, като торбички, които изпъкват навън, наречени дивертикули, когато торбички събират храна и отпадъци, а състоянието се нарича дивертикулоза. Когато настъпи инфекция на вътрешната обвивка на торбичките, което се дължи на бактерии, състоянието се нарича дивертикулит.
Възпаление на червата се нарича язвен колит или болест на Крон. Язвеният колит е язви или абсцеси, които се появяват от възпаление на лигавицата на дебелото черво. Болест на Крон обикновено се случва в тънките черва или в дебелото черво при разпространението на възпалението. Симптом на стеснена тъкан се развива, когато наранената тъкан се излекува и стеснява коридора. Транзитният срок на преминаване на храната се намалява, което води до загуба на тегло и недохранване.
Синдром на раздразнено черво е нарушение на мускулните стени при което се нарушава времето за преминаване на отпадъците до ректума (края на дебелото черво). Това състояние е известно като Apparent Colon Syndrome (видим синдром на дебело черво), Mucous Colitis (слизест колит, колит на лигавицата), Spastic Colon (спастично дебело черво) или невъзпалителни заболявания на червата. Това заболяване на храносмилателната система е номер едно в САЩ.
Микоза е формирането на слуз, което действа като капан за вредните вещества и ги пази от проникване в тъканите. Естественият слуз е необходим за смазване при елиминирането на отпадъците. Някои храни създават слуз, което допринася за размножаване на бактерии, патогени или гнойна инфекция. Излишък на лигавицата в изпражненията причинява слепване на изпражненията и запек. Колон дисфункция се появява, когато остава слуз в застой и поддържа изграждането на слой след слой. След това тя става източник на инфекция, гнойно възпаление и язви по стените на дебелото черво. Това условие също пречи при усвояването на хранителни вещества и вода.
Препятствията са блокажи, които могат да бъдат причинени от задържане на отпадъци поради слаби мускулни контракции и/или несмелена храна при Крон, херния в малките черва, затваряне или стесняване, усукване или връзване на дебелото черво или паразити (червеи).
Паразити, живеещи в тънките черва и дебелото черво допринасят за болести и най много за чревни заболявания. Червеите унищожават лигавицата на червата, причиняват възпаления, дразнене, инфекция, слаби места в чревните стени и са отговорни за натрупването на някои токсични отпадъци. Нито една част от червата не е имунизирана срещу червеи.
Полипите са израстъци от вътрешната страна на тънките черва и дебелото черво. Полипите могат да предизвикат блокиране на червата и могат да станат канцерогенни.
Пропадане в напречното дебело черво (transverse colon) се причинява от натрупване на отпадъци. Земното притеглянето дърпа напречното дебелото черво надолу. Наднорменото тегло предизвиква натиск, упражняван върху други органи по-долу. Това също може да се окаже натиск върху гръбначния стълб и обратно.
Спастично черво се случва, когато коремните мускулни спазми са претоварени и напрегнати.
Язвите се причиняват от запек и интоксикация от автомобилни газове. Това се случва на мускулна тъкан от ожулвания или дразнения от бактериални инфекции или паразити, токсини и довежда до кървене на отворени рани.
Дебелото черво е еквивалент на канализационна система. Ако е в застой ще причини гниене, ще зарази кръвния поток, отравяне на мозъка и нервната система, така че ставаме психически депресирани и раздразнителни. При отравяне на сърцето, ставаме слаби и апатични, при отравяне на белите дробове, лош дъх, при отравяне на храносмилателната система, изтощение и подуване, при отравяне на кръвта, кожата е жълтеникава и нездравословна. Казано накратко, всеки орган е поразен и преждевременно остаряване, изглеждате и се чувствате остарели, ставите са твърди и болезнени, тъпота и муден мозък ще имате, и ще загубите радоста от живота.
Д-р Бърнард Йенсен: Всяка тъкан в нас се подхранва от кръвта, която се захранва от червата. Когато червата са замърсени, кръвта е замърсена и оттам органите и тъканите. За червата трябва да се полагат най много грижи.
Болестите започват, когато функцията на дебелото черво е нарушена. Когато дебелото черво не функционира правилно, това се отразява на храносмилателната система и на всяка жива клетка и орган. Когато храната не се усвоява напълно започва дегенеративен цикъл. Несмелените храни, започват да гният в дебелото черво и създават кисела среда. Приятелските бактерии започнат да умират, създават анаеробна среда, която способства за производство на болестни бактерии, гнойни инфекции, вируси, гъбички и паразити. Натрупването на токсини и отрови от тази среда може да причини натрупване на токсини в лимфите и кръвообращението. Това състояние се нарича автоинтоксикация или самоотравяне в дебелото черво.
Когато среда в дебелото черво е извън баланс, рак на дебелото черво и други заболявания е крайният резултат. Когато токсини се абсорбират през кръвоносните капиляри на лигавицата на дебелото черво, кръвта се заразява и се осъществява по-нататъшно повишаване киселинността на кръвта. След време, замърсената кръв може да зарази всички клетки. Цикълът на живот се превръща в цикъл на смърт. Здравословният живот започва и завършва в червата!
Значението на чист стомашно-чревен тракт
Редица фактори, свързани със съвременната цивилизация заплашват нашето вътрешно здраве, включително и безопасни ваксини, токсини, замърсяване околната среда, прекалената употреба на антибиотици (също и в хранителните добавки на животните), а дори и флуорираната хлорирана вода. Добави към списъка и консумацията на алкохол и наркотици (с рецепта и развлечение), плюс неправилния хранителен режим, и вие имате няколко от днешните си враговете, които застрашават здравето на стомашно-чревния тракт!
Изследванията показват, че човешкото тяло може да съхранява около 20 килограма компактна маса в червата. Факт е, че с течение на времето много видове отпадъци могат да се наслоят в дебелото черво. В този момент е най-добре да детоксираме организма, така че натрупването наистина да не достигне критични размери. Добре е в същото време постепенно да си променим диетата, като приемаме повече фибри, сурови зеленчуци, особено зелени листа, но за това ще говорим в друга публикация.
Дебело черво
Дебелото черво е сегментиран тръбопровод в коремата кухина с форма на голямо М с дължина около 1.40 м. Дебелото черво завършва в ануса.
Тънките черва се намират по-долу в стомаха и черния дроб. Те са важна част от нашия храносмилателен тракт и заемат голяма част от централната и долна част на корема с дължина около 7 м. и около 3 см широчина. Общата площ на стомашно-чревната система е около 600 квадратни метра.
Основната роля на дебелото черво е абсорбцията на вода и отвеждане на отпадъчни продукти и токсини. Двустранната мембрана на дебелото черво дава възможност за усвояване на доставките на хранителните вещества в кръвта.
Мнозинството от всички витамини и минерали в храната, която ядем се абсорбира през стените на дебелото черво. Недостатъците на жизненоважни хранителни вещества са резултат от замърсено дебело черво и неправилно хранене.
Някои заболявания на червата са: вродени дефекти, инфекции и възпаления, тумори, нарушение на кръвоснабдяването, запушване, пептична язва, язва в тънките черва при коремен тиф и болест на Крон. Други нарушения са апендицит, кандида, дивертикуларна болест, наднорменото тегло, синдром на раздразнено черво, язвен колит, червеи (глисти), рак в червата или рак на дебелото черво, както и други видове рак. Медицината признава, че до 85 или повече процента от всички възрастни в САЩ страдат от някакъв вид чревни проблеми. Децата са също афектирани от същите тези проблеми, поради начина им на хранене.
Някои симптоми на дисфункция на дебелото черво са: алергии, загуба на апетит, астма, болки в гърба, лош дъх, лоша миризма, загуба на концентрация, депресия, екзема, умора, лакомия към храна, гингивит, главоболие, хемороиди, стомашно разстройство, безсъние, раздразнителност, загуба на паметта, менструални проблеми, гадене, нервност, проблеми с простатата, болки в стомаха, подуване, напрежение и проблеми в теглото.
През годините стените дебелото черво могат да се напластят от неелиминирани отпадъците, като функцията му става неефективна. Обикновеният човек може да има от 5 кг до 14 кг. от стари неелиминирани отпадъците, пасивни и заседнали в дебелото черво.
Проблеми при тънките черва
Апендицит е възпаление в апендикса, което се дължи на запушване от бучки на изпражнения или паразити. Лигавицата на тъканта се инфектира, възпалява и причинява подуване на апендикса. Това състояние може да доведе до гангрена и спукване на апендикса, ако не се лекува.
Автоинтоксикация се получава, когато отрови и токсини се абсорбират в кръвния поток чрез дебелото черво. Това се дължи на замърсяване на дебелото черво и натрупването на стари отпадъци, които не са отстранени.
Бавните черва могат да задържат много стари, токсични и отровни фекални маси. Много пъти истинската причина за болеста е това задържане и реабсорбция на тези токсични отпадъци. През 1992 г. най-често срещаният рак сред мъжете и жените в САЩ беше рак на ректума? Каква е нормалната честота на изхождане при здравия човек? Налице е голямо недоразумение сред обществото и медицинските специалисти за това, което се счита за нормално. В продължение на години, лекарите си мислеха, че веднъж дневно или веднъж на 2-3 дни е напълно нормално. Едно проучване на хора, които се хранят с по примитивна храна и хора, живеещи в страните от третия свят може да ни каже съвсем различна история. Елиминацията при тях е в срок от 20 до 30 минути след всяко хранене. Ние вярваме, че "нормално" е елиминация след всяко хранене и ние също открихме, че не се чувстваме много добре, ако нямаме.
Възможни симптоми при по-малко от оптимално функциониране на дебелото черво
Констипация (Запек) - Страдащите от хроничен запек преминават през много здравословни проблеми и унижения, че един здрав човек не може дори да си представи. Подуване на корема, газове, болки и спазми са само някои от нежеланите странични реакции при хроничен запек. Продължителен хроничен запек може да доведе до още по-големи рискове за здравето на тънките и дебелите черва.
Една от основните причини за хроничен запек, е липсата на фибри в ежедневната диета на човека. Много американци дори не се доближават до препоръчителния дневен прием на фибри. А диета с прием на ограничени количества фибри не е в състояние да помогне на отпадъците да преминат по пътя им през червата. Отпадъците засядат в червата ни и се натрупват с течение на времето. Този тип блокиране затруднява червата при усвояване на необходимите хранителни вещества от храната. Това причинява здравословни проблеми дължащи се на хроничен запек.
След достигане на определена възраст, наддаване на тегло изглежда неизбежно. Всеки човек е чувал, когато сме били млади предупрежденията, че в определен момент, тялото ще спре да метаболизира храната така ефективно. Направете промени във вашата диета и спортувайте редовно. Консултирайте се с лекар.
Запек и наддаване на тегло – въпреки, че е доказано, че има забавяне на обмяната на веществата след определена възраст. Причините за това забавяне могат да бъдат по-малко видими, отколкото си мислим. През тънките и дебели черва са минали много храни при една средна възраст и са се получили много натрупвания. В действителност, благодарение на повишените нива на замърсяване в нашия свят химикали, токсини и паразити засядат в червата по-често от всякога, предизвиквайки запек.
Подуване - Обикновено, подуването на корема засяга повече от всичко нашето тяло. Подуване е толкова неприятно, колкото звучи и се появява, когато има натрупване на течности и газове в червата. Разширяването, причинено от тези газове и задържането на вода причинява стомаха ни да се издува.
Никой не иска да страда от подуване на корема. Това е физически неудобно, както е и емоционално натоварване. Подуването причинява ненужни проблеми на самочувствие и може да доведе до отрицателен ефект. Въпреки, че здравословното хранене и намаляване на приема на сол и мастни храни в диетата, което може да ви помогне за намаляване на подуването на корема, често има друга причина за това състояние. Натрупването на плака в червата през годините може да доведе до подуване на корема. Ако не бъде отстранено това натрупване, симптомите ще да се влошават.
Използвайте програми за очистване (детоксикиране) на организма, които са прости, безопасни и са на билкова основа.