Blog

Jan. 9, 2019

ПРОБЛЕМИ ПРИ ДЕФИЦИТ ОТ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
За правилното функциониране на човешкия организъм са необходими 60 микроелемента, 16 витамина и 15 аминокиселини.
Изкуственото наторяване на нашите земи се извършва с 4 минерала, вследствие на което, с течение на годините почвата обеднява, а оттам плодовете и зеленчуците са с недостиг на редица важни микроелементи.
Термичната обработка на храната допълнително разгражда и унищожава витаминния и минерален състав, което води до нерационално и непълно хранене на организма. Недостигът на минерали и витамини при храненето се отразява върху нормалното функциониране на органите и причинява функционални изменения, известни като болести
Недостигът на цинк, селен, сяра, мед , желязо,калций, силиций и вит. - С, Е, Н, В1, В8, както и прекомерната употреба на сол, мазнини и стимуланти води до оплешивяване.
Недостигът на вит. - А, В2, В6, цинк и селен, както и употребата на захар и никотин увреждат зрението.
Недостигът на флуор, калций, мед, цинк, йод и селен и вит. - А, С и D съчетано с прекомерната употреба на захар, никотин и млечни произведения, предизвикват кариес и гуша.
Недостигът на незаменимите аминокиселини, минералите - манган, мед и селен и вит.-Е, А, В и D, съчетани с приема на големи количества мазнини, предизвикват остеохондроза, рак на млечните жлези и сърдечно-съдови заболявания.
Недостигът на вит. - В3, В8, А, Е, С и микроелементите-калий, цинк, селен и сяра, съчетани с животински мазнини и никотин, предизвикват сърдечно-съдови болести и увреждания на белите дробове.
Недостигът на вит. - В1, В3, В9, Е и елементите - желязо, фосфор и манган съчетани с храни от животински произход, алкохол, никотин и наркотични вещества, предизвикват болести на черния дроб, рак на червата и кожни проблеми.
Недостигът на вит. - С, F на натрий и калций, съчетани с алкохол, никотин и наркотици, предизвикват камъни в бъбреците.
Недостигът на вит. - В6, елементите - хром, цинк, манган, ванадий, калий и фосфор, съчетани със солена, люта и пържена храна, предизвикват жлъчни камъни.
Недостигът на вит. - В3, В5, С, Е, цинк и молибден, съчетани с алкохол, захар мазнини и белтъчини, причиняват диабет.
Недостигът на вит. - В1, В5, D, калий, желязо, силиций и хранителни влакнени съчетани с много белтъчини, мазнини, захар и алкохол, причиняват рак на дебелото черво и простатит.
Недостигът на вит. - Н и елементите - калий, натрий, манган и селен, предизвиква слабост и болки в мускулите.
Недостигът на вит. - А, Е, С, В5, В6, мед, селен, фосфор и калций, съчетани с много мазнини, захар, белтъчини и алкохол, предизвикват болки в ставите.
Недостигът на вит.- D, С, В9, В12, калций, флуор, цинк и мед, причиняват остеопороза, а на вит. - В1, В3, В6, С, Е, мед, селен и сяра, предизвикват артрит.
Недостигът на вит. - Е,В1, В3, В6, В9, В12, желязо, манган мед и фолиева киселина, съчетано с обилно хранене с животински мазнини, белтъчини, захар и алкохол, водят до анемия.

Dec. 15, 2018

ЙОД
Йодът е отговорен за производството на всеки хормон в тялото ви. Той е антибактериален, антипаразитен, антивирусен и е мощен борец против рака. Защо всички имаме дефицит на йод? Много години наред йодът се е добавял в хляба в щедри количества, което е предотвратявало йоден дефицит. Една филия е съдържала 150 микрограма йод, което е било препоръчаната дневна доза.
Обаче през 70-те години, хранителната индустрия решава да премахне йода от тестените изделия и да го замени с бром. Както изтъкват специалистите, йодът и бромът изглеждат по подобен начин на щитовидната жлеза и бромът лесно се свързва с рецепторите на щитовидната жлеза за йод. Той обаче, няма стойност за щитовидната жлеза, за разлика от йода, и възпрепятства дейността на йода в щитовидната жлеза. Бромът също така може да причини повредено мислене и памет, сънливост, замаяност и раздразнителност. Всичко това е довело до почти всеобщ дефицит на йод(инфото е американско)
Йодът помага на тялото да елиминира тежките метали и токсини(като олово, арсен, алуминий, живак и флуорид). Интересно е, че флуорираната питейна вода всъщност намалява абсорбирането на йод. Йодния дефицит води до рак на гърдата, простатата, яйчниците, матката и щитовидната жлеза. Йодния дефицит може също да доведе до умствено изоставяне и стерилитет. Така че, как можем да поправим йодната недостатъчност? Да поправим йодният дефицит чрез приемане на йодирана сол е неосъществимо, тъй като ще имате нужда от 20 чаени лъжички йодирана сол дневно, за да получите достатъчни количества йод.
Една чудесна възможност за получаване на биологично активен йод е използването на добавката “Натурални минерали” на ФЛП.
Д-р Джей Ейбрахамс твърди, че правилното количество йод, нужно за поддържане на достатъчни количества йод в тялото, е 13 милиграма дневно. Удивителното е, че това е 100 пъти повече отколкото приема USRDA за йод. Японките (които ядат много водорасли) имат най-високият среден прием на йод (13,8 мг дневно) спрямо жените навсякъде по света. Те също имат и най-ниският коефициент на рак на гърдата в света. В добавка, Япония има един от най-ниските коефициенти на йодна недостатъчност, гуша(уголемена щитовидна жлеза) и хипотироидизъм. Исландия друга страна с високо количество прием на йод, също има ниски проценти на гуша и рак на гърдата.
Рибата съдържа йод, но може да съдържа и по-високи нива на живак. Обаче сардините имат толкова кратък цикъл на живот, че не се заразяват с живак.
Добре е да се помни, че селенът, витамин С, и магнезият подсилват ефективността на йода.

Nov. 13, 2018

СЕЛЕН
Селенът, както повечето здравословни неща, е нещо което много от нас не приемат достатъчно. Селенът е минерал и е показал в многократни проучвания, че е ефективен инструмент за предпазване от различни видове рак, включително рак на гърдата, гърлото, стомаха, простата, черния дроб и пикочния мехур. Повечето хора приемат по-малко от половината препоръчана доза от 200 микрограма на ден, според “Превенция и лекуване на болести” на фондацията Life Extension(“Удължаване на живота”).
Селенът в началото се е използвал в конвенционалната медицина за лечение на пърхот, но разбирането ни за този минерал драматично се разшири през последните 20 години. Той е крайно необходим компонент от мощен антиоксидант, произвеждан от тялото. Този антиоксидант, наречен глутатион пероксидаза, защитава особено срещу пероксиди, вид свободни радикали, които атакуват мазнините. Както другите антиоксиданти, глутатионът пероксидаза също намалява риска от развитие на рак и сърдечни болести и стимулира отговора на имунната система към инфекции.
Проучване показва, че селенът, особено когато се използва в комбинация с витамин С, Е и бета-каротин, работи за блокиране на много химически реакции, които създават свободни радикали в тялото. Трябва да се помни, че именно свободните радикали могат да увредят нашето клетъчно ДНК, което в последствие може да доведе до дегенеративни болести като рак. Селенът помага и за предпазване от възпроизводство и разпространение на увредени молекули ДНК, процес, наречен митоза. С други думи, селенът действа, за да попречи на туморите да се развият. “Допринася за смъртта на канцерогенни и предракови клетки. Тяхната смърт изглежда се случва преди да могат да се делят чрез репликация, като така помага за спирането на рака преди да е започнал”, казва д-р Джеймс Хауенстайн в “Ръководство на лекаря към естествените здравословни продукти, които работят”.
Проучването върху селена през последните 20 години се е фокусирало много върху необичайна форма на селен: метилселеноцистеин (MSC). Относително просто органично селеново съединение, МSC се образува естествено в различни растения, включително чесън, броколи, див лук и лук, отраснали на богата на селен почва. МСЦ лесно се преобразува в метилселенол от ензим, наречен бета-лиаза, който е широко разпространен в тялото. Според д-р Даниел Медина (колеж Бейлър, медицински факултет по Молекулярна и Клетъчна биология), метилселенолът се е показал като ефективна антиракова форма на селен, която убива раковите клетки чрез апоптоза, която е програмирана клетъчна смърт. Метилселенолът е също известен, че възпрепятства ангиогенезата (създаването на нови кръвоносни съдове) при началната форма на ракови тумори и представлява най-безопасната и най-ефективна антиракова форма на селен налична днес.
Най-важното сляпо проучване на селена и рака е било проведено, като двоен сляп опит с интервенция, от д-р Л. К. Кларк ( и колеги) в раковия център на университета в Аризона. Когато всички резултати били подредени, станало ясно, че лекуваната със селен група развила почти 66% по малко рак на простатата, 50% по-малко колоректален рак и около 40% по-малко рак на белия дроб, в сравнение с плацебо групата.
Известно е, че дозите селен над 850 мкгр дневно причиняват селенова токсичност.
Някои от най-добрите естествени източници на селен са бразилските орехи, чесън, броколи и брюкселско зеле. Всички тези храни съдържат селен под формата на МСЦ.

Селен
Резултатите от профилактичното му действие се забелязват най-бързо!
Препоръчва се при: изтощение на организма и хронична умора, работа на компютър повече от 2 часа, живот в градска среда, отслабен имунитет, при ставни и ревматични заболявания, бронхиална астма, алергии, заболявания на сърдечно-съдовата система, атеросклероза, за нормализиране на холестерина и подобряване на еластичноста на кръвоносните съдове, за профилактика при онкологични заболявания, и като вторична профилактика след химио и лъчетерапия.
Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Витамините, флавоноидите, коензимите не могат да заменят Селена. Той влиза в състава на глутатионпероксидаза, който обезврежда най-опасните и агресивни “свободни радикали” с които другите антиоксиданти не могат да се справят. Ако Селенът е в малко количество, това най-важно звено на антиоксидантната защита не работи.
Недостигът на Селен, не само намалява имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но и води до сърдечно-съдови, ендокринни, онкологични заболявания натрупвания на тежки метали, преждевременото стареене, захарен диабет, заболяване на кръвоносната система, безплодие при мъжете, родилна слабост при жените, алергии.
Датските учени доказаха, че Селенът препятства сърдечно-съдовите заболявания, и недостигът му увеличава риска от тези заболявания със 70%.
При пациенти приемащи профилактично микродози Селен, смъртността при най-разпространените ракови заболявания (на белите дробове, простата, дебелото и право черво) се намалява с 49%.
Селенът предпазва организма от отравяне с олово, кадмий, живак, тютюнев дим, изгорели автомобилни газове. Предпазва от разрушаване черния дроб, и извежда тежките метали от нашия организъм.


Защо селенът е толкова важен за доброто здраве?

През 1817 г., когато шведът Йонс Якоб Берцелиус открива селена, едва
ли някой е предполагал, че ще стане такава “звезда”. През последните
десетилетия този елемент се превърна в истинска звезда на науката за
здравето. Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на
организма. Той е микроминерал, с важни биологични и биохимични функции
в живите организми поради уникалните си антиоксидантни качества и
способността си да регулира метаболизма на щитовидната жлеза.
Витамините, флавоноидите, коензимите не могат да заменят Селена. Той
влиза в състава на глутатионпероксидаза, който обезврежда най-опасните
и агресивни “свободни радикали” с които другите антиоксиданти не могат
да се справят. Ако Селенът е в малко количество, това най-важно звено
на антиоксидантната защита не работи.

При недостиг на този минерал възниква сериозен “пробив” в имунната
система на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които
безпрепятствено ги превземат. Недостигът на Селен, не само намалява
имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но и води до
сърдечно-съдови, ендокринни, онкологични заболявания натрупвания на
тежки метали, преждевременото стареене, захарен диабет, заболяване на
кръвоносната система, безплодие при мъжете, родилна слабост при
жените, алергии.

Датските учени доказаха, че Селенът препятства сърдечно-съдовите
заболявания, и недостигът му увеличава риска от тези заболявания със
70%. Има убедителни данни, че е ефикасен при лечение на анемия.
бронхиална астма, ДЦП, повлиява положително функцията на черния дроб и
е най-ефикасната хранителна добавка при лечение на цирозата.

Учените бяха потресени от резултатите на Научния институт по онкология на САЩ.
При пациенти приемащи профилактично микродози Селен, смъртността при
най-разпространените ракови заболявания (на белите дробове, простата,
дебелото и право черво) се намалява с 49%. Доказа се, че селенът е
антагоност, който предпазва организма от отравяне с олово, кадмий,
живак, тютюнев дим, изгорели автомобилни газове. Предпазва от
разрушаване черния дроб, и извежда тежките метали от нашия организим.

Алергичните заболявания и риска от развитие на бронхиална астма също е
тясно свързан с недостига на Селен!

Във Финландия, която има държавна политика за профилактика със Селен и
въвеждането му в хранителната промишленост, сърдечно-съдовите
заболявания са намалели 2,5 пъти, онкологичните заболявания 1,8 пъти,
ендокринните заболявания 77%, а общия брой на заболявания е намалял с
47,4%! Затова финландците са най-здравата нация в Европа!

Според Марк Съркъс, изтъкнат доктор по източна медицина, магнезия,
селена и цинка са крайъгълните камъни на доброто здраве, профилактика
на повечето от страшните заболявания на съвремието ни –
сърдечно-съдови, ендокринни, рак! Селенът пречи на увредените ДНК
молекули да се възпроизвеждат, което означава, че не позволява на
туморите да се развиват. “Както изглежда, раковите и предраковите
клетки умират, преди да успеят да се възпроизведат и така
разпространението на рака се стопира в начална фаза” – казва д-р
Джеймс Хауенстайн в “Лекарски наръчник за естествени здравословни
продукти, които наистина действат”.

Магнезият е от жизнена важност за всички аспекти от клетъчната
eнергетика, защото е задължително магнезият да се свърже с АТФ
молекулата – централното, богато на енергия съединение на тялото. АТФ
без свързан магнезий не може да създава енергията, използвана
обикновено от конкретни ензими на тялото за производство на протеини,
ДНК, РНК, пренасяне на натрий, калий, калций към и от клетките, нито
да отовори адекватно на хормонните сигнали. Всъщност без магнезий АТФ
не е функционален и това води до смъртта на клетките.

Цинкът е незаменим за здравето. Той е необходим за ензимите, които
регулират деленето на клетките, зарастването на раните и правилното
функциониране на имунната система, синтеза на ДНК, поведенческите
реакции, образуването на костите.

Селенът е минерал, който трябва да приемаме ежедневно за да поддържаме
добър минерален баланс в телата ни. Знаете, че телата ни са съставени
от около 80% вода. Ние сме електромагнитни вещества. А какво е важно
за една електромагнитна среда, за да протичат правнилно
комуникационните електрически импулси? Соли.. минерали. Водата е
ключова за нас. Трябва да пазим водно-електролитния метаболизъм.
Именно нарушенията на водно-електролитния метаболизъм, за които
обикновено дори не се и споменава, са основната пречка за здравето.
Ежедневната загуба на соли трябва да се компенсира по някакъв начин.
Нашият организъм представлява един огромен кристал с много комплексна
кристална решетка. Това е нашата материална минерална решетка – нашите
основни соли. Минералите са способни да стимулират и дори реактивират
определени телесни функции като по този начин регулират нарушени
процеси в организма.

Как чрез добре подбрана храна бихме могли да си набавяме нужния селен?
Естествени източници на селен са зърнените храни, сурови ядки, сурови
зеленчуци, броколи, кафяв ориз. С най-голямо съдържание на селен е
бразилския орех.

За съжаление много малка част от хората се хранят предимно с
изброените продукти. Количеството на жизненоважните минерали в
консумираната от по-голямата част от населението храна е намаляло до
ниво, което организмът вече не е в състояние да компенсира. Въпреки,
че се нуждаем от малки количества селен, лекарите редовно установяват
по-ниски от нормалните нива на селена, когато става дума за редица
болести на съвременния човек. Изследванията показват, че ако го няма в
почвата, то тогава той липсва и в растенията (където естествено се
намира).

СЕЛЕНЪТ е съставна част на ензима, който предпазва клетъчните
структури от оксидационни увреждания, така че биологичната задача на
селена е подобна на тази на витамините А и Е. В комбинация с
витамините А, С и Е има важно антиоксидантно действие, предотвратява
преждевременното стареене на клетките, и е отлично средство за
укрепване на защитните сили на организма.

Денонощната потребност от селен при възрастни е 80-150 мкг/денонощие.

Минералите, а не лекарствата и със сигурност не радиацията или
химикалите са задължително условия за здравето и дават ключа към
профилактиката и лечението на много страшни заболявания, начело с
рака. От нас зависи да сме информирани и да вземаме правилните
решения.

Nov. 2, 2018

ЦИНК

Има няколко причини, които трябва да научите за хранителното значение на цинкът. Първата е, че, ако имате недостиг на този невероятен минерал, това може да доведе до всички видове физически и психически проблеми. На второ място, предимствата на цинка са наистина невероятни.
Ето 12 причини за поддържане на оптимални нива на цинка:

1. Дефицит на цинк води до всички видове психически разстройства.
Дефицит на цинк е свързан с редицаболести, включително аутизъм, шизофрения, алкохолизъм, депресия, и тежко напрежение. Когато традиционните и алтернативните терапии са се провалили, цинкът често помага.

2. Цинкът влияе добре на храносмилането.
Хората с недостиг на цинк обикновено страдат от храносмилателни разстройства, особено изявени при усвояването на протеините. Това е така, защото цинка е необходим за производството на достатъчно силни стомашни киселини. Ако храната не се разгражда правилно, след това хранителни вещества не се абсорбират в тялото.

3. Дефицит на цинк силно отслабва имунната система.
Хората, които страдат от простудни заболявания, херпес, и инфекции, имат нужда от цинк.

4. Той е добър за вашата кожа.
Хората, които страдат от акне, екзема или псориазис вероятно страдат от недостиг на цинк. Той е много важен за красивата кожа.

5. Цинкът е от съществено значение за паметта.
Недостигът на цинк може да причини затруднено запомняне на места, лица и др.

6. Цинкът подпомага обонянието.

7. Цинкът е от съществено значение за загуба на наднорменото тегло.
Дефицит на цинк като цяло, образува „магазин” за мазнините в тялото.

8. Цинкът влияе чудесно на сексуалната активност.
Импотентността при мъжете често е свързана с дефицит на цинк.

9. Цинкът е мощен антиоксидант.

10. Цинкът работи в синхрон с други витамини.
Това е необходимо за правилното поддържане на нива на витамин Е в кръвта и помага усвояването на витамин А.

11. Ниските нива на цинк увеличават склонността към диабет.
Цинкът е съставна част на инсулина.

12. Ниски нива на Цинкът са свързани със загубата на коса.
Това също води до изтъняване на ноктите и образуване на бели петна под тях.

ЦИНК
Ролята на цинка в широкия набор от клетъчни процеси, включително клетъчно делене и размножаване, имунна функция и защита от свободни радикали е добре установена. Цинкът е най-изобилстващият трейс елемент в клетките, а увеличаващите се доказателства наблягат на важната му роля в генетичната стабилност и функция.
Цинкът може да се открие в над 300 ензима, включително мед/цинк супероксид дисмутаза, който е важен ензим – антиоксидант и в няколко протеини, свързани с поправката на ДНК. Цинкът също помага за предпазване на клетъчните компоненти от окисляване и вреди. Цинковият дефицит може да доведе до имунна дисфункция и разстройства в растежа, когнитивната функция и хормоналната функция. Витамин В17 (лаетрил/амигдалин), заедно с цинк, магнезий, селен и витамини А и В, подтикват да се изгради телесният защитен механизъм срещу рак, като така предотвратяват растежът на рак в тялото. В допълнение , цинкът е транспортната система за изразходваният лаетрил в тялото, като така укрепва имунната система срещу рака.
Има реципрочна връзка между цинк и мед. Ако кръвните цинкови нива са твърде високи, медните нива ще бъдат твърде ниски и обратното. Това трябва да се има предвид при приемането на цинка, така че да се предвиди и прием на мед.

Jun. 16, 2018