Feb. 18, 2019

Poem

МИНЕРАЛИ
Има шест хранителни групи – вода, витамини, минерали, мазнини, белтъчини и въглехидрати – всички шест групи са необходими за оптимално здраве. Ако си кажем истината, когато разгледаме диетата на повечето хора, минералите може би са „липсващото звено“. Много хора мислят, че минерали и витамини са едно и също, но те не са. Главната разлика е, че витамините са органични вещества (което значи,
че съдържат елемента въглерод), а минералите са неорганични вещества.
Четири елемента съставят 96% от строежа на тялото: въглерод, водород, кислород и азот. Останалите 4% от състава на тялото са минерали. Има няколко мнения относно това колко от минералите са съществено важни.
Някои казват 14, други казват 16, като дебатът продължава. Обаче, всички са съгласни, че се нуждаем от малки количества от около 25-30 минерали (14-16, от които се считат за „крайно необходими“), за да поддържаме нормална телесна функция и добро здраве, но поради нездравословни диетични навици, а и лоши почвени условия, повечето от нас имат дефицит на минерали.
Има две групи минерали: макроминерали и микроминерали. Макроминералите (или „главни минерали“) са необходими за диетата в количество от 100 милиграма или повече всеки ден. Те включват калий, хлор, фосфор, калций, магнезий, сяра и натрий. Макроминералите присъстват във фактически всички клетки на тялото, поддържайки основната хомеостаза и нужни за нормалното им функциониране.
Микроминералите са микро хранителни вещества, които са химични елементи. Те включват желязо, молибден, хром, мед, манган, флуорид, йод, цинк и селен. Те са диетични минерали, необходими на човешкото тяло в много малки количества, за разлика от макроминералите, които се изискват в по-големи количества.
За по-важните и значими минерали ще поместя отделни бележки, като за някои от тях вече съм го направил.
За минералите като символ на дълголетие е добре да се прочете и "Умрелите доктори не лъжат"

МАГНЕЗИЙ
Магнезият има невероятен лечебен ефект върху широк набор от болести, както и способността да подмладява остаряващото тяло. Магнезият е от съществено значение за над 300 ензимни реакции (особено по отношение на произвеждане на клетъчна енергия), за здравето на нервната система и мозъка, а също и за здравите кости и зъби. Магнезиевият хлорид (магнезиево/хлорно съединение), използван трансдермално, е показал, че укрепва имунната система. Например, белите кръвни клетки унищожават до три пъти повече микроби от преди, след приема на магнезиев хлорид. Магнезиевият хлорид също е показал, че е ефективен при бронхит, астма, емфизем и пневмония. В регионите с богата на магнезий почва, хората имат по- малко рак, отколкото при тези с ниски нива на магнезий, според епидемиологични проучвания. Индийски учени са демонстрирали как случаите на тумор на гърдата при плъховете могат да бъдат намалени с 88% при еднократно намазване с магнезиев хлорид, витамин С, витамин А и селен. Магнезият е и крайно необходим в областта на детоксикацията, особено при тежките метали. Например, глутатионът изисква магнезий за своята синтеза. Според д-р Ръсел Блейлок, ниските нива на магнезий се асоциират с драматични увеличения в генерирането на свободни радикали, както и на изтощаване на глутатиона. Това е жизненоважно, тъй като глутатионът е един от малкото молекули антиоксиданти, за които се знае, че неутрализират живак. Без работата по чистенето и хелатирането на глутатиона (магнезий), клетките започват да загниват като клетъчна мръсотия и тежките метали се натрупват: отлична среда за привличане на смъртоносна инфекция и рак.