Jan. 9, 2019

Poem

ПРОБЛЕМИ ПРИ ДЕФИЦИТ ОТ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
За правилното функциониране на човешкия организъм са необходими 60 микроелемента, 16 витамина и 15 аминокиселини.
Изкуственото наторяване на нашите земи се извършва с 4 минерала, вследствие на което, с течение на годините почвата обеднява, а оттам плодовете и зеленчуците са с недостиг на редица важни микроелементи.
Термичната обработка на храната допълнително разгражда и унищожава витаминния и минерален състав, което води до нерационално и непълно хранене на организма. Недостигът на минерали и витамини при храненето се отразява върху нормалното функциониране на органите и причинява функционални изменения, известни като болести
Недостигът на цинк, селен, сяра, мед , желязо,калций, силиций и вит. - С, Е, Н, В1, В8, както и прекомерната употреба на сол, мазнини и стимуланти води до оплешивяване.
Недостигът на вит. - А, В2, В6, цинк и селен, както и употребата на захар и никотин увреждат зрението.
Недостигът на флуор, калций, мед, цинк, йод и селен и вит. - А, С и D съчетано с прекомерната употреба на захар, никотин и млечни произведения, предизвикват кариес и гуша.
Недостигът на незаменимите аминокиселини, минералите - манган, мед и селен и вит.-Е, А, В и D, съчетани с приема на големи количества мазнини, предизвикват остеохондроза, рак на млечните жлези и сърдечно-съдови заболявания.
Недостигът на вит. - В3, В8, А, Е, С и микроелементите-калий, цинк, селен и сяра, съчетани с животински мазнини и никотин, предизвикват сърдечно-съдови болести и увреждания на белите дробове.
Недостигът на вит. - В1, В3, В9, Е и елементите - желязо, фосфор и манган съчетани с храни от животински произход, алкохол, никотин и наркотични вещества, предизвикват болести на черния дроб, рак на червата и кожни проблеми.
Недостигът на вит. - С, F на натрий и калций, съчетани с алкохол, никотин и наркотици, предизвикват камъни в бъбреците.
Недостигът на вит. - В6, елементите - хром, цинк, манган, ванадий, калий и фосфор, съчетани със солена, люта и пържена храна, предизвикват жлъчни камъни.
Недостигът на вит. - В3, В5, С, Е, цинк и молибден, съчетани с алкохол, захар мазнини и белтъчини, причиняват диабет.
Недостигът на вит. - В1, В5, D, калий, желязо, силиций и хранителни влакнени съчетани с много белтъчини, мазнини, захар и алкохол, причиняват рак на дебелото черво и простатит.
Недостигът на вит. - Н и елементите - калий, натрий, манган и селен, предизвиква слабост и болки в мускулите.
Недостигът на вит. - А, Е, С, В5, В6, мед, селен, фосфор и калций, съчетани с много мазнини, захар, белтъчини и алкохол, предизвикват болки в ставите.
Недостигът на вит.- D, С, В9, В12, калций, флуор, цинк и мед, причиняват остеопороза, а на вит. - В1, В3, В6, С, Е, мед, селен и сяра, предизвикват артрит.
Недостигът на вит. - Е,В1, В3, В6, В9, В12, желязо, манган мед и фолиева киселина, съчетано с обилно хранене с животински мазнини, белтъчини, захар и алкохол, водят до анемия.