Dec. 15, 2018

Poem

ЙОД
Йодът е отговорен за производството на всеки хормон в тялото ви. Той е антибактериален, антипаразитен, антивирусен и е мощен борец против рака. Защо всички имаме дефицит на йод? Много години наред йодът се е добавял в хляба в щедри количества, което е предотвратявало йоден дефицит. Една филия е съдържала 150 микрограма йод, което е било препоръчаната дневна доза.
Обаче през 70-те години, хранителната индустрия решава да премахне йода от тестените изделия и да го замени с бром. Както изтъкват специалистите, йодът и бромът изглеждат по подобен начин на щитовидната жлеза и бромът лесно се свързва с рецепторите на щитовидната жлеза за йод. Той обаче, няма стойност за щитовидната жлеза, за разлика от йода, и възпрепятства дейността на йода в щитовидната жлеза. Бромът също така може да причини повредено мислене и памет, сънливост, замаяност и раздразнителност. Всичко това е довело до почти всеобщ дефицит на йод(инфото е американско)
Йодът помага на тялото да елиминира тежките метали и токсини(като олово, арсен, алуминий, живак и флуорид). Интересно е, че флуорираната питейна вода всъщност намалява абсорбирането на йод. Йодния дефицит води до рак на гърдата, простатата, яйчниците, матката и щитовидната жлеза. Йодния дефицит може също да доведе до умствено изоставяне и стерилитет. Така че, как можем да поправим йодната недостатъчност? Да поправим йодният дефицит чрез приемане на йодирана сол е неосъществимо, тъй като ще имате нужда от 20 чаени лъжички йодирана сол дневно, за да получите достатъчни количества йод.
Една чудесна възможност за получаване на биологично активен йод е използването на добавката “Натурални минерали” на ФЛП.
Д-р Джей Ейбрахамс твърди, че правилното количество йод, нужно за поддържане на достатъчни количества йод в тялото, е 13 милиграма дневно. Удивителното е, че това е 100 пъти повече отколкото приема USRDA за йод. Японките (които ядат много водорасли) имат най-високият среден прием на йод (13,8 мг дневно) спрямо жените навсякъде по света. Те също имат и най-ниският коефициент на рак на гърдата в света. В добавка, Япония има един от най-ниските коефициенти на йодна недостатъчност, гуша(уголемена щитовидна жлеза) и хипотироидизъм. Исландия друга страна с високо количество прием на йод, също има ниски проценти на гуша и рак на гърдата.
Рибата съдържа йод, но може да съдържа и по-високи нива на живак. Обаче сардините имат толкова кратък цикъл на живот, че не се заразяват с живак.
Добре е да се помни, че селенът, витамин С, и магнезият подсилват ефективността на йода.