Jun. 16, 2018

Poem

Богатата на магнезий диета укрепва костите
Доктор Кетрин М. Ридер и нейни колеги от Университета в Щата Тенеси (Мемфис) провели анкета на повече от 2 хиляди мъже и жени на възраст между 70 и 79 години, относно количеството на употребявания с храната магнезий. Смята се, че от компонентите, съставляващи костната тъкан, този микроелемент е най-малко изучен.
След определяне на плътността на костната тъкан било обявено, че всеки 100 мг магнезий, добавени към обичайната диета, увеличават плътността на костите с 2%. «Внасяйки корекция в своята диета и употребявайки повече магнезий, може да се намали риска от остеопороза.», - това са изводите на учените, публикували своето изследване в «Journal of the American Geriatrics Society». Съгласно статистиката, от това заболяване страдат всяка трета жена на възраст 60-70 години и две трети от жените на 80 и повече години. Затова препоръчваната ежедневната доза на магнезий в тази възрастова група представлява 320 мг за жени и 420 мг за мъже.
… витамин D е необходим за здравето на дихателната система
Новозеландски учени – сътрудници на Окландския университет, провели специално изследване на тема: влиянието на витамин D върху работата на дихателната система. Резултатите от тяхната работа били публикувани в списание «Chest». Те говорят, че при хората с достатъчно съдържание на витамина D в кръвта се наблюдава повишен обем на вдишания въздух и те изпитвам значително по-малко затруднение при вдишване, отколкото при тези у които нивото на витамина е близък към средностатистическите норми или по-ниско от тях.
В своята работа новозеландските учени използвали също така данни от медицински изследвания на 14 000 американци, събрани от Департамента на Здравеопазването на СА Щ от 1988 до 1994 година. Връзката между нивото на витамин D и състоянието на дихателната система била видима при хората по-възрастни от 60 години и при пушачите.
Координаторът на изследователския проект Питер Блек отбелязал, че конкретни механизми на благотворното въздействие на витамина върху дишането до този момент остават неизвестни, но в същото време той не изключва, че диетата предполагаща повишено съдържание на витамин D, може да стане ефективно средство за възстановяване на нормалното ниво на дишането при болни от респираторни заболявания.
Голяма част от витамин D човешкият организъм изработва под въздействието на слънчевите лъчи, в същото време значително количество от това вещество се съдържа в някои продукти, а може да постъпи в организма и с биологично активни добавки.

Хромът спасява от скука и преяждане
Съгласно резултатите от изследвания, публикувани в един от броевете на «Journal of Psychiatric Practice», биологично активните добавки, които съдържат хром, могат да облекчат състоянието на болните с атипична депресия. Известно е, че депресивните състояния, като правило, се съпровождат с патологично желание за употреба на въглехидрати, а хромът по мнение на учените , влияе положително на чувствителността към инсулина.
В хода на изследването, продължило 8 седмици, 113 амбулаторни пациенти на възраст около 40 и повече години, страдащи от атипична депресия, ежедневно получавали 600 мкг хром. Това дало позитивно отношение към патологичното разстройство на апетита: при болните видимо намаля желанието за въглехидратна храна, нормализира се либидото.
Сега в целия свят учените отделят повишено внимание на не по-малко важният въпрос за състоянието на здравето на хората, страдащи от диабет, или на тези предразположени към това заболяване.

Фолиевата киселина е полезна за застаряващия мозък
Повишеното потребление на фолиева киселина (витамин В9) помага да се съхранят умствените способности при настъпване на старостта, предполагат холандски учени. Отчета от техните изследвания, продължили 3 години, е публикуван в списание «Lancet».
В него се казва, че мъжете и жените на възраст 50-70 години, които редовно приемат допълнително количество фолиева киселина в състава на биологично активни добавки, имат интелектуално ниво, характерно за хората с 5 години по-млади от тях. В изследванията са взели участие 818 доброволци, част от които постоянно са приемали капсули с фолиева киселина, другите са получавала вместо това вещество плацебо - “празни капсули”. Направените тестове на съобразителността и възможностите на паметта нагледно показали, че представителите на първата група в по-голяма степен са успели да съхранят умствените способности, които както е известно намаляват със стареенето. Освен това, у тези които получаваха витамин В9, учените са отчели понижение на нивото на хомоцистеина – това е вещество, провокиращо риска от сърдечно-съдови заболявания и деменция (оглупяване).
… и възпрепятства развитието на рака на гръкляна (ларингса)
Фолиевата киселина може също така да предизвика и частичен или пълен регрес на левкоплаки на гръкляна – това е предраково състояние. Това откритие принадлежи на учените от Католическия университет Свято Сърце (Universita Cattolica del Sacro Cuore), провели изследване с участието на 43 болни. При всеки пациент били диагностицирани единични или множествени болестни петна, разположени върху лигавицата на гръкляна. Това заболяване – левкоплакия, поразява предимно пушачите, в повечето от случаите преминава в рак на гръкляна.
В течение на половин година болните са приемали таблетки с фолиева киселина – по 5 мг 3 пъти на ден. За 31 от пациентите тази терапия се оказала ефективна – свидетелстват ръководителите на изследването Джовани Алмадори (Giovanni Almadori). При това при 19 болни се наблюдава частичен регрес на заболяването – размерът на петната е намалял повече от два пъти, а в 12 от случаите има пълно излекуване на заболяване: признаци за левкоплакия отсъствали.
В днешно време учените се готвят за мащабно изследване, в хода на което ще бъде направена оценка на способността на фолиевата киселина да предотвратява развитието на рака на главата и шията при болни, прекарали операция за отделяне на туморни образувания от гръкляна.

Омега-3 снижава риска от остър коронарен синдром
Доктор William Harris (Университета Южна Дакота, САЩ) и неговите колеги от Университета Мисури - Канзас Сити, измерили нивото на полиненаситените мастни киселини омега-3 в кръвта на 94 пациенти, на възраст около 40 години с остър коронарен синдром и при същото количество хора на аналогична възраст от група за контрол. Изяснило се, че нивото на полиненаситената мастна киселина (ПНМК) омега-3 в първата група било почти на 30% по-ниско от това в контролната. Учените направили извод, че ниското ниво на тези ПНМК вероятно може да се разглежда като независим «маркер» на риск от остър коронарен синдром – при пациенти на средна възраст. Към ниското ниво на ПНМК имат отношение такива фактори като пушене, понижено съдържание на липопротеини с висока плътност.
Италиански учени на свой ред доказали: при допълнително постъпление на ПНМК в организма на пациенти със сърдечна недостатъчност, тяхната сърдечно-съдова система започва по-добре да се адаптира към ежедневните физически натоварвания.

Енергични, весели и ... стройни

Известно е благоприятното въздействие на Омега-3 върху здравето.
Към всичко, което вече знаем, трябва да се прибави още едно съществено предимство- тези мастни киселини ни помагат да отслабнем. Те улесняват използуването на захарите от организма, като подпомагат проникването им в мускулните клетки, където става тяхното изгаряне.
Омега-3 са и основен градивен материал за някои хормони, които противостоят на диабета и затлъстяването.
Много малко от нас си набавят нужното количество от тези ценни мастни киселини- за жените 1,6 г/ден, при мъжете - 2 г/ден. С храната си средно приемаме едва 1/3 от тази доза. За сметка на това в нея изобилстват наситените мастни киселини, трансмазнините и омега-6 - основни съставки на индустриалните храни и слънчогледовото олио. При прекаляване с тези продукти мастните клетки наедряват и стават нечувствителни към инсулина, в резултат на което се нарушава обмяната и започва натрупването на мастна тъкан.
С Омега-3 се получава точно обратният ефект - мастните клетки намалват обема си, коремът става плосък и индексът на телесната маса спада.

Ползите от Омега-3 за здравето:

Предпазват сърдечно-съдовата система. Това го доказват народите от Япония, Исландия и Средиземноморските страни - много слабо засегнати от сърдечно-съдовите заболявания.
Подобряват настроението. Имат решаваща роля ца регулиране на настроението и против депресивните състояния.
Имат противовъзпалителен ефет. Действат благоприятно при заболявания като ревматоиден полиартрит, псориазис и ставни болки.
Борят се със затлъстяването при децата. Недостигът на Омега-3 в храната на бременната жена предразполага за пълнеене на детето.

Важно: Омега-3 мазнините втечняват кръвта и могат да увеличат ефекта от антикоагулантните лекарства и аспирина.

ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА В МИКРОКОЛИЧЕСТВА
Витамини и минерали
Хранителни вещества и дневни дози за поддържане на добро здраве

Хранителните вещества, описани по-долу, се препоръчват за поддържане на добро здраве. Дозите, които са дадени тук, са за възрастни и за деца с тегло над 45 килограма. На дете с тегло между 30 и 45 килограма трябва да се дава ¾ от дозата за възрастни, а при деца с тегло под 30 килограма и над 6 години трябва да се дава половината от дозата за възрастни.
Витамини Дневна доза
А каротиноиден комплекс с бета – каротин 5 000 – 25 000 Е Витамин В1 /тиамин/ 50 – 100 мг Витамин В2 /рибофлавин/ 15 – 50 мг Витамин В3 /ниацин/ 15 – 50 мг Витамин В5 /пантотенова к-на/ 50 – 100 мг Витамин В6 /пиродоксин/ 50 – 100 мг Витамин В12 200 – 400 мкг Биотин 400 – 800 мкг Холин 50 – 200 мг Фолиева киселина 400 – 800 мкг Инозитол 50 – 200 мг Парааминобензоена киселина 10 – 50 мг Витамин С 1000 – 3 000 мг Биофлавоноиди/смесени/ 200 – 500 мг Хесперидин 50 – 100 мг Рутин 25 мг Витамин Д3 /холекалцеферол/ 400 Е Витамин Е / де-алфа-токоферол/ 400 - 600 Е Микрограмът е 1/1000 от милиграма.
Витамин К / използвайте природни източници като люцерна, зелени листни зеленчуци/ 100 – 500 мкг Есенциални мастни к-ни – Омега3 Според нуждите
Минерали
Бор /пиколинат или цитрат/ 3 – 6 мг Калций /цитрат, аскорбат или малат/ 1500 – 2000 мг Магнезий 750 – 1000 мг Хром /пиколинат или полиникотинат/ 150 – 400 мкг Мед 2 – 3 мг Йод /биологично-активен/ 100 – 225 мкг Желязо /глюконат, фумарат, цитрат или аминокиселинен хелат/ 18 – 30 мг
Манган 3 – 10 мг Молибден/аскорбат, аспартат или пиколинат/ 30 – 100 мкг Калий /цитрат/ 100 – 500 мг Селен 100 – 200 мкг Ванадий /сулфат/ 200 мкг – 1 мг Цинк 30 – 50 мг
Добавки по избор/необходимост/
Хондроитин сулфат Според нуждите Коензим Q10 30 – 100 мг Чесън Според нуждите Гингко билоба Според нуждите Глюкозамин сулфат Според нуждите Лецитин 200 – 500 мг Лутеин/ликопен Според нуждите Кверцетин 70 – 140 мг Зеаксантин 90 мкг Пектин 50 – 100 мг Фосфатидил холин, фосфатидил серин, пикногенол или екстракт от гроздово семе, силиций, соеви изофлавони, супероксид дисмутаза – според указанията на опаковката
Когато се стремите да коригирате недостиг на витамини или минерали, трябва да знаете, че хранителните вещества действат синергично. Това означава, че има съвместна активност на някои витамини и минерали, които изпълняват ролята на катализатори, подпомагащи абсорбцията и асимилацията на други витамини и минерали. Коригирането на недостига на един витамин или минерал изисква добавянето на други, а не просто приемане на този, който е в недостатъчно количество. В следващата таблица е посочено кои витамини и минерали са необходими за коригиране на различните видове недостатъчност.

Витамини Добавки необходими за усвояването им

Витамин А - Холин, омега3, цинк, витамини С,Д и Е Витамин В-комплекс - Калций, витамини С и Е Витамин В1 /тиамин/ - Манган, витамин В-ком, витамини С и Е Витамин В2 /рибофлавин/ - Витамин В-комплекс, витамин С Витамин В3 /ниацин/ - Витамин В-комплекс, витамин С Витамин В5 /пантотенова/ - Витамин В-комплекс, витамини А,С и Е Витамин В6 /пиридоксин/ - Калий, витамин В-компл., витамин С Биотин - Фолиева к-на, В-компл.,витамини В5,В12 и С Инозитол - Витамин В-компл., витамин С Холин - Витамин В-компл.,холин, фолиева к-на Пара аминобензоена к-на Витамин В-комплекс, фолиева к – на, витамин С Витамин С - Биофлавоноиди, калций, магнезий Витамин Д - Калций, холин, омега3, фосфор, витамини А и С Витамин Е - Витамин А, селен, омега3, манган, витамин В1, инозитол, витамин С Есенциални МК – Омега3 - Витамини А, С, Д, и Е

Минерали Добавки необходими за усвояването им

Йод - Желязо, манган и фосфор Калций - Бор, омега3, лизин, магнезий, манган, фосфор, витамини А,С,Д и Е Магнезий – Калций, фосфор, калий, витамин В6, витамини С и Д Манган – Калций, желязо, витамин В-комплекс, витамин Е Мед - Кобалт, фолиева киселина, желязо, цинк Натрий - Калций, калий, сяра, витамин Д Силиций - Желязо, фосфор Сяра - Калий, витамин В1, витамин В5, биотин Фосфор - Калций, желязо, манган, натрий, витамин В6 Цинк - Калций, мед, фосфор, витамин В6
Има някои фактори, които трябва да вземете предвид, когато приемате добавки. Антибиотиците нарушават равновесието на нормалната чревна флора, необходимо за производството но витамин К, който пък е нужен за нормалното кръвосъсирване и здравината на костите. Употребата на кафе и/или съдържащи кофеин безалкохолни напитки може да наруши метаболизма на калция. Аспиринът може да раздразни чревния тракт и да причини кървене. Той може също така да наруши абсорбцията на витамините от групата В и витамин С