Apr. 3, 2018

Poem


Хром ,Калций, Магнезий, Калий, Селен, Хиалуронова киселина

Хром

Хромът е един от ключовите и незаменими минерали за производството на инсулин в човешкото тяло, а също така при синтеза на мазнини и протеини. Хром Пиколинат е формата на хром, която се усвоява най-добре от човешкия организъм.

Хром Пиколинат се използва и за производството на енергия, защото той участва в метаболизма на глюкозата, това е и причината понякога този минерал да е наричан “фактор на толерантност към глюкозата” (GTF). Той има силно влияние върху обмяната на мазнините и увеличаването на мускулната маса.

Редица изследвания доказват, че когато нивата на Хром Пиколинат в кръвната плазма са ниски, това е индикация за заболяване на коронарната артерия. Много често при бременни жени е необходим допълнителен прием на Хром Пиколинат поради развиващия се зародиш. Дефицитът на Хром Пиколинат понякога води до повишаването на триглицеридите и холестерола в кръвта и води до развитието на атеросклероза, поява на умора и неадекватен метаболизъм на аминокиселини.
Освен това Хром Пиколинат оказва голямо влияние за профилактиката на захарен диабет и сърдечно-съдовите заболявания, той също така забавя процесите на стареене. С възрастта нивата на Хром Пиколинат в организма намаляват и приемът му като хранителна добавка е задължителен.Калций
Калций e минералът, който се съдържа в най-големи количества в човешкото тяло. Той е незаменим относно изграждането и възстановяването на костите и зъбите, но играе и важна роля за мускулните съкращения, съсирването на кръвта, процесите на предаване на нервните импулси, както и за други метаболитни процеси и ензимни реакции.

Калцият се използва като ключов елемент за лечението на поражения върху черния дроб, за профилактика на остеопороза, кожни и алергични заболявания като псориазис и екземи. Той е важен за здравината на клетъчните мембрани.

Формата на калция в комплексната формула на ФЛП е цитратна, свързан калций с цитрусова киселина. Тази форма е от категорията на хелатните органични форми, които притежават по-висока биоактивност и усвояване в организма. Калциевият цитрат не отстъпва по биоактивност на калциевия аминокиселинен хелат, но е на много по-изгодна и достъпна цена за крайния потребител.

Във Форевър Калций се съдържа и магнезий - минерал, който е необходим за енергийния метаболизъм, протеиновата синтеза, предаването на нервните импулси през нервно-мускулните синапси, свързването на калция със зъбното вещество. Магнезият оказва положително влияние върху състоянието на репродуктивната система. Към формулата е добавен и витамин D коЙто е синергист и увеличава абсорбирането и използването на калция от организма.Магнезий
Магнезият е от първостепенна важност за всяка клетка в човешкото тяло. Той е минерал, който е необходим за енергийния метаболизъм, протеиновата синтеза, предаването на нервните импулси през нервно-мускулните синапси, свързването на калция със зъбите.

Магнезият подпомага костния растеж и е необходим за над 300 ензимни реакции, както и за произвеждането на вътреклетъчната енергия. Магнезият оказва положително влияние върху състоянието на репродуктивната система, като разширява кръвоносните съдове. Намалява кръвното налягане и спомага за разширяването на бронхите при заболявания на дихателните пътища. Активното физическо и психически натоварване значително увеличава нуждите на тялото от Магнезий.

Цитратната форма на магнезия е най-лесно усвояемата за човешкото тяло.Калий
Калият е минерал, който изпълнява редица функции в организма. Той е от изключителна важност за поддържането на водния баланс в тялото, киселинните нива, кръвното налягане и невромускулните функции, както и за пренасянето на хранителни вещества през клетъчните мембрани. Калият има изключително важна роля при предаването на електричните импулси до сърцето и при мускулните съкращения.

Щитовидната и надбъбречната жлеза, както и бъбреците зависят изцяло от адекватно количество калий, за да функционират добре. Допълнителният прием на калий от занимаващите се с физически натоварвания хора може да помогне да се предотврати мускулната болезненост и чувствителност, която се появява в резултат от интензивните тренировки. При дефицит на калий се наблюдава загуба на мускулна маса и сила, отслабване на имунната система, намалена концентрация, намалена познавателна функция, мускулни крампи и други. Калий има в 18 от природата.Селен
Селенът e минерал, който е незаменим за човешкия организъм. Той е ключов елемент за множество метаболитни процеси. Заедно с витамин Е, селенът проявява силна антиоксидантна активност, като неутрализира вредните радикали още на клетъчно ниво, което го прави един от най-силните антиоксиданти в човешкото тяло.

Селен и витамин Е действат синергично като подпомагат изграждането на антитела и поддържат регулярната функция на черния дроб и сърцето. Селен играе важна роля при производството на хормона на щитовидната жлеза - тироксин, който има пряка връзка с енергийния и мастен метаболизъм. Също така стимулира защитата от токсини, нормализира синтезата на нуклеиновите киселини и белтъчини, подобрява репродуктивната функция, помага при заболяване от рак на простатата.

Селен играе ключова роля при редица процеси – от активирането на щитовидните хормони до регенерация на витамин С. Дефицитът на този ключов минерал се свързва с появата на ракови и сърдечни заболявания, наблюдава се чувство за умора, високи нива на холестерол в кръвта, инфекции, увреждания на черния дроб, стерилност и др.
СЕЛЕН
Селенът, както повечето здравословни неща, е нещо което много от нас не приемат достатъчно. Селенът е минерал и е показал в многократни проучвания, че е ефективен инструмент за предпазване от различни видове рак, включително рак на гърдата, гърлото, стомаха, простата, черния дроб и пикочния мехур. Повечето хора приемат по-малко от половината препоръчана доза от 200 микрограма на ден, според “Превенция и лекуване на болести” на фондацията Life Extension(“Удължаване на живота”).
Селенът в началото се е използвал в конвенционалната медицина за лечение на пърхот, но разбирането ни за този минерал драматично се разшири през последните 20 години. Той е крайно необходим компонент от мощен антиоксидант, произвеждан от тялото. Този антиоксидант, наречен глутатион пероксидаза, защитава особено срещу пероксиди, вид свободни радикали, които атакуват мазнините. Както другите антиоксиданти, глутатионът пероксидаза също намалява риска от развитие на рак и сърдечни болести и стимулира отговора на имунната система към инфекции.
Проучване показва, че селенът, особено когато се използва в комбинация с витамин С, Е и бета-каротин, работи за блокиране на много химически реакции, които създават свободни радикали в тялото. Трябва да се помни, че именно свободните радикали могат да увредят нашето клетъчно ДНК, което в последствие може да доведе до дегенеративни болести като рак. Селенът помага и за предпазване от възпроизводство и разпространение на увредени молекули ДНК, процес, наречен митоза. С други думи, селенът действа, за да попречи на туморите да се развият. “Допринася за смъртта на канцерогенни и предракови клетки. Тяхната смърт изглежда се случва преди да могат да се делят чрез репликация, като така помага за спирането на рака преди да е започнал”, казва д-р Джеймс Хауенстайн в “Ръководство на лекаря към естествените здравословни продукти, които работят”.
Проучването върху селена през последните 20 години се е фокусирало много върху необичайна форма на селен: метилселеноцистеин (MSC). Относително просто органично селеново съединение, МSC се образува естествено в различни растения, включително чесън, броколи, див лук и лук, отраснали на богата на селен почва. МСЦ лесно се преобразува в метилселенол от ензим, наречен бета-лиаза, който е широко разпространен в тялото. Според д-р Даниел Медина (колеж Бейлър, медицински факултет по Молекулярна и Клетъчна биология), метилселенолът се е показал като ефективна антиракова форма на селен, която убива раковите клетки чрез апоптоза, която е програмирана клетъчна смърт. Метилселенолът е също известен, че възпрепятства ангиогенезата (създаването на нови кръвоносни съдове) при началната форма на ракови тумори и представлява най-безопасната и най-ефективна антиракова форма на селен налична днес.
Най-важното сляпо проучване на селена и рака е било проведено, като двоен сляп опит с интервенция, от д-р Л. К. Кларк ( и колеги) в раковия център на университета в Аризона. Когато всички резултати били подредени, станало ясно, че лекуваната със селен група развила почти 66% по малко рак на простатата, 50% по-малко колоректален рак и около 40% по-малко рак на белия дроб, в сравнение с плацебо групата.
Известно е, че дозите селен над 850 мкгр дневно причиняват селенова токсичност.
Някои от най-добрите естествени източници на селен са бразилските орехи, чесън, броколи и брюкселско зеле. Всички тези храни съдържат селен под формата на МСЦ.Хиалуронова киселина
Hyaluronic Acid е гликозаминогликан, което е вещество, свързващо се с колаген и еластин, за да формира хрущяли. Hyaluronic Acid не само помага за поддържането на хрущялите, които правят ставите силни и гъвкави, но и увеличава притока на синовиална течност, която служи като смазка за ставите.

Hyaluronic Acid се съдържа във всяка тъкан в човешкото тяло, и се свързва с много важни функции. Спомага за изхвърлянето на токсини от и пренасянето на хранителни вещества до клетките на места без приток на кръв, като хрущялите. Подпомага водната задръжка в други тъкани в човешкото тяло. В най-голяма концентрация се среща в извънклетъчната матрица, което е пространството между клетките изпълнено с течност. Hyaluronic Acid задържа влагата в извънклетъчната матрица, поддържа колагена и еластина хидратирани като по този начин придава на тялото по-жизнен и свеж вид.

Използва се също в козметиката за хидратиране на кожата, за ускоряване процеса на заздравяване при рани.

ЦИНК
Ролята на цинка в широкия набор от клетъчни процеси, включително клетъчно делене и размножаване, имунна функция и защита от свободни радикали е добре установена. Цинкът е най-изобилстващият трейс елемент в клетките, а увеличаващите се доказателства наблягат на важната му роля в генетичната стабилност и функция.
Цинкът може да се открие в над 300 ензима, включително мед/цинк супероксид дисмутаза, който е важен ензим – антиоксидант и в няколко протеини, свързани с поправката на ДНК. Цинкът също помага за предпазване на клетъчните компоненти от окисляване и вреди. Цинковият дефицит може да доведе до имунна дисфункция и разстройства в растежа, когнитивната функция и хормоналната функция. Витамин В17 (лаетрил/амигдалин), заедно с цинк, магнезий, селен и витамини А и В, подтикват да се изгради телесният защитен механизъм срещу рак, като така предотвратяват растежът на рак в тялото. В допълнение , цинкът е транспортната система за изразходваният лаетрил в тялото, като така укрепва имунната система срещу рака.
Има реципрочна връзка между цинк и мед. Ако кръвните цинкови нива са твърде високи, медните нива ще бъдат твърде ниски и обратното. Това трябва да се има предвид при приемането на цинка, така че да се предвиди и прием на мед.