Jan. 27, 2019

Poem

ПРИСТРАСТЯВАНЕ КЪМ ЛЕКАРСТВА И НАРКОТИЦИ
(ЗЛОУПОТРЕБА С МЕДИКАМЕНТИ)
За пристрастяване се говори, когато организмът е толкова свикнал с наличието на чуждо вещество, че не може вече да функционира правилно, ако веществото бъде отстранено. Ето защо човек, който е пристрастен към даден медикамент или наркотик, изпитва симптоми на абстиненция, ако остане внезапно без него. Не всеки, който използва медикаменти – били те законни или незаконни – се пристрастява към тях. Трите най-често използвани наркотика – алкохол, тютюн и кофеин – са законни и общодостъпни, но те не създават проблем със зависимостта на всички, които ги използват. Не всеки, който пие става алкохолик. Някои хора пушат само през уикенда или по специални поводи. Мнозина пият кафе, без постоянно то да ги влече. Извършват се много изследвания защо някои хора се пристрастяват, а други – не. Учени и нутрициолози успяват донякъде да изяснят сложния въпрос за химическата зависимост.
Според повечето учени причината за пристрастяването се крие в мозъка. Група химически вещества, наречени невротрансмитери, пренасят сигналите между невроните в него. Един от тях – допаминът – играе ключова роля в предаването на усещания като задоволство, възбуда и удовлетворение, затова винаги, когато изпитваме тези чувства, ни се иска да ги усетим отново, като повторим онова, което ги е причинило. Може би това е причината за повтаряемостта, свойствена на поведението на наркомана.
Алкохолът, никотинът, марихуаната, кокаинът и амфетамините са сред веществата, които повишават нивото на допамин в мозъка, и колкото повече се употребяват, толкова повече се свързват с удоволствието и толкова повече се задълбочава зависимостта. Смята се също, че хората, които се пристрастяват към някакво вещество, започват по-малко от преди да се радват на нещата, които са им доставяли удоволствие. Посредством позитрон – емисионна томография на наркомани учените са установили, че при тях мозъкът реагира по-слабо на приятни занимания като слушане на любима музика, отколкото при непристрастените. Удоволствието, което доставя избраният наркотик, е толкова силно, че трудно се изкоренява и дори след години въздържание човекът може да се върне обратно към навика. Изследванията показват, че продължителната употреба на наркотици води до значителни промени във функционирането на мозъка, които продължават дълго след прекратяване на употребата на веществото. Белезите на пристрастеност към дроги могат да включват намалено желание за работа и/или социализиране, силна сънливост, невнимание, честа смяна на настроението, напрегнатост, личностни промени и загуба на апетита. Хората, пристрастени към дрога желаят да бъдат сами и лесно избухват. Симптомите на абстиненцията включват главоболие, безсъние, чувствителност към светлина и шум, диария, горещи и студени вълни, изпотяване, дълбока депресия, раздразнителност, ирационално мислене и загуба на ориентация. Не е изненадващо, че наркоманът може в крайна сметка да съсредоточи цялото си битие върху това да избегне мъчителната болка от абстиненцията, тоест да си осигури редовно дрогата. Тази потребност да има наркотика на всяка цена накрая разрушава нормалния му живот, връзките му с другите, води до загубата на работата и дори до криминално поведение. Бързината с която се изпада в клинична зависимост е индивидуална. Изследванията показват, че предразположението към наркотична зависимост може отчасти да бъде наследствено. Проблемът се усложнява допълнително от толерантността, която се развива към наркотика. При продължителна употреба организмът започва да се нуждае от все по-големи дози, за да се получи желаният ефект и да се избегнат симптомите на абстиненцията. Някои наркомани увеличават дозата, докато загинат от свръхдоза. Пристрастяването почти винаги има не само физически, но и силен психологически елемент. Очертаният по-долу хранителен режим би могъл да помогне на тези, които се възстановяват след пристрастяване към дрога.
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА
МНОГО ВАЖНИ
Омега-3 МК – Много важна добавка защото се свързва с производството на допамин, освен това спира последиците от недохранването, което се среща при наркоманите. Подпомага функционирането на централната нервна система и мозъка.
Алое вера , особено Бери нектар – чисти и храни организма и черния дроб.
Джин-чия – подпомага производството на серотонин, като жен-шенът помага особено на изпитващите кокаинова абстиненция.
Витамин В комплекс-пчелно млечице, полен, кидс и др. – необходим в условията на стрес и за възстановяване на черния дроб. Необходимо е и допълнително В12+ и В5-пантотенова киселина, която е жизненоважна за надбъбречните жлези, намалява стреса. Освен това и допълнително В3 – ниацинамид, който е важен за функционирането на мозъка/да не се замества с ниацин/
Лициум+ - прочиства и предпазва черния дроб и бъбреците, силен антиоксидант.
Поместийн пауър – много добър антиоксидант, особено за мозъка, защото преминава кръвно-мозъчната бариера.
ВАЖНИ
Калций, магнезий и витамин Д – подхранва централната нервна система и помага за контрола на тремора и успокояване на организма.
Форевър лайт ултра – освен свободните аминокиселини в алоето и шейкът доставя протеин в лесно усвояема форма. Допълнително може да се взема и Л-глутамин, който преминава кръвно-мозъчната бариера и стимулира здравата психична функция, като увеличава нивата на гама-аминомаслена киселина, която има успокояващ ефект и Л-тирозин, който дава добри резултати при отказване от кокаин вземан през 4 часа в комбинация с корени от валериана.
Гама-аминомаслена киселина – действа успокояващо и намалява желанието за дрога.
Глутатион – помага за обезвреждането на дрогите, като намалява също и желанието за дрога и алкохол.
Литий – микроелемент, облекчаващ депресията. Отпуска се само с рецепта.
Л-фенилаланин – необходим като гориво за мозъка и се използва при симптоми на абстиненция. Не се приема при бременност, кърмене, или ако страдате от пристъпи на паника, диабет, високо кръвно налягане или фенилкетонурия/ Фенилкетонурията е генетично увреждане, което се характеризира с невъзможността на тялото да усвоява основната аминокиселина - фенилаланин./
С-аденозил метионин – способства облекчаване на стреса, депресията и болката и действа като антиоксидант, който подобрява състоянието на черния дроб. Не го вземайте, ако страдате от маниакално-депресивно разстройство или вземате антидепресанти.
Абсорбент С – до 20 таблетки на ден и по 2000мг витамин С интравенозно на всеки 3 часа – детоксикира системата и намалява жаждата за дрога.
Цинк и Л-аргинин – добър за здравето на имунната система и предпазва черния дроб от увреждане.
ПОЛЕЗНИ
5-хидрокси-триптофан – прекурсор на мелатонин и серотонин, добре усвояем е и помага срещу стреса и симптомите на абстиненцията.
Мултивитамини и мултиминерали – всички хранителни вещества са нужни в големи количества.
БИЛКИ
- Китайската билка пуерария /кудзу/ се използва от векове за лечение на алкохолизма.
- Жълтият кантарион е добър антидепресант и помага срещу симптомите на абстиненцията.
- Коренът от валериана има успокояващ ефект. Установено е, че използван с аминокиселината тирозин, е полезен при отказващите се от кокаин.
ПРЕПОРЪКИ
- Спазвайте балансиран и богат на хранителни вещества хранителен режим, като наблягате на пресните, сурови храни.
- Включете в диетата напитки с високо съдържание на белтъчини – алое и шейк.
- Избягвайте силно преработените храни, всички форми на захар и бързите закуски. Тези храни са източник на скоропреходна енергия, последвана от лошо настроение, което усилва желанието за дрога.
ЗАБЕЛЕЖКИ
- Много от използващите дроги страдат от недохранване. Тъй като дрогите ограбват организма от необходимите хранителни вещества, пристрастените към дроги трябва да приемат големи дози хранителни добавки.
- Проучванията са установили, че децата на алкохолиците са по-склонни да използват дроги, включително кокаин. При тях използването на дроги е 400 пъти по-вероятно, отколкото при тези, които нямат фамилна анамнеза за алкохолизъм.
- Може да има пристрастяване и към вещества, различни от незаконните дроги. Много хора са пристрастени към никотина, кофеина, колата, алкохола, захарта и други някои храни. Въпреки, че пристрастеността към тях може да не представлява чак такава опастност за здравето, отказването от тях може да бъде също така болезнено и трудно. Тези, които използват такива вещества, също могат да бъдат по-възприемчиви към различни болести, тъй като веществата, предизвикващи пристрастяване, изчерпват необходими за организма хранителни вещества. /Виж Субстанции, изчерпващи хранителните вещества от организма/
- Опасността от СПИН е нарастващ проблем за пристрастените към дрога, особено за онези, които си я поставят венозно и използват общи игли. За съжаление, за заклетите наркомани дори това не е достатъчно, за да се откажат от навика си.
- Виж също АЛКОХОЛИЗЪМ и ТЮТЮНОПУШЕНЕ.