Feb. 24, 2018

Poem

МСМ /MSM/- полезната хранителна добавка

Години наред учените не бяха и подозирали, че може да има нещо общо между костно-ставния дискомфорт и чувството за потиснатост. Напоследък обаче беше направено откритието, че един много важен минерал може да бъде решение и на двата типа проблеми. При недостиг от него и костно-ставните проблеми, и отрицателните емоции могат да станат още по-сериозен проблем.

Американски учени стигнали до това заключение, след като анализирали здравното състояние на повече от 200 пациенти, страдащи от костно-ставни заболявания. Тези от тях, които имали чести периоди на потиснатост и депресия, понасяли и най-силните болки и други неприятни усещания. По-леко се справяли хората, преживяващи само временни понижения на настроението, а най-добре били пациентите, имащи общо взето положително отношение към заобикалящата ги действителност.

При друго мащабно изследване, при което са били използвани общите насоки на Американската асоциация по ревматология, учените установили, че хора, които страдат от мускулни болки, имат най-много проблеми при положение, че са лишени от мечти и надежди за по-добро бъдеще или страдат от депресия. Специалистите стигнали дори до заключението, че психичните проблеми се явяват като благоприятно условие за появата на функционалните смущения. Не е изключение и обратното: често пъти причина за депресивните състояния са лекарствените средства, предназначени за лечение на костно-ставните проблеми. Дори приспивателните, антихистамините и различни обезболяващи лекарства могат да повлияят отрицателно на настроението.

Тези открития като че ли навеждат на мисълта, че човек трябва да взима едни лекарства за облекчаване на болките и дискомфорта, а други - за преодоляване на потиснатостта. За щастие това не е така. Специалистите са установили, че една специфична хранителна добавка - метилсулфонилметан (МСМ), е добро решение и за двата типа проблеми. Множество научни изследвания са показали, че пациентите с костно-ставни проблеми имат с около една трета по-малко съдържание на сяра в хрущялните тъкани в сравнение със здравите хора.

Метилсулфонилметанът е именно богата на сяра хранителна добавка, без миризма, без цвят и без никакви вредни последствия за организма. Освен че укрепва хрущялната тъкан и облекчава детоксикацията на клетките, въпросната субстанция осигурява необходимата за производството на метионин сяра. А тази аминокиселина пък участва в сложната верига на синтезиране на серотонина - биохимично съединение, отделяно в мозъка, което се грижи за доброто настроение и самочувствие.

Учените са открили също, че ставите се нуждаят от определени количества аскорбинова киселина (витамин С), за да поддържат нивото на колагена в оптимални граници. Това е доказано по експериментален път, като са били сравнени способностите на синовиални клетки от болни и от здрави стави да произвеждат колаген. Болните клетки са изоставали доста при сравнението, но са подобрили своята продуктивност при третиране с витамин С. При други многогодишни изследвания на болни от артрит било установено, че богатият на витамин С хранителен режим намалява риска от развиване на неприятното ставно заболяване. Мощният антиоксидант (аскорбиновата киселина) намалявал загубите на хрущялна тъкан и забавял процеса на естествено износване на ставите.

Известно е, че в основата на човешкото здраве е процесът на обновяване на клетките, който продължава 24 часа в денонощието. Когато организмът изпитва недостиг от "суровини и материали" за този жизненоважен процес, на помощ трябва да дойдат хранителните добавки - в случая на костно-ставните проблеми това е метилсулфонилметанът и оптимизиращите неговото действие витамини и минерали. Навременното им включване в хранителния режим на човека ще го предпази от развиване на неприятните болестни състояния, от превръщането им в хронични или от най-лошото - от неговото постепенно инвалидизиране.