Feb. 19, 2018

Poem

Продуктите с естествен произход са начало и основа на съвременната медицина.
Със своите ефикасни лечебни свойства, те са изходна точка за лечение на редица заболявания в домашни условия.
През ХХ век природните храни получиха необичаен тласък, доказвайки ден след ден, че именно те са отговора за лечение, защото са здравословни, икономични и без странични ефекти, каквито обикновено имат повечето синтетични медикаменти.
Най-новите изследвания показват, че витамините, минералите, лековитите растения, пчелните продукти, полиненаситените мастни киселини и други природни продукти, правилно дозирани, осигуряват оптимално здраве, като предпазват от редица заболявания, повишават съпротивителните сили на организма (имунна система), като в същото време се борят с болестите по един директен и ефикасен начин.
Сред растенията в природата има голям брой такива, които са успели да привлекат вниманието на природната медицина със своите лечебни и хранителни свойства. Като пример можем да посочим:
Aloe Vera или Sabila (Liliaceae) от семейството на лилии-кактусите, което притежава удивителни лечебни свойства. Това растение действа болкоуспокояващо, намалява възпаленията, служи като коагулант, заздравява раните, регенерира клетките, подпомага детоксикацията, рехидратира, има хранителни свойства и съдържа 17 от общо 23 аминокиселини, необходими на човешкия организъм.
Чесънът, който принадлежи към същото семейство като Aloe Vera, служи на човечеството от хилядолетия със своите антибиотични, противобактерийни, възстановителни и лечебни свойства.
Други чудеса на природата са Медът и Пчелният полен. И двата продукта съдържат по-голямата част от витамините и минералите, необходими на човешкия организъм за правилното му функциониране. Да не споменаваме Пчелното млечице и Прополисът, които освен гореспоменатите съставки, съдържат субстанции, синтезирани от самите пчели. Те са много полезни за правилното функциониране и регенерация на клетките, производството на хормони, ензими, витамини, в добавка към останалите им лечебни качества.
Един от прекрасните дарове на Изтока е Жен-шенът, донесен в Европа за първи път през 17 век. Всепризнат е като лековита билка стимулатор, осигуряваща на организма енергия и издръжливост. В комбинация с Aloe Vera и Golden Sage дава много добри терапевтични резултати.
Също от Изтока идва Garcinia Cambogia, която помага за регулиране на теглото, като потиска апетита и превръща мазнините в енергия.
Плодовете на Chinese Lycium (Китайски Лициум) и Licorice помагат на организма в борбата му с възпалителните процеси, а освен това укрепват капилярите, благодарение на флавоноидите, които съдържат.
Едно растение с несравнима терапевтична стойност е Ginkgo Biloba (Гинко билоба), което подобрява кръвообращението в мозъка и регулира кръвното налягане.
Дарове от Изтока са и растенията Fo-ti (Фо-ти или Хи Су Ву) и Schizandra (Китайска шисиндра), както и гъбата Reshi (Рейши гъбата), които помагат за разрешаване на проблеми, свързани със стареенето, като осигуряват на тялото достатъчно енергия и удължават живота.
Поради изброените дотук причини, ФЛП е избрала тези продукти от световната съкровищница, които са най-важни за поддържане на здравето, за добра физическа кондиция и лечение на болестите.
Добро здраве се постига чрез:
Правилно хранене и диета: витамини, минерали, въглехидрати, мазнини, протеини, растителни влакна (фибри), кислород, вода, слънчева светлина и т.н.
Позитивни мисли и отношение.
Подходящи упражнения за гъвкавост и добро физическо състояние на костната система.
Умствена и физическа хигиена.
Давайки на организма храна, съдържаща токсини и недостатъчно количество природни хранителни съставки, тялото се изпълва с отрови, които пречат на правилното му функциониране и възпрепятстват лечебните процеси. Ето защо, в повечето случаи се препоръчва подлагането на детоксикация, преди започване на каквото и да е лечение. Премахването от трапезата на червените меса и консумацията на повече плодове и зеленчуци, е от голяма помощ при поддържане на организма чист от отпадъци.
От друга страна, трябва да се вземе под внимание фактът, че негативните мисли и емоции увреждат психичното състояние и водят до тревожност, свръхнапрежение и стрес. Това “тровене” на ума рефлектира върху целия организъм чрез болести с психосоматичен произход. Те от своя страна са тясно свързани с болестите с физически произход.
Стресът, нервното напрежение, депресията и др. провокират имунната система и я карат да функционира неадекватно, като човек се превръща в лесна плячка на инфекции и болести от всякакъв род.
Необходимо е всеки ден да си осигуряваме време за почивка и спокойствие, позитивни и хармонични мисли. Това са условия за добро здраве, както физическо, така и психическо.
Ежедневните физически упражнения, дълбоката релаксация, ентусиазмът във всяко начинание, дишането на чист въздух, слънчевите бани и пиенето на големи количества чиста вода, са другите необходими условия за добро здраве.