Feb. 16, 2018

Poem

Прочистване на лимфната система
Лимфната система на чoвека не е добре изучена. По-голямата част от лекарите не я познават достатъчно, защото това се смята за тясна специализация.
Когато говорим за продуктите от обмена – токсини, мъртви клетки и др. си задаваме въпроса: Къде се събират токсините? – Има няколко версии – едната е в черния дроб. Но не е там – той се регенерира непрекъснато. Другата версия е – в бъбреците – но там няма място, защото те са мебрана. Трета версия – в дебелото черво – там преминават и продуктите от храносмилането. Част от токсините се отлагат и в костите и по ставите. Верният отговор е, че токсините извършват кръгооборот в организма! Нищо не остава неподвижно на едно място.
Лимфната система е по-стара от кръвоносната. Тя се образува първа в ембриона. Наричат я бялата река. Първата заблуда на официалната медицина е, че не може да й се въздейства. Лимфата се движи само в една посока. Лимфната система е изградена от лимфни проводи и лимфни възли, които не са свързани с кръвоносната система. Лимфните проводи са толкова тънки, че не могат да се видят. Те са по-дълги от кръвоносните съдове. По тях има клапани, които се задвижват само под влияние на мускулите. Когато мускулите не работят се получават лимфни отоци.
Междуклетъчното пространство е запълнено от междуклетъчна течност, която по същество е вода. В нея плуват клетките и колагенови влакна, за чието изграждане е необходима сярата (МСМ). Плътността на тъканите е различна и те имат различен процент съдържание на вода.
Към отделната клетка не води кръвоносен съд. Хранителните вещества се подават в междуклетъчното пространство. В междуклетъчното пространство се изхвърлят и токсините. Лимфата извежда от междуклетъчната течност токсините. Токсините не се изтеглят от кръвта! Лимфата се смесва с венозната кръв на едно място – гръдната вена. Затова в кръвта трудно се откриват токсични вещества. Човек може да бъде много болен, всички токсини са в лимфата, а кръвната картина може все още да е добра. Лимфната система няма пряк изход навън. Тя може да се пречиства само чрез възлите под формата на изпотяване (сауна). Затова е полезно и задължително поне веднъж на ден да се изпотява човек и след това да се измива добре. Лимфните възли събират токсини – зад коляното, под мишниците, в ключицата. Тези възли в никакъв случай не бива да се натискат, нито да се загряват. Масажът се прави отдолу нагоре, за да подпомогне лимфооттока (като при програмата за премахване на целулит).
Когато междуклетъчната течност се замърси, тя става като гел и не може да възприема хранителните вещества. Когато говорим за свободни радикали – те са там – в междуклетъчната течност. Количеството на кръвта е около 15 литра – останалото е междуклетъчна течност. Изключително важно е да се поддържа рН на кръвта в оптималната й стойност 7.4. Ако рН на кръвта спадне до 7.1(кисело рН) настъпва смърт!!!
80% от продуктите, с които се храним дават кисела реакция. За да се задържи в необходимата граница рН на кръвта, организмът използва алкален буфер. Този буфер е калцият. За да нормализира рН на организма, калцият се изтегля от костите. Затова добавката Форевър калций се счита за идеалното средство за поддържане на здравния баланс на организма, защото тя алкализира организма, без да се консумира алкалния буфер. Освен това БА(биолог.активен) калций намалява повърхностното напрежение на обикновената вода от 73 дина на кв. См до 43 Дина на кв. См., така че водата става лесно усвоима от клетките. Ако нейното повърхностно напрежение е голямо, тя просто преминава покрай клетките и не се усвоява от тях – те остават жадни. Калцият свързва хлорните йони и пречиства водата. Освен това се повишава електронната наситеност на водата, което е показател за нейната антиоксидантна способност.
Първо желязно правило при всяко очистване е да се разреди междуклетъчната течност. Тя да се превърне от гел в зол, така токсините, които се намират там могат да се освободят, да се свържат с транспортни вещества и да се изхвърлят от организма.
Схема на движението на токсините
Хранителните вещества навлизат в организма през дихателната система, храносмилателната система и кожата. Попадат в кръвта, в междуклетъчното пространство и от там в клетките. Преработват се и в междуклетъчното пространство се изхвърлят токсините. През лимфата те попадат във венозната кръв, а от там се елиминират през кожата, бъбреците, черния дроб, бронхите.
За да се постигне прочистване на лимфната система са необходими няколко етапа:
Лимфостимулиращо вещество – то стимулира лимфната течност да се придвижи към съдовете. Това е Корен женско биле (Лициум+) – пие се по 1 хапче на 4 часа преди хранене с две чаши качествена вода плюс Форевър калций. Токсините трябва да се хванат, защото до 1 час са в дебелото черво.
Изчистване на токсините – това е Алое по 100млл – пие се 1 час преди хранене.
Жлъчогонно средство – по време на хранене – Лецитин или Артишок.
Тъй като всяка абсорбция изтегля и хранителни вещества е задължително да се попълнят резервите от елементи.
Подхранване с минерали и витамини – Зелени поля, 18 от природата и др.
За защита и попълване на енергийните ресурси на организма се препоръчва мощен антиоксидант – Лициум+ - задължително, Поместийпауър, Абета-карЕ и др..
Добавят се и ензимите на алоето – храносмилателна формула, която подпомага усвояването - пие се и след ядене.
Лимфните възли никога не се затоплят, облъчват, масажират. Сливиците са също лимфни възли – те спират възпаленията да не стигнат до мозъка. Под мишниците са основните лимфни възли. Когато непрекъснато се използва део спиращо потенето, се получава мастопатия и дори рак на гърдата! Затова използвайте само стика с алое.
Полезно е да се пие чай от листата на малина или касис или от цветчетата на алое – за изпотяване и изхвърляне на токсините.
Други лимфостимулатори освен алоето - шипка и овес
При кашлица – не се потиска, а се пие вода(чай), за откашляне, защото това също е начин за прочистване на лимфата. Пие се Лициум+ през 4 часа.
Температурата също не се потиска. Пие се много вода + Лициум + ехинацея и се чака сама да падне температурата.
Колоидно сребро – под езика – отива направо в лимфната система.
Как се познава, дали е замърсена лимфната система – налеп по езика, мирис от устата.
Допълнително
Лимфатичен изчистващ чай
Пиенето на топъл чай през деня омекотява и освобождава отпадъците от задръстените области и спомага да се елиминират по лесно. Смесете следните билки: 1 ч.л. Червена детелина (red clover), 1 ч.л. лепка (cleaver, Oalium aparine), 1 ч.л. Невен (calendula). Сложете комбинацията в съд и залейте с вряла вода и го покрийте. Оставете да се накисне 15 мин и след това прецедете чая. Пийте и се наслаждавайте.
Лимфатично очистващо масло за масаж: 3 капки девесил (lovage), 10 капки от лимон, 5 капки от мента (peppermint), 1 лъжица масло от гроздови семки или бадемово масло. Ако страдате от задържане на вода, подути колена вследствие на лимфатично задръстване, редовните масажи с това масло могат да ви помогнат. Пробвайте с новите масла на Форевър

Здравословното функциониране на лимфната система е необходимо за оптимален имунен отговор.
Милиони хора страдат от бавна и задръстена лимфна система. Това е така, защото лимфната система в допълнение към своите задължения, свързани с имунната защита също участва в изчистване на отпадъците, усвояването и транспорта на мазнините. Скоростта на имунния отговор може да бъде драстично нарушен от бавно функционираща лимфна система.
Полезно е да разберете колко добре функционира вашата собствена лимфна система.
По време на инфекции, клетките които са идентифицирали нашественика, като например дендритните (dendritic) клетки са на фронтовата линия на защита; те трябва да мигрират в лимфната система и да сигнализират на подгрупа лимфоцити, наречени Т клетки помощници (T Helper cells) пребиваващи в лимфната тъкан.
T клетките помощници, които се намират в лимфните възли и лимфните тъкани анализират проблема и уточняват идентификацията на нашественика. Те представят този идентификационен етикет на нашественика (антигена) на по високо ниво в имунната система.
Лимфоцитите намиращи се в лимфната тъкан се включват в действие, имащи специфични познания за нашественика. В същото време се изпраща сигнал за производство на още имунни защитни клетки, което изисква черния дроб да изпрати повече протеини. Това протича гладко, ако системата ви има в наличие основните хранителни вещества.
В допълнение към осигуряване на хранителни вещества от черния дроб за производство на защитните клетки, най-новите изследвания показват, че черният дроб участва в разпознаването на антигените и производството на имунни защитни клетки.
Различни хранителни вещества са необходими за правилното стимулиране на движението на имунните клетки. Състоянието на лимфните пътища е от изключително значение от което зависи имунната реакция. Ако пътищата са задръстени с утайка или в състояние на неизправност, дендритните клетки по-трудно достигат до T клетките помощници. Производство на имунни клетки не е достатъчно и скоростта на движение е ограничена.
При вирусна инфекция има бързо размножаване и е необходим бърз имунен отговор, който да се справи с тежестта на инфекцията.
Какво е лимфна стагнация?
Правилно или свободно движеща се лимфа е от съществено значение за бърз и ефективен имунен отговор. Стагнация или претоварени (задръстени) лимфни пътища причиняват проблеми, в пряка зависимост от степента на стагнация в момента.
Течността между клетките на тялото става лимфна течност след като навлезе в лимфните съдове (канали). Отпадъчните продукти от обмяната на веществата, които са твърде големи, за да не се допуснат в кръвта се транспортират чрез лимфните съдове до черния дроб за преработка. Лимфният поток се движи към двата основни гръдни канали (Thoracic ducts) от двете страни на гръбначния стълб между раменете.
В застой и стагнация лимфната система се характеризира с множество симптоми, свързани с налягането в тази област на тялото, един вид вътрешна "констипация".
Лимфната система не разполага със собствена помпа. Вместо това, тя работи предимно чрез мускулните контракции, поради това бездействието и загубата на мускулен тонус са основните проблеми за здравословна лимфна система.
Класически симптоми на лимфната стагнация включват скованост и налягане в раменната област. Това е мястото, където мускулите (при стресово напрежение), нервният стрес (възбуждане на мозъчния ствол, като безпокойство, претоварване или болка) и гръдните канали на лимфната система (Thoracic ducts) всички се срещат (пресечна точка с възпалителни цитокини).
Проблем на всяка една от тези системи създава проблеми на другите. Ако тъканта в раменната област е била физически наранена, дори и след излекуване задръстванията на възлите могат да останат. Истинската фибромиалгия винаги включва значително нарушена функция на възлите в раменната част, причинявайки отпадъците да се върнат обратно в мускулите и да причинят болки.
Лимфната система е система, действаща с налягане. Когато е в застой в раменната област тя предизвиква напрежение на отпадъчните продукти да се насочат към главата. Това може да причини главоболие, което стартира в задната част на врата и работи по пътя си нагоре. Това може също да предизвика главоболие, натиск върху горната част на главата или зад синусите. Това може да причини отделянето на излишък на слуз след хранене, като начин да се освободят отпадъците, което не може да стане чрез лимфните канали. Също излишък на слуз сутрин, това е план Б за освобождаване на отпадъците, които не могат да се обработят нормално.
Това често води до редовни проблеми със синусите. Течността в главата трябва да се отцеди надолу през лимфната система и ако е в застой в раменната част, течността в главата е също изложена на риск да остане едно място. Застоят на лимфната течност е отговорен за повтарящи се инфекции на ушите при деца, тъй като застоя на течност в Евстахиевите тръби на ушите става благодатна почва за инфекция.
Лимфната система обича да върши почистването през нощта. Ако има проблеми, гръдните канали (Thoracic ducts) ще се уголемят докато спите (поради претоварване с отпадъци) и ще натиснат нервите, които отиват към ръцете и в по малка степен на краката и лицето. Компресирането на тези нерви може да предизвика изтръпване на ръцете по време на сън. Много хора имат такива проблеми от време на време, което неизменно е свързано с лимфни проблеми поради прекалено натоварване на лимфната система. Тези, които имат този проблем често, имат сериозна лимфна стагнация.
Лимфната система е система, която действа с налягане, и ако е в застой, ще бъдем по чувствителни към промените на налягането в околната среда. Тези, които се чувстват зле, когато времето предстои да се промени, или по време самолетен полет често имат мудна лимфна система. Дори гравитационното притегляне при пълнолуние или новолуние може да окаже неблагоприятно въздействие върху задръстената лимфна система и да причини симптоми на стагнация.
Вашата лимфна система също е отговорна за абсорбирането и транспортирането на по голямата част от мазнините, които консумирате. По този начин, богата на мазнини храна при хора с вече съществуваща лимфна стагнация има голяма вероятност от силно забавяне на лимфните потоци, което действа имуносупресивно (имуноподтискащо) и в допълнение провокира хъркане или сънна апнея (apnea).
За пример някои хора се събуждат сутрин с екстремно замайване, тичат към болницата и след многобройни тестове откриват, че не е нищо сериозно. Ако само лекарят ги попита дали са яли точно преди да си легнат - отговорът е винаги да. Съдържанието на мазнини в храната създава допълнително утайки в лимфните възли, които трябва да бъдат почистени. Натискът на задържаната течност в Евстахиевата тръба, причинява натиск върху центровете на баланс в ушите и предизвиква световъртеж. Повтарящо се виене на свят, което не е свързано с прекалено бързо изправяне, бучене или шум в ушите (тинитус), винаги се усложняват от лимфната стагнация и често са предизвикани от лимфен застой.
Твърде много млечни мазнини при малки деца често задръстват лимфната им система, подготвяйки почвата за повторение на ушни инфекции.
От друга страна, мазнините в храната в известен смисъл стимулират потока на лимфата, както и физическата дейност. Твърде много мазнини, особено при обилно хранене или яденето преди лягане, може да натовари лимфните потоци. Ситуацията се влошава, ако има налице тенденция на мудна лимфна функция. Истинска грешка е, ако си мислите че това е вирус.
Стресът е сериозно предизвикателство към лимфната система, тъй като буквално свива тимусната жлеза, основен център за съзряване на лимфоцитите. Освен това, твърде много стрес има тенденция да създаде много излишни отпадъци, които трябва да бъдат освободени от лимфната система.
Голяма част от лимфната система е около храносмилателния тракт и да работи за осъществяване на нормален имунен отговор при каквато и да е ситуация в червата. Запекът в храносмилателния тракт причинява задържане на вътрешния лимфен поток, тъй като няма място за оттичане. Чревното здраве е от жизненоважно значение за лимфната функция и вътрешния лимфен поток. Лимфните отпадъчни потоци се движат към основните вени и след това към черния дроб за преработка. След това най-вече чрез жлъчния мехур, в червата, и навън. Един проблем накъде по тази верига на движение на лимфния поток може да причини сериозни последици.
Оток или задържане на вода е друг класически признак на затлачена лимфна система. Течността задържаща се в краката или необходимостта от използване на диуретици са признаци, че лимфната система и по този начин потенциалния имунен отговор не са в най-добро състояние. В действителност, медикаментите за кръвно налягане могат да предизвикат лимфна стагнация, като намаляват нормалния "тласък" на кръвообращението, което то дава косвено към лимфната система.
Функцията на лимфната система може да варира значително, варираща от високо ефективна, до различни нива на стагнация и увредена имунна реакция, докато достигнем нивото фибромиалгия, като основен проблем на лимфната система.
Независимо от състоянието на лимфната функция жизненоважно е да подобрим и поддържаме оптимално й функциониране, така че имунна система да работи по добре и да се справя с различни инфекции.
Мерки
Физическата активност помага на лимфната система както в краткосрочен така и в дългосрочен план. Много хора изкашлят и изхвърлят слуз когато започнат да се упражняват. Физическо натоварване на горната част на тялото подобрява мускулната маса и контракция и пряко спомага за подобряване на здравето на лимфната система.
Масажът на горната част на гърба помага да се задвижи лимфния поток. Тези с дългосрочна историята на проблеми с лимфната система се нуждаят от дълбоко масажиране на тъканите в тази област, така че да се достигне до засегнатите втвърдени тъкани.
Хранителни добавки, които подпомагат движението на лимфния поток
Арабиногалактан (arabinogalactan) Тази хранителна добавка помага да подобрим макрофаги (macrophages, консуматори на отпадъци) и други имунни клетки в лимфната тъкан. Взима се сутрин и вечер преди лягане, до 4 пъти на ден при наличие на вируси. Арабиногалактан (Arabinogalactan) е едно от най-добрите естествени средства за борба против вируси. Спомага на имунната система да изчисти отпадъчните продукти много добре при треска (висока температура) и така да се справи, за разлика от противовъзпалителните средства , които намаляват температурата, но оставят токсините. Укрепва имунната система. Алое вера има същото действие.
Арабиногалактан (arabinogalactan) е протеин-въглехидрат (class of polysaccharides, fructooligosaccharides) с никаква токсичност.
Употребата на Eхинацея е свързана с някои алергични реакции. ARA6: Larch Arabinogalactan (продукт от лиственица, Larch Tree, листопадно иглолистно дърво), Ara-6 (Natures Way).
Някои предварителни проучвания показват, че Арабиногалактан допринася против ушни инфекции при децата. Също нормализира функцията на щитовидната (тироидната) жлеза при свръхтироидизъм (hyperthyroid). Арабиногалактан, от лиственица са неразтворими фибри (флакнини); не се усвояват и стомашната киселина не им въздейства, влизат в дебелото черво изцяло и захранват (ферментират се от) чревната флора.
Арабиногалактан (arabinogalactan) се съдържа в някои зеленчуци, като броколи, моркови, репички и някои зърнени храни (овесени ядки).
Протеолитични ензими, особено бромелаин (bromelain) и папаин (papain), които от своя страна са "консуматори на отпадъци" и противовъзпалителни хранителни вещества (помагат за намаляване на излишните отпадъци). Много от храносмилателните ензимни продукти спомагат за почистване на вътрешните отпадъци, което разбира се помага на движението на задръстения лимфен поток. Алоето съдържа всички храносмилателни ензими.
Кверцетин (Quercetin) може да помогне за облекчаване претоварването на лимфната система. Доказано е, че намалява вероятността от грип. Кверцетин има в лука и чесъна.
Масло от Риган е мощен имунно стимулатор, базиран преди всичко на своя активен компонент carvacrol. Carvacrol, както и други компоненти на маслото в риган, като n-cymene и тимол (thymol) са терпени, които също са разтворители на мастни утайки, т.е. помощ за разтваряне на утайките в лимфната система (в жлъчния мехур също). Това е една от причините, риганът да е толкова полезен за изчистване на изходните синуси при задръстване, заедно с множеството други ползи за имунната защита. Проблемите със синусите са често свързани с гъбички. Риганът е едно от най добрите естествени противогъбични (antifungal) средства на разположение, както и алоето.
Може да се приема вътрешно, добавят се 1-2 капки първо към чаена лъжичка зехтин, (или всякакво друго растително масло) и след това в чаша топла вода, взема се по няколко пъти на ден. Може също да се приема с плодов или зеленчуков сок.

Тези, които имат проблеми със задържане на течности често се възползват от билки като конски кестен, плодове от глог и екстракт от гроздови семки, които спомагат за укрепване и тонизиране на капилярите, съединителната тъкан между капилярите и лимфната система, и лимфната система. Добре е да се вземат и 18 от природата.
Лимфатичен очистващ чай (Dr. Hobbs):
½ част Цеанотус или Червен корен /американски чай/ (Ceanothus americanus, Red Root)
1 част цвят от Червена детелина
½ част корени от Ехикацея (Echinacea root)
1 част парченца Лимонена кора
¼ част корени от джинджифил
Билките (около 60 гр.) се заливат с 1 л. вряща вода и се оставят 20 мин. Течността прецежда се и се пие по половин чаша 2 пъти на ден.
* 1 част= 1 унция= 31гр
Всички хранителни вещества, които могат да помогнат да се намали възпалението, повишаване на енергията, или да помогнат за намаляване на стреса ще помогнат и на лимфната система чрез намаляване на количеството отпадъци.
Всички хранителни вещества, които помагат на черния дроб, жлъчния мехур, или на храносмилателния тракт да се справят по добре с отпадъците са помощ за лимфната стагнация, тъй позволяват подобряване на изтичането на отпадъците в лимфната система плавно да напуснат тялото. Така по добре може да се обясни ползата от детоксикацията на тялото.
Всяко хранително вещество, което ви помага да спите по добре ще помогне на лимфната система, защото това е основното време през което лимфната система извършва очистване. Ако се чувствате уморени, когато се събудите, това е пряко отражение колко зле е функционирала лимфната система докато сте спали. Въпреки че липсата на сън влошава нещата, подобряване на лимфната функция винаги ще ви помогне да спите по добре.
Подобряване на функцията на лимфната система е необходимо за оптимален имунитет. Ако все пак се разболеете, лимфната система ще реагира навреме с имунен отговор. Тя ще работи извънредно, за да изхвърли отпадъците от инфекцията. Ако не може да се справите с изчистването на отпадъците тялото ще поддържа повишена температура, за да спре отделянето на токсични отпадъчни продукти, идващи от инфекцията. При тези случаи използването на хранителни вещества подобряващи очистването на лимфната система ще помогне на способността на тялото да се справи.
Ако лимфната система остане задръстена по време на инфекция, когато най накрая се почувствате по добре има много по голям риск от инфекцията да се върне или нова инфекция да атакува тялото.
Когато се поддържа здравословна лимфна система, както и по време, когато е необходимо, тя ще дава по добър имунен отговор за борбата с грипа, включително и със свинския грип.
Лимфна стагнация: Преглед
Лимфната система е мрежа от отводнителна течност, органи и съдове, които отговарят за отстраняването на клетъчните остатъци, големи протеини, чужди тела, патогенни агенти (бактерии, вируси, токсини и т.н.) и излишната течност от извънклетъчните пространства. Лимфната течност се движи през лимфните възли, които действат като активни пречиствателни центрове.
Основните лимфоидни органи включват костния мозък и тимусната жлеза. Вторичните лимфоидни органи включват лимфните възли, далака, апендикса, сливиците, аденоидите (трета сливица) и Пайеровите петна (лимфоидна тъкан в червата). Тяхната функция е да защитава организма
срещу агресивни агенти, влизащи в тялото или за унищожаване на натрупаните отпадъци.
Тялото ни съдържа около 6-10 литра лимфна течност, в сравнение с 3,5 до 5 л. кръв. Около 1,5 до 2 л. лимфна течност е в обръщение в тялото ни всеки ден. Ефективно активиране на лимфното обръщение може да достигне до 10-30 литра на ден. Лимфните съдове бавно се уголемяват, движещи лимфата към входа на системата за кръвообращението, зад сърцето.
Лимфната система не е свързана към сърцето, така че трябва да разчита на някои друг метод за изпомпване на лимфната течност, обикновено това е мускулна контракция. В лимфната система има многобройни еднопосочни клапи, които позволяват на лимфната течност да тече в една посока - обикновено нагоре и противоположно на земното притегляне. Лимфната течност минава центрове за преработката и събиране, така наречените лимфни възли, които:
Действат като филтриращи и пречиствателни станции за лимфната циркулация
Улавят и унищожават токсините
Капан за раковите клетки с цел унищожаване
Концентрират лимфната течност, редуцират около 40% от течността в лимфната система
Изработват лимфоцити и моноцити.
Лимфните възли предлагат 100 пъти по голяма устойчивост на движение на лимфния поток отколкото цялата останалата част на системата, взета заедно. Производството на лимфоцити се увеличава, когато потока на лимфата се увеличи през възлите. Има от 400 до 1000 възли в човешкото тяло, повече от половината се намират в коремната област.
Причини
Лимфните съдове могат да се задръстят с протеинови депозити или дебита може да стагнира или дори да спре поради причини, свързани
като умора, стрес, инфекция, емоционален шок, липса на физическа активност, или дехидратиране. Това може да доведе до тъканно подуване (оток) - лимфостатичен оток, резултат от ненормално натрупване на протеини в лимфните канали, заедно с осмотично задържани течности в интерстициалното (междуклетъчно) пространство (Lymphedema). Следователно, тъй като се натрупват токсини, клетките не са в състояние да функционират правилно и това води до различни метаболитни и инфекциозни проблеми.
Лечение и профилактика
Използването на малък батут (транполин) е популярен начин за намаляване на лимфните задръствания. Подскачането нагоре надолу причинява еднопосочните вентили (клапи) да се отварят и затварят успоредно с увеличаване на лимфните потоци.
Масажът е доказан в множеството изследвания за облекчаване стреса, подобряване кръвообращението и лимфния поток, повишаване на имунната функция, облекчаване на мускулните и ставни болки, и коригиране на различни заболявания на мускулите и нервите. Мануален лимфен дренаж (МЛД) е съвременно лечение, при което се използват набор от специализирани и ритмични техники за изпомпване като се премества кожата в посока на лимфните потоци. Това спомага на лимфния поток, който от своя страна премахва отпадъчните продукти.
Хроничната дехидратация може да забави и стагнира (задръсти) лимфния поток. Това е просто още една причина да се направят сериозни усилия да се пие достатъчно чиста вода всеки ден. (6-8 чаши на ден)
Най-важните методи за насърчаване на лимфното обръщение са външен масаж, мускулна дейност, енергични упражнения и адекватна хидратация на тялото.
Предупреждение: Не носете стегнати дрехи, ако страдате от лимфни задръствания! Също така е разумно да се избегне постоянното налягане на едно и също място, като спите само в едно положение.