Dec. 12, 2017

Poem

АНТИОКСИДАНТИ И АДАПТОГЕНИ
Микрохидрин

Това е най-мощният антиоксидант от известните в настояще време.Той неутрализира и обезврежда свободните радикали, образуващи се в организма в процеса на неговата жизнена дейност.

Една капсула микрохидрин, по своите антиоксидантни свойства се приравнява на 100 кг витамин С.

Количеството на свободни радикали нараства при употребата на тлъста храна, захар, при навлизането в организма на токсични и химически вещества и при замърсяване на въздуха и водата, затова микрохидринът е особено необходим за жителите на замърсените райони. Микрохидринът подобрява характеристиката на биологичните вещества, обкръжаващи клетките - оптимизира рН, повърхностното напрежение и отделителната проводимост.

Микрохидринът способства за:

· укрепване общото здравословно състояние;

· по ефективно усвояване на хранителните вещества;

· повишаване на тонуса;

· увеличаване енергетичните ресурси на организма;

· подобряване на умствената дейност;

· забавяне процесите на стареене;

· отстраняване нарушенията, предизвикани от вредното въздействие на свободните радикали, като предотвратява много хронични заболявания;

Микрохидринът също притежава противовирусна и антибактериална активност.

За профилактика е достатъчно да се приема 1 капсула микрохидрин ежедневно.

При провеждане на лъчева терапия, химиотерапия, в предоперационния и следоперационния период ежедневната доза от препарата се увеличава /но съставлява не по-малко 2 капсули ежедневно/.

Кофермент Q12 /Убихинон/

Този кофермент е постоянна част от терапията на рака.

Подобно на много други средства на терапията с натурални продукти, Q12 действа за отдаването нови сили на имунната система, а не по пътя на прякото въздействие върху злокачествения тумор.

Нашата потребност от коферменти е твърде значителна, особено след четиридесет години, когато организмът започва да изработва по-малко хранителни вещества.

Ежедневната доза е 90 мг – това е минималното количество, необходимо за получаване на лечебен ефект. За защита от рак обичайната доза съставлява 200-400 мг на ден.

Мелатонин

В качеството си на лечебно и профилактично средство, той може широко да се използва за най-разнообразни цели, от премахване на безсъние до защита от рак.

Колкото повече, науката научава за мелатонина – активен хормон на щитовидната жлеза - толкова повече учените разбират, че той е първокласен антиоксидант. Стимулирайки най-важния антиокислителен фермент, мелатонинът предпазва от действието на двата най-опасни свободни радикала – хидроксил и перокил. По такъв начин, присъствието в оптимални количества, мелатонинът служи за защита от катаракт, болести на сърцето, невралагични растройства и рак.

Като лечебно и профилактично средство мелатонинът е важно оръжие против някои видове на рака, особено злокачествени тумори на кожата, гърдата и простатната жлеза. Този хормон подмладява ред компоненти на нашата естествена защитна система, и тяхното съвместно действие създава твърде мощен имунитет. Един от способите, с който мелатонинът противостои на рака, се състои в стимулиране клетките изработващи имунната система – натуралните убийци, също така хормонът дава команда на бели кръвни телца, за защита на организма.

На онкологично болни се препоръчва всяка вечер от 12 до 20 мг мелатонин.

Има данни, че хора с метастазиращ рак, са успявали да продължат живота си, приемайки поне, това количество от хормона. Според европейски изследователи, даже ежегодни дози от 200 мг на ден, са напълно безопасни, обаче е по-добре, ако дозата мелатонин се подбира индивидуално.

Омега-3 мастни киселини

Рибеното масло Омега-3 – това е най-главната разновидност от списъка на недостатъчните вещества за организма на човека - незаменимите мастни киселини.

В състава на Омега-3 влизат три особено незаменими мастни киселини. Това са алфа-линоленовата киселина, ейкозопентеновата киселина /ЕПК/ и докозогексенова киселина /ДГК/.

Омега-3 оказва особено силно възпиращо действие на развитието на рака на гърдата и дебелото черво.

Отбелязано е намаляване на предраковите изменения на слизестата обвивка на дебелото черво, което е признак за снижаване на риска от рак и предотвратява появата на предракови полипи. При наличието на аденоми /предракови тумори/ в правото черво, този продукт нормализира попиферацията на клетките на слизестите обвивки за дванадесет седмици. Омега-3, чрез своите мастни киселини, блокира образуващите се хормони, стимулиращи растежа на туморите.

С доза от 18 г ежедневно, Омега-3 съкращава числото на клетките Т-супресори /клетки, отключващи имунната реакция/. Освен предотвратяването и отблъскването назад на различните разновидности на рака, ЕПК и ДГК служат, като перспективно средство за борба с тези опасни явления, с които се налага да се сблъскват всички онкологично болни – кахексията.

Кахексията разрушава тъканите и заплашва живота на тялото, чрез загуба на маса. Спирането на опасността от такава загуба и запазването теглото на тялото, имат решаващо значение за оцеляването на всеки болен от рак.

За профилактичен ежедневен прием дозата е 1000 мг ДГК и 1600 мг ЕПК.

Омега-3 се прилага на всеки етап от лечението при лъчева терапия, химиотерапия, предоперационни и следоперационни периоди.

Аминокиселини

Ние се нуждаем от аминокиселини за съхраняване и подобряване на здравето, а също така и за лечение.

При недостиг даже, само на една от незаменимите аминокиселини, се получава така, че останалите седем ще метаболизират неадекватно. Ако не съществуваше различно съчетание от аминокиселини то например, косите нямаше да се различават от сърцето, не отчитайки всичките други нелепи възможности. Подобно на букви, от които е съставена всяка дума, тези химически вещества се съединяват по безчислено множество способи, образувайки белтъчни молекули, които определят и контролират всички клетки на нашия организъм.

Осем от незаменимите аминокиселини, организмът не е способен самостоятелно да произведе от други суровини. Той трябва да ги получи в готов вид от храната или чрез добавки.

Също така, аминокиселините просто са необходими в борбата с рака, те помагат за поддържането на необходимия баланс в организма за предотвратяване на кахексията.

Към перспективните источници на целия комплекс от аминокиселини, в това число и незаменимите, се отнасят препаратите Люцерна, Противити и Биошейп.

За профилактични цели, ежедневния прием на Люцерна съставлява 1,5 г. При прилагане в период лечение чрез облъчване или химиотерапия, дозировката се увеличава до 3-5 г в денонощие.

Противити и Биошейп, обикновено за профилактични цели и в период след лъчева терапия и химиотерапия, се прилага по стандартна схема.

Във всички останали случаи, се препоръчва индивидуален подбор на дозировка от препарата, за прилагане на комплексна терапия.

Адаптогени

Основно свойство на адаптогените е тяхната способност да привеждат организма в състояние на повишена възможност за съпротива, или възможност за приближаване към това състояние. Под влияние на тези препарати, се увеличава изработването на толкова важното за устойчивостта на организма вещество - интерферон, и се усилва имунитетът.

Адаптогените са безвредни за организма, даже тяхната дълга употреба не предизвиква никакви усложнения.

Ако организмът достигне оптималното си състояние, повишаването възможностите за съпротива към рисковите фактори от физическо, химическо и биологическо естество, могат да се удължат с няколко седмици, даже и след прекратяването на приема на адаптогени. Тяхното благотворно въздействие на организма, практически изведнъж, се изразява в повишаване на умствената и физическата работоспособност при човека.

Адаптогените са ефективни защитници от стреса. Известно е, че съвременните методики за лечение на рака, такива като хирургия, облъчване, химиотерапия, носят агресивен характер. Приемането на адаптогени дава възможност да се увеличават дозите на облъчване и отровите пренасяни от организма, подобрява резултатите при хирургическа интервенция.

По своята особеност на действие адаптогените могат да се разделят на три основни групи:

1. Адаптогени със стимулиращо, тонизиращо действие. Те са получени основно от билки, известни като стимулатори на нервната система. Адаптогените от тази група се считат за най-ефективни в борбата за въвеждане на организма в оптимално състояние.

2. Адаптогени с успокояващо действие.

3. Адаптогени, извлечени от голямо количество билки, за използване по определено предназначение. Към тази група също може да се отнесат тези адаптогени, които помагат за достигане оптимално здравословно състояние на организма, по пътя на продължително, периодично въздействие в стабилни дозировки. Така наречените “природни имуностимулатори”.

За назначение на адаптогени от стимулиращ тип, наличието на онкологично заболяване или предракови заболявания е противопоказно.

Към адаптогените от стимулиращия тип се отнасят препаратите: женшен, елеутеракока, аралия, семейство аралиеви, златен корен, левзея, а също и ехинацея.

Адаптогените с успокояващо действие могат да се прилагат на всеки етап от лечението с лъчетерапия и химиотерапия, а също и след приключване на лечението.

Към тази група адаптогени се отнасят препаратите, получени от: валериан, божур, хмел, купавка, пасифлора, шлемник, котовник, лавандула, мента, джоджен, лайка.

Адаптогени “имуномодулатори”

Към тях се отнасят препарати от: кора от мравчено дърво, женско биле, алое, люцерна, чесън, червена детелина, конски босилек, клопогон, спирулин.Прекрасно имуностимулиращо свойство притежава коластрата.

Доколкото адаптогените от тази група са най-препоръчителни на хората за профилактика на рака, и на всички стадии от лечението на рака, ще разгледаме някои представители на тази група.

Без съмнение, най-яркият представител е уникалната билка Pau D`Arco /Кора от мравчено дърво/.

Индианците в Бразилия от векове използвали вътрешната кора на Пау Д`Арко за лечение на множество заболявания. Известно е, също така, друго негово название – мравчено дърво, “Lapacho”, “Taheebo”,”Tabebuia”.

За особено ценен се счита вътрешния слой от кората на растението, съдържащ веществото лапахол, което има имунокоригиращо, антибактериално и антигъбично действие. Затова, за разлика от другите дървета в този регион, на Tabebuia не растат гъби.

В настояще време е установено, че кората на Пау Д`Арко снижава болезнените симптоми, увеличава числото на еритроцитите в кръвта, и е ефективна при лечение на инфекциозни и вирусни заболявания. Освен това, тя има противогъбично и противопаразитно действие. Прилагат я при: бактериални инфекции, алергии, ревматизъм, гастрит, колит, простатит, възпаления на пикочопроводната система, анемия. Използването и е особено полезно при чревна и вагинална кандидоза.

Основното феноменално лечебно свойство на Пау Д`Арко е – то е единственото растение в света, което лекува злокачествените тумори, включително левкемията. Това откритие е потвърдено от учените от Националния Раков Институт през 1968 година.

Препаратите от кора на мравчено дърво са с дозировка 0,5 г активно вещество в една капсула. Пау Д`Арко може да се прилага, започвайки от тригодишна възраст. Пау Д,Арко е необходимо и незаменимо звено във формирането на противотуморния имунитет на организма. В такива случаи ежедневните дозировки съставляват: за деца от 3 до 12 годишна възраст – по 1 капсула 2 пъти на ден; за подрастващи и възрастни – по 1 капсула по 3 пъти на ден.

За лечебни цели дозировката на препарата се подбира в зависимост от локализацията на рака, от вида на злокачествения тумор, наличието на метастази, формата и метода на лечение.

Ще приведа само няколко дозировки.

Предоперационен период

Желателно е да се започне приемът, по възможност, минимум седем дни преди операцията.

Ежедневната доза съставлява – 2,5 г Пау Д,Арко, което съставлява 5 капсули. Приемът на препарата се прекъсва за момента на операцията и излизането от наркоза.

Следоперационен период

Ежедневната доза се състои от 2,5-3 г Пау Д`Арко, което съставлява - 5-6 капсули от препарата.

При провеждане на лъчева терапия, не превишавайки доза от 40 г, ежедневната дозировка трябва да се състои от 4 г Пау Д,Арко, което съставлява 8 капсули от препарата.

При провеждане на химиотерапия ежедневната доза трябва да се състои от 3-4 г Пау Д`Арко, което съставлява 6-8 капсули от препарата.

Обръщам внимание на това, че този препарат трябва да се прилага само при комплексно лечение на рака.

Противопоказания за прилагането на Пау Д`Арко няма.

Сладък корен /женско биле/

Сладкият корен, известен с популярното наименование женско биле, а също така “Ган-Као”, се използва от китайската медицина повече от 3000 години. Той се употребява за повишаване на жизнената енергия “Ки”, укрепва далака, снижава температурата и отстранява кашлицата. Намалява дразнението и притежава отхрачващо действие. Стимулира кората на надбъбречните жлези. Сладкият корен /женско биле/ е едно от най-добрите известни средства при хипогликемията, особено полезно при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Сладкият корен /женското биле/ по право е любимо лекарствено растение у американските индианци, китайските лекари и древните гърци.

Мощното противовъзпалително действие на неговия основен химически компонент – глицирризин – забавя разрушаването на собствените противовъзпалителни стероиди на организма, изработвани от надбъбречните жлези, и усилва ефекта от прилагането на други билки.

От 1960 год. насам, на науката е известно, че женското биле помага за кашлица не по-лошо от кодеина. Екстракт от него , например, усилва с 80% снижаващото температурата действие на антацидите, наполовина намалява способността на аспирина да предизвиква язви, и е възможно, даже да свежда до минимум образуването на зъбен камък.

Но най-главното е, че сладкият корен може да предотвратява развитието на СПИН-а, подтиска разтежа на някои вируси, включително вируса на хепатит В и вируса на Епщайн-Бар.

Като правило, ежедневният прием съставлява от три до шест капсули по 300-600 мг от екстракта на женското биле.

Алое Вера

Болшинството от хората използват това “растение на безсмъртието”, както са го наричали древните египтяни, за ускоряване зарастването на незначителни изгаряния, порезни рани и драскотини.

Някои последни изследвания доказват, че алое вера укрепва слабата имунна система, прилага се при борбата с вирусните инфекции, и с рака. Най-изученото вещество, съдържащо се в алое вера, това е – ейсманин. Благотворното действие на ейсманина може да бъде твърде впечатляващо. Ефективната лечебна доза съставлява, не по-малко от 500 мг на ден – което се равнява на ежедневното изпиване на 1,5 л сок от алое. Въпреки, че за някои хора това може да бъде приемливо, особено ако се касае за лечение на рак или СПИН, то увереност в това, че сокът ще съдържа ейсманин – няма, а ето, че препаратът Алоеманнан, абсолютно точно, съдържа необходимата дозировка от това уникално вещество.

С профилактична цел и за изграждане на противотуморен имунитет, е достатъчно ежедневно да се приема 1 капсула Алоеманнан. Лечебните дозировки се подбират индивидуално.

Чесън

Бъдейки едно от най-изучените растения в света, чесънът е една истинска панацея, както при употреба в храната, така и при използването му за медицински цели. Списъкът на неговите целебни свойства наистина е впечатляващ.

Той стимулира имунните функции, като променя в благоприятна посока, протичането на почти всяко заболяване. Той понижава високото съдържание на захар в кръвта, усилва обмяната на веществата в организма дотолкова, че да облекчи освобождаването от излишно тегло.

Големи дози от чесън могат да способстват предотвратяване на рака. Най-забележителното приложение на чесъна е свързано със снижаване на риска от сърдечни заболявания. Той намалява концентрацията на холестерин в кръвта, предотвратява прилепването на мазнини в кръвта към стените на артериите и снижава високото кръвно налягане. Освен това, той подтиска образуването и отделянето в организма на тромбоксан В2 – вещество, предизвикващо свиване на кръвоносните съдове и бронхиалните пътища.

Чесънът може да се приема по всякакви удобни за вас способи. Ако не ви харесва неговия вкус или вие не можете да го ядете всеки ден, опитайте екстракт от зрял чесън във вид на капсули. Именно тази, лишена от вкус и мирис, лекарствена форма изследователите твърде нашироко са изучили. Доколкото целителната сила на чесъна нараства пропорционално с дозата, за лечебни цели, най-добре от всичко е да се използват готови добавки. Препоръчва се ежедневна доза 2400-3200 мг.

Пазете се от продукти, в които се рекламира съдържанието на алицин. Алицинът представлява кратко съществуващо съединение, образуващо се при ситното нарязване на пресния чесън. То не се усвоява от храносмилателния тракт - и не без основание: както са показали лабораторните изследвания, то може да увреди червените кръвни телца в кръвта и раздразни тъканите в организма.

Люцерна

Древните араби и съвременните учени считат люцерната за родоначалник, “баща” на всички лечебни билкови лекарства. Това растение се отнася към семейство бобови. В неговият състав влизат необходимите за организма минерални вещества: калций, фосфор, манган, желязо, цинк, мед, и др. Люцерната съдържа редица протеолитични ферменти, които разграждат белтъчините и способстват за тяхното усвояване.

Люцерната – това е важен източник на хлорофил и много витамини. Тя притежава много широк спектър на действие. Способства за зарастването на ерозии, язви, открити рани, помага в борбата с инфекциите. Употребата на люцерна повишава еластичността на артериите, снижава нивото на холестерина в плазмата на кръвта, предотвратява развитието на атеросклерозата, стабилизира нивото на захарта в кръвта. Люцерната способства за снижаване на възпалителните процеси, затова се употребява при хронични и остри цистити, простатити, пептични язви, артрити, ревматизъм, предотвратява развитието и усложнения при диабет. Освен това, тя повишава лактацията при кърмещите майки.

Люцерната оказва многостранно въздействие, затова може да се употребява при всякакви хронични заболявания. Към всички - люцерната прекрасно очиства кръвта.

Много препоръчително е приложението на люцерната в предоперативния, следоперативния период, при провеждане на лъчева терапия и химиотерапия.

За оздравителни цели, ежедневният прием на люцерната трябва да бъде 3 г.

За лечебни цели, дозата се състои от 4,5-5 г ежедневен прием. За достигане на максимален ефект от лечението се препоръчва индивидуално дозиране.

И така, ако се съберат и систематизират тези, не многобройни препарати, които ние изложихме, то може да се получи следната програма. Тя, също, е полезна за тези, които се подлагат успешно на онкологично лечение и се опасяват от рецидиви.

Селен 200-400 мкг

Витамин Е 400-1200 МЕ

Витамин С 5-10 г

Цинк 50-100 мг

Кофермент Q12 200-400 мг

Магнезий 400 мг

Полезни бактерии

Витамин А 10 000-25 000 МЕ

Пау Д`Арко 3-4 г

Витамин В комплекс 50-100 мг

Манган 10 мг

Люцерна 1-3 г

Подходите за лечение на рак, използващи природни нетоксични средства, отидоха много напред спрямо методите на традиционната онкология, преди всичко с това, че те предлагат алтернатива на токсичната химиотерапия и лъчевата терапия. И за разлика от тях, лечението с хранителни добавки нерядко е способно да спре туморния растеж в ранните стадии, а също така и да доведе до пълна ремисия. Просто не е възможно да се изложи цялата терапия на рака, по много причини.

Първо, като изключим незаменимите масла, антиоксиданти, лекарствени билки, витамини, минерали, за лечение на рака се изисква много повече.

Второ, лечението трябва да бъде приспособено към биологичните показатели на всеки пациент и към тази форма на рак, която се развива у него. И най-главното, аз не искам да компрометирам ценността на терапията на рака, предлагаща лечение от типа “направи сам”. Ако вие имате проблем от такъв род, аз ви умолявам да намерите лекар прилагащ алтернативна медицина, който е грамотен специалист в областта на прилагането на натурални препарати, владеещ опита на ефективно прилагане лечение с биодобавки.

Е.В.Бугаева