Nov. 19, 2017

Poem

СИЛАТА НА РАСТИТЕЛНАТА ХРАНА
Много хора с изненада разбират, че е възможно да се синтезират хормони от растенията, които отговарят точно на човешките хормони. Изненадата е пълна, когато чуят, че самите растения притежават собствена хормонална система.
Милиони години преди хората да се появят на тази планета, са съществували растенията. За да могат да оцелеят до наши дни, тези растения са се превърнали в специалисти-биохимици, произвеждащи усъвършенствани химически вещества за собствена защита и лечение. “Фитохимикалите” са за защита от слънчевата радиация, вирусите, бактериите и вредните несекоми. Растенията дишат, движат се, пият, търсят светлина, защитават се, чуват, общуват и растат. Ендокринната система на растението контролира този процес и както при човека, техните хормони контролират процесите на растеж и съзряване. На практика растението притежава и използва всички атрибути на живите същества. Според книгата “Тайната на живота на растенията” от Питър Томпкинс и Кристофър Бърд, съществува изобилие от събития, поддържащи тезата, че растенията представляват живи, дишащи, комуникативни създания, изпълнени с качества.
Растенията и хората са в една здрава връзка. Когато консумираме растителна храна, те ни предават своята био-химична сила. Нашето оцеляване зависи от растенията. Ние се нуждаем от тях не само заради тяхната хранителна стойност – заради протеините, мазнините, въглеводородите и пр. – а и поради тяхната жизнена стратегия, за техния фитохимичен арсенал. Това причината, поради която “Яжте плодове и зеленчуци” е съвет от незапомнени времена. От 400-те милиарда тона храна, която консумираме годишно, ползата идва от растенията, които с помощта на слънчевата светлина синтезират тази храна от вода, въздух и почва. Останалата част от храната се състои от животински продукти, които на свой ред представляват производни на растенията. Всичко – храната, напитките, опиатите и лекарствата, които поддържат човека, определено стигат до нас по пътя на фотосинтезата.
Храната трябва да ни стане лекарство, защото не е ново схващането, че растенията съдържат мощни субстанции, които могат да лекуват инфекции, да убиват паразити и да пречат на развитието на рака. Тази идея е нова само за съвременната медицина. В традиционната азиатска медицина, която се базира върху “клиничната картина” на поне 2000-годишна наследственост и върху регистрираните наблюдения върху поне 400 поколения пациенти – храната и билките никога не са били разглеждани отделно едно от друго. И двете са били познати със своите здравословни качества. Преди около 2000 години Хипократ е казал: “Нека храната да бъде вашето лекарство и лекарството вашата храна.” В медицината започва да се появява нова област и да помага за разбирането на връзката между храната и здравето. Храната, която тези учени сега откриват, съдържа нещо повече от витамини и минерали. Почти всеки ден има нови открития, било то фитохимични или свързани с природните вещества в зеленчуците, плодовете, зърнените храни, билките и подправките. Това са нехранителни субстанции, намиращи се естествено в растенията и храните, които имат физиологична активност, но не могат да бъдат окачествени като лекарства. Хвърля се светлина върху огромния химичен арсенал, който притеават растенията, помагащ им да оцелеят през премеждията на вегетацията.
Нашият генетичен фонд като хора е еволюирал съвместно с храната ни. Ние сме в тясна, еволюционна, взаимно зависима, разумна връзка с нашата храна. Растенията са развили защитни механизми, за да могат да оцелеят от самото начало на живота на нашата планета и са изградили тази вътрешна зависимост. Тъй като ние не сме в състояние сами да създадем тези защитни механизми, то сме длъжни да си ги осигуряваме посредством храната. За съжаление, тази верижна зависимост е сериозно подменена през последните 50-60 години. Всеки ден “търговските интереси” ни разделят от естествената взаимна зависимост, изградена в продължение на хилядолетия. Нито една синтетична храна не е в състояние да извърши комплексната работа, която извършва природния й аналог. Светът на бързото хранене, фармацията, пластмасата, пестицидите и консервантите има пагубен ефект върху здравето на западните цивилизации. Всеки ден в супермаркетите, по телевизията и радиото търговците с техните продукти, застават между нас и храната, която ни е необходима за здравословен живот – изборът е наш!