Oct. 29, 2017

Poem

17 ПРИЧИНИ ДА СЕ ПРИЕМАТ Биологично Активни Добавки
1. АЛКОХОЛ : Оказва отрицателно влияние върху наличието и усвояването на хранителните вещества
2. ГОРЕЩИ НАПИТКИ : Могат съществено да намалят отделянето на стомашен сок, което влошава процесите на извличане на витамини и минерали от храната.
3. УПОТРЕБАТА НА ГОТОВИ ПРОДУКТИ : Храната, преварена с очистени въглеводороди (захар и глюкоза), бяло брашно, бял хляб и бял ориз, значително увеличава потребността на организма от витамини от група В.
4. ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ИЛИ РАБОТАТА В ЗАДИМЕНА ОБСТАНОВКА : Води до катастрофално намаляване и дори до пълно изчерпване на запасите от витамините С и Е и бета-каротина в организма.
5. ЛОШО ХРАНОСМИЛАНЕ : Дори и да се храните с пълноценна храна, лошото храносмилане ограничава усвояването на витамините от организма.
6. ТРАВМИ : Физическото увреждане на кожата и костите увеличава потребностите от цинк, витамин Е и други хранителни вещества, участвуващи в механизма на възстановяване на клетките.
7. СВРЪХ ОБРАБОТКА НА ХРАНАТА : Продължителното приготвяне на храната или прегряването на месото и зеленчуците води до окисляване и разрушаване на термично неустойчивите витамини като: А, С, Е, група В.
8. СЛАБИТЕЛНИ СРЕДСТВА : Продължителната употреба на синтетически слабителни може да доведе до лошо усвояване на витамините и минералите от храната, тъй като се намалява времето за престой на храната в стомашно-чревния тракт.
9. АНТИБИОТИЦИ : Наред с болестотворните бактерии те унищожават и полезната микрофлора в стомаха, която синтезира такива вещества като витамин К и фолацин. Антибиотиците също така предизвикват снижаване на нивото на витамините В.
10. СТРЕС : Химическият, физически или емоционален стрес увеличават потребността на организма от витамините В2, В5, В6 и С. Замърсяването на въздуха повишава потребността от витамин Е.
11. ЛИПСА НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА В РАСТИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ : Дългогодишната интензивна експлоатация на почвите, използването на торове и химикали водят до изтощаването им и изчерпване на наличните запаси от микро и макро елемент в почвите. Поради това те липсват и в отглежданите върху тях култури. От 13-те най-важни хранителни вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, количеството на 6 е намаляло значително, според проучване на Доналд Дейвис, биохимик от Университета в Остин, Тексас…..
12. ВЕГЕТАРИАНСКАТА ХРАНА : Вегетарианската диета, изключваща месо и други животински продукти трябва да бъде щателно планирана, за да бъде избегнат дефицитът на витамин В12, който води до злокачествена анемия.
13. ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ : Индивидуалната алергия (към глутен или лактоза) води до изключване на определена група продукти от храната, което е причина за загубата на важни източници на тиамин, рибофлавин и калций.
14. НЕДОСТАТЪЧНО ХРАНЕНЕ : Някои хора ядат малко или гладуват с цел отслабване. Американски изследвания сочат, че жените средно поддържат своето тегло, приемайки 7560 кал. на ден. Но това ниво се поддържа за сметка на хранителен режим с ниско съдържание на тиамин, калций и желязо.
15. МАЛКИ ЗАПАСИ ОТ ВИТАМИНИ В ОРГАНИЗМА : Въпреки, че организмът е способен да се запасява с някои витамини (например А, Е), изследването на канадски учени показва, че почти 30% от хората притежават минимален или почти никакъв запас от витамин А, който е необходим за здравата кожа, слизестата обвивка на окото и доброто зрение.
16. НЕДОСТАТЪК ОТ СЛЪНЦЕ : Хората, които рядко се излагат на слънце, могат да страдат от недостатък на витамин D, който е необходим за метаболизма на калция. При дефицит на витамин D се наблюдава развитие на рахит и остеопороза.
17. ПРЕХОДНАТА ВЪЗРАСТ : За да се поддържа ускореното физическо, биохимично и емоционално развитие, е необходима балансирана и здравословна храна.