May. 16, 2017

Poem

Ползата от ОМЕГА 3 мастните киселини
Подобрява сърдечното здраве
Омега 3(O3) мастните киселини намаляват лошият ниско-плътен липопротеин (LDL) холестирол, нивата на триглицеридите и кръвното налягане и увеличават нивата на добрият HDL холестирол в тялото на човек. Също така намаляват събирането на плаки в артериите, водещи до опасните тромбози. Те ни защитават от кардио-васкуларни болести (неритмично сърцебиене, високо кръвно налягане, сърдечни удари и др.) като спират формирането и отлагането на мазнини в артериите и изтънелите сърдечните съдове.
Тези есенциални киселини помагат за изчистването на артериите от холестерола и подобряват а понякога направо обръщат процесите на артеросклероза, ангина пекторис, сърдечен удар, аритмии и периферна съдова болест.
Как се натрупват мазнините
Тромбозата се причинява, когато мазнина се натрупа в артериалните стени и по-късно се откъсне. Ако такъв тромб заседне в мозъчен съд причинява инсулт, а ако попадне в артерия – сърдечен удар.
O3 мастните киселини разбиват тези запушвания за да не могат да причинят по-нататъшни вреди. Те:
- балансират определени електрически ритми на сърцето и така предотвратяват формирането на съсиреци.
- спомагат тъканите на сърдечният мускул да са по-малко податливи на повреда причинена от липсата на кръвен поток.
Защита от сърдечни-аритмии
Без достатъчно ЕМК(есенциални мастни киселини), мембраните на клетките в тялото ни се изчерпват от наситени мастни киселини и стават по-малко еластични.
Ако мембраните на еластична кардио клетка са направени от ЕМК, сърцето лесно се връща в позиция на покой. От друга страна твърдите клетъчни мембрани съставени от наситени киселини могат да причинят аритмии и да променят свиването на клетките на сърдечния мускул. Затова е препоръчително за пациенти след артериален байпас да приемат тези основни мастни киселини.
Общо сърдечно здраве
Диетата на Ескимосите не включва много плодове и зеленчуци, за сметка на животински мазнини. Защо тогава Ескимосите имат по-редки случаи на коронарна сърдечна болест от Датчаните? И двете диети имат висок процент калории от мазнина: Диетата на Датчаните има по-малко от 1% omega-3 и ~23% наситени мазнини, докато Ескимосите консумират ~9% наситени и ~4% omega-3 мазнини.
Не само Ескимосите, но и Японците имат много ниски нива на сърдечни болести заради рибата, присъстваща в диетата им. Причината: консумирането на Омега-6 мастни киселини повишава нивото на възпаленията, натрупването на тромбоцити и съсиреци, докато О3 мастните киселини ги намаляват. Затова е добре да се консумира в съотношение О6 към О3 - 2:1.
Функцията на мозъка
O3 мастните киселини са важни за развитието на мозъка и очите на всеки човек от зародиша до възрастен, спомагайки за здравето на тези тъкани. Затова DHA се явява жизненоважна в диетата на всяко едно дете.
Как омега-3 защитава мозъка?
Мозъка се състои главно от DHA. Тя е основен структурен компонент от мозъчната тъкан и има директен ефект върху неговата химия, развитие и функциониране. ДХА е също високо концентрирана в мембраните на мозъчните синапси и в ретината на очите. Най-богатият източник на DHA е Омега-3 в рибата и рибеното масло. Няколко примера за въздействието на рибеното масло:
• може да влияе върху интелигентността и щастието на детето
• променя поведението на прекалено-активни деца
• драматично подобрява поведението при непокорни деца и помага развитието на концентрация и фокус
• при не-депресирани хора ЕМК може да уравновесява настроението
• може да увеличи ефективността на анти-депресантите при някои хора
• депресираните хора показват по-малко: тревожност, проблеми със съня, обща тъга и сексуални проблеми
• при възрастните подобрява функцията на паметта, помненето, разсъждението и концентрацията/фокуса
• хора, които вземат EМК имат 13% по-високи IQ тестове
• Ескимосите и Японците имат много ниски случаи на депресия. Причината – те консумират доста риба
• облекчава симптомите на колебание на настроението и депресия, биполярни болести и психози (участници, вземащи О3 покачват сивата си материя в областите на мозъка асоциирани с емоционална възбудимост и регулация на поведението)

ЗА ВИСОК ЖИЗНЕН ТОНУС И ДЪЛГОЛЕТИЕ
Съвременните тенденции в областта на храненето все повече утвърждават приемането на храни и хранителни добавки, съдържащи витамини, минерали, микроелементи и други хранителни вещества от естествен произход и особено такива, които съдържат ненаситени мастни киселини, така необходими на организма за поддържане на висок жизнен тонус и дълголетие.
Ненаситените мастни киселини Омега-3 имат незаменимо участие в много жизненоважни процеси на човешкия организъм. Според някои учени примането на Омега-3 МК е необходимо за правилното функциониране на нервната система и тяхното използване може да доведе до подобрение на редица болестни състояния (например МС) Според други учени приемането на Омега-3, оказва благотворно въздействие при намаляване риска от заболяване от рак на гърдата и дебелото черво. Изследователи отдавна проучват връзката между храненето и сърдечно-съдовите заболявания. Установено е например, че рискът от сърдечен инфаркт е около 400 пъти по-малък при ескимосите, които консумират много Омега-3 МК в сравнение с по-цивилизованите страни. Ескимосите внасят 10 пъти повече Омега-3 МК с храната си, отколкото живеещите в Европа и Америка. Или казано по друг начин, при ескимосите сърдечният инфаркт е почти напълно непознат, за разлика от средно-европейските и богатите държави, където консумирането на ненаситени мастни киселини е недостатъчно и се смята, че при около 60% от населението има недостиг на Омега-3 МК. Особено интересна зависимост е открита при диабетиците. Известно е, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е 5 пъти по-висок при тях, така че диабетът и появата на сърдечно-съдови заболявания са тясно свързани. В случая при ескимосите – при традиционно хранене тестовете показват ниско ниво на мазнини в кръвта и нормален глюкозен толеранс (поносимост към захар). Ако преминат на хранене, богато на въглехидрати както на запад, нивото на мазнините и триглицеридите в кръвта се повишава, а глюкозният толеранс се отклонява от нормата. Някой си д-р Ейал Шахал, ръководител на проект, открил, че при пациентите, хранещи се предимно с риба, рискът от бронхит се намалил с 1/3, а от емфизем – с 2/3. Резултатите от едно изследване, публикувано в “The New England Journal of Medicine”, пушачите, които консумират често риба, по-рядко страдат от белодробен емфизем и бронхит. Много хора в целия свят страдат от псориазис. Вземането на Омега-3 МК може да облекчи страданието им. Освен това ненаситените МК защитават и разхубавяват кожата.
Симптомите при недостиг на Омега-3 МК в организма могат да се появят още в детството. Неправилно хранените деца с по-голяма вероятност могат да станат хиперактивни, често имат проблеми с ученето и показват анормално поведение. Показателен признак е сухата кожа по ръцете, хронична умора, често боледуване, сухи очи и коса, смущения в концентрацията, хиперактивност, бавно зарастване на рани, меки нокти, петна на бледо лице, непрекъсната жажда и алергия.
Омега-3 МК неслучайно се определя като елексир на дълголетието, благодарение на изключителните свойства, които има:
1. Регулира кръвообръщението и обмяната на мастните вещества;
2. Предотвратява запушването на кръвоносните съдове и образуването на съсиреци;
3. При подходяща дозировка понижава високото кръвно налягане;
4. Снижава вредното ниво на холестерола и триглицеридите;
5. Намалява риска от атеросклероза и сърдечен инфаркт;
6. Оказва благотворно въздействие върху имунната система;
7. Влияе положително при намаляване риска от заболявания от рак на гърдата и дебелото черо;
8. Успокоява ревматичните болки и намалява възпаленията и др.
От всичко казано до тук е видно, че приемането на Омега-3 МК може да ни помогне за профилактика и преодоляване на много заболявания – сърдечен инфаркт, депресия, захарна болест и мн. др. Препоръчително е да се знае, че ненаситените МК са чувствителни към вредното влияние на свободните радикали. Затова в случаите на използване на значителни дози Омега-3 МК, независимо че има в добавката витамин Е, е необходимо допълнителен прием на Абета-карЕ.

ДА ИЗЛЕКУВАМЕ
ТРЕВОЖНОСТТА, ДЕПРЕСИЯТА И СТРЕСА
БЕЗ ЛЕКАРСТВА И ПСИХОАНАЛИЗА
Давид СЕРВАН – ШРАЙБЕР
ИЗВАДКА – 133 стр.
Маслото, което движи мозъка
Мозъкът е част от тялото. Подобно на клетките на всички други органи и клетките на мозъка непрекъснато обновяват съставките си. Следователно, утрешните клетки са направени от това, което ядем днес. Впрочем, две трети от мозъка се състои от мастни киселини. Те са основна съставна част на мембраната на нервните клетки, тяхната “обвивка”, през която се осъществяват всички взаимодействия между всички нерви във всички области на мозъка и на тялото. Това, което ядем, директно се включва в тези мембрани и образува тяхната основа. Ако консумираме най вече “наситени” мазнини – като кравето масло или животинското мазнина, които са твърди на стайна температура – тяхната твърдост се отразява на твърдостта на клетките на мозъка. Обратно, ако ядем повече “полиненаситени” мазнини – които са течни при стайна температура – мембраните на клетките са по-течни, по-гъвкави и взаимодействието помежду им се извършва по по-стабилен начин. Особено ако това са мастните киселини “омега-3”.
Ефектът върху поведението е значителен. Когато от храната на лабораторни плъхове се отстрани “омега-3”, за няколко седмици поведението им напълно се променя: те стават тревожни, не научават нови задачи и се паникьосват в стресови ситуации. И може би още по-тежка последица: храна, бедна на “омега-3”, намалява изживяването на удоволствието! За същите гризачи са необходими значително по-големи дози морфин, за да проявят някакъв интерес, макар че тази дрога е истински символ за лесно постигане на удоволствие
Обратно, френски екип от изследователи доказа, че богатият на “омега-3” хранителен режим – като този на ескимосите, които дневно усвояват до 16 г рибено масло – за дълго време увеличава производството на невротрансмитери на енергията и на доброто настроение в емоционалния мозък./ Става дума за допамина – невротрансмитера, отговарящ за еуфоричния и подсилвощ ефект на амфетамините и кокаина./
Зародишът и новороденото, чийто мозък е в процес на развитие, имат голяма нужда от мастните киселини “омега-3”. Едно датско изследване, наскоро публикувано в “Бритиш медикъл джърнъл” установи, че жените, които консумират повече “омега –3” в храната си по време на цялата бременност, имат деца, чието тегло при раждането е по-здравословно и по-рядко са недоносени. Друго датско изследване, публикувано в “Джърнъл ъв дъ Америкън медикъл асосиейшън”, съобщава, че децата, които са били кърмени поне девет месеца след раждането – и по този начин са получили по-голямо количество “омега – 3” – тридесет години по-късно показват по-големи интелектуални възможности в сравнение с останалите.
Но значението на “омега – 3” далеч не се изчерпва само с бременността.
Доктор Андрю Стол от Харвард първи доказа ефикасността на богатото на “омега-3” рибено масло при стабилизиране на настроението и облекчаване на депресията при маниакално - депресивните пациенти. При изследването на цяла група пациенти, които вземали “омега-3”, само при един болестта се повторила.
Резултатите били толкова убедителни, че учените трябвало да го прекратят след четири месеца. Защото пациентите от “контролната” група – които приемали само плацебо на базата на зехтин – се разболявали отново толкова бързо, че от гледна точка на медицинската деонтология било противопоказно да ги лишават повече от “омега-3”.
След години на изучаване механизмите на настроението и депресията, д-р Стол бил така впечатлен от ефекта на “омега-3”, че решил да напише книга по темата. Впрочем оттогава стана ясно, че ползата от “омега-3” не се ограничава само с лечението на маниакално – депресивната психоза..........
139 стр.
След поредицата неуспехи с един пациент, лекар на име Пури решил, че само едно лечение може би ще победи една дълбока и продължителна депресия – електрошоковете. Да обаче, пациентът и майка му категорично се възпротивили на това. Д-р Пури преценил ситуацията. Предвид сериозността на положението, той би могъл да хоспитализира пациента и насила да го подложи на електрошокове... И несъмнено щял да постъпи точно така, ако не се бил сетил за друга възможност – неясна и несигурна.
Предвид изключително “пуберитетското” хранене на пациента и тъй като не реагирал на никакво лечение, може би имало някакъв недостиг в самата тъкан на невроните му. Заинтригуван от резултатите от едно изследване за влиянието на “омега-3” върху депресията у шизофренни пациенти, в което самият той бил участвал, както и от тези, които д-р Стол постигнал при маниакалните депресии, д-р Пури предложил на младият си пациент сделка. Той му обяснил, че има сериозни основания да смята, че едно ново лечение, основаващо се на пречистеното рибено масло, вероятно би могло да му помогне. Резултатът бил много несигурен, защото, доколкото му било известно, младежът щял да бъде първият болен с остра хронична депресия , лекуван по този начин. Въпреки това, ако той тържествено му обещаел, че в никакъв случай няма да се опитва да посегне на живота си през следващите осем седмици и ако останел през това време под надзора на майка си, той би поел риска да го лекува по този начин.
Д-р Пури спрял всичките му лекарства, с изключение на последния антидепресант, който вземал от десет месеца. Към него добавил по няколко грама дневно пречистено рибено масло, с цел да регенерира мембраните на невроните му. Резултатите били изумителни. За няколко седмици идеите за самоубийство, изчезнали напълно. Притеснението му от присъствието на непознати хора също изчезнало и той най-сетне отново започнал да спи. Девет месеца по-късно всички симптоми на депресията, които го преследвали от седем години насам, се разпръснали. Резултатът му по скалата на депресията сега бил...нула.
Девет месеца по-късно, д-р Пури констатирал, че метаболизма на мозъка на младежа бил напълно променен-мембраните на невроните му не само че били укрепнали, но вече не показвали никакви загуби в състава си... Самата структура на мозъка на пациента му се била променила.
По-късно д-р Пури започва изследване – все още незавършено в момента – за ефекта на рибеното масло върху най-тежката и най-смъртоносната от мозъчните болести – болестта на Хънтингтън.
В медицината никога не трябва да се доверяваме на това, което се нарича “анекдотични случаи”: т.е. не бива да градим теория или горещо да препоръчваме лечение, основавайки се само на един пациент или дори на няколко случая, колкото и невероятни да са те. За всяко ново лечение трябва да се направи сравнително изследване с плацебо, при което нито пациентите, нито лекуващите лекари не знаят кой приема предполагаемо активната субстанция и кой – плацебото: това се нарича “контролирано изследване”. Впрочем, няколко месеца след описанието на случая от д-р Пури, другото голямо международно списание по психиатрия – “Америкън джърнъл ъв сайкайътри” – публикува точно такова контролирано изследване при пациенти, които, се оказали резистентни към всички видове лечения.
В Израел д-р Немет и сътрудниците му сравнили ефикасността на същия пречистен екстракт от рибено масло – етил-ейкозапентаенова киселина – с еквивалентна доза зехтин/който, въпреки полезните си антиоксидантни свойства, не съдържа “омега – 3”/. Повече от половината от пациентите, които до този момент не реагирали на никакво лечение, почувствали как депресията им намалява за по-малко от три седмици. Така “анекдотичният случай” на д-р Пури се потвърдил. След това беше публикувано друго едно изследване – този път британско – в “Аркайвс ъв дженеръл сайкайътри”. То достига до същите заключения и доказва, че цялата гама от симптоми на депресията: тъга и липса на енергия, безпокойство и безсъние, понижаване на либидото и склонност към самоубийство – може да бъде подобрена от мастните “омега-3”.
Несъмнено трябва да минат няколко години преди да бъде осъществен достатъчен брой подобни изследвания. Всъщност като природен продукт мастните киселини “омега-3” е невъзможно да бъдат патентовани. Затова те не интересуват големите фармацевтични компании, които финансират повечето от научните изследвания върху депресията.
Въпреки това, наличието на връзка между депресията и прекалено ниското ниво на мастни киселини “омега-3” в организма е доказана от редица други резултати. Например, депресираните пациенти имат по-малки запаси на “омега-3”, отколкото нормалните участници в изследванията. Колкото по-малки са запасите им, толкова по-ясно изразени са симптомите. И което е още по-изумително – колкото повече “омега-3” съдържа ежедневната храна на хората, толкова по-малка е тенденцията към депресия.
ХРАНАТА НА ПЪРВИТЕ ХОРА
Според редица изследователи, за да се разбере мистериозния ефект на “омега-3” върху мозъка и настроението, трябва да се обърнем към зората на човечеството.
Съществуват два вида “есенциални” мастни киселини: “омега-3”, и “омега-6”, които се срещат в почти всички растителни мазнини и месото – особено в месото на животни, хранени със зърно и животински брашна. Макар, че са важни за организма, “омега-6” нямат същите полезни свойства за мозъка и допринасят за възпалителните реакции. В момента, когато се развива мозъкът на Хомо сапиенс, т.е. когато достига до самосъзнание, човечеството си живеело около големите езера на африканския Изток. Достъпът до подобна уникална екосистема, богата на риба и ракообразни, би могъл да бъде факторът, предизвикал необикновеното развитие на мозъка. Смята се, че храната на най-първите хора е била съвършено балансирана – съотношение 1:1 между количествата от “омега-3” и “омега-6”. Това идеално съотношение доставяло на тялото точно храната, която му била необходима за производство на неврони с оптимално качество и, следователно, предоставяло на мозъка напълно нови възможности, позволяващи производството на оръдия на труда, развитието на езика и съзнанието.
Днес, с развитието на селското стопанство и на интензивното животновъдство, когато животните се хранят повече със зърно, отколкото с трева и с наличието на растителни мазнини, богати на “омега-6”, във всички индустриални храни, съотношението между “омега-3” и “омега-6” в храненето на западните страни вече варира между 1:10 и 1:20/Всички твърдения в книгата са извадени от контекста на много богата библиография-бел. е моя-МН/ Образно казано, мозъкът е високотехнологичен двигател, устроен да функционира с рафинирано гориво, докато ние го караме да работи с нискокачествен дизел...
Това несъответствие между потребностите на мозъка и храната, която днес в Европа и в Америка му предоставяме, би обяснило до голяма степен огромната разлика в процента на депресиите между западните общества, които малко или изобщо не консумират риба и ракообразни, и азиатските народи, които постоянно ги консумират. В Тайван, Хонконг и Япония депресията се среща до 12 пъти по-рядко, отколкото във Франция, дори отчитайки културните поведенчески различия в азиатските страни относно депресията. Това вероятно би обяснило също и скоростта, с която депресията се разпространява на запад през последните 50 години. Днес консумацията на “омега-3” е наполовина по-малка отпреди Втората светавна война. Впрочем точно през същия този период процентът на депресията значително се е увеличил.
Излишъкът на “омега-6” в организма предизвиква оксидиращи реакции и води до възпалителни процеси почти в цялото тяло. Всички тежки хронични болести, разпространени в западните страни, са утежнени с подобни възпалителни реакции: сърдечносъдовите заболявания /инфарктите и мозъчносъдовите усложнения/, но също и рака, артрита и дори болестта на Алцхаймер. Съществува учудваща зависимост между страните с най-висока смъртност, дължаща се на сърдечносъдови заболявания, и страните с най-често срещаща се депресия. Това до голяма степен предполага наличие на общи причини. Впрочем “омега-3” имат много важен благотворителен ефект при сърдечните заболявания, познат доста преди този, който наскоро беше изследван при депресията.
Първото голямо изследване по темата е проведено в Лион от двама френски учени – Серж Рено и Мишел дьо Лоржерил. В една статия, излязла в “Лансет”, те доказват, че пациенти, които спазват хранителен режим, богат на “омега-3” имат до 76% по-малко вероятност да умрат през следващите две години след прекаран инфаркт, отколкото онези, които са привърженици на стандартните препоръки на “Американската асоциация по сърдечни заболявания”! редица проучвания сочат също, че един от ефектите на “омега-3” върху сърцето е укрепването на вариабилността на сърдечния ритъм и предпазването му от аритмии. И тъй като укрепването на сърдечната вариабилност предпазва от депресия, то е логично да се смята, че депресията и сърдечните болести се развиват по един и същи начин в обществата, които не отделят достатъчно място на рибните мастни киселини в ежедневното си меню.
Източници на есенциалните мастни киселини тип “Омега – 3”
Основни източници са най-вече студено-водните риби. Рибите от развъдниците са по-бедни на “омега-3” от дивите риби. Дивата сьомга, например, е чудесен източник на “омега-3”, докато отглежданата в развъдник сьомга – не чак толкова. Много е трудно точно да се определи съдържанието на “омега-3” в отглежданите риби, тъй като всеки развъдник има различен хранителен режим. Изглежда, че европейските развъдници са по стриктни относно храната, давана на рибите, от американските. Според д-р Стол, в рибата от европейските развъдници има почти същото количество “омега-3”, като дивата риба. Източниците, които са най-надеждни и най-малко застрашени от зараза чрез натрупване на токсини, като живак или органични канцерогени, изливани в моретата и реките, са малките риби, които се намират в долния край на хранителната верига: скумрия/една от най-богатите на “омега-3” риба/, аншуа /цяла, не на филета/, сардина и херинга. Други богати на “омега-3” риби са рибата тон, треската и пъстървата. Акулата “морско куче” и рибата меч също са с високо съдържание на “омега-3”, но често са заразени с живак, затова не се препоръчват за бременни жени и малки деца.
Съществуват също и растителни източници на “омега-3”, но при тях е необходим допълнителен етап в метаболизма, за да бъдат трансформирани в мастни киселини, които са съставна част на невронните мембрани. Това са лененото семе/което може да се консумира направо/, масло от рапица, конопено масло, орехово масло. Лененото масло може да бъде токсично за организма, ако не се съхранява на хладно и тъмно място. Затова е задължително да се използва прясно пресовано масло, охладено и в съд от тъмно стъкло. Вкусът му не трябва да е прекалено горчив/макар че той поначало слабо нагарча/.
Всички растителни мазнини са богати на “омега-6” и не съдържат “омега-3” с изключение на лененото, рапичното и конопеното масло, които са богати на “омега-3”, и зехтинът, който не съдържа нито едните, нито другите. Затова да се запази съотношението “омега-3”/”омега-6” възможно най-близо до 1:1, трябва да се отстранят всички обичайни мазнини за готвене, освен зехтинът и рапичното масло. Особено важно е да се отстрани мазнината за пържене, която освен свободните радикали, които освобождава, е изключително оксидантна за тъканите.
Маслото, сметаната и необезмаслените млечни продукти са богати на наситени мастни киселини и трябва да се консумират умерено, тъй като ограничават интегрирането на мастните киселини “омега-3” в клетките. Въпреки това, френският учен Серж Рено доказа, че сиренето и киселото мляко, дори да са произведени от пълномаслено мляко, са много по-малко вредни от другите млечни продукти, защото високото им съдържание на калций и магнезий намалява абсорбирането на наситени мастни киселини от организма/т.е. този, който прекалява с наситени МК е необходимо да приема Форевър калций плюс Арктик сий-бел. е моя-МН/. Затова в книгата си за “хранителния режим омега-3” известната специалистка по хранене Артемис Симопулос, която дълги години работи в американския Национален здравен институт, допуска до 30 грама сирене дневно.
За да бъдем сигурни, че получаваме достатъчно количество най-чисти и качествени “омега-3”, обикновено е по-практично да ги приемаме под формата на хранителни добавки. Съществуващите изследвания сочат, че за постигане на антидепресантен ефект, трябва да консумираме между 2 и 3 грама дневно смес от две рибни мастни киселини: ейкозапентаенова киселина/ЕРА/ и докозахексаенова киселина/DHA/. Безспорно най-добрите продукти са онези, които съдържат най-висока концентрация на ЕРА спрямо DHA. Някои автори като д-р Стол от Харвард и д-р Хоробин в Англия – смятата, че ЕРА има най-вече антидепресантен ефект.
За предпочитане е да се избере препарат, съдържащ също и витамин Е, за да се предпази маслото от оксидация, която винаги е възможна и която би го направила неефективно и дори вредно/Всички тези изисквания са спазени в гел-капсулите с “омега-3” на ФЛП, което отново доказва научния подход при композирането на добавките на фирмата – бел. е моя/
Повечето автори препоръчват приемането на рибено масло да се комбинира с витаминна добавка, в която са включени витамини Е/800 международни единици дневно/, витамин С /1 г дневно/ и селен /200 мг дневно/, за да се избегне оксидацията на “омега-3” в организма. Дълго време осмивано от конвенционалната медицина, редовното приемане на витамини наскоро бе официално разрешено с една нашумяла статия в “Джърнъл ъв дъ Америкън медикъл асосиейшън”. След като проучили всички научни данни, изключително авторитетните автори на статията се чувстват длъжни да признаят, че ежедневното приемане на витамини/в частност В,Е,С и D/ намалява риска от цяла поредица хронични и тежки заболявания.
Интересно е, че от рибените масла не се пълнее. Може да се каже, че начинът, по който тялото използва “омега-3”, ограничава образуването на мастна тъкан.
Присъдата на историята
Един ден, когато историците се занимават с история на медицината на ХХ век, мисля че в нея ще открият два повратни момента. Първият е откриването на антибиотиците, които почти напълно премахнаха пневмонията – главна причина за смъртността на Запад до Втората световна война. Вторият е революцията, която се извършва в момента – научната демонстрация, че храненето има дълбоко влияние върху почти всички тежки болести на западните общества. Кардиолозите постепенно започват да го приемат/макар не винаги да изписват рибено масло, въпреки изследванията в тази област и – напоследък – официалните препоръки на Американската асоциация по сърдечни заболявания/. Психиатрите все още са много далеч от това. Така или иначе, мозъкът безспорно е също толкова чувствителен към съдържанието на ежедневната храна, колкото сърцето. Когато го тровим с алкохол или с дрога, той страда. Наистина е учудващо, че за съвременната наука са били необходими две хиляди и петстотин години, за да стигне до това заключение, което всички традиционни медицини, независимо дали са тибетска или китайска, аюрведическа или гръко-римска, са изтъквали още в най-първите си книги. Хипократ е казал: “Нека храната да ти бъде лекарство, а лекарството да ти е храна”. Оттогава са изминали две хиляди и четиристотин години.
Забележки: Книгата е бестселър във Франция за 2003 година и е издадена у нас от издателство “Изток – Запад” през 2004 година

Енергични, весели и ... стройни
Известно е благоприятното въздействие на Омега-3 върху здравето.
Към всичко, което вече знаем, трябва да се прибави още едно съществено предимство- тези мастни киселини ни помагат да отслабнем. Те улесняват използуването на захарите от организма, като подпомагат проникването им в мускулните клетки, където става тяхното изгаряне.
Омега-3 са и основен градивен материал за някои хормони, които противостоят на диабета и затлъстяването.
Много малко от нас си набавят нужното количество от тези ценни мастни киселини- за жените 1,6 г/ден, при мъжете - 2 г/ден. С храната си средно приемаме едва 1/3 от тази доза. За сметка на това в нея изобилстват наситените мастни киселини, трансмазнините и омега-6 - основни съставки на индустриалните храни и слънчогледовото олио. При прекаляване с тези продукти мастните клетки наедряват и стават нечувствителни към инсулина, в резултат на което се нарушава обмяната и започва натрупването на мастна тъкан.
С Омега-3 се получава точно обратният ефект - мастните клетки намалват обема си, коремът става плосък и индексът на телесната маса спада.
Ползите от Омега-3 за здравето:
Предпазват сърдечно-съдовата система. Това го доказват народите от Япония, Исландия и Средиземноморските страни - много слабо засегнати от сърдечно-съдовите заболявания.
Подобряват настроението. Имат решаваща роля ца регулиране на настроението и против депресивните състояния.
Имат противовъзпалителен ефет. Действат благоприятно при заболявания като ревматоиден полиартрит, псориазис и ставни болки.
Борят се със затлъстяването при децата. Недостигът на Омега-3 в храната на бременната жена предразполага за пълнеене на детето.
Важно: Омега-3 мазнините втечняват кръвта и могат да увеличат ефекта от антикоагулантните лекарства и аспирина.

Рибеното масло отпушва артериите

Рибеното масло засилва и крепи имунитета на болнавите деца. То предпазва от рахит, анемия и изтощение след тежко и продължително боледуване. Традиционно се предписва при туберкулоза на белия дроб и на костите, както и при туберкулозен лимфаденит. Признато е за най-добро средство и срещу кокошата слепота.
Рибеното масло е най-полезно при повишен холестерол, риск от стенокардия и инфаркт - след преживени стенокардни пристъпи и при наследствена обремененост. Също така и при нарушения на мозъчното кръвообращение. Пие се и профилактично - в САЩ го третират като лекарствено средство.

Организмът го усвоява пълноценно през лигавиците и кожата. То прониква много по-лесно от зехтина и кравето масло. Затова често влиза в състава на мехлеми за изгаряне и кожни заболявания или се прилага директно.

В него се съдържат полиненаситените Омега-3 мастни киселини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания, в които се крият лечебните му свойства.

Рибеното масло почиства клеясалите артерии. Рибеното масло предотвратява съсирването на кръвта. Натрупването на плаки по стените на артериите може да причини тромбоза или кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Когато това се случи в мозъка, настъпва инсулт, а когато се случи в артерия на сърцето, това води до сърдечен удар. То подпомага всички възстановителни процеси в организма. Но има и куп други полезни свойства.

Рибеното масло подобрява сърдечно-съдовата система. Чистейки плаките в кръвоносните съдове се бори и с високото кръвно налягане.

Според направено проучване е установено, че омега 3 мастните киселини помагат за разсейването на тези съсиреци преди да са причинили вреди за организма.

Рибеното масло помага за намаляването на възпалението и болката. Облекчава и дори предотвратява заболявания като артрит, цистит, простатит и други.

Рибеното масло помага за подобряване на мозъчната функция. Подобрява паметта и усилва концентрацията. Подобрява и нервната проводимост на миелиновите обвивки на нервите.

Рибеното масло не на последно място помага и в превенцията на рака. Доказано е, че Омега-3 помага за предотвратяване на рак на простатата, рак на гърдата както и на рака на дебелото черво.

ЗА ВИСОК ЖИЗНЕН ТОНУС И ДЪЛГОЛЕТИЕ – Омега-3 МК
Съвременните тенденции в областта на храненето все повече утвърждават приемането на храни и хранителни добавки, съдържащи витамини, минерали, микроелементи и други хранителни вещества от естествен произход и особено такива, които съдържат ненаситени мастни киселини, така необходими на организма за поддържане на висок жизнен тонус и дълголетие.
Ненаситените мастни киселини Омега-3 имат незаменимо участие в много жизненоважни процеси на човешкия организъм. Според някои учени примането на Омега-3 МК е необходимо за правилното функциониране на нервната система и тяхното използване може да доведе до подобрение на редица болестни състояния (например МС) Според други учени приемането на Омега-3, оказва благотворно въздействие при намаляване риска от заболяване от рак на гърдата и дебелото черво. Изследователи отдавна проучват връзката между храненето и сърдечно-съдовите заболявания. Установено е например, че рискът от сърдечен инфаркт е около 400 пъти по-малък при ескимосите, които консумират много Омега-3 МК в сравнение с по-цивилизованите страни. Ескимосите внасят 10 пъти повече Омега-3 МК с храната си, отколкото живеещите в Европа и Америка. Или казано по друг начин, при ескимосите сърдечният инфаркт е почти напълно непознат, за разлика от средно-европейските и богатите държави, където консумирането на ненаситени мастни киселини е недостатъчно и се смята, че при около 60% от населението има недостиг на Омега-3 МК. Особено интересна зависимост е открита при диабетиците. Известно е, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е 5 пъти по-висок при тях, така че диабетът и появата на сърдечно-съдови заболявания са тясно свързани. В случая при ескимосите – при традиционно хранене тестовете показват ниско ниво на мазнини в кръвта и нормален глюкозен толеранс (поносимост към захар). Ако преминат на хранене, богато на въглехидрати както на запад, нивото на мазнините и триглицеридите в кръвта се повишава, а глюкозният толеранс се отклонява от нормата. Някой си д-р Ейал Шахал, ръководител на проект, открил, че при пациентите, хранещи се предимно с риба, рискът от бронхит се намалил с 1/3, а от емфизем – с 2/3. Резултатите от едно изследване, публикувано в “The New England Journal of Medicine”, пушачите, които консумират често риба, по-рядко страдат от белодробен емфизем и бронхит. Много хора в целия свят страдат от псориазис. Вземането на Омега-3 МК може да облекчи страданието им. Освен това ненаситените МК защитават и разхубавяват кожата.
Симптомите при недостиг на Омега-3 МК в организма могат да се появят още в детството. Неправилно хранените деца с по-голяма вероятност могат да станат хиперактивни, често имат проблеми с ученето и показват анормално поведение. Показателен признак е сухата кожа по ръцете, хронична умора, често боледуване, сухи очи и коса, смущения в концентрацията, хиперактивност, бавно зарастване на рани, меки нокти, петна на бледо лице, непрекъсната жажда и алергия.
Омега-3 МК неслучайно се определя като елексир на дълголетието, благодарение на изключителните свойства, които има:
1. Регулира кръвообръщението и обмяната на мастните вещества;
2. Предотвратява запушването на кръвоносните съдове и образуването на съсиреци;
3. При подходяща дозировка понижава високото кръвно налягане;
4. Снижава вредното ниво на холестерола и триглицеридите;
5. Намалява риска от атеросклероза и сърдечен инфаркт;
6. Оказва благотворно въздействие върху имунната система;
7. Влияе положително при намаляване риска от заболявания от рак на гърдата и дебелото черо;
8. Успокоява ревматичните болки и намалява възпаленията и др.
От всичко казано до тук е видно, че приемането на Омега-3 МК може да ни помогне за профилактика и преодоляване на много заболявания – сърдечен инфаркт, депресия, захарна болест и мн. др. Препоръчително е да се знае, че ненаситените МК са чувствителни към вредното влияние на свободните радикали. Затова в случаите на използване на значителни дози Омега-3 МК, независимо че има в добавката витамин Е, е необходимо допълнителен прием на Абета-карЕ.

Ново впечатляващо откритие на науката за Омега-3 МК

GISSI - Prevenzione: високо пречистените омега-3
PUFA 1 g/дневно - животоспасяващо средство след инфаркт на миокарда
Professor Gregory Y.H.Lip, Birmingha, UK, Dr. Roberto Manchioli, Santa Maria Imbaro, Italy Professor Heinz Rupp, Marburg, Germany, Professor Franco Valagussa, Monza, Italy Конгрес на Европейското общество по Хипертония, Берлин, Германия
GISSI - Prevenzione е първото проучване за продължителна вторична профилактика след инфаркт на миокарда (Ml), което е проведено от GruppoItaliano per lo Studio delta Supravibenza nell'lnfarto Miocardico*. Целта на проучването е да се изследва ролята на високо пречистените омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFAs) и витамин Е, самостоятелно или в комбинация, при пациенти след прекаран инфаркт на миокарда (Ml). Проучването е базирано на PROBE дизайн (Prospective Randomized Open-label with Blinded Evaluation of endpoints). To е пригодено да включва колкото е възможно повече пациенти, без ограничения за възраст и изключващите критерии са сведени до минимум.**
Общо 11 323 пациенти са подбрани в 172 центъра, което прави GISSI Prevenzione едно от най-големите проучвания за вторична профилактика. Подбраните пациенти, до 3 месеца след прекаран Ml, са рандомизирани да приемат високо пречистени омега-3 PUFAs (1д/дневно), витамин Е (300 mg/дневно) или омега-3 PUFAs (1д/днеано) +
"Независима италианска група за изследване на преживяемостта след инфаркт на миокарда. **В GISSI - Prevenzione бяха включвани пациенти при липса на лоша краткосрочна прогноза (акл. застойна сърдечна недостатъчност или рак), при липса на известни контраиндикации за приложение на някои от проучваните медикаменти, липса на установен вроден дефект на кръвосъсирването и липса на ментапни и физически нарушения, които могат да влошат комплайънса.

Витамин Е (300 mg/дневно), и контролна група пациенти само на обичайните медикаменти. На пациентите са давани съвети за здравословен начин на живот и подходяща диета и са предписвани всички съвременни превантивни средства в съответствие с рутинната практика във включените центрове.
"GISSI - Prevenzione е дизайнирано като прагматично проучване, предприето в рамките на утвърдената кардиологична практика", отбеляза Professor Franco Valagussa. Първичната крайна цел на GISSI - Prevenzione е комбинираната честота на общата смъртност плюс нефаталния Ml и нефаталния инсулт. Допълнителният проспективен анализ включва общата смъртност, сърдечно-съдовата смъртност и нефаталните сърдечно-съдови инциденти. Данните са анализирани в съответствие с принципите на намерението за лечение (IntentionTo-Treat). Средната продължителност на периода е 44±5.4 месеца. Две трети от пациентите, рандомизирани на високо пречистени омега-3 PUFAs продължават лечението до приключване на периода.
Не е наблюдавана полза при приложение на витамин Е...
Витамин Е няма значим ефект върху първичната крайна цел на GISSI Prevenzione и не е наблюдавано благоприятно взаимодействие между витамин Е и високо пречистени омега-3 PUFAs. Липсата на ползи от витамин Е в GISSI Prevenzione повтаря резултатите от други две големи проучвания (Heart Outcomes Prevention Evaluation /HOPE/ и Heart Protection Study /HPS/).

Животоспасяващият ефект на омега-3 PUFAs изисква доза 1 g/дневно

Приложението на високо пречистени омега-3 PUFAs в доза 1 g/дневно, е свързано с 16 % намаление на риска от обща смъртност плюс нефатален Ml и нефатален инсулт (р=0.02 спрямо контролите). Рискът от обща смъртност е редуциран с 21 % (р<0.01). По-нататъшният анализ на причинно-специфичната смъртност разкри, че понижението на общата смъртност се дължи до голяма степен на снижението с 45% на риска от внезапна смърт. (фиг. 1) "При завършването на 42 - месечния период, намаляването на риска от внезапна смърт достигна 60% от риска от обща смъртност и е с голяма статистическа значимост (р=0.0006)", докладва Professor Franco Valagussa.
Животоспасяващият ефект на високо пречистените омега-3 PUFAs се изявява само за няколко месеца
Анализът време - събитие показа, че животоспасяващият ефект на високо пречистените омега-3 PUFAs се изявява бързо. Постигнато е статистически значимо намаляване на общата смъртност само след 3 месеца (р=0.037) (фиг. 2) и 45% снижение на риска от внезапна смърт след 4 месеца (р=0.048).
Омега-3 PUFAs се изявяват бързо като животоспасяващо средство. Намалението на общата смъртност достига статистическа значимост само след 3 месеца
(р=0.037)
Високо пречистените омега-3 PUFAs имат отлична поносимост
Значителните терапевтични резултати, постигнати с високо пречистени омега-3 PUFAs,1g/flHeBHo, не се компрометират от лоша поносимост. Professor Valagussa заяви, че високо пречистените омега-3 PUFAs са "много сигурни и добре поносими",

Няма значими промени в ползите от омега-3 PUFAs при пациенти с наличие на допълнителни фактори, като тютюнопушене след Ml, хипертония, диабет или в зависимост от приемането или не на ключови превантивни медикаменти, като аспирин или бета-блокери.
"Ползите от високо пречистените омега-3 PUFAs допълват ползите от другите профилактични медикаменти", отбеляза Dr. Manchioli.

Високо пречистени омега-3 PUFAs в GISSI - Prevenzione: скала за отчитане на ползите
Дозозависимият животоспасяващ ефект на високо пречистени омега-3 PUFAs в GISSI -Prevenzione се изразява в спасяването на 6 пациента на година при лечение на 1000 пациенти след Ml. Тази количествена оценка е сравнима с оценката при стандартните средства за вторична профилактика, като например статини и АСЕ инхибитори. Пациентите, включени в GISSI - Prevenzione имат сравнително нисък рисков профил, подобен на този при проучванията със статини - LIPID (Long-term Intervention with Pravastatinin in Ischemic Disease) и CARE (Cholesterol and Recurrent Events). Броят спасени пациенти на 1000 пациенти за година с високо пречистени омега-3 PUFAs ще е по-голям при популация с по-висока абсолютна честота на общата смъртност от тази при GISSI - Prevenzione.
"Резултатите от GISSf Prevenzione определят схема за приложение на високо пречистени омега-3 PUFAs в доза 1 g/дневно като необходимо фармакологично лечение за вторична профилактика след остър Ml" - Professor Valagussa.
"Ранната статистически значима редукция на смъртността подчертава необходимостта от започване на лечение с омега-3 PUFAs съвсем скоро след инфаркта".
Резултатите от GISSI - Prevenzione са широко приложими при пациенти с Ml
Забележителните клинични резултати с омега-3 PUFAs, 1д/дневно в GISSI - Prevenzione са постигнати при популация, която е на Средиземноморска диета, отговаря на последващи диетични съвети и ползва широка гама от утвърдени медикаменти за вторична профилактика. Интересно е какви ще бъдат резултатите при пациенти с по-неблагоприятни характеристики.
Отговорът на този въпрос е "резултатите ще бъдат още по-добри", според Dr. Roberto Manchioli. Той докладва детайлизиран ретроспективен анализ на резултатите от данните на GISSI - Prevenzione, който сочи, че високо пречистени омега-3 PUFA, 1д/дневно, ще бъдат животоспасяващи при много широк обхват от пациенти след Ml.
Високо пречистените омега-3 PUFA носят допълнителни ползи за пациентите
Dr. Manchioli представи и разтълкува две важни открития при анализа на данните от GISSI - Prevenzione
1. Постигнатите ползи от високо пречистените омега-3 PUFA в GISSI - Prevenzione не са значимо повлияни от степента на спазване на съветите за здравословно хранене
2. Пациентите, за които има сведения, че се придържат към препоръчваните здравословни диети, имат по-добра преживяемост в продължение на период от 6.5 години, отколкото пациентите с лоши диетични навици (р<0.0001 log-rank тест и тест за укпон).

Високо пречистените омега-3 PUFAs са животоспасяващи, независимо от хранителните навици на пациентите

Профилактиката на ритъмните нарушения е от основно значение за животоспасяващия ефект на омега-3 PUFAs
Омега-3 PUFAs са уникални сред средствата за вторична профилактика, според Professor Heinz Rupp, защото използвани в доза 1 g/дневно, те директно повлияват основната причина за внезапната смърт електрическата нестабилност на миокарда.

"Ние не разполагаме с друга стандартна терапия, която директно повлиява този важен механизъм за настъпване на внезапна смърт - електрическата нестабилност на миокарда" - Professor Rupp
В основата на този анти-аритмогенен ефект стои въздействието на омега-3 PUFAs върху трансмембранните натриеви, калиеви и калциеви канали, което води до удължаване на неактивното състояние на тези канали. Анти-аритмогенните свойства на омега-3 PUFAs не са изявени при други мастни киселини.
Омега-3 PUFAs увеличават вариабилността на сърдечната честота (heart rate variability - HRV)
Наблюдения върху човешки популации са съвместими с интерпретацията на анти-аритмогенните въздействия на омега-3 PUFAs. Например в US Physicians' Health Study при видимо здрави мъже се наблюдава сипно изразена обратна връзка между серумната концентрация на омега-3 PUFAs и риска от внезапна смърт. Освен това повишената концентрация на омега-3 PUFAs в мембраните на гранулоцитите се свързва с повишаване на вариабилността на сърдечната честота (HRV). Това е впечатляващо откритие, защото ниската HRV (те. фиксираната сърдечна честота) означава голям риск от внезапна смърт. Повишена HRV е наблюдавана при някои медикаменти, които подобряват прогнозата след Ml.
Омега-3 PUFAs удачно се прилагат при високо рискови пациенти за внезапна смърт, които вече получават антиаритмична терапия.
Омега-3 PUFAs повишава прага на фибрилация
Още потвърждения за анти-аритмогенния ефект на омега-3 PUFAs са подсигурени от експериментални проучвания. При тях се наблюдава повишаване прага за настъпване на вентрикуларни фибрилации.
Високо пречистени омега-3 PUFA, 1д/дневно, са уникални сред медикаментите за вторична профилактика - те директно повлияват основната причина за внезапна смърт - електрическата нестабилност на миокарда.

Съвременната вторична профилактика е добра, но може да бъде още по-добра
Епидемиологични проучвания за изходите след Ml се усложняват от редица потенциални объркващи фактори. Те включват особености на отделните случаи, влиянието на променящата се терапия, специфичния начин на живот и социалния профил на изследваните популации и разликите между етническите групи. Въпреки това, цялостното впечатление за насоките в последните 20-30 години е, че смъртността, свързана с Ml, намалява прогресивно, като резултат от напредъка на медикаментозната и инвазивната терапия. Това развитие се приветства, но както подчерта Professor Gregory Lip, нуждата от мощна и ефективна вторична профилактика остава толкова важна, колкото е била винаги. Още повече, нейното значение нараства напоследък, като резултат от успешното справяне с острата фаза на Ml. Professor Lip поясни необходимостта от вторична профилактика след Ml c данни от G6teborg Heart Study. Това е епидемиологично проучване за изхода от заболяването при пациенти, хоспитализирани по повод Ml в шведския град Гьотеборг. Смъртността по време на хоспитализация и смъртността за 3 годишен период са снижени с 1/3 за1995-1996 г. в сравнение с 1990-1991 г.
Все пак тези показатели остават сравнително високи - съотв. 6% и 17% за 1995-1996 г. Въпреки малкото Q-MI (STEMI), изглежда, че има повишение на броя на non-Q-MI (non-STEMI), които са с висок риск и имат лоша дългосрочна прогноза. Това е една вероятна причина, на която се дължи поддържаната висока честота на смъртност сред Ml. Според Professor Lip, поуките от тези данни са ясни: "Ние ставаме все по-добри (при управление на Ml), но все още има възможности за оптимизиране на грижите за тези пациенти"
"Все още има значителна честота на смъртност сред Ml и това е факт, който ние очакваме да се промени, като се наблегне на пълна вторична профилактика" -
Professor Lip
Библиография:
1. Albert CM et al. Blood vessels of long chain n-3 fatty acids and the risk of sudden death. N Engl J Med 2002; 346:1113-1118.
2. Christensen JH et a!. Effect of fish oil on heart rate variability in survivors of myocardial infarction: a double blind randomized controlled trial. BMJ 1996; 312:677-678.

Енергични, весели и ... стройни
Известно е благоприятното въздействие на Омега-3 върху здравето.
Към всичко, което вече знаем, трябва да се прибави още едно съществено предимство- тези мастни киселини ни помагат да отслабнем. Те улесняват използуването на захарите от организма, като подпомагат проникването им в мускулните клетки, където става тяхното изгаряне.
Омега-3 са и основен градивен материал за някои хормони, които противостоят на диабета и затлъстяването.
Много малко от нас си набавят нужното количество от тези ценни мастни киселини- за жените 1,6 г/ден, при мъжете - 2 г/ден. С храната си средно приемаме едва 1/3 от тази доза. За сметка на това в нея изобилстват наситените мастни киселини, трансмазнините и омега-6 - основни съставки на индустриалните храни и слънчогледовото олио. При прекаляване с тези продукти мастните клетки наедряват и стават нечувствителни към инсулина, в резултат на което се нарушава обмяната и започва натрупването на мастна тъкан.
С Омега-3 се получава точно обратният ефект - мастните клетки намалват обема си, коремът става плосък и индексът на телесната маса спада.
Ползите от Омега-3 за здравето:
Предпазват сърдечно-съдовата система. Това го доказват народите от Япония, Исландия и Средиземноморските страни - много слабо засегнати от сърдечно-съдовите заболявания.
Подобряват настроението. Имат решаваща роля ца регулиране на настроението и против депресивните състояния.
Имат противовъзпалителен ефет. Действат благоприятно при заболявания като ревматоиден полиартрит, псориазис и ставни болки.
Борят се със затлъстяването при децата. Недостигът на Омега-3 в храната на бременната жена предразполага за пълнеене на детето.
Важно: Омега-3 мазнините втечняват кръвта и могат да увеличат ефекта от антикоагулантните лекарства и аспирина.