Feb. 24, 2017

Text

Forever Garlic-Thyme
Хранителна добавка с чесън и мащерка
ОПИСАНИЕ И СВОЙСТВА
Употребата на чесъна и мащерката датира от хиляди години. В египетски папирус от 1500 г. пр.н.е. са изброени 22 рецепти с чесън при оплаквания от главоболие, болки в гърлото и физическо изтощение. Първите доказателства за свойствата на чесъна достигат до нас от 1858 г., когато Луи Пастьор открива, че той унищожава вредни бактерии. Националната медицинска библиотека на Бетесда, щата Мериленд (САЩ), е съхранила над 100 научни разработки за чесъна, публикувани от 1983 г. насам.
Чесънът е сложно растение. Основната активна съставка на суровия чесън е алисинът. Той придава на чесъна характерния му остър мирис. Алисинът е много силен антибактериален агент, навлизащ в кръвоносната система и дезинфектиращ белите дробове, вътрешните органи и кожата. Алисинът е основната активна съставка в добавката "Форевър чесън и мащерка". Другите активни съставки включват ажоен, който е противосъсирващ агент, и лецитин, спомагащ за премахването на мастни отлагания, каквото е холестеролът, и подпомагащ превръщането на мазнините в енергия по време на обмяната на веществата. Серните съединения в чесъна са противогъбични и антибактериални, придаващи му ефективност при множество проблеми, включително грип и кандида албиканс. Те също така помагат на чесъна да защити организма от свободните радикали и го превръщат в силен антиоксидант. В състава на чесъна влизат още германий – минерален микроелемент, за който се счита, че помага за подобряване на имунната система на организма, и селен – минерален антиоксидантен микроелемент.
Мащерката съдържа сапонините танин, фенол и тимол – антибактериални и противогъбични вещества, които облекчават бронхити, успокояват храносмилателната система и са силни антиоксиданти.
Наличието на калий, калций, магнезий, витамини В и С също допринася за благотворното въздействие на "Форевър чесън и мащерка.
 
СЪСТАВКИ
Концентрат от чесново масло (10 мг са равни на 1000 мг пресни чеснови скилидки)
Мащерка (50 мг листа под формата на прах)
Масло от рапица, желатин, глицерин, лецитин, пчелен восък, дестилирана вода, извлек от рожков.
 
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА УПОТРЕБА
По една гел капсула преди всяко хранене. 
 
ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
  • Мощен антиоксидант.
  • Капсули без мирис.
  • Допринася за превръщането на мазнините в енергия.

 

Поддържа здравословна сърдечно-съдова система, антиинфекциозно действие. Понижава общия холестерол (но увеличава добрия холестерол HDL-тип). Произвежда повече клетки „естествени убийци” в кръвта, които се борят с инфекции, тумори и бактерии. Подобрява кръвообръщението. Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Понижава кръвното налягане. Помага за регулиране на стомашната функция.

Как действа чесънът?

Противораково действие: Проучвания върху прираста на населението показват, че редовното консумиране на чесън намалява риска от рак на хранопровода, стомаха и дебелото черво. Това отчасти се дължи на способността на чесъна да пречи на образуването на канцерогенни съединения. Изследвания върху животни и изследвания в изкуствена среда показват, че чесънът и неговите серни съединения възпрепятстват растежа на различните видове рак – особено рака на гърдата и на кожните тумори.

Въздействия върху кръвообращението: Повече от 250 публикации сочат, че чесънът укрепва сърдечно-съдовата система. Той може да намали нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, да възпрепятства слепването (агрегацията) на тромбоцитите и да увеличи фибринолизата, която води до забавяне на съсирването на кръвта. Чесънът притежава умерен антихипертоничен ефект и антиоксидантни свойства.

Противомикробно действие: Чесънът има противомикробно, противовирусно и противогъбично действие. Противодейства и на някои чревни паразити. Чесънът притежава приблизително 1% от силата на пеницилина срещу определени видове бактерии. Това означава, че той не е заместител на антибиотиците, но може да окаже помощ срещу някои бактериални инфекции. Чесънът спира размножаването на гъбичката Candida albicans, причиняваща кандидоза, и дава дългосрочни добри резултат при повтарящи се гъбични инфекция.

Високо кръвно налягане: Чесънът се разглежда като едно от най-ефективните средства за понижаване на кръвното налягане. Налягането и напрежението спадат, тъй като той има способността да отслабва спазмите на малките артерии. Също така забавя пулса и променя сърдечния ритъм, облекчава симптоми като замайване, задъхване и образуване на газове в храносмилателната система. Средна доза от 2 до 3 капсули на ден понижават значително кръвното налягане.

Нарушения в храносмилателната система: Чесънът е една от най-полезните храни за храносмилателната система. Той упражнява благотворно въздействие върху лимфата, помага за елиминиране на вредните отпадни вещества в тялото. Стимулира перисталтиката и отделянето на храносмилателни сокове. Смачкани скилидки чесън могат да се потопят във вода или мляко и да се приемат при всички видове нарушения в храносмилането. Чесънът има антисептичен ефект и е отлично лекарство срещу инфекциозни заболявания и възпаления на стомаха и червата.

Чесънът оказва силно въздействие върху червата. Той е отлично средство за прочистване от глисти. Облекчава също различните форми на диария. Проблеми като колит, дизентерия и много други чревни неразположения могат успешно да се лекуват със свеж чесън или чесън на капсули. Една капсула чесън, приемана три пъти на ден, обикновено е достатъчна да се справи с умерените случаи на диария и дизентерия. За по-упорите случаи могат да се приемат до 6 капсули на ден. Чесънът има свойството да унищожава вредните бактерии в червата, без да засяга полезните микроорганизми, които подпомагат храносмилането.

Кожни възпаления: Чесънът се прилага успешно при различни кожни възпаления. Пъпките изчезват, без да оставят белези, когато се натриват със суров чесън няколко пъти на ден. Дори упоритата форма на акне, от която страдат някои зрели хора, също се лекува с чесън. Външното приложение на чесъна помага за изчистване на кожата от петна, пъпки и циреи. Оздравителният процес може да се подпомогне по-нататък чрез орален прием на чесън за пречистване на кръвта, за да се гарантира дълготрайно изчистване на кожата. Редовен прием на 3 капсули чесън на ден ще помогне за бързото премахване на малки кожни инфекции.

Магарешка кашлица: Чесънът е отлично средство срещу магарешка кашлица. Трябва да се приема по-често, ако пристъпите на кашлицата са многократни и силни.

Антибиотично действие: Съставките на чесъна притежават антибактериални и притовогъбични свойства. Чесънът може да помогне за отблъскване на всякакви видове инфекции, включително тези на белите дробове, пикочния мехур, вагината, както и настинка и грипа. Чесънът е практично лекарство и за вътрешно, и за външно приложение за лекуване на гъбични и бактериални кожни инфекции.

Чесън и мащерка
Чесънът е известен със своите лечебни свойства от много години и има определени предимства. Той подобрява работата на сърцето и съдовата система, храносмилането, има антибиотично и антиканцерогенно действие. Той съдържа като алоето повече от 200 биологично активни вещества – витамини, минерали, аминокиселини и ензими. Биохимично, най-активни са тези съставки, които съдържат сяра. Главна активна съставка на чесъна е алицинът, който се синтезира от алиина, намиращ се в него. Същият има силно антибиотично действие.
В древността чесънът е бил препоръчван за лечението на много болести – в лечението на високо кръвно налягане, затлъстяването, като средство за подмладяване. Чесънът нормализира сърдечния ритъм, релаксира коронарните съдове, с което се подобрява кръвоснабдяването на миокарда. Увеличава сърдечния обем. В изследванията на американски кардиолози, побликувани в American Heart Journal – екстрактът от чесън пречи на образуването на кръвни съсиреци в коронарните съдове. Според изследванията чесънът е едно от най-ефикасните средства в профилактиката и лечението на артериосклерозата. Намалява нивото на LDL в плазмата и същевременно покачва нивото на HDL. Неговото вазодилататорно /съдоразширяващо/ действие, както и антихипертензивно действие /намалява налягането при хипертония/, са потвърдени /метил-алил-трисулфид/.
Съдоразширяващото действие на чесъна е най-добре изразено върху стеснените периферни вени на мозъка, очите и краката. Затова има благоприятно действие при главоболие. Поради същия този ефект се използва при временна скованост при възрастните хора. Добре повлиява калцираните интестинални вени, поради което помага на хората, страдащи от стомашни колики. Може да се използва в случаите на стомашно – чревни инфекции / разстройство, чревен катар/. Други ефекти са: прочистване на кръвта, предизвиква изпотяване, отделяне на секретите при кашлица /за това влияе и подсилва действието му и мащерката/, подобряване на нервното състояние, освобождаване от чревните газове, епителизация и заздравяване на раните. Използва се при лечение на белодробни заболявания, включително и ТБЦ. Поради отличното антибиотично действие може да се използва при грип и кашлица/бронхит/.
В Средновековието френските свещеници го използвали за предпазване от чума, поради неговото антимикробно действие. Днес вече знаем, че антибиотичното му действие се проявява срещу микроорганизмите: Staphilococcus, Escherichia coli, Proteus, Pseudomonas. Чесънът има и противопаразитно действие, ефикасен е против Candida albicans и вируса на херпеса. Добър е за изхвърляне на чревните паразити /глисти/.
Въз основа на неотдавнашни изследвания, антиканцерогенното му действие стана добре известно. Според изследване, побликувано в списанието на Националния институт за рака в САЩ, стомашен рак се развива в много по-малък процент при хора, консумиращи чесън и кромид /или други растения от семейство Allium- напр. Алое/
Друго списание, Carcinogenesis, съобщава за добър ефект на чесъна при лечение на кожен рак. Използването на чесън намалява риска и от рак на дебелото черво и на гърдата. Най-добрите препарати позволяват проявяването на полезните качества на чесъна, добре известен от народната медицина, като избягнат неприятното чувство от специфичната му миризма и чувството на парене, когато се консумира в суров вид. Такъв препарат е този на ФЛП.
От своя страна, другата съставка – мащерката, притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.