Jan. 26, 2017

Text

A-Beta-Car E


Всичко в природата е създадено мъдро, като Творецът е бил свръхизобретателен. Всеки биологичен вид е смъртен, иначе представете си какво би станало. Това е закон! И естествено, всеки организъм от бактерията до човека се стреми да го заобиколи, да намери пътя към безсмъртието. Но природата е хитра и използва за оръжие на убийство това, без което не сме в състояние да живеем – храненето и дишането! При това последното заема в този процес значително място. Кислородът – убиец?! Това е все пак толкова невероятно! Без него не можем, но той ни убива – чрез свободните кислородни радикали.
Проблем №1
През втората половина на ХХ век количеството работа по прекисното окисление в тъканите на организма започна да расте лавинообразно. Започна да става ясна нова грозна система на увреждане на ниво биомолекули, която от „досадно недоразумение” израсна до проблем №1!
Въпросът: „Какво да се прави?” извади на бял свят отдавна известният и позабравен витамин Е или токоферол(tocos – потомство, phero – нося, от лат.) във връзка с „изгарянето” на мазнините. За първи път той е открит от американеца Еванс през 1921 г. Той забелязал, че при определена диета животните губели способността си да износват плода. Недостигащото хранително вещество нарекли витамин на „размножението”. Започнали понякога да го предписват на бременните жени.
Токоферолът в наши дни стана един от най-ценните и популярни витамини. Такъв „бум” е свързан преди всичко със способността му да се бори с убиец №1 – коронарната болест на сърцето. 
Витамин Е е и крайно необходим за нормалната жизнеспособност на мускулните клетки и естествено за тези на сърцето. При неговият недостиг настъпва атрофия на мускулите поради снижения синтез на специфичния белтък – миозин и катастрофално снижаване на креатина(вещество, осигуряващо мускула с енергия).
По-късно бе открито, че той свързва протромбина и той самия забавя съсирването на кръвта(дотолкова, че не го препоръчват за прием преди операция). Оказва положително влияние за усвояването и защитата на витамин А в организма. Способства за синтеза на белтъчините в клетките. И на края, това е най-важното му свойство, явява се мощен антиоксидант, защитник на незаменимите мастни киселини в мембраните на клетките от агресивния кислород! Т.е., прекратява процеса на „изгаряне” на мазнините вътре в нас. Английски учени видяха, че този процес при недостатъчност на витамина, води в частност, към хемолиза на еритроцитите(разтваряне на червените кръвни клетки). А това от своя страна води до кислородно гладуване на тъканите и органите.
Превъзходството на витамин Е над лекарствата беше убедително доказано през 1996 г от учени на Харвардския университет. В изследването взели участие 40 000 души. Изводът от многогодишните наблюдения бил зашеметяващ: колкото по-високо е потреблението на витамин Е, толкова по-малко е числото на сърдечно-съдовите заболявания! След това неговото положително влияние е отбелязано и при диабета, нарушени функции на нервната система, заболяване на белите дробове, артрита. Неговият недостиг като антиоксидант, лежи в основата на някои заболявания на очите, например-катаракта и дегенериране на жълтото петно.
Недостигът на витамин Е може да доведе и до некроза на черния дроб, която се предизвиква от приемането на големи количества мазнини богати на ненаситени мастни киселини,засягане на мозъчни участъци – предимно от малкия мозък, нарушение в размножаването, атрофия на семенниците, безплодие, ранна ембрионална смъртност.
Витамин Е оказва влияние и на нашата имунна система. Не убягва от вниманието на учените и влиянието на витамин Е при рака. Действително беше доказано, че колкото по-голямо е неговото потребление, толкова по-малка е вероятността от възникване на рак. Особено това се отнася за рак на дебелото черво, дисплазии и рак на шийката на матката, рак на гърдата, на белите дробове и гърлото. Тук бих искал да направя важна уговорка! Това не е лекарство, а е средство за превенция и профилактика. И основна роля в този процес играят, именно, антиоксидантните му свойства. Беше установено, че защитния ефект се повишава при съвместното му приемане и с другите естествени врагове на активния кислород – витамин А, С и микроелемента селен.
Най-богатият източник на витамин Е се явяват растителните масла. Сред шампионите бих поставил два източника: маслото от кълнове на пшеница и облепиховото. Последното си е заслужен лидер.
Препоръчителната дневна норма вече отдавна не е актуална(10-15мг), като по-нормална би изглеждала 50-200мг.
Вече изтъкнах незаменимата роля на още два антиоксиданта – Витамин А и микроелемента селен.
Научният подход в съчетаването на най-подходящите съставки отново доказва, че това е основна задача на ФЛП. Особено, като се има предвид, че в продукта A-beta-car E витамин А е във вид на провитамин. Това премахва всяка опасност от хиперАвитаминоза.
Витамин А е намерен само в животинските организми, в зеленчуците се срещат неговите предшевственици – каротините. Той е първият разпознат витамин изобщо и е открит през 1913 г.
Бета каротинът е типичният провитамин А. Активността на бета:алфа:гама изомера на каротина е 4:2:1. Превръщането на каротините във витамин А в човешкия организъм става главно в черния дроб. Каротиноидите(производни на каротините) изграждат над 600 пигмента, намерени в зелените, червените, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци. Известни са 50-60 каротиноиди, имащи провитамин А активност, като например: ликопенът, лутеинът, зеаксантинът, виолаксантинът, капсаицинът и др.
Ретинолът(витамин А) не е токсичен, но ако капацитетът на черния дроб, където се депонира, бъде надхвърлен, коцентрацията му в кръвта се повишава над нормалната и може да настъпи тъканно увреждане. Чернодробното депо от порядъка на 200-300 мкг/г тъкан задоволява едногодишната нужда на човек. Това депо бързо се изчерпва при инфекции, токсикози и хипертермия.
Приема се, че витамин А(витамин на растежа) има директен ефект върху клетъчното делене и блокира атомния кислород, като страничен продукт при много биореакции. Той стимулира растежа на всички видове клетки, като една от основните му физиологични роли е запазване целостта на епителната тъкан – недостигът му може да доведе до кератинизацията на тъканта, която става чувствителна към инфекции. Ксерофталамията е кератинизация на размножаването и зрението. Всички висши форми на живот се нуждаят от ретинол за размножаването си. Недостигът му или на провитамините по време на бремеността се отразява неблагоприятно на родовото тегло и на устойчивостта на новороденото.
Витамин А играе роля в процеса на цветното гледане.
Витамин А въздейства на имунната система и след прилагането му във високи дози в организма се изработват антитела. Високи дози от него се използват и за лечението на кожни заболявания, но тъй като лечебната доза често се доближава до токсичната, се използват такива препарати като този на ФЛП.
Витамин А има профилактично действие при някои видове рак, допринася за снижаване нивата на лошия холестерол и е съществен фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Измежду неговите полезни ефекти се нареждат противодействието на нощната слепота и слабото зрение и подпомагане на лечението на редица офталмологични смущения. Освен това допринася за отстраняване на старчески петна, подпомага доброто състояние на костите, кожата,косата,зъбите и венците, съдейства за премахване на акне, повърхностни бръчки, импетиго, циреи, и открити язви, ускорява лечението на емфизем и хипертиреидоза.
Витамин А оказва оптимален ефект при взаимодействие с В-комплекс, витамин Д и Е, калций, фосфор и цинк(черния дроб се нуждае от цинк за да извлича витамин А от депата му). Витамин А предотвратява и окисляването на витамин С.
Когато някое заболяване затрудни дезорбацията на витамин А може да се стигне до неговия недостиг. При някои форми на диабет например само 25% от каротина се усвоява от организма. Първи симптом на дефицит на ретинол е отслабването на зрението и кокоша слепота. Други симптоми могат да бъдат изсъхването на очите и кожата или появата на бъбречни камъни. По продължителния дефицит на витамин А води до по-бърза загуба на витамин С. Други причини за невъзможността да се усвои този витамин са алкохолът, кофеинът и кортизонът. Освен това полиненаситените мастни киселини с каротин оказват действие, противоположно на това на витамин А, освен ако не са налице антиоксиданти. При нашия продукт това е невъзможно.
За почитателите на евтиния „Геритамин” е добре да знаят какви са симптомите при хиперАвитаминоза: главоболие,световъртеж,гадене,повръщане,диария, а при хронично състояние на хипервитаминоза: нервно неспокойствие, безсъние, загуба на апетит, увеличаване на черния дроб и слезката. Кожата около очите, носа и устата се зачервява, като понякога настъпват и кръвоизливи от конюнктивата и лигавицата на стомашно-чревния тракт.
Третият член на това удивително трио е микроминералът селен. Той е един от най-силните антиоксиданти и действа синергично както с витамин Е, така и с бета-каротина. Има полезно влияние върху кожата, косата и зрението. Счита се, че недостига на селен е една от причините за рак на простатата и за намаленото количество сперма.
Селенът забавя стареенето на тъканите. Той неутрализира влиянието на някои канцерогени и така осигурява защита от развитие на тумори. Важен е за функционирането на панкреаса и за еластичността на тъканите. Употребата на селен при жените в мено-паузата облекчава топлите вълни и физиологичния дискомфорт. Важно е да се знае, че синергичното действие на селена с витамин Е има по-силно действие върху правилното функциониране на сърцето и синтеза на антитела, отколкото ако се вземат поотделно.
Селеновия дифицит се манифестира с ранна загуба на имунитет.

 
 
Forever A-Beta-CarЕ
Форевър А-бета-кеър
ОПИСАНИЕ И СВОЙСТВА

Форевър А-бета-кеър е незаменима формула, съчетаваща витамини А (бета-каротин) и Е плюс микроелемента селен.

Витамин А допринася за нормално зрение, за процеса на специализация на клетките и за нормално протичане на метаболизма на желязото. Той съдейства за поддържане на лигавиците, кожата и имунната система в нормално състояние. Форевър А-бета-кеър е специално създадена хранителна добавка, доставяща витамин А на организма под формата на бета-каротин, който организмът превръща във витамин А в тънкото черво по време на храносмилането при необходимост.

Витамин Е е мастно разтворим и е отлична добавка за здрава кожа. Той също така предпазва витамин А и незаменимите мастни киселини от окисляване в клетките на тялото. Смята се, че играе роля в защитата на клетъчните мембрани от вредното влияние на свободните радикали.

Третият член на това удивително трио е микроелементът селен. Той е един от най-мощните антиоксиданти и действа синергично както с витамин Е, така и с бета-каротина. Има полезно влияние върху косата, ноктите, имунната система и щитовидната жлеза. Неотдавнашни изследвания показват, че селенът е много важен за здравето на мъжа.

Тази удобна комбинация от важни хранителни съставки е една от най-добрите добавки за оптимално здраве.

СЪСТАВКИ в една капсула
Витамин А (като бета-каротин) 7.5 mg
Витамин Е (като D-алфа токоферол) 67 mg
Селен (като L-селенометионин) 25 mcg
Рафинирано соево масло, желатин, глицерин, пчелен восък, пречистена вода, розмарин на прах, морковено масло, соев лецитин, екстракт от тъмен рожков.