Jan. 26, 2017

Text

Витамин С
По принцип витамините се класифицират на водоразтворими и мастноразтворими. Витамин С е водоразтворим и не се синтезира в човешкия организъм. По отношение на физиологическото им действие се различават:
1. Повишаващи общата съпротивляемост на организма (А,С,В1,В2,РР)
2. Антихеморагични-кръвоспиращи (С,Р,К)
3. Антианемични (С,В12,фолиева киселина)
4. Антиинфекционни (А,С)
5. Регулатори на зрението (А,В2,С)
Различават се следните състояния по отношение обезпечението с витамини.
1. Авитаминоза . представлява пълен дефицит на витамини. Основна причина е непълноценното хранене, възпаление и дистрофично изменение на черния дроб, дисбактериоза.
2. Хиповитаминоза – частичен дефицит,полихиповитаминоза – на няколко витамина
3. Хипервитаминоза – излишък на витамини (често А и Д)
Какво представлява витамин С?
Витамин С или аскорбинова киселина изпълнява множество важни функции в човешкия организъм.
Значителна роля има при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони – т.е. стимулира правилното функциониране на надбъбречните жлези и производството на адренални хормони, които помагат на тялото да се справя със стреса и възпаленията, подобрява устойчивостта към инфекции, повишава производството на противовирусния белтък интерферон,помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак, изключително важен за клетъчното дишане.
Много важно е да се знае, че този витамин не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде внасян чрез храната или чрез добавки.
Храните, които са най-богати на витамин С, са шипките – 1250 мг на 100 гр , докато цитрусувите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр плод. Други добри източници на този жизненоважен витамин са: чушки,ягоди,картофи,карфиол и много други. Много важно е да се знае, че при набавянето на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид, защото голяма част от витамина се разрушава при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.
Действие на витамин С
Той подобрява дейността на белите кръвни телца, които от своя страна имат функцията да откриват и унищожават вирусите, бактериите и раковите клетки.
Витамин С е изключително важен антиоксидант. От своя страна той усилва действието на други антиоксиданти като важните А и Е.
Може да се твърди, че тези три витамина са жизненоважни един спрямо друг(имат синергична връзка), понеже всеки от тях има свойството да усилва и подпомага значително действието на другите два.
Много важна роля има по отношение на мозъка, предпазвайки го от кислородна недостатъчност. След изследвания, най-високи концентрации на витамин С в човешкото тяло са били открити в нервната тъкан, което показва, че тя има голяма нужда от него.
Преди години са били проведени опити, които са разкрили, че витамин С,А и селен са в състояние да предотвратят развитието на ракови клетки. В частност сам по себе си витамин С пречи значително на преобразуването на някои вещества в ракообразуващи. Като такива могат да се посочат нитратите и нитритите, които най-много се откриват в колбасите и след това в плодовете и зеленчуците торени с азотни торове. При попадането им в човешкия организъм те се превръщат в нитрозамини, които са главна причина за развитието на рак на червата и стомаха. Доказано е, че големи количества на витамин С блокират процеса на превръщане на нитратите и нитритите в нитрозамини.
Без витамин С е невъзможен синтезът на колаген, който е основен протеин за изграждането съединителната тъкан и стените на артериите, вените и капилярите и запазването на младостта. Приема на нужните дози от витамин С спомага за по-бързо заздравяване на рани по кожата и за поддържането и в добро състояние. Освен това витамин С участва в усвояването на калция, от което става ясно, че спомага за формирането на костите, растеж и навременно и безпроблемно зарастване при счупване, полезен е и при артритни състояния.
Много важно е влиянието на витамин С и върху сърдечно съдовата система. При проведени изследвания на хора прекарали инфаркт е забелязано, че белите кръвни телца пренасят усилено витамин С от други части на тялото към сърцето, като по този начин се подпомага възстановяването на увредените клетки на сърдечния мускул. Учени от Харвард смятат, че употребата на повече от 360 мг( 6 таблетки Абсорбент С) дневно понижава възможността за развитие на сърдечно-съдови заболявания с около 30%. Интересен е също фактът, че рискът от появата на тези болести се намалява с повече от 27% в случаите на употреба на добавки с витамин С, а не при увеличаването на продукти, богати на този витамин, показват още данните от изследванията.
Съществува обратнопропорционална връзка между кръвното налягане и витамин С – т.е. , колкото по-малко от жизненоважното вещество, толкова по-високо налягане.
Жизненоважен е и за хора, които страдат от алергии. Също така при комбинация с витамин В1 и аминокиселината цистеин може да предотврати увреждане от страна на формалин, формалдехид и ацеталдехид.
Витамин С противодейства и на такива увреждащи и канцерогенни вещества като: цигарен дим, никотин, автомобилни газове, тежки метали и др. – т.е. все неща, на които сме подложени в нашето ежедневие.
Научни изследвания показват, че кръвта на пушачи и алкохолици съдържа до 40% по-малко витамин С. Причината за това е, че резервите от витамина постоянно се изтощават от посочените агресивни влияния. Ако не се набавя ежедневно и в нужните количества, това може да доведе до множество трайни вреди.
Витамин С регулира окислението на тъканите и обмяната на въглехидратите. Освен това е незаменим при превръщането на лошия холестерол в жлъчни киселини и затова недостигът му може да доведе до натрупване на холестерол в организма.
При изследване на страдащи от сериозни измръзвания се доказва, че ежедневното приемане на витамин С значително съкращава периода на оздравяване.
Витамин С срещу рака
Новозеландски учени заявиха, че витамин С е изключително важен за доброто здраве и може да помогне в борбата с рака. Лабораторните експерименти на д-р Маргарет Висърс от университета на Отаго за пръв път са показали, че витамин С е от голямо значение за здравословния начин на живот, а не просто здравословна добавка, която се приема, когато човек е настинал. Д-р Висърс е установила, че витамин С е много важен при контрола на редица клетъчни функции, клетъчната смърт и растежа на ракови клетки. Според нея, поредицата експерименти са показали, че витамин С играе ключова роля за здравето на клетките и има голямо значение за контрола на клетъчната активност в организма.
Идеята, че витамин С може да се използва за лечение на рак е от 1970 г. Тя принадлежи на нобелиста Линус Полинг. Той препоръчва всички да пият профилактично по 1000 мг витамин С на ден и срещу настинка. Според учените повишената концентрация на аскорбинова киселина е довела до повече водороден прекис, който убива раковите клетки, но не и здравите.
Как ви звучи идеята вместо да лекувате рак с химиотерапия, да давате венозно високи дози витамин С?
Как ще ви прозвучи ако разберете, че това откритие е направено още миналия век?
Как ще ви прозвучи, че витамин С, вливан директно в кръвния поток в големи дози, селективно отравя раковите клетки?
Точно така действа и химиотерапията, но с една малка подробност – с витамин С не се увреждат здравите клетки и на хората не им се гади... и не губят косата си...
Ако е истина – защо тогава този метод не се прилага в лечебните ни заведения?
Защо срещу рака не се използват високи концентрации на витамин С и лечение чрез подходящ хранителен режим?
Ако действа толкова добре, не би ли трябвало вашият лекар да знае за него?
Ако е толкова ефективно, би се изучавало в медицинските училища, а медиите да ни заливат с информация...
Истината е, че фармацевтичните компании никога няма да препоръъчат само и единствено витамини за лечение на заболяванията. Или пък екзотичното „терапевтично хранене”
Защо?
Дали защото е ЕВТИНО...
А изследвания колкото щеш!
В най-новото проучване на Американската Академия на Науките се установява, че във фармакологични концентрации аскорбиновата киселина действа като прооксидант, който води до цитотоксичност към много видове ракови клетки, без да засяга нормалните. 
Аскорбиновата киселина има дълга история при лечението на ракови заболявания. Интересът към нея достига връхната си точка преди около35 години, когато официално били публикувани данните за нейното въздействие върху болните от рак. След това обаче, били направени само два експеримента, които не дали резултат и те били приети за окончателни от конвенционалната медицина. Оказва се, че при тези опити приложението на витамин С е било само орално, а за да се получи положителен ефект е необходимо и интравенозно прилагане на аскорбата. Дали не е било нарочно?!
Витамин С е важен микроелемент, който се използва като кофактор от множество биосинтетични ензими. Освен това той играе ролята на антиоксидант и повишената му консумация от храни и добавки може да подсигури доброто здраве и запазване на младостта.
По норма препоръчителната доза е 60 мг/ден(1 таблетка Абсорбент С), като тя може да бъде увеличавана до 1 грам.
Има много фактори, които увеличават нуждите от витамин С. Като пример може да се посочи голяма горещина или голям студ. Пушенето, приемът на противозачатъчни и други лекарствени средства, подлагането на големи физически натоварвания при работа или спорт. Професионалните спортистти трябва да приемат до 2-3 грама дневно.
Американски учени, опитно са установили, че противораковата защита на организма се състои от витаминните комбинации С+Е и А+Д. От микроелементите ефективни се оказват: СЕЛЕН,ЦИНК и МАГНЕЗИЙ.
Но за крал на витамините се счита витамин С. Неговата заслуга е в блокирането на канцерогенните образования.
 

Намалете кръвното налягане естествено с витамин C
През 2012 г. Училището по Медицина John Hopkins провежда систематичен мета-анализ на 29 различни проучвания за ефектите на витамин C за намаляване на високо кръвно налягане, озаглавен „Последици от добавки витамин C върху кръвното налягане: мета-анализ от рандомизирани контролирани проучвания.“
В проучванията средната използвана дневна доза от витамин С (аскорбинова киселина) е 500 мг (не много висока) за средна продължителност от осем седмици. Тези средни дози всъщност варират от 60 мг до 4000 мг дневно между 29 анализирани проучвания. Проучванията варират с от 10 до 120 участници и продължителност от две до 26 седмици със средна продължителност от осем седмици.
Механиката на витамин С, вдъхновила този мета-анализ, е способността на аскорбиновата киселина да увеличава междуклетъчния тетрахидробиоптерин, свързан с производството на азотен оксид (NO), който помага за разширяване на кръвоносните съдове, както и подобряване здравината и еластичността на ендотела (външния слой на вътрешните стени на кръвоносните съдове) .
Мета-анализът заключава, че проучванията показват значително намаляване на налягането като цяло, и още по-значително сред хората с високо кръвно налягане.
Разбира се, тяхното заключение е да има „по-нататъшни дългосрочни проучвания, преди витамин C да бъде препоръчан като предпазна мярка или добавка за лечение на високо кръвно налягане“ .
Линус Паулинг вече знаеше това
Линус Паулинг е биохимик, който е удостоен с Нобелова Награда за Химия през 1954 г. с неговите напреднали изследвания, включващи неорганична и органична химия, в допълнение към работата му с витамин C. Невероятно, но има някои, които продължават да маргинализират неговата работа и развенчават качествата на витамин С.
Ето какво казва Паулинг за витамин C и здравето на сърцето през 1992 г.:
„… можем да получим почти пълен контрол над сърдечно-съдовите заболявания, инфаркти и инсулти чрез правилно използване на витамин C и лизин. Те могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания и дори да ги излекуват. Ако сте изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания, … или ако сте получавали лек сърдечен удар, тогава ще е по-добре да приемате витамин C и лизин.“
Линус Паулинг препоръчва еднакво високи дози лизин и витамин С, за да се създадат две укрепващи сърдечносъдови ситуации. Въпреки широко разпространените брътвежи за LDL холестерола, има подтип на холестерола, който причинява повечето артериални възпаления, който е липопротеин А или Lp (а). Консумирането на здравословни омега-3 мазнини понижава Lp(а).

Холестеролът в кожата преобразува ултравиолетовите лъчи на слънцето в ранната фаза на производството на витамин D. Освен това е основен компонент на структурите на клетъчната стена, невротрансмитер за миелин обвивка и мозъчно вещество. Така че здравословните непреработени мазнини, особено високи омега-3 мазнини, трябва да бъдат съществена част от нашата диета.
Статиновите лекарства като Lipitor намаляват холестерола така ефективно, че те подканват деменция и други неврологични проблеми, както и сърдечни пристъпи! Малко внимание се обръща на Lp(а), тъй като няма патентовани лекарства за премахването му. Липопротеин А обикновено се получава от слабо метаболизирани преработени въглехидрати, особено високофруктозен царевичен сироп.
Lp(а) е дяволски тежка, лепкава подтип молекула на холестерола, че е в състояние да се промъкне под отслабеното ендотелно покритие на кръвоносните съдове и да причини разкъсвания. Лизинът се свързва с молекулите на Lp(а) и ги изтегля.
Витамин C е основен фактор за създаване на колаген, вещество, което насърчава гъвкавото укрепване на ендотелните слоеве вътре в кръвоносните съдове. Така, че лизинът извежда Lp(а), докато витамин C укрепва ендотела и прави кръвоносните съдове по-еластични.
Създаването на по-силни и с по-висока еластичност кръвоносните съдове, елиминирайки възпалителните молекули, също допринася за намаляване на високото кръвно налягане без странични ефекти.

 
 
Forever Absorbent-C
Абсорбент-С
ОПИСАНИЕ И СВОЙСТВА

Всекидневният прием на витамин С отдавна се свързва с добро здравословно състояние – още от дните, когато моряците открили могъщия ефект на цитрусовите плодове срещу заплахата от скорбут по време на дългите морски пътешествия. Сега науката ни е въоръжила с цял списък от полезни въздействия на този най-популярен витамин.

  • Той е мощен антиоксидант, формиращ частично защитната система на организма срещу вредното въздействие на свободните радикали.
  • Витамин С е благотворна добавка за кожата, костите, хрущяла, лигавиците, кръвоносните съдове и зъбите, тъй като допринася за синтеза на междуклетъчен колаген.
  • Витамин С подпомага също имунната и нервната система.
  • Подкрепя нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия, намалява чувството за отпадналост и умора.

Той е разтворим във вода и се отделя от организма. Понеже хората са сред малкото живи организми, които не могат сами да синтезират витамин С, те трябва да го приемат с храната, напитките и други добавки.

Необходимостта от достатъчно количество витамин С е очевидна. Учените смятат, че една цигара унищожава 25 мг от количеството витамин С в организма. Стресът, лекарствата и различни фактори от околната среда сериозно намаляват наличните количества на този витамин в организма. Недостигът му предизвиква кървене, особено от малките подкожни кръвоносни съдове (капиляри) и от венците, като раните заздравяват бавно.

Овесените трици представляват разтворими растителни влакна в пълнозърнестия овес. Действат като гъба и абсорбират вода в стомаха и тънките черва и така забавят храносмилателния процес и създават усещане за ситост.

Много мъдро постъпват майките, когато приготвят купа овесена каша и чаша портокалов сок за закуска. Форевър Ливинг Продъктс дава възможност на всеки да приема тази комбинация, когато пожелае. Абсорбент-C с овесени трици е изключителна хранителна добавка. Тя комбинира две жизненоважни хранителни съставки в един удобен за употреба продукт. Матричният състав, разработен по уникален патентован процес, позволява на организма да абсорбира напълно 60-те мг витамин С във всяка таблетка. Ако искате да сте здрави, приемайте ежедневно Абсорбент-C.

СЪСТАВКИ
Овесени трици, сорбитол, пчелен мед, аскорбинова киселина (витамин С), стеаринова киселина, натурален аромат на портокал, цитрусови биофлавоноиди, плод от папая, силициев диоксид.