Jun. 3, 2017

Poem

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА АЛОЕ ВЕРА
Резюме на теорията за капилярите
Михаел Пойзер, Сао Пауло/Бразилия/ май 2008
Въведение
„Капилярите определят нашата съдба” беше заглавието на бестселъра за благотворното въздействие на алое вера. Оттогава досега вече много хора имат положителен опит с витализиращото питие алое вера и са потвърдили силата и ефективността на това уникално лечебно растение. Отново и отново, по впечатляващ начин става явно калко е важно здравето на капилярите ни – защото само там, където кръвта може да тече безпрепятствено през тях, нашите тъкани и органи се снабдяват с жизненоважния кислород.
Алое Вера има способността като никое друго растение да оказва влияние върху състоянието и нормалния и здрав вътрешен диаметър на нашите капиляри. Затова то има огромно значение за здравето ни.
След новите проучвания познанията за зависимостта между натоварването, реакцията на капилярите и въздействията на алое вера се задълбочиха. От тях стана ясно:
Общото натоварване се е увеличило.
Въздействието на алое вера може да бъде подсилено още повече.
За да неутрализирам увеличаващите се натоварвания или вече съществуващите изменения на кръвоносните съдове, аз продължих да усъвършенствам прилагането на алое вера. Така стигнах до откритието, че лечебното въздействие на растението може да се подсили още повече посредством комбинирането му със силиций и с една много важна мастна киселина, гама-линоленовата киселина (GLA). Настоящата брошура е посветена на това. Нека тя се
превърне за Вас в пътеводител, с помощта на който да запазите здравето, виталността и жизнерадостта си.
Михаел Пойзер
Нашият начин на живот и до какво води той
- Живеем в градове и затворени къщи, - Подлагаме храната си на топлинна обработка, - Ядем прекалено сладки и прекалено мазни храни, - Движим се малко, - И много от нас пушат или употребяват големи количества
алкохол.
Всички тези неща, които всъщност се смятат за нормални, за нашето тяло не са нормални. Неговите градивни елементи, гените, произхождат от едно време, в което това не е било така. Затова на много неща тялото ни реагира със съпротива.
Освен от физическите натоварвания, много хора страдат и от стрес, защото често се тревожат – за работата си, за децата си или за бъдещето. Можем да кажем:
Психическият натиск се увеличава.
В един момент „сърцето ни се свива”, както казва народът, или също, свиваме се в черупката си”. Зад това, на физическо равнище се крие един прост механизъм:
Капилярите се стесняват.
Стесняването на капилярите и последствията от това
Капилярите са най-тънките кръвоносни съдове. Те са толкова тънки, че червените кръвни телца могат да преминават през тях само поединично едно след друго. Кислородът и хранителните вещества могат да се предават от кръвта в тъканите и на клетките единствено в областта на капилярите и никъде другаде. Когато капилярите се стеснят, тъканите и клетките вече не могат да се снабдяват с кръв нормално. Първоначално това не се отразява върху снабдяването с хранителни вещества, тъй като имаме нужда от храна едва на няколко часа. Без кислород обаче можем да живеем само няколко минути. И тук визниква проблемът, тъй като:
Стесняването на капилярите бързо води до недостиг на кислород.
За да могат клетките въпреки това да оживеят, в тази област те превключват на други механизми за добиване на енергия – и то без кислород. За кратко време работи и това. В резултат се образуват обаче значително повече киселини и последствията са:
Недостигът на кислород води до свръхоксидация.
Недостигът на кислород и свръхоксидацията водят до пренатоварване на организма. Това вкарва тялото в един разболяващ го омагьосан кръг, в който се решава борбата между болестта и здравето.
Натоварване/стрес
Свръхоксидация Стесняване на капилярите
Недостиг на кислород
Последствията – съвременните заболявания
Ако в този омагьосан кръг са влезли и жизненоважните орани, което за съжаление се случва често, като последствие се развиват съвременните повсеместни заболявания. Тъй като причините за тях се коренят в нашия начин на живот, те са наречени също така и „Болестите на съвременния свят”. Към тях спадат:
- Сърдечен инфаркт и инсулт
- Хронични възпаления и рак
- Високо кръвно налягане и артериосклероза
- Алергии и невродерматит
В почти всички случаи става въпрос за хронични, т.е. продължителни и трудно лечими заболявания.
Съвременната медицина е достигнала тук до границите на своите възможности. Това се дължи на факта, че тя лекува не причините, а симптомите. Ако не се промени нищо в причините – начина на живот /стесняването на капилярите – симптомите ще се появяват отново и отново. Така ние ще си останем зависими от лекари, таблетки и от индустрията. Това означава:
Досега медицината все още не е намерила почти никакви решения срещу съвременните повсеместни заболявания.
Комплексната медицина и алое вера
Все повече хора осъзнават тези взаимовръзки и изискват от медицината да бъде комплексна.
Това означава:
- Да лекува действителните причини
- Да обръща внимание на индивидуалния начин на живот
- Да използва лечебни средства от природата.
Ако се вгледаме в омагьосания кръг на съвременните повсеместни болести, ще стигнем съвсем естествено до алое вера, защото:
1. Алое Вера въздейства върху причината – стеснените капиляри
2. Алое вера е полезно за здравето растение като плодовете или зеленчуците и затова е естествен елемент от здравословния начин на живот.
3. Алое вера е едно от най-старите и с богата традиция лечебно
растение на света.
Кое прави алое вера едно от най-забележителните средства на комплексната медицина?
Неговата способност да възстанови нормалното кръвотечение през капилярите.
Именно това трябва да бъде целта на усилията ни за по-крепко здраве.
Значи можем да кажем:
Алое вера е едно уникално средство на комплексната медицина.
Алое вера – 5000 години опит в лечебната практика
Историята на алое вера е уникална. В използването на това изключително лечебно растение е натрупан хилядолетен опит по всички континенти.
Като никое друго природно лечебно средство, алое вера дава възможност за
Външно и вътрешно приложение.
Още в древността е било известно неговото облекчаващо действие при
- Наранявания и изгаряния на кожата
- Заразяване с гъбички и паразити
- Гнойни рани
- Мигрена
- Слънчево изгаряне и много други заболявания
В началото на последното столетие алое вера все още е признато и ценено лечебно растение сред медицинските кръгове. Едва победното шествие на химическата и фармакологичната промишленост имества временно тази „аптека на природата”.
5000-те години опит с алое вера обаче ни е дал едно познание, което няма как да не се запази. Освен това ежедневното прилагане на алое вера по целия свят всеки ден прибавя към това познание нови неща.
Алое вера – лилията на пустинята
Сякаш от някакъв център дълбоко в земята, здравите като длан месести листа на алое вера се устремяват във всички посоки на света. От сърцевината му, право нагоре към пустинното слънце,
расте крепко и искрящо жълто съцветие. Вероятно именно този феномен е провокирал хората преди хиляди години за първи път да опитат алоето. И по целия свят те направили едно и също учудващо откритие:
Алое вера помага !
Тайната на алое вера
Кое прави алое вера толкова специално? Този въпрос ни отвежда към състава му. Тук именно се проявява основната му разлика в сравнение с останалите лечебни средства.
Най-често медикаментите имат едно единствено активно вещество. Това вещество има желаното въздеййствие и нерядко други странични въздействия.
Най-често билките съдържат групи вещества, които могат да се прилагат при различни симптоми и оплаквания.
Алое вера, за разлика от тях, е цяла аптечка на природата.
Защото
В него науката е открила досега над 150 активни вещества.
При това спектърът започва от А като Acemannan (ацеманан) и достига до
Z като Zink (цинк). Някои съставки се съдържат само в ниска концентрация и именно в това е тайната на алое: не в единичното действие на отделното витализиращо или управляващо вещество,
А в комплексното въздействие на всички вещества, което дава възможност алое вера да постига множество положителни ефекти.
Науката говори също така и за синергистични въздействия.
Алое вера и въздействията му
Междувременно вече по целия свят науката се занимава с алое вера. И колкото повече изследвания се правят, толкова повече се потвърждава ценният и богат опит на природната медицина.
Често въздействията на алое вера се описват
Като 4-те прочиствания:
. прочистване от киселините
. прочистване от шлаките
. прочистване от мазнините
. прочистване от отровите
В основата на тези коренно различни един от друг положителни ефекти стои един общ механизъм. Той представлява възстановяване на здравия и нормален вътрешен диаметър на капилярите в областите, където тези кръвоносни съдове са се стеснили вследствие на стреса, неправилното хранене и замърсяванията на околната среда.
Възстановяването на здравия и нормален вътрешен диаметър на капилярите е най-важното от въздействията на алое вера.
Активните съставки на алоето въздействат върху микроскопичните кавернозни телза по вътрешните стени на капилярите. При много хора те са увеличили обема си. Витализиращото питие от алое въздейства върху тези кавернозни телца и обемът им може отново
да спадне, кръвта започа да тече по-добре и снабдяването на тъканите и клетките се възстановява.
Там, където снабдяването с кислород се осъществява нормално, тъканите, клетките и органите могат да се регенерират. Киселините отново се неутрализират, отровите и шлаките бавно се изхвърлят. Следователно можем да кажем:
Подобреното кръвообращение дава възможност на тялото да се излекува само.
Алое вера – лечение от природата
Вече установихме: положителният ефект от алое вера се дължи на комплексното действие на всичките му активни съставки, или, изразено по друг начин:
Действието на активните съставки функционира като в оркестър.
В един оркестър звученето се получава от взаимодействието между всички инструменти и не само от цигулките или тромпетите. Въпреки това науката се опитва да изследва всяка една активна съставка и нейните въздействия поотделно, и продължава да се натъква на учудващи факти. Ето няколко примера:
Ацеманан:
- Активизира защитните системи на тялото
- Допринася за подновяване на клетките
- Прочиства организма от отровите
Фитостероли:
- Отговарят за положителното дълготрайно въздействие върху
кръвната захар
Полизахариди:
- Въздействат като силен антиоксидант и предпазват сърцето и
съдовете от свободните радикали.
Микроелементи и ултрамикроелементи:
- Елементи като галий или титан, които се съдържат все по-
рядко в хранителните продукти и които имат важни функции в обмяната на веществата.
Всички тези вещества са от естествен произход и не са медикаменти в традиционния смисъл. Алое вера помага на тялото да стане здраво отвътре. Или, както добре го е формулирал прочутият лекар Хипократ:
„ Лекарят може да бъде помощник, но лечителят е природата”.
Приложението на алое вера
За приложението на алое вера са в сила няколко прости правила:
Пийте витализиращата напитка от алое вера дълго време !
Положителният ефект се усеща едва след няколко седмици самолечение. Витализиращата напитка от алое вера трябва да се пие в продължение на най-малко 6 месеца всеки ден.
Зима
Есен Пролет
Лято
В някои случаи, особено в началото, изхвърлянето на всички отрови и шлаки може да доведе до така нареченото първоначално влошаване на състоянието. Затова обърнете внимание на следното:
Колкото по-тежка е болестта Ви, толкова по-бавно трябва да започнете!
Ако искате да се лекувате с алое вера от тежко хронично заболяване, започнете със значително по-малки дози, напр. 3 х 5 ml на ден, и увеличете дозата след 4 до 6 седмици на максимално 3 х 30 ml на ден.
Принципно алое вера може да се прилага:
. превантивно за подсилване на здравето
. като допълнение към класическото медицинско лечение.
Алое вера и болестите
Алое вера намира междувременно все повече сфери на приложение при съвременните повсеместни болести.
Към тях спадат в частност:
Заболявания на сърцето + смущения в кръвообращението и сърдечно-съдовата система.
Навсякъде, където кръвоносната система е подложена на натоварване или вече е увредена от продължителното въздействие на високото кръвно налягане, артериосклерозата, високата кръвна захар и високите мастни стойности, витализиращата напитка от алое вера трябва да се пие дълго време.
Хроничните възпаления + стомашно-чревни заболявания
Много хора страдат от лесно раздразними стомах и чревна система или дори от хронично възпаление на червата (болест на Крон /Morbus Crohn/, colitis ulcerosa) – в този случай алое вера се прие
предпазливо в началото при постепенно увеличаване на дозите, също в размките на дълъг период от време.
Алергии + заболявания на кожата + невродерматит
Тъй като в случая става въпрос също за продължителни или дори хронични процеси, се препоръчва пиенето да продължи дълго, като в началото се започне бавно. Същото важи и за други
Хронични заболявания като паркинсон, ревматизъм, множествена склероза, както и ракови заболявания.
Предпоставка за успешното приложение са продължителността и редовното приемане, както и качеството на витализиращата напитка или на продукта от алое вера.
Качествата на алое вера
За успешното прилагане на алое вера от решаващо значение е продуктът да се приема само в най-добро качество. При закупуването и прилагането обръщайте внимание на следните критерии:
Не употребявайте напитки от алое вера, направени от концентрати, а само витализиращи напитки от неподлаган на топлинна обработка гел, извлечен непосредствено от растението.
При производството на концентрати една част от чувствителните активни съставки, за съжаление, се разгражда. Освен това концентратите след това се разреждат 1:200 с вода и допълнително губят от ефективността си.
Сокове от цели листа, съдържащи алоин, не могат да се продават, а само витализиращи напитки от кристалинен чист гел от вътрешността на листото, който не съдържа алоин.
За да гарантират многобройните качества, които изброихме, е необходимо те непременно да бъдат подложени на проверка. Това могат да направят само независими институти!
Употребявайте само продукти от алое вера със сертификати за произход и производство!
Важни сертификати са напр. този на Международния научен съвет за алое (IASC) за биологичното отглеждане на растенията, преработката и пазарната реализация, както и допълнителните сертификати за гарантиране на високото качество, характерни за отделните страни, като Fresenius-Siegel /печатът на Фрезениус/ Германия.
Допълнително увеличаване на ефективността може да се постигне с прибавяне на мед!
Още в историческите източници се споменава за добавянето на мед, което подобрява не само вкуса, но и ефективността на съставките на алоето. Бразилският францискански отец Романо Цаго, прилагайки стари рецепти, е открил, че прибавянето на мед значително засилва въздействията на алое вера. Междувременно това вече е проверено научно и доказано. По отношение на питейния гел от алое вера иделното количество мед, което трябва да се добави, е 9%.
При закупуването и пиенето на алое вера непременно обръщайте внимание на тези качества!
Традиционното прилагане на витализиращата напитка от алое вера с мед в много случаи води до значително облекчаване на оплакванията. Въпреки това обаче има и случаи, в които витализиращите напитки от алое вера се нуждаят от специално подсилване. С това се занимават новите изследвания на капилярите.
Нови проучвания на капилярите
Във въведението вече обърнах внимание на това, че увеличаването на натоварванията поради начина ни на живот и околната среда прави целесъобразно приложението на алое вера да продължи да се усъвършенства.
Освен стесняването на капилярите има и други фактори, които водят до смущения в кръвообращението.
Към тях спадат:
. 1. Нестабилност на фините кръвоносни съдове
. 2. Лепкава, лошо течаща кръв
Нестабилни кръвоносни съдове
С напредването на възрастта съдовете губят своята стабилност. Това се отразява неблагоприятно, особено при фините капиляри. Тъй като нежната стена на тези фини кръвоносни съдове вече няма
необходимата здравина, те колабират и кръвта вече не може да тече правилно.
За да можем да помогнем в такива случаи, имаме нужда от един минерал, който вече дълго време се пренебрегва от традиционната медицина – силицият.
От значение не само за косата и ноктите, но и за кръвоносните ни съдове е:
Силицият е минералът, който гарантира здравина и еластичност.
Въпреки нищожното си количество в тялото, силицият е от голямо значение за много процеси, т.е. той е жизненоважен. Доказано е, че недостигът на силиций има ясно изразено отрицателно въздействие върху здравината и еластичността на костите, тъканите и кръвоносните съдове.
Лепкавост на кръвта
Вторият важен аспект са реологичните свойства на самата кръв. Когато на червените кръвни телца им стане тясно, те започват да се наслагват едно до друго. Кръвта става „лепкава”. Това се случва най-вече там, където поначало нещата протичат по-бавно – в капилярите. В медицината този процес е познат като феноменът на „монетните ролки”. Червените кръвни телца се подреждат като в ролка от монети едно зад друго.
В такъв момент има голяма опасност кръвта да се съсири. Този меанизъм може да причини сърдечен инфаркт. Затова много хора днес вече взимат разредители на кръвта.
Но и тук аптеката на природата предлага естествено помощно средство: гама-линоленовата киселина, наречена още и GLA. Тя спада към омега 3-мастните киселини. Задачата й:
Гама-линоленовата киселина намалява лепкавостта на кръвта.
Идеален източник на GLA е маслото от пупалка (oenothera biennis). Билката отдавна е позната на медицината, и играе в обмяната на веществата на нашите мастни киселини важна роля – може да се каже, че тя е смазочен материал в кръвообращението. От гледна точка на науката за капилярите, гама-линоленовата киселина също има голямо значение за възстановяването на нормалното снабдяване с кръв и кислород. Резултатите от новото изследване на капилярите следователно са:
Силицият и гама-линоленовата киселина подсилват допълнително въздействието на алое вера.
Силицият – подценяваният минерал
Дълго време медицината почти не обръща внимание на силиция. Сега обаче това се променя – съвременните изследвания намират все нови и нови примери за голямото значение на този минерал за тялото ни:
. Силицият е важен за здравината и еластичността на костите.
. Силицият играе значителна роля при заболявания на кръвоносните съдове (артериосклероза).
. Силицият е важен за здравината на косата и ноктите и ги предпазва от изтощение.
. Силицият активизира имунната система.
Някога – когато са съществували само пълнозърнести продукти – сме приемали силиций преди всичко от житните растения, под формата на пълнозърнесто брашно. Това се променило, когато сме предпочели бялото брашно като по-доброкачествено, тъй като ценният силиций се съдържа в по-значителни концентрации само в пълнозърнестите храни. Смляното докрай бяло брашно не ни предоставя почти никакъв силиций. Следствието:
Днес снабдяването на наашия организъм със силиций е недостатъчно.
Какво се случва обаче, когато тялото приема прекалено малко силиций?
Какво се случва при недостиг на силиций?
В Азия счупванията на шийката на бедрото са значително по-малко на брой, отколкото при нас. Защо? Европейците приемат по-малко силиций в сравнение с азиатците. И науката установява:
Недостигът на силиций намалява плътността на костите.
Положението става още по-тежко поради това, че много, и най-вече по-възрастните хора, приемат прекалено малко калций и силиций. Силицият е „партниращият” минерал, който помага на костите да усвояват калция. Това подсилва регенерирането на костите. Недостигът на силиций се отразява директно върху кръвоносните
съдове. Науката от дълго време предполага, че съществува тясна взаимовръзка между калцирането на артериите (артериосклерозата) и намаления прием на силици.
Недостигът на силиций води до артериосклероза.
Силицият е от голямо значение също и за най-малките кръвоносни съдове: нашите капиляри. Тук недостигът означава нестабилност на ефирните стени на съдовете. Следствието:
Недостигът на силиций благоприятства срива на капилярите.
Затова от гледна точка на науката за капилярите е много важно да следим да поемаме достатъчно силиций.
Силицият и алое вера
Дори при правилното прилагане на алое вера може да се случи така, че да не се постигне оптималният резултат. Това може да се дължи на недостиг на силиций, в резултат на което стените на кръвоносните съдове са станали прекалено слаби. Последствията:
Въпреки действието на алое вера понякога част от капилярите си остават запушени.
Това се отнася преди всичко за по-възрастните хора, тъй като с напредването на възрастта силицият се усвоява по-лошо.
Тъй като самото алое вера съдържа малко силиций, целесъобразно е да се ползва друг източник на силиций, защото проучванията върху капилярите показват следното:
Алое вера и допълнителният силиций имат по-силно въздействие върху кръвоносните съдове.
При западният начин на хранене силицият най-често не навлиза в достатъчно количество в организма. Това се дължи преди всичко на факта, че човешкото тяло може да усвои особено добре силиция единствено тогава, когато го извлича директно от растенията. Много силиций съдържа копривата. Изследването на капилярите показа следното:
Копривата в съчетание с алое вера е оптимален източник на здраве.
Пупалката (oenothera biennis) – завръщането на една лековита билка
Родината на пупалката е Северна Америка. Там индианците още преди 500 години са оценили лековитата сила на това мистериозно растение. Мистериозно, защото пупалката разтваря своите златно- жълти цветове едва когато се стъмни – а изгрее ли слънцето, те вече са увяхнали. Използва се маслото от семената на пупалката – заради тяхното изключително високо съдържание на гама- линоленова киселина. Традиционно пупалката се прилага при невродерматит и псориазис.
Нови области на приложение са предменструалният синдром, т.е. дните преди менструалния цикъл на жената. Гама-линоленовата киселина дава възможност на жената да се чувства по-добре в този период, но за тази цел трябва да се приема по-дълго време.
Проучването на капилярите установява и зависимостта между реологичните свойства на кръвта и гама-линоленовата киселина. Изводите са:
Гама-линоленовата киселина подобрява реологичните свойства на кръвта и премахва лепкавостта й.
А там където кръвта тече по-добре, и снабдяването с кислород е по- добро. И тук имаме въздействие, което подсилва и подпомага онова, на алое вера. Затова прилагането на масло от пупалка, респ.на съдържащата се в него гама-линоленова киселина, заедно с алое вера, е идеалната комбинация. Равносметката от проучването на капилярите е:
Силицият и гама-линоленовата киселина подсилват въздействието на алое вера върху капилярите и по този начин спомагат за още по-добро снабдяване на клетките с кислород.
Балансът на киселините и основите
Огромното значение на баланса на киселините и основите е добре познато. В рамките на науката за капилярите трябва да се има предвид:
При свръхоксидация червените кръвни телца стават по- твърди и по-нееластични.
В кисела среда кръвните телца вече не са отпимално пластични и поради това се движат много по-бавно през стеснените капиляри. Последствията:
Свръхоксидацията влошава снабдяването
Затова балансираното хранене с богат прием на плодове и зеленчуци е от много голямо значение. Който не се съобразява редовно с това, трябва да приема допълнително алкални минерали.
Разковничето на здравето
Бих искал сега да обобщя резултатите от новите изследвания върху капилярите и заедно с това да Ви насоча и към разковничето на здравето.
Онези от Вас, които страдат от болести, причина за които са:
Стеснени капиляри
Недостиг на силиций
Лепкава кръв или
Нееластични кръвни телца,
Може да направи много за своето здраве, като се съобрази с предложените в настоящата брошура решения.
Разковничето следователно е:
Ежедневен прием на алое вера
И при необходимост засилване на въздействието на алоето посредством допълнителни дози:
Силиций
Гама-линолинова киселина
Алкални минерали
Надявам се новите познания от проучването на капилярите да Ви подпомогнат по Вашия път към самовъзстановяването.
Пожелавам Ви крепко здраве и успех с алое вера.
Ваш Михаел Пойзер
Подробна информация можете да намерите и в моята книга „Теория за капилярите”