Oct. 9, 2016

Poem

Хранителни добавки при артрит:
Много хора с различни видове артрит използват добавки в хранителния си режим за облекчаване на болката от артрита. Глюкозаминът и хондроитинът са най-известни и най-добре тествани. Хиалуроновата киселина е друга добавка, която се използва за облекчаване на болката от артрит. Основите цели на лечението на артрозата са облекчаване на болката и сковаността, подобряване на функцията на засегнатите стави и забавяне на деструкцията на ставния хрущял.
Глюкозамин и хондроитин сулфат са компоненти на ставния хрущял. В организма те са градивните елементи на хрущяла и изглежда стимулират на организма да прави повече хрущял. Хондропротекторите стимулират хондроцитите, които изграждат различните компоненти на хрущялния матрикс, потискат протелитичните ензими и в лека степен овладяват синовита.
Хиалуроновата киселина подпомага лечението и възстановяването на хрущялa, стимулира растежа и метаболизма на хондроцитите, стимулира синтеза на компонентите на хрущялния матрикс – колагеновите фибрили, протеогликаните и ендогенната хиалуронова киселина. А също така - подтиска хрущялната деградация, като подтиска екскрецията и активността на металопротеиназите и подтиска активността на възпалителната реакция.
Омега-3 мастни киселини. Мастните киселини са семейство от специални мазнини, от които тялото се нуждае, но не може да прави само, така че трябва да ги получава от храната. След като попаднат в организма, те се натрупват в клетките, където помагат да се формират хормоноподобни вещества, наречени левкотриени, които могат да спрат възпалението – основната причина за ревматоиден артрит и в по-малка степен за артрозата. Повече от дузина надеждни проучвания показват, че увеличаването на приема на омега-3 мастни киселини може да потуши симптомите на ревматоиден артрит, въпреки че мазнините не забавят прогреса на заболяването.
Витамин C. Това е един от най-познатите на всички хранителни вещества, но ролята на витамин C за здравето на ставите обикновено е недооценена. Витамин С не само помага за производството на колаген, основен компонент на ставите, но и изчиства тялото от свободните радикали, които са разрушителни за ставите. Без витамин С и другите антиоксиданти, увреждането на ставите от свободните радикали ще бъде много по-лошо.
Витамин D. Можете да получите витамин D само като стоите на слънце. Това е, защото ултравиолетовите лъчи превръщат прекурсорите на витамин Д в организма в използваема форма. Но много хора с артрит имат дефицит на витамин Д. Изследванията показват, че приемането на повече витамин D предпазва ставите от щети, вероятно защото това хранително вещество е от жизненоважно значение за здравето на костите, които подкрепят и са в основата на ставите. Витамин D също така играе роля в производството на колаген в ставите.
Витамин Е е антиоксидант , който защитава тялото - включително ставите - от пораженията на свободните радикали. Витамин Е може да помогне да се предпазят ставите, въпреки че ефектът от витамин E изглеждат е по-ограничен от тези на витамини C и D.
В витамини. Витамин В6 и фолиевата киселина също са сред хранителните вещества, които най-вероятно липсват на хората с артрит. Част от това се дължи на обща липса при населението - например, едно изследване показва, 90 на сто от жените не получават достатъчно B6 в хранителния си режим. Но има и доказателства, че процеса на възпаление изяжда тези витамини особено бързо при хора с ревматоиден артрит - лоша новина за различни телесни функции, включително производството на протеин, основен изграждащ материал за тъкани като хрущяла.
Калций. Калцият има очевидно значение за костите - повече от 90 на сто от съдържанието на калций в организма се съдържа в скелета и зъбите. Първо, твърде малко калций повишава риска от остеопороза,която се ускорява ако имате ревматоиден артрит. Всички жени (които са особено изложени на риск) трябва да получават около 1200 милиграма на ден след 50-годишна възраст.