Sep. 17, 2016

Poem

Грижа за ставите и имунната система
Глюкозамин (Гликозамин)
Мощно оръжие в борбата срещу износването на ставите!
Ако спортувате отскоро, а сте в зряла възраст, ако спортувате интензивно, а все още растете или ако просто искате да се погрижите за ставите си - запознайте се с това вещество!
Какво е това?
Глюкозаминът е амино-монозахарид, който се среща в хитина и гликозамингликаните като хиалуронова киселина и хепаран сулфат. Под формата на ацетилиран дериват-N-ацетил-глюкозамин, той се включва в състава на по-сложни въглехидрати като гликопротеини, които са съставна част на съединителната тъкан.
Какво е основното му физиологично въздействие?
Използва се за забавяне на щетите, причинени от артрит, но може да помогне на спортуващите, които имат болки в ставите.
Какви са оптималните дози?
Препоръчителната доза глюкозамин е 500 - 1000 мг, разделена на три приема. Приеман по този начин, глюкозаминът е безопасен за здравето.
Кои са препаратите, които са основен източник на глюкозамин?
Съдържа се във Форевър фридъм и МСМ гел. Той ускорява възстановяването на ставите и имунната система.
Какви са допълнителните физиологични въздействия на глюкозамина?
Доказани твърдения:
глюкозаминът подпомага зарастването на раните по кожата;
забавя загубата на покривната хрущялна тъкан на ставните повърхности - ефектът е наблюдаван в редица изследвания и аз им се доверявам. Не е доказан пътя на въздействие, дали е чрез подтискане активността на сигнални молекули с възпалителен ефект (IL-1beta), чрез подтискане на химичния превод на катаболните гени в ДНК веригите на хондроцитите и така, се намалява тяхната катаболна активност (евентуално се увеличава анаболната им активност) или чрез биосинтез на матрична хрущялна тъкан;
намалява болката в ставите при остеоартрити;
служи и като градивен материал на хрущялната тъкан;
твърди се че ефектът от глюкозамина е по-голям, ако се приеме чрез инжекция (венозно или мускулно).
Недоказани теории и предположения:
забавя развитието на остеоартрити, ако се приема в началната фаза на развитие;
стимулира производството на синовиална /смазваща/ течност в ставните капсули и осигурява гладкото движение на ставите;
подпомага изграждането на нова хрущялна тъкан - силно критикувано твърдение, необходими са дългогодишни изследвания за потвърждение;
Защо да го приемаме?
С напредване на възрастта концентрацията в тялото му намалява, поради което необходимата доза от него расте. Най-популярното съединение на глюкозамина е глюкозамин-сулфат. Обикновено именно то се включва в състава на препаратите. Според OARSI (Международно остео-артритното общество за научни проучвания) глюкозаминът все още е второто най-ефективно средство за борба с напреднали остеоартрити. Европейска лига против ревматизма пък признава глюкозамин сулфата за максимално доказано средство в борбата с остеоартрит на коленете, давайки му оценки за доказателства "1А" и за препоръки "А".
Критика върху глюкозамина
Светът на науката е разделен по отношение дали глюкозаминът действа както се очаква и за каквото е предписван от ортопедите. Докато някои изследвания показват, че той не носи реална полза в борбата с остеоартритите, други потвърждават способността му да намалява болката и да забавя прогресията на остеоартритие. Докато преди години на глюкозамина се гледаше (и рекламираше) като на средство за подпомогне възстановяването на хрущялите, то сега за него се говори като за средство за превенция и ранна форма на лечение. Бъдещето му ще е още по-ясно в следващите 10 години.
По какъв начин глюкозамина се усвоява от организма?
Усвоява в тънкото черво, след което се пренася в черния дроб и в ставите. Изследване направено през 2001 г. в Италия показва, че след прием на 314 мг. кристален глюкозамин сулфат маркиран и следен с йонно обменна хроматография, кръвна картина и анализ на фекалната маса, усояемостта му е не по-малка от 88.7% от първоначалната доза.
Кои са храните, които съдържат глюкозамин в най-голямо количество?
Съдържа се в някои морски дарове.
Хондроитин
Приятел за Вашите стави!
В България стана много популярно да се взимат препарати за "ставите", "костите", "здрав гръб", "живот без болка", "лекота в движенията" и др. Всички те имат за цел да укрепят костите и ставите. Основна във всяко лекарство/добавка за костната тъкан и ставните повърхности се явява веществото хондроитин (сулфат).
НАКРАТКО:
Какво е това?
Хондроитинът, или както по-често се среща - хондроитин-сулфатът е гликозамингликан, който под формата на протеогликан е една от най-важните съставки на съединителната тъкан (сухожилията и ставите). Изграден е от повтарящи се единици Д-галактозамин и Д-глюкуронова киселина.
Как се произвежда/изолира?
Индустриално се извлича се от два основни източника - хрущялите от акула и говежди сухожилия.
Какво е основното му физиологично въздействие?
Хондроитинът предотвратява навлизането на вода и хранителни вещества във възпалените сухожилия и ставите. В същото време той пропуска други вещества в съединителната тъкан. Това е много важно свойство, тъй като по принцип съединителната тъкан няма добро кръвоснабдяване. В резултат на действието на хондроитина заздравявянето на заболелите стави и сухожилия става много по-бързо. Хондроитинът и подобни на него вещества са концентрирани и в стените на пикочния мехур и кръвоносните съдове. Тук задачата им е да предотвратяват излизането на кръвта извън кръвоносните съдове и на урината - извън пикочния мехур.
Какви са оптималните дози?
При заболяване от атеросклероза се използват големи дози (около 10 грама на ден, взета на 2 пъти с храненето). След няколко месеца лечение дозата спада на 1,5 г, като се взема на 3 пъти. При лечение на артрит, използваната доза е 1,2 грама на ден, разделена на 3 приема. Хондроитинът често се комбинира с гликозамин, който има сходно действие. Често се приема заедно и с витамин С. Тъй като се произвежда в тялото, той е излишен в големи дози при отсъствие на възпаления. Спортистите и спортуващите могат да вземат препарати на основата на хондроитин профилактично, като дозата е не повече от 1 грам дневно. При наличие на възпаление необходимото количество е 1,2 - 1,5 грама на ден. Най-добре го приемайте заедно с храната.
Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?
По принцип хондронтинът е безвреден и нетоксичен препарат. Неблагоприятни странични действия се наблюдават само при много големи дози (над 10 грама дневно). Тогава е възможно да причини гадене и повръщане. Други странични ефекти на препарата не са открити.
Кои са препаратите, които са основен източник на хондроитин?
Основно във Форевър фридъм и МСМ гел
В препаратите хондроитинът се включва под формата на хондроитин - сулфат. Съдържащите го препарати ускоряват възстановяването на ставите и имунната система. Те са комплексни (освен хондроитин, съдържат и гликозамин - вещество със сходно действие, и МСМ).
В ДОПЪЛНЕНИЕ:
Какви са допълнителните физиологични въздействия?
Изследванията върху животни показват, че хондроитина ускорява зарастването на костите; помага и на болните от остеоартрит да възстановят функциите на ставите си, и намалява риска от атеросклероза и инфаркт. По функциите си е близък до глюкозамина.
По какъв начин хондроитина се усвоява от организма?
Високо-молекулния хондроитин-сулфат почти не се усвоява, когато се приема през устата, докато нискомолекулния/ Форевър фридъм/ се абсорбира от стомаха и тънките черва, като след това по кръвен път отива до ставите. Имайте това впредвид, когато пазарувате!
Какво може да попречи на усвояванено и/или да понижи ефекта от хондроитина?
Едновременното приемане на хитозан и хондроитин-сулфат може да попречи на усвояването на последния.
Кои са храните, които съдържат хондроитин в най-голямо количество?
Единственият хранителен източник на хондротин са животинските хрущяли.
Защо и как да си набавим сяра?
Какви са тайните на сярата?
НАКРАТКО:
Какво е това?
Сярата е минeрал с киселино образуващи функции.
Какво е основното му физиологично въздействие?
участва в химичната структура на молекулите
на аминокиселините - таурин, цистеин, хомоцистеин и метионин
дезинфектира кръвта, а свързвайки се с тежките метали в нея има и детоксикиращо действие, това я прави мощно средство в борбата с възпаленията на стави, мускули и сухожилия
участва в химичната структура на молекулите на важното за ставите и сухожилия вещество - хондроитин сулфат
подпомага осъществяването на окислителните реакци включвайки се в молекулната структура на коензим А
участва във формирането на структурата на ноктите и космите
Какви са оптималните дози?
Дозите зависят от веществото, което се явява доставчик на сяра за тялото.
Оптимална препоръчвана доза MSM (methylsulfonymethane) - 1000мг до 4000 мг дневно за умерено спортуващи възрастни. Дозите за спортисти могат да достигнат до 8000 мг дневно без риск от токсичност. Обикновенно високопротеиновите диети осигуряват на тялото цялото нужно му количество сяра.
Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема и?
Вредни ефекти се наблюдават при прием на неорганична сяра. Тя е токсична.
Предозиране, както и странични ефекти от прием на MSM не се наблюдават дори след прием на 20 гр за килограм тегло за периоди до 30 дни. Положителения ефект от приема на големи количества MSM не се различава по степен на изразеност от този при прием на оптимални дози. Ето защо не се препоръчва да се превишават оптималните дози.
Кои са препаратите, които са основен източник на сяра?
Сяра може да се набави от храната, от различни вещества в добавка MSM, хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, аминокиселини и вещества съдържащи сулфатни групи. В продуктите на ФЛП органична сяра има най-вече във Форевър фридъм, МСМ гел и Гарликтайм.
Какви са допълнителните физиологични въздействия на сярата?
Сярата намира най-широко приложение в спорта, в борбата с контузиите и артрита и артрозите. Възпрепятства възникването на възпаления в стави, сухожилия и мускули и подпомага възстановяването след поява на такива. Подобравя дейността на имунната система, което е изкючително важно за редовно спортуващите и спортистите, тъй като те имат специфично занижен имунитет и са податливи на кожни инфекции.
Подсилва белтъчната структура на космите, използва се като средство противодействащо на оплешивяването.
Участва в синтеза на белтъка колаген, без който кожата ни не би била така еластична. Това прави сярата важен фактор в борбата против преждевременното и стареене.
Защо да го приемаме?
Ако имате проблеми с възпаления в стави, сухожилия или мускули следствие на тежки тренировки, нараняване след удар или системно претрениране можете да се обърнете към сярата в нейната лесно усвоима форма MSM (МСМ, метилсулфонилметан) съдържаща се във Форевър фридъм и МСМ гел.
По какъв начин сярата се усвоява от организма?
Навлиза през мембраните на пристенните клетки в стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва.
Кои са храните, които съдържат сяра в най-голямо количество?
Брюкселско зеле, сушен боб, яйца, зеле, риба, чесън, соя, ряпа, пшеничен зародиш.