Aug. 14, 2016

Poem

КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ СЕ ПОНИЖАВА С ДОБАВКИ
Blood Pressure Lowerring With Supplements (превод от английски)
Едно от последните проучвания показва, че една трета от американците са хипертоници – горната граница е над 140, а долната – 90. Най-новите проучвания сочат, че кръвното налягане може да бъде чувствително понижено до праговата граница, различна от обичайните над 140/90: 120 до 139 – горна граница или 80 до 89 – долна граница, сега се счита за прехипертония /Терминът прехипертония беше представен преди няколко години. Въвеждането му цели събуждането на достатъчно внимание и своевременно взимане на мерки за предотвратяване на възникването на артериална хипертония и свързаните с нея усложнения. Предвид огромното влияние на начина на живот върху патогенезата на артериалната хипертония, кардиолозите наблягат именно на промени в него като стъпки за лечение на състояние на прехипертония. – бележката е моя/, над нормалната граница за дълъг период от време за здраве на кръвоносната система.
Много авторитети в областта на здравеопазването считат, че само половината или дори по-малко от пациентите, квалифицирани като хипертоници, са подложени на лечение с медикаменти. Вярно е, че контролът на кръвното налягане е жизнено важен за добро здраве и дълголетие, но медикаментите не са единственият начин за лечение – особено за хората, чието кръвно налягане е около 90/140.
Хипертониците в начален стадий, като тези, могат да бъдат излекувани с диета, намаляване на теглото, упражнения, добавки и програми за намаляване на стреса, включваща медитация и време за релаксация.
Процедурата за понижаване на кръвното налягане в медицината е познато като DASH(Диетично хранене за спиране на хипертонията) Пълната хранителна диета, която препоръчваме – много зеленчуци, плодове, всички зърнени храни, по-малко захар и наситени мастни киселини, ще окаже също добър ефект върху кръвното налягане.
Хранителните добавки могат да понижат високото кръвно налягане когато се съчетаят със здравословна хранителна диета. Няколко препоръки:
Калций/магнезий: 1000мг/400мг на ден, респективно взети с храната. Помагат да се отпуснат и отворят кръвоносните съдове.
Коензим Q10: Този чудесен нутриент е помогнал на много хора да се отърват от лекарствата за хипертоници. Той благонадеждно понижава както систоличното, така и диастоличното налягане и всичко това докато подобрява дейността на сърцето. Използвайте около 50мг два пъти дневно.
Витамин С: От дълго време се знае, че витамин С притежава отпускащ ефект върху кръвоносните съдове, когато се влива интравенозно. Приемането на доза витамин С през устата от 1000 – 3000 мг/ден ще подпомогне поддържането на кръвоносните съдове отворени и за намаляването на оксидантното действие върху стените на съдовете на кръвоносната система, което предпазва тяхното притискане.
Рибните масла: Много изследвания показват, че омега-3 МК в рибните масла понижават кръвното налягане. Препоръчителна доза 1000мг три пъти дневно. /Освен това омега-3 МК противодействат на стреса и чистят плаките в кръвоносната система. - бележката е моя/
Глог: Това е билка за контрол на кръвното налягане. Тя действа на същият принцип както известният АСЕ (angiotensin-converting enzyme) инхибитор, като неутрализира притискащият ефект на ензима върху артериите. Подобно на коензим Q10, глогът има двоен принос – за кръвоносната система и подобрява дейността на сърцето, докато отпуска артериалните стени. Пийте от 100-150 мг три пъти дневно от стандартизираният екстракт, 1,8 до 2,2% vitexin
Чесън: Тази билка може да се ползва за намаляване на кръвното налягане. Ако не ядете много чесън, опитайте с добавка, която съдържа от 4000 до 5000мг алицин на 1000 мг дневна доза.
Ако не можете да контролирате вашата хипертония само с естествени средства, използването на тези добавки при лечението предразполага да намалите броя на лекарствата и дозите от които се нуждаете. А повечето от добавките притежават и много други благоприятни ефекти и ползи.