Aug. 13, 2016

Poem

ВИТАМИНИ, МИНЕРАЛИ, ДРУГИ В-ВА И СТАРЕЕНЕ
Приемането на достатъчно количество витамини играе много важна роля, за да бъдем, да изглеждаме и да се чувстваме по-млади. Доктор Линъс Полинг, известен американски учен и носител на Нобелова награда, смята, че всички бихме могли да добавим от шестнадесет до двадесет и четири години към живота си, като се храним здравословно и балансирано. Той е убеден също така, че оптималното хранене е медицината на бъдещето. Тоест, още веднъж се потвърждава тезата, че всичко ново е добре забравено старо. Или с други думи се връщаме към принципите на Хипократ.
Макар да е вярно, че витамините в плодовете и зеленчуците са по-добри от витамините на таблетки, вече не можем да бъдем сигурни в съдържанието на витамини в храните, които купуваме и консумираме. Качеството на храната, която поглъщаме, е свързано пряко с качеството на почвата, върху която е отгледана културата, а за нещастие, голяма част от растенията са отгледани върху почва бедна на минерали и селен. Освен това голяма част от културите са били изложени на радиация или са били третирани с пестициди и други агенти, които унищожават в голяма степен полезните вещества и витамини. Много от храната, която купуваме за прясна, е престояла поне няколко дни, а понякога и седмици и съдържанието на витамините рязко е намаляло по време на съхранението.
За предпочитане е производството на култури без употреба на изкуствени торове и пестициди, защото продуктите не съдържат вредни химикали, но дори и тогава е възможно те да бъдат отгледани върху бедна на минерали почва, в която напълно липсва селен. Като изключим възможността сами да произвеждаме храната си и редовно да обогатяваме почвата, единствения начин да бъдем сигурни, че приемаме витамините, жизненоважни за нашето здраве и нормално стареене, е да ги поемаме като добавка.
Витамините, които са във вид на биологично-активни хранителни добавки, могат да засилят имунната система и да унищожат новообразуваните ракови клетки, преди да са започнали да се размножават. Това важи с особена сила за витамините А, С, Е, селена и бетакаротина. Правилното приемане на витамини без съмнение може да спомогне за това да изглеждаме и да се чувстваме по-млади, но е важно да се помни, че действието им до голяма степен е резултат на натрупването им и че някои витамини спомагат за проявата на симптомите на някои заболявания или на стареене, които иначе не бихме могли да забележим и след двадесет години. Витамините не са предназначени да заменят здравословното хранене, нито пък могат да ни позволят да поемаме вредни храни и напитки, които да компенсираме с тях. Тялото просто трябва да разполага с всички необходими средства, за да се пребори успешно със стареенето.
ВИТАМИНИ
Витамин А – Спомага за поддържането на млада, гладка и нежна кожа, намалява податливостта на инфекции и предпазва белите дробове от вредното замърсяване на въздуха. Жизненоважен е за поддържането на здрава кожа, очи, кости, коса и зъби.
Витамин В1 – Стимулира имунната система и е естествен антиоксидант. Полезен е също за храносмилателната система.
Витамин В2 – Спомага за предотвратяване на катаракти и за произвеждането на антитела за борба с инфекциите. Необходим е за здрава кожа и очи, помага за усвояването на енергийния състав на храните.
Витамин В3 – Много важен за хората, които са отказали цигарите, заради чудесната му способност да нормализира кръвообращението и да разширява кръвоносните съдове, увредени от злоупотребата с тютюнопушене – по този начин жизненоважните хранителни вещества достигат до кожата и помагат на клетките да изхвърлят токсичните вещества. Освен това действа чудесно и на храносмилателната и нервната система и е жизненоважен за поддържането на здрава кожа и правилно функциониране на мозъка.
Витамин В6 – Предотвратява сърдечно-съдовите заболявания и втвърдяването на артериите.
Витамин В12 – Предотвратява анемията и поддържа здрави червените кръвни телца, както и нервната система. Увеличава енергичността и противодейства на депресията.
Витамин С – Жизненоважен за производството на колаген, спомага за поддържане на муускулите и предотвратява отпускането на кожата, появата на торбички и бръчки, както и оздравява зъбите, венците, костите и кръвоносните съдове.Доказано е, че редовното приемане на витамин С намалява възрастта с около 6 години, той е чудесен чистач на свободни радикали. Спомага за образуването на червени кръвни телца и може да предотврати вътрешното кървене, както и заздравява спукани вени и капиляри. Витамин С е също така естествено лекарство, използвано срещу рака. Можете да приемате до 17 грама дневно, макар че някои хора са свикнали да приемат дори повече, което не е вредно. Добре е да се започне с 1 грам и да се стигне до 5 грама за поддържане на здравето, а от 5 – 10 грама, за да се забави стареенето. Дозата може и да се увеличи, тъй като витамин С не се натрупва в тялото.
Витамин D – Способства забавянето на стареенето и удължава продължителността на живота. Помага и при болни от псориазис. Витаминът спомага костите ни да абсорбират калция. Без наличието му в организма се абсорбират само 10% от поетия калций, докато в негово присъствие се абсорбират до 90-95%.
Витамин Е – Притежава лечебни свойства при дребни порезни рани, изгаряния и одрасквания. Освен това е прекрасен подхранващ агент за кожата, освежава уморената и напрегната кожа. Използвайте алфаЕ-фактор като кожен крем. Предотвратява белези при порезни рани и стрии при бременност. Ликвидира зачервявания, лишеи и екземи. Витамин Е абсорбира свободните радикали. Ефикасен е също за превенция и лечение на много болести, включително някои видове рак и сърдечносъдови заболявания, освен това повишава устойчивостта на организма към други заболявания, като подсилва имунната система и възстановява червените кръвни телца. Едно изследване, извършено с 87 000 жени в Англия, показва, че при онези, които редовно взимат витамин Е повече от две години, рискът за развитие на сърдечно заболяване е с 40% по-нисък. Доказано е също така, че намалява уврежданията на кожата, причинени от излагане на слънце. Руски учени, използвали витамин Е при стареещи пациенти, открили, че той повишава жизнеността и силата, подобрява съня, спомага за изчезването на бръчките и дори на побелелите коси.
Селен – Притежава антиканцерогенни свойства, предпазва от някои видове рак и сърдечни проблеми, по естествен път пречиства тялото от отлагания на метали. Селенът подпомага значително имунната система и подмладява организма. Доказано е, че намалява уврежданията на кожата от излагането на слънце. СЗО препоръчва между 50 и 200 микрограма като безопасна и полезна доза.
Калций – Жизненоважен за здрави зъби и кости, полезен за храносмилателната и почти всички други системи. Ако се взима комбинирана добавка с калций и магнезий, това ще помогне да намалим количествата захар, които приемаме. Ако организмът ни изпитва недостиг на магнезий, това често е знак, че имаме високо кръвно налягане, което може да доведе до мигрена и до повишена консумация на захар.
Бетакаротин – Успешно противодейства на процеса на стареене, предпазва клетките и тъканите, полезен е за кожата, за белите дробове и за имунната система.
Хром – Доказано е, че увеличава продължителността на живота при животните с 33%. Стимулира ефикасността на инсулина, което поддържа в норма жлезите, контролиращи стареенето.
Ехинацея – Идеална за подсилване на имунната система. Изключително противовирусен агент. Чудесно се комбинира с котешки нокът и златен печат/хидрастис/.
Коензим Q10 – Отличен антиоксидант, който подсилва имунните функции и действа добре на сърцето и на клетъчните мембрани. Освен това преобразува енергията от храната за клетките и се препоръчва при лошо храносмилане и не абсорбиране на поетите вещества.
Гинко – Мощен антиоксидант, за който се смята, че оказва противосъстаряващо действие върху мозъка, може да подобри паметта/доказано/ и е чудесен за стимулиране на кръвообращението, особено на мозъка. Гинкото засилено пренася кислород и кръв към засегнати участъци на тялото и е познато като “умното лекарство” заради свойството му да подобрява и възстановява паметта, концентрацията и кръвообращението. Освен това съдържа и биофлавоноиди.
Цинк – Успешно се бори със свободните радикали, защото е чудесен антиоксидант. Полезен е също за подобряване на паметта и зрението, поддържа плодовитостта и либидото, помага също при загуба на усещането за вкус или мирис. Предпазва очите от дегенерация на макулата и загуба на зрението. Много важен за простатата.
Сяра – Както хрома и сярата увеличава продължителността на живота при животните. Много важен елемент за здравето. Тя предпазва също и от вредното въздействие на електричеството върху човешкия организъм.
Зелен чай – Мощен антиоксидант, засилващ също така метаболизма. Този чай съдържа вещества наречени метилксантини, за които се смята, че подобряват метаболизма и изгарят по-бързо мазнините. Освен това намалява и лошия холестерол.
Омега – 3 – Есенциални мастни киселини, които играят важна роля при образуването на клетката. Освен това са незаменими за нормалната функция на мозъка и предпазват сърцето и предотвратяват развитието на плаки по артериите.
Всички останали видове антиоксиданти – като – алфа-липоева киселина, глутатион, пикногенол или екстракт от гроздови семки, супероксид дисмутаза, лутеин също са важни.
Свободни аминокиселини – При възрастните хора често се наблюдават трудности при асимилиране на белтъчините от приетата храна, така че при тях обикновено се установява недостиг на аминокиселини. Много важни аминокиселини са: аргинин, карнитин, лизин, метионин, орнитин, тирозин, ацетилцистеин и таурин.
Алое като мултиензимен комплекс – Приемано след хранене стимулира храносмилането. При по-възрастните хора липсват храносмилателни ензими. Алоето спомага за по-голямото производство на инсулин при хора с диабет втори тип.
Лецитин – Стимулира функцията на мозъка и паметта. Предпазва клетките на нервната система. Емулгатор на мазнини.
Фосфатидил серин – Стимулира функцията на мозъка.
Диметилглицин – Увеличава умствената енергия и укрепва имунната система.
Дехидроепиандростерон – ДХА – Изследванията показват, че забавя остаряването.
Глюкозамин, хондроитин и МСМ – Важни за образуването на костите, кожата, ноктите, косата, съединителната тъкан и клапите на сърцето. Освен това играят роля в секрецията на слуз в храносмилателната, дихателната и отделителната системи.
Силиций – Предпазва съединителната тъкан и клетките, подмладява кожата, костите, косата, ноктите и други тъкани.
Мелатонин /прекурсор на мелатонина е серотонина/ - Забавя процесите на стареене и подобрява съня. Ефикасен при много заболявания, свързани със стареенето.
Пробиотици – Подобряват храносмилането, като възстановяват чревната флора и функционирането на черния дроб.
Стареенето не е заболяване, но с годините организмът става по-уязвим към болестите. Нашите гени диктуват кога да спре деленето на клетките в организма, след като те са се делили 20 или 30 пъти. Трябва да се създават нови клетки, за да се заместят тези, които умират – процес, който се забавя с възрастта. Когато в организма няма повече нови клетки, които да заместят мъртвите или увредените, тогава започва стареенето. Изследванията показват, че клетките, които спират да се делят, променят формата си и отделят вредни белтъчини, които влошават процеса на стареенето. Много учени продължават да твърдят, че стареенето се ускорява по-скоро от възприетия ни стил на живот, отколкото от генетични и други фактори.
Теорията за свободните радикали, обясняваща стареенето, е предмет на доста изследвания през последните години и печели все по-широко одобрение. Свободните радикали са атоми или групи от атоми, които са изключително нестабилни и силно реактивни. Ако присъстват в извънредно големи количества, те започват да атакуват организма на клетъчно ниво. Свободните радикали атакуват защитните мембрани на клетките и генетичния материал /ДНК и РНК/, предизвиквайки увреждане на клетките и засягане на функциите им. След това ситуацията става още по-лоша, когато имунната система на организма атакува увредените клетки, като ги приема за нашественици.
Значителен брой от здравните проблеми, които стоят пред хората на възраст над 60 години, могат да бъдат приписани на недостига на хранитени вещества в организма. При много възрастни хора се наблюдават симптоми на маласорбция, при която хранителните вещества не се абсорбират нормално в стомашно-чревния тракт. Освен това, с остаряването организмът не може да асимилира хранителните вещества така, както го е правил преди. В същото време, докато организмът старее, неговите системи забавят функциите си и стават по-малко ефективни. Поради това изключително важно за поддръжката и възстановяването на клетките е набавянето на необходимите хранителни вещества - и тук ролята на алоето е незаменима.
Едно изследване на по-възрастни хора, живеещи в градска среда, показва, че 90% от тях не приемат в достатъчни количества витамин В1/тиамин/ и витамин В6/пиридоксин/, а при 30% от тях се отчита недостиг на витамин А, витамин В3/ниацин/, витамин В12, витамин С, калций и желязо. Само 10% от изследваните са консумирали белтъчини в достатъчни количества. Недостигът на витамин В12 е особено изразен проблем. Това води до развитието на неврологични симптоми, като изтръпване на тялото, невъзможност за координиране на движенията на мускулите, отслабване на крайниците, загуба на равновесие, загуба на паметта, промени в настроението, дезориентация и психически заболявания. Симптомите на недостиг на витамин В12 лесно могат да се интерпретират погрешно като признаци на остаряване. Всъшност при много възрастни хора възниква недостиг на витамин В12, тъй като в стомаха не се произвежда достатъчно количество солна киселина, необходима за нормално храносмилане. Това създава и перфектна среда за развитие на някои бактерии, които изчерпват витамин В12 от организма, като го екстрахират от белтъчините в стомашно-чревния тракт. При други хора не се произвежда в достатъчно количество веществото, наречено “вътрешен фактор” на Кесъл /гликопротеин/, без което витамин В12 не може да се придвижва от стомаха към другите части на тялото, въпреки че нищо друго не му пречи.
Някои хора са жизнени и имат вкус към живота на всяка възраст. Не трябва да се приема, че болката и болестите са неизбежна част на стареенето. Дори може да се чувствате по-добре на 60 години, отколкото сте се чувствали на 30, ако направите някои здравословни промени в диетата си и начина си на живот. Приемането на правилните хранителни добавки ще ви даде допълнителна сила, необходима за стимулиране на имунитета и за предпазване или лечение на повечето заболявания – да не говорим, че те дават допълнителна по-голяма възможност за работа и живот. Младежкия вид е допълнителна награда. Трябват обаче години постоянство за разрешаването на тези възрастови проблеми. Не случайно моята теза е, че борбата със старостта трябва да се води “от люлката”.
Забележки
Боровинката , женшенът и златната чия носят енергия, подобряват функционирането на мозъка, подобряват кръвообращението и кръвоснабдяването и съответно снабдяването на клетките с кислород. Черната боровинка е полезна за очите.
Копривата изобилства от жизненоважни минерали и е полезна при хипогликемия, алергии, депресия, болести на простатата или отделителната система и много други заболявания.
Сереноата/сао палмето/ способства за предотвратяване на рака, а при мъжете подобрява състоянието при доброкачествено увеличение на простатата. Тя потиска отделянето на дихидротестостерон – хормон, който способства за увеличаването на простатата.
Привържениците на коластрата твърдят, че тя е най-добрата добавка против стареенето и за имунната система. Тя понижава нивото на хормоните, предизвикващи стареене и увреждащи имунната система.
Липоевата киселина играе ключова роля в гликолизата и в цикъла на Кребс – два сложни биохимични процеса, важни за генерирането на енергия в клетката. Черният дроб разчита на тези процеси, за да посрещне своите големи енергийни изисквания. Липоевата киселина широко се използва в Германия за стимулиране на черния дроб.
Мелатонинът е естествен хормон, действащ като антиоксидант. В ранните години на живота той се произвежда в голямо количество, но с възрастта производството му постоянно намалява. При лабораторен експеримент мишки, на които е бил даден мелатонин, са живели почти с една трета повече от нормалната продължителност на живота им. Мелатонинът спомага и за предпазване на организма от рак, неутрализира безсънието и стимулира имунната система.
Гъбите рейши, шийтаке и майтаке в древен Китай са били считани за превъзходни лекарства, даващи вечна младост и дълголетие. Те предотвратяват високото кръвно налягане и сърдечните заболявания, понижават холестерола, повлияват умората и вирусните инфекции и още много други.
Пантотеновата киселина /витамин В5/ заздравява косата, забавя посивяването й и предпазва от преждевременното й окапване. Много важна и за функцията на надбъбречните жлези и имунната система. Изобщо витамините В са много важни, а това ще рече непрекъснато взимане на пчелно млечице или полен.
Подробна информация за причините, профилактиката и лечението на много от заболяванията, от които най-често страдат възрастните хора могат да се намерят в програмите за отделните заболявания.