Aug. 6, 2016

Poem

ДЪХЪТ Е СВЪРЗАН С ДУХА
ЕДИН ОТ НАЙ-ВРЕДНИТЕ НАВИЦИ НА ЧОВЕКА Е ПУШЕНЕТО, НО НЕ САМО ЗА ФИЗИЧЕСКОТО, НО И ЗА ДУХОВНОТО ИЗРАСТВАНЕ!
Най-опасните фактори, свързани с пушенето са свободните радикали и полицикличните ароматни съединения, които са канцерогенни вещества. При процеса на пушене, тялото поема значително количество въглероден окис, който е отрова за кръвта и тъканите и кадмий, който е нефротоксичен елемент.
ЗВУЧИ НАИСТИНА СТРАШНО!?
Намиращите се по повърхността на дихателните пътища власинки, при влизането на катрана с тютюневия дим от киселините и газовете се парализират и не могат да се изхвърлят от дихателните пътища попадналите в тях замърсители. Секрецията се увеличава и не пропуска кислорода до ципата на мехурчетата на белия дроб. Тогава се появява първият признак – кашлянето. Въглеродния окис, който е попаднал в белите дробове, през ципата на мехурчетата на белия дроб, попада в кръвта и там се свързва с хемоглобина. Такъв хемоглобин в течение на дълъг период от време се оказва неспособен да разнася кислород до клетките. В кръвта на пушачите количеството на този неспособен хемоглобин се повишава от 5-15%, при пасивните пушачи тези стойности са между 5 и 8%. Мозъкът, сърцето и целият организъм получават по-малко кислород. Спада работоспособността, нараства опастността от инфаркт. Химическите агенти, причиняващи рак, заедно с цигарения дим попадат в устната кухина, в трахеята, в белия дроб и през ципата на мехурчетата на белия дроб в кръвообръщението и от там преминават в организма. Тези вещества проникват в клетките и в техните ядра. Тук влизат във взаимодействие с DNS – молекулите, чиято основна задача е да контролират деленето на клетките. Поради вредното влияние на катрана започват да се израждат клетки, които не се поддават на регулационните и възстановителни процеси в организма. Тези клетки, заедно с отровните вещества, които съдържат в себе си, започват бързо, неконтролируемо делене и заразяват цялото тяло. Ако такава, чужда на тялото клетка се изроди, имунната система я разпознава и за да се пребори с нея, задвижва белите кръвни телца, които я нападат. Колкото повече и колкото по-редовно попада вредното вещество, толкова е по-вероятно такива чужди на организма клетки да вземат превес. Организмът започва все по-трудно да ги разпознава и да се бори с тях и имайки такъв превес, чуждите клетки се натрупват като раково образувание.
Най-опасната болест за жените е рак на белия дроб. Той взима повече жертви, отколкото рака на матката и рака на гърдата, взети заедно. При пушещите жени, смъртните случаи вследствие на това заболяване са 12 пъти повече, отколкото при непушачките. Освен това нараства опастността от други заболявания на белия дроб и опастността от рак на устната кухина, на гърдата, на подстомашната жлеза и на стомаха. Онези млади жени, които свикнат с цигарите, за съжаление често не са наясно, че това не е само един лош навик, който води до пожълтяване на зъбите, грозна и състарена кожа или лош дъх, но и съществено увеличава стерилитета и опасността от настъпване на ранен климакс. За съжаление от всеки 10 бременни жени, три продължават да пушат и по време на бременността, което увеличава риска от преждевременно раждане или намалено тегло на плода, предизвиква дихателните му проблеми и т.нар. синдром на внезапната бебешка смърт. Пушенето разбира се е вредно и за мъжете, като при тях, освен риска от ракови заболявания, особено пагубно се отразява върху потентността и репродуктивността.
ЗА ДА НЕ СИ ОТИДАТ ЗДРАВЕТО И ПАРИТЕ НИ НА ВЯТЪРА (С ПУШЕКА)
Заради моментно “удоволствие” пушачите плащат огромна цена – погубват здравето си. Освен това отиват и много пари на вятъра...
Най-опасните рискови фактори, свързани с пушенето са свободните радикали и полицикличните ароматни съединения, които са канцерогенни вещества. При процеса на пушенето, тялото поема значително въглероден окис, който е отрова за кръвта и тъканите, също така кадмий – нефротоксичен елемент.
Едва ли някой би искал сам да си причини заболяване. Тежките последствия могат да бъдат ограничени и дори изцяло преодоляни, особено ако се вземат мерки.
Витамините С и Е, коензим Q10, цинк (активатор на ензима супероксид дисмутаза) и селен (активатор на глутатионпероксидаза) са мощни защитни средства – антиоксиданти. Едновременното им действие облекчава последствията от тютюнопушенето върху белите дробове, уврежданията на кръвоносните съдове, сърцето, стомаха, пикочния мехур и кислородния обмен в кръвта. Екстрактът от лют червен пипер и мащерката подпомагат работата на дихателната система. Елагиевата киселина и алоето чистят токсините и предпазват клетките, като същевременно подобряват канцерогенно възпиращата функция на клетките на черния дроб. Селена и цинка предпазват бъбреците от нефро-токсичното действие на кадмия.
Стриктното приемане на добавки не означава, че всичко което е трябвало, сме направили! Отказването на цигарите е основно задължение на хората, които са овладяли нисшия си аз и са тръгнали към свободата (от страсти и желания)от болести и духовно израстване.
Забележка: Нисшият аз, това са инстинктите, навиците, зависимостите, предразположенията, автоматичните мисловни и емоционални реакции, а също и заблуди, които сме изградили през живота си. Т.е. за нисш аз можем да говорим, когато съзнанието ни е фокусирано в гореизброените неща и човек се самоотъждествява с тях, приема ги за себе си или за част от себе си, или нещо което му принадлежи.