Aug. 4, 2016

Poem

ЗА ВИСОК ЖИЗНЕН ТОНУС И ДЪЛГОЛЕТИЕ - Омега - 3 МК
Съвременните тенденции в областта на храненето все повече утвърждават приемането на храни и хранителни добавки, съдържащи витамини, минерали, микроелементи и други хранителни вещества от естествен произход и особено такива, които съдържат ненаситени мастни киселини, така необходими на организма за поддържане на висок жизнен тонус и дълголетие.
Ненаситените мастни киселини Омега-3 имат незаменимо участие в много жизненоважни процеси на човешкия организъм. Според някои учени примането на Омега-3 МК е необходимо за правилното функциониране на нервната система и тяхното използване може да доведе до подобрение на редица болестни състояния (например МС) Според други учени приемането на Омега-3, оказва благотворно въздействие при намаляване риска от заболяване от рак на гърдата и дебелото черво. Изследователи отдавна проучват връзката между храненето и сърдечно-съдовите заболявания. Установено е например, че рискът от сърдечен инфаркт е около 400 пъти по-малък при ескимосите, които консумират много Омега-3 МК в сравнение с по-цивилизованите страни. Ескимосите внасят 10 пъти повече Омега-3 МК с храната си, отколкото живеещите в Европа и Америка. Или казано по друг начин, при ескимосите сърдечният инфаркт е почти напълно непознат, за разлика от средно-европейските и богатите държави, където консумирането на ненаситени мастни киселини е недостатъчно и се смята, че при около 60% от населението има недостиг на Омега-3 МК. Особено интересна зависимост е открита при диабетиците. Известно е, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е 5 пъти по-висок при тях, така че диабетът и появата на сърдечно-съдови заболявания са тясно свързани. В случая при ескимосите – при традиционно хранене тестовете показват ниско ниво на мазнини в кръвта и нормален глюкозен толеранс (поносимост към захар). Ако преминат на хранене, богато на въглехидрати както на запад, нивото на мазнините и триглицеридите в кръвта се повишава, а глюкозният толеранс се отклонява от нормата. Някой си д-р Ейал Шахал, ръководител на проект, открил, че при пациентите, хранещи се предимно с риба, рискът от бронхит се намалил с 1/3, а от емфизем – с 2/3. Резултатите от едно изследване, публикувано в “The New England Journal of Medicine”, пушачите, които консумират често риба, по-рядко страдат от белодробен емфизем и бронхит. Много хора в целия свят страдат от псориазис. Вземането на Омега-3 МК може да облекчи страданието им. Освен това ненаситените МК защитават и разхубавяват кожата.
Симптомите при недостиг на Омега-3 МК в организма могат да се появят още в детството. Неправилно хранените деца с по-голяма вероятност могат да станат хиперактивни, често имат проблеми с ученето и показват анормално поведение. Показателен признак е сухата кожа по ръцете, хронична умора, често боледуване, сухи очи и коса, смущения в концентрацията, хиперактивност, бавно зарастване на рани, меки нокти, петна на бледо лице, непрекъсната жажда и алергия.
Омега-3 МК неслучайно се определя като елексир на дълголетието, благодарение на изключителните свойства, които има:
1. Регулира кръвообръщението и обмяната на мастните вещества;
2. Предотвратява запушването на кръвоносните съдове и образуването на съсиреци;
3. При подходяща дозировка понижава високото кръвно налягане;
4. Снижава вредното ниво на холестерола и триглицеридите;
5. Намалява риска от атеросклероза и сърдечен инфаркт;
6. Оказва благотворно въздействие върху имунната система;
7. Влияе положително при намаляване риска от заболявания от рак на гърдата и дебелото черо;
8. Успокоява ревматичните болки и намалява възпаленията и др.
От всичко казано до тук е видно, че приемането на Омега-3 МК може да ни помогне за профилактика и преодоляване на много заболявания – сърдечен инфаркт, депресия, захарна болест и мн. др. Препоръчително е да се знае, че ненаситените МК са чувствителни към вредното влияние на свободните радикали. Затова в случаите на използване на значителни дози Омега-3 МК, независимо че има в добавката витамин Е, е необходимо допълнителен прием на Абета-карЕ.