Aug. 3, 2016

Poem

ДА НАМАЛИМ АПЕТИТА
Приемането на храната се контролира с чувството на глад. Върху апетита влияят и психологични фактори (вида на храната, стресови ситуации). Намаляването на апетита може да бъде от голяма полза за хората, спазващи диета за отслабване. За щастие има субстанция с химичен състав, подобен на лимонената киселина и е с естествен произход. Това за което става дума е екстракт от плода на Garcinia cambodia, растение от Южна Индия и Тайланд, богато на хидроксицитрат. Растението от векове се прилага за подобряване на храносмилането в Индия. То може да помогне на хората, които безуспешно са били на диета дълго време. В Южна Азия, то също се използва за лечение на стенокардия. Хидроксилимонената киселина регулира много процеси в организма:
- Намаляване на апетита - клиничните изследвания показват, че хидроксицитратът (ХЦ) намалява апетита и така се поема по-малко количество храна.
- Трансформация на въглехидратите в мазнини - тъй като ХЦ или ХЛК пречи на превръщането на въглехидратите в мазнини чрез т.н. липогенеза, по-малко мазнини се натрупват в организма.
- Инхибира синтеза на холестерол, триглицериди с ниска плътност и мастни киселини, чрез което действа върху процеса на храносмилането.
- Енергийното ниво и складирането на гликоген - експериментите показват, че ХЦ стимулира синтеза на гликоген в черния дроб.
- Термогенеза - според изследванията, вноса на ХЦ повишава енергийния капацитет и така се увеличава изгарянето на повече калории.
Полезните ефекти на ХЦ могат да се увеличат при съвместното използване с хром и ванадий.