Aug. 2, 2016

Poem

КАК ДА ЛИКВИДИРАМЕ ГЛАДА И НАМАЛИМ АПЕТИТА
Внасянето на храната се контролира с чувството на глад. Върху апетита влияят и психологически фактори(вида на храната, стресови ситуации и др). Намаляването на апетита и любовта към сладкото може да бъде от голяма полза за хората спазващи диета за отслабване. До сега апетитът можеше да се намали само със синтетични лекарства, които действат върху централната нервна система и имат редица вредни странични ефекти. За щастие има субстанция с химичен състав подобен на лимонената киселина, която се намира в цитрусовите плодове, но рядко се среща в природата. Това , за което става дума, всъщност е екстракт от плода на Garcinia cambogia, растение в Южна Индия и Тайланд, богато на хидроксицитрат (хидроксилимонена киселина). То може да помогне на хората, които безуспешно са били на диета дълго време. Растението се използва за подобряване на храносмилането в Индия от векове. В Южна Азия в народната медицина то също се използва за лечение на стенокардия. Хидроксицитратът регулира много процеси в организма:
1. Намаляване на апетита – клиничните изследвания показват, че хидроксицитратът(ХЦ) намалява апетита и така се внася по-малко количество храна;
2. Трансформация на въглехидратите в мазнини – тъй като ХЦ пречи на превръщането на въглехидратите в мазнини чрез т.нар. липогенеза , по-малко мазнини се натрупват в организма;
3. Инхибира синтеза на холестерол, триглицериди с ниска плътност (LDL) и мастни киселини, чрез което действа върху процеса на храносмилането;
4. Енергийното ниво и складирането на гликоген – експериментите показват, че ХЦ стимулира синтеза на гликоген в черния дроб (гликогенът е субстанция, подобна на нишестето, която се разгражда до прости захари, в зависимост от потребностите на организма). Затова ХЦ дава надежда и на тези пациенти, чието здраве е влошено, поради проблеми със складирането на гликогена.
5. Термогенеза – според изследвания вносът на ХЦ повишава енергийния капацитет и така се увеличава изгарянето на калории. Това означава, че малко храна се складира в организма.
Полезните ефекти на ХЦ могат да се увеличат при комбинацията му с хром и ванадий.
Изследването на д-р Антъни А. Конте, извършено върху доброволци в САЩ, илюстрира полезните ефекти от тази субстанция. Участниците в т.нар. “двойно сляп опит” приемали 3 пъти дневно по 500 мг ХЦ и 100 мг хром, свързан с ниацин, а другата група – плацебо, за период от 8 седмици. Участниците са приемали храна с ниско съдържание на мазнини и захари и са пили най-малко 2 литра вода. Членовете на групата, приемаща ХЦ, загубила средно по 5 кг за 8 седмици, а в контролната група под 2 кг.
ВНИМАНИЕ
ХЦ може да се консумира без опасности, не предизвиква нежелани ефекти, дори във високи дози. Не се препоръчва на бременни и кърмачки, защото влияе на синтеза на стироли и хормоните, синтезирани от тях.
И още нещо, не бива да се забравя, че диетата за намаляване на теглото представлява и намаляване на нивото на холестерола и триглицеридите, както и детоксикация.