Jul. 22, 2016

Poem

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ПРОПОЛИСА
За прополиса, като важно природно лечебно средство, може да се прочете в много древни източници. Народната медицина през миналите векове лекувала с прополис много болести. Появяването на нови, ефективни химични антимикробни средства спомогнало прополисът да бъде незаслужено позабравен.
През втората половина на ХХ век обаче отново нараства интересът към пчелните продукти/апитерапията/.
В наши дни лечението с прополис е теоретично и експериментално обосновано. Той е признат като своеобразно лекарствено средство с многостранно действие и се използва при лечение на кожни, белодробни, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и други болести.
Прополисът е ефективно антибактериално средство, предпазващо пчелното семейство от вируси, гъбички и бактерии, помага за запазване на здрав и постоянен микроклимат в кошера. Установено е, че в телата на пчелите, които непрекъснато контактуват с прополиса, няма патогенни микроорганизми. Затова те се смятат за най-чистоплътните несекоми.
Установено е, че съставът на прополиса, дълго и правилно съхранен, се променя незначително, а неговите антибактериални свойства остават почти непроменени.
Биологични свойства на прополиса
Антимикробните свойства на прополиса са известни от 1906 г., но научни изследвания в тази насока започнали през втората половина на ХХ век. Основание за подобни изследвания дал въпроса – как може толкова много пчели/до 60 000бр. в кошер/ намиращи се на такава малка площ, да не образуват огнища за разпространение на бактерии.
И наистина , в кошерите има продукти, които могат да бъдат хранителна среда за микроорганизми. При това пчелите поддържат постоянна температура, оптимална за развитието както на пилото, така и на много видове бактерии, гъбички, плесени и др. Известно е обаче, че в никой кошер не се усеща неприятна миризма на гнило, даже и в случаите, когато там попадат насекоми и дребни животни. Това явление може да се обясни с антимикробното действие на прополиса. По мнение на учените, основен фактор за поддържане на оптимални условия в кошера е целенасоченото използване на прополиса, който има бактерицидни и бактериостатични свойства.
Установено е, че прополис се съдържа във всички продукти на пчеларството. Експериментално е потвърдено, че прополисът не само предпазва пчелите от болести, но и съхранява продуктите от тяхната дейност.
Фармакологични свойства на прополиса
Според много учени, флавоноидните съединения в състава на прополиса стимулират имунната защита на организма.
Прополисът стимулира както неспецифичните, така и специфичните фактори на имунитета.
Прополисът изчиства клетъчните мембрани, отстранява холестерола, нормализира клетъчното дишане, унищожава болните клетки, не поражда митотични и хромозомни аномалии, възстановява поразените тъкани.
Прополисът участва в регулирането на ендокринната система.
Установено е непосредственото влияние на прополиса върху хипофизата, което подпомага изработването на кортикостероиди и намалява активността на панкреаса.
Характерно за прополиса е антиоксидантното му действие, което е много важно в онкологията. Той не е токсичен и намалява деленето на раковите клетки. Известен е случай на излекуване на болен от рак на стомаха, който е приемал големи дози прополис /5-15 гр. 2-3 пъти на ден в продължениуе на 6 месеца/
Прополисът като хепатопротектор, подобрява съотношението на албумините и глобулините и намалява риска от появяване на некроза на черния дроб.
Прополисът стимулира регенерирането на тъканите, като увеличава фибробластите. Това води до смекчаване на белезите след изгаряния, подобрява образуването на костна тъкан след счупвания.
Прополисът спомага за епителизирането на язви на стомаха и дванадесетопръстника/особено при наличието на хеликобактер пилори/.
Прополисът ликвидира стомашно-чревни разстройства независимо от причинителя им.
Много изследователи отбелязват анестезиращия ефект на прополиса, доброто влияние върху регенерацията, както и стимулиращото му действие върху ръста и теглото, и повишената устойчивост към заболявания. Прополисът влияе и на активността на макрофагите и помага за бързото отстраняване на микроорганизмите от огнището на възпаление. Той стимулира процеса на фагоцитоза, като увеличава общата устойчивост на организма.
За препаратите от прополис е характерно бързото противовъзпалително действие. ТОЙ ОБЕЗВРЕЖДА ТОКСИНИТЕ. Антитоксичният ефект на прополиса може да се използва при лечение на заболявания, съпроводени с интоксикация на организма/туберколоза, дифтерит, скарлатина и др./
Прополисът повишава устойчивостта на организма към облъчване.
Прополисът може да се смуче, дъвче и пие на таблетки.