Jul. 8, 2016

Poem

Люцерна (Medicago sativa)
Люцерната (Medicago sativa) е била използвана в народната медицина отпреди много години поради нейните ценни лечебни свойства. Люцерната е многогодишно бобово растение. Богато на протеин и минерални вещества.Съвременните научни изследвания доказват, че нейните листа и надземна част съдържат големи количества бета-каротин, витамин B, C, D, E и K, минерали - калий, желязо, калций и фосфор. Последните два минерала са важни за развитието на костната система и зъбите.
Люцерната има силно детоксикиращо действие поради съдържанието на хлорофил.
Името алфалфа е с арабски произход и означава баща. Това име и е дадено поради нейното изявено укрепващо и лечебно действие.
Люцерната може успешно да се използва в случаи на остри и хронични заболявания на гастроинтестиналния тракт - газове, язвена болест и безапетитие. Това се дължи на високото съдържание на витамин U, подобно на суровата зелка и нейния сок, който често се използва в терапията на пептичните язви (те могат да се образуват в стомаха, червата, хранопровода, където лигавицата губи своята защита срещу корозивното действие на на солната киселина и се развиват рани).
Алкализиращия ефект на люцерната, ефикасно неутрализира солната киселина, което се подпомага от наличието на магнезий в съвременните продукти. Люцерната съдържа и активни антимикотични агенти, с което подпомага действието на Ацидофилус, тя е добър лаксатив, природен диуретик и средство за намаляване на температурата. Нейното антиструмигенно действие е признато и от декана Халимба - голям познавач на лечебните растения.
Люцерната подобрява абсорбцията и асимилацията на въглехидрати, белтъчини, калций, желязо и други олигоелементи. Нейните екстракти са особено полезни за възрастни хора, тъй като укрепват имунната система, забавят процесите на стареене, увеличават физическата сила и жизнеността и благоприятно повлияват на безсънието.
Люцерната се използва в лечението на хронични и остри заболявания - цистит, простатит, ревматични болести, за стимулиране на лактацията. Нейното действие е бавно, но продължително. Тя съдържа високи дози мастноразтворими витамини, които могат да се натрупват. Затова на пациентите, страдащи от посочените заболявания, се препоръчва да я използват само 2-3 месеца. След този период е необходимо да се направи пауза.
Люцерната е била наречена “големият изцелител” от биолога Франк Боуер. Според неговите изследвания това растение съдържа 8 есенциални ензима. В 100 грама се съдържат 8 000 IU витамин А и 20 000 - 80 000 IU витамин К. Последният подобрява състоянието на хемофилиците, коагулацията на кръвта и предотвратява екстремните кръвозагуби при менструация. Повишеният прием на витамин К може да помогне на хората, страдащи от чести кръвотечения от носа. Профузна диария също може да се дължи на дефицит на витамин К.
Тя е голям източник на фибри!
Какво са хранителните фибри ?
Става дума за съставна част от растенията използувани като храна, които достигат дебелото черво в по голямата си част в не разграден вид. Има два основни вида фибри (нишки): разтворими и неразтворими. Неразтворимите участвуват в поддържането на растителните структури. Част от разтворимите са например зеленчуковите клеове. Храните от животински произход не съдържат фибри.
Разтворими фибри
Те помагат за намаляването в кръвта на LDL ("лошия ") холестерол, и от друга страна спомагат за поддържане на нормални нива на HDL (" добрия ") холестерол. Намират се в плодовете и зеленчуците, както и в някои житни растения- например овеса. В по- големи количества се съдържат в изсушения грах, боба и лещата.
Неразтворими фибри
Те са по- резистентни на процесите на храносмилане и могат да бъдат открити в началния си вид в долните отдели на дебелото черво. Тук се подлагат на ферментиращото действие на бактерии, с образуване на специфични мастни киселини (бутирова киселина). Този тип на фибри се откриват главно в пълнозърнестите храни и основно в пшеницата.
Неразтворимите фибри играят основна роля в предотвратяването на запека.
Както разтворимите, така и не разтворимите фибри са необходими за за доброто здраве.
Храните богати на фибри имат ниско мастно съдържание и са много подходящи при намаляването на телесното тегло, както и са основна съставна част на диетите препоръчвани на диабетици и на тези които трябва да ограничават мастите в храната си.
Устойчиви захари
Подобно на другите фибри те се съдържат в житните растения, зеленчуците и плодовете. Някои от тези захари иначе добре разграждащи се, стават по резистентни, когато се охладят след топлинна обработка. Пример в това отношение е нишестето на картофите. Някои зърнени, като царевицата съдържаща големи количество амилоза са много добър източник на резистентни захари. Някои по- нови продукти, се изработват с брашно от именно такава царевица. Устойчивите захари ферментират чрез бактериите в червата по същия начин както другите фибри.
Как помагат ФИБРИТЕ ?
В дебелото черво фибрите се разграждат частично чрез бактериална ферментация, с образуването на много важни за нормалната чревна функция мастни киселини. Фибрите заемат голям обем и свързват излишната вода. По този начин намаляват риска от развитие на запек, хемороиди, дивертикули на колона, както и на рак на дебелото черво. Диетите с високо съдържание на фибри са особено полезни при профилактиката на сърдечно- съдови заболявания. Те се разграждат сравнително бавно и това осигурява по- бавно повишение на кръвната захар и по този начин са полезни за болните от диабет.
Какво количество фибри трябва да бъде приемано дневно ?
Препоръчва се то да е приблизително 30 грама. Повечето от нас приемат по- малко от 20 грама дневно. За де се достигне оптимума, без да се развият прояви на дискомфорт, увеличаването количеството на приетите фибри трябва да става постепенно.
Хранителните фибри абсорбират големи количества вода. Ето защо те трябва да се приемат с достатъчно количество течности. Да се помни, че при прекалена та им употреба може да се развие анемия, образуване на много газове и парадоксалния ефект на забавена чревна дейност.
Храни с ниско съдържание на фибри: плодови и зеленчукови сокове, мазна храна, храна приготвена в заведения за бързо хранене, захарите, продукти приготвени от рафинирано бяло брашно. (Италианците например, чиято кухня се базира на тестените произведения, само преди 30 години са употребявали много повече пресни и сушени зеленчуци и са правели макароните си от черни брашна с всичките растителни влакна на житото.) Днес месото е заменило зеленчуците, а тестените произведения се правят от бели брашна, от които са премахнати растителните влакна. Според медицинските авторитети в тези страни именно това е причината за масовото пълнеене и за често срещаните ракови заболявания на храносмилателната система. Консумацията предимно на храни, богати на растителни влакна, съдейства за здравословно ниско ниво на кръвната захар.

Алфалфа
Това многогодишно бобово растение е било особено ценено през вековете от арабите заради способността си да прави конете силни и бързоноги. Заради това те му дават арабското име “ал - фалфа”, което означава “баща на всички храни”.
Алфалфата е една от най-питателните храни, въпреки че на практика е фуражна култура. Нейните корени проникват дълбоко в земята, извличайки жизнено необходими хранителни вещества от почвата.
Това древно растение съдържа в изобилие хлорофил и каротини, както и витамините D, E, K и B комплекс. То също така съдържа и протеин, калций, магнезий, фосфор, калий, минерали и незаменими мастни киселини.
В ботаниката и хомеопатичната медицина алфалфата е позната като хранителен тоник за добро храносмилане, който води до чувствително подсилване на умствената и физическа енергия.
Aлфалфата e сpeд най-богатите природни източници на хлорофил, чиято структура е почти идентична с тази на хемоглобина, който представлява порфиринов пръстен включващ желязо.
Клетката на Хлорофила съдържа в ядрото си магнезиева молекула, който минерал е основен за функционирането на съдечно-съдовата система.
Хлорофилът стимулира производството на червени кръвни телца, които предпазват кръвта от анемия.
Освен всичко друго хлорофилът участва в кръвотворенето. Той е почти идентичен с хема в хемоглобина на еритроцитите, който пренася кислорода, и затова се нарича “зелената кръв на планетата”.
Единствената разлика е в това, че хлорофилът съдържа магнезий, а хемът - желязо
Въпреки, че няма хранителна стойност, целулозата в клетъчната стена има способността да улавя тежки метали, пестициди и токсини, и отвеждат тези елементи извън тялото. Свързвайки ги тя намалява техният токсичен ефект причина за хроничните дегенеративни изменения. Установено е, че приемането на биомаса намалява тежестта на протичане на злокачествени новообразувания.
Друг елемент спомагащ този ефект е хлорофила. От години той се използва за намаляване фекалиите, урината и човешката миризма при по-възрастни пациенти.