Jul. 7, 2016

Poem

ЧЕСЪН И МАЩЕРКА
Чесънът е една от най-ценните храни на нашата планета. Той се използва от библейски времена и се споменава в литературата на древните гърци, евреи, вавилонци, римляни и египтяни.
Чесънът понижава кръвното налягане чрез действието на една от съставките му – метил алил трисулфид, който разширява кръвоносните съдове. Той разрежда кръвта чрез потискане на слепването на тромбоцитите, което намалява риска от образуването на тромби и спомага за профилактиката на сърдечните пристъпи. Той също понижава нивото на “лошия” холестерол в серума и подпомага храносмилането. Чесънът е полезен при много заболявания, дори при рак. Той е силен стимулатор на имунната система и представлява естествен антибиотик. Добре е да се приема всекидневно. Може да се яде пресен или да се взема под формата на добавка.
В чесъна се съдържа аминокиселинното производно – алиин. Когато се консумира чесън, се освобождава ензимът алииназа, който превръща алиина в алицин. Алицинът има антибиотичен ефект, който се определя като еквивалентен на един процент от този на пеницилина. Поради тези негови свойства, по време на Първата световна война, чесънът се е използвал за лечение на рани и инфекции и за профилактика на гангрената.
Чесънът също е ефикасен при гъбични инфекции, например гъбички по пръстите на краката, системна кандидоза, гъбички на влагалището и съществуват някои доказателства, че може да разрушава някои вируси, като тези свързани с херпес при висока температура, генитален херпес, някои форми на грипния вирус и вариолата.
Чесновото масло има добър ефект върху сърцето и дебелото черво и е ефикасно при лечението на артрити, кандидоза и нарушения на кръвообръщението.
Чесънът съдържа следните фитохимикали и хранителни веществе: Алицин, бета-каротин, бета-ситостерол, кофеинова киселина, хлорогенова киселина, диалил-дисулфид, ферулова киселина, гераниол, кемферол, линалоол, олеанолова киселина, р-кумарова киселина, флороглюкинол, фитова киселина, кверцетин, рутин, s-алил цистеин, сапонин, синапова киселина, стигмастерол. Хранителни вещества: Калций, фолиева киселина, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, цинк, витамини В1,В2,В3 и С.
Действие и употреба
Детоксикира организма и предпазва от инфекции чрез стимулиране функцията на имунната система. Понижава кръвното налягане и подобрява кръвообръщението. Понижава нивото на липидите в кръвта. Способства за стабилизирането на кръвната захар. Помага при лечение на атеросклероза, артрити, астма, рак, болести на кръвообръщението, простуда и грип, проблеми на храносмилането, сърдечни заболявания, безсъние, болести на черния дроб, синузит, язви и гъбични инфекции. Предпазва от появата на язви, като потиска растежа на бактерията Helicobacter pylori, която причинява язви. Добър практически при всички заболявания и инфекции.
Чесънът съдържа много съединения на сярата, които му придават лечебни свойства. Чесънът на ФЛП е без мирис.
Не се препоръчва за хора, които вземат антикоагуланти, тъй като има противосъсирващи свойства.
Мащерката елиминира газовете в червата и понижава температурата, облекчава главоболието и намалява секрецията на слуз. Има силни антисептични свойства. Понижава лошия холестерол. Добра при астма, бронхит, круп и други респираторни заболявания, висока температура, главоболие и чернодробни болести. Спира сърбежа и лющенето на скалпа при кандидоза. Мащерката съдържа следните ханителни вещества: аминокиселини, калций, есенциални мастни киселини, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, цинк, витамини В1, В2, В3 и С.