Jun. 23, 2016

Poem

За здрав опорно-двигателен апарат
ГЛЮКОЗАМИН
Това е едно от многобройните вещества, които се класифицират като аминозахари. За разлика от другите форми на захари в организма, аминозахарите са съставки на въглехидратите, които се включват в структурата на телесните тъкани, вместо да се използват като източник на енергия. Глюкозаминът участва в образуването на ноктите, сухожилията, кожата, очите, костите, ставните връзки и клапите на сърцето. Той играе роля в секрецията на слуз в храносмилателната, дихателната и отделителните системи. Глюкозаминът в организма е съставен от простите въглехидрати глюкоза и аминокиселината глутамин. Съдържа се високо концентриран в ставите. Съществува и като добавка под формата на глюкозамин сулфат, който лекува причините и симптомите на артрозата. Повече от 300 изследвания и 20 клинични проучвания показват, че глюкозаминът изгражда хрущялите в ставите. Той може да забави донякъде изхабяването им и да облекчи депресията при вземане на нестероидни противовъзпалителни средства, които често се предписват при артрит. Глюкозаминът е добре да се взема заедно с хондроитин сулфат за още по-силен ефект при остеоартрит/артроза/. Освен че е полезен за страдащи от артроза, добавъчният глюкозамин помага при астма, бурсит, кандидоза, хранителни алергии, остеопороза, дихателни алергии, тендинит, вагинит и различни кожни заболявания.
МЕТИЛСУЛФОНИЛМЕТАН /МСМ/
Метилсулфонилметанът е естествено съществуващо сярно съединение, което се съдържа в растителните и животинските тъкани и е много важно за доброто здраве. Той е производно на диметилсулфоксида, който притежава забележителни лечебни свойства, особено при травми. Освен това способства за прочистването на организма от токсини на клетъчно ниво. МСМ подхранва косата, кожата и ноктите, облекчава болката и възпалението, отслабва алергичните проблеми и помага за доброто състояние на стомашно-чревната система. Установено е също, че укрепва имунната функция, а според някои съобщения е полезен при пациенти с киселини, артрит, белодробни заболявания, мигрени и мускулна болка. МСМ се съдържа естествено в храни като прясна риба, месо, растения, плодове и мляко. Но дори и умерената преработка от рода на сушенето и загряването го унищожават. Поради това, че консумираме значителни количества преработена храна, в типичната диета МСМ изобщо отсъства или се намира в много малки количества. Ето защо за повечето хора е добре да вземат добавки с МСМ. Изследванията сочат, че за поддържане на добро здраве се нуждаем от постоянно набавяне на МСМ, тъй като сярата е един от особено важните за организма минерали. Обикновено се препоръчва доза от около 2 000 милиграма/2 грама/ дневно, разделена на няколко приема, но най-добре да се започне с 1 000 мг дневно, за да се избегне прекалено бързата детоксикация. Благотворният ефект обикновено се проявява между втория и двадесет и първия ден и може да бъде усилен от алое и добавки на витамин С.
ХОНДРОИТИН СУЛФАТ
Хондроитин сулфатът е важен елемент в образуването на хрущяла – твърдата, но гъвкава съединителна тъкан в ставите, където действа като буфер, и в други части на тялото като върха на носа и външното ухо. От химическа гледна точка хондроитините принадлежат към група вещества, наречени глюкозамингликани /известни още като мукополизахариди/ - сложен вид въглехидратни молекули. Те от своя страна се прикачват към белтъчини като колагена и еластина и образуват още по-сложни вещества, наречени протеогликани, които са важен елемент на хрущялната тъкан. Хондроитин сулфатът привлича вода към протеогликаните и я задържа в тях, а това е важно за поддържането на ставните хрущяли здрави. Той може също да предпази хрущялите от ранна дегенерация, блокирайки определени ензими, които ги разрушават и не позволяват пренасянето на хранителни съставки до хрущялите за възстановяването им. Вземането на добавка на хондроитин сулфат има доказано полезно действие в лечението на артрозата. За още по-голяма ефикасност на терапията, той неведнъж е бил прилаган в съчетание с глюкозамин. Нито за хондроитин сулфата, нито за глюкозамина е открита токсичност. Внимавайте с приема на хондроитин сулфат, ако вземате антикоагуланти или аспирин всеки ден, тъй като той е химически подобен на антикоагуланта хепарин. Ефектите на добавките по време на бременност не са достатъчно проучени.