Jun. 10, 2016

Poem

Чесън и мащерка
Чесънът е известен със своите лечебни свойства от много години и има определени предимства. Той подобрява работата на сърцето и съдовата система, храносмилането, има антибиотично и антиканцерогенно действие. Той съдържа като алоето повече от 200 биологично активни вещества – витамини, минерали, аминокиселини и ензими. Биохимично, най-активни са тези съставки, които съдържат сяра. Главна активна съставка на чесъна е алицинът, който се синтезира от алиина, намиращ се в него. Същият има силно антибиотично действие.
В древността чесънът е бил препоръчван за лечението на много болести – в лечението на високо кръвно налягане, затлъстяването, като средство за подмладяване. Чесънът нормализира сърдечния ритъм, релаксира коронарните съдове, с което се подобрява кръвоснабдяването на миокарда. Увеличава сърдечния обем. В изследванията на американски кардиолози, побликувани в American Heart Journal – екстрактът от чесън пречи на образуването на кръвни съсиреци в коронарните съдове. Според изследванията чесънът е едно от най-ефикасните средства в профилактиката и лечението на артериосклерозата. Намалява нивото на LDL в плазмата и същевременно покачва нивото на HDL. Неговото вазодилататорно /съдоразширяващо/ действие, както и антихипертензивно действие /намалява налягането при хипертония/, са потвърдени /метил-алил-трисулфид/.
Съдоразширяващото действие на чесъна е най-добре изразено върху стеснените периферни вени на мозъка, очите и краката. Затова има благоприятно действие при главоболие. Поради същия този ефект се използва при временна скованост при възрастните хора. Добре повлиява калцираните интестинални вени, поради което помага на хората, страдащи от стомашни колики. Може да се използва в случаите на стомашно – чревни инфекции / разстройство, чревен катар/. Други ефекти са: прочистване на кръвта, предизвиква изпотяване, отделяне на секретите при кашлица /за това влияе и подсилва действието му и мащерката/, подобряване на нервното състояние, освобождаване от чревните газове, епителизация и заздравяване на раните. Използва се при лечение на белодробни заболявания, включително и ТБЦ. Поради отличното антибиотично действие може да се използва при грип и кашлица/бронхит/.
В Средновековието френските свещеници го използвали за предпазване от чума, поради неговото антимикробно действие. Днес вече знаем, че антибиотичното му действие се проявява срещу микроорганизмите: Staphilococcus, Escherichia coli, Proteus, Pseudomonas. Чесънът има и противопаразитно действие, ефикасен е против Candida albicans и вируса на херпеса. Добър е за изхвърляне на чревните паразити /глисти/.
Въз основа на неотдавнашни изследвания, антиканцерогенното му действие стана добре известно. Според изследване, побликувано в списанието на Националния институт за рака в САЩ, стомашен рак се развива в много по-малък процент при хора, консумиращи чесън и кромид /или други растения от семейство Allium- напр. Алое/
Друго списание, Carcinogenesis, съобщава за добър ефект на чесъна при лечение на кожен рак. Използването на чесън намалява риска и от рак на дебелото черво и на гърдата. Най-добрите препарати позволяват проявяването на полезните качества на чесъна, добре известен от народната медицина, като избягнат неприятното чувство от специфичната му миризма и чувството на парене, когато се консумира в суров вид. Такъв препарат е този на ФЛП.
От своя страна, другата съставка – мащерката, притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.