ЖЕНШЕН

Женшенът е вероятно най-известната китайска билка и най-всеобщо признатото растение, използвано в традиционната медицина. Животоудължаващите свойства на женшена първо са били описани около 500 г. сл. Хр. в китайски медицински учебник от Шенонг, и различни негови форми са били използвани в медицината хиляди години наред. Двата най-често срещани типа женшен са “панакс гинсенг” (или азиатски, китайски и корейски женшен) и “панакс куинкуефолиус” (или американски, канадски и североамерикански женшен) Думата “панакс” произлиза от гръцката дума “панацея”, която значи “лекуващ всичко” - ползите на женшена са такива.
Женшенът често е използван като адаптоген, което значи, че нормализира физическото състояние, в зависимост от това, от което се нуждае индивида. Например, ще намали високото кръвно налягане, но ще повдигне и ниското – в зависимост от количеството поет женшен. Той също е ефективен в борбата с рак, диабет, стрес, изтощение и др. Тези ефекти са в резултат главно на група вещества наречени “гинсенозиди”.
При проучване, проведено от д-р Тайк-Ку Юн (и колеги), публикувано в Международния Журнал по Епидемиология от юни 1998 година, консумацията на женшен води до 67% намален риск от рак на стомаха и 70% от рак на белите дробове. Животински проучвания показват, че женшенът стимулира производството на интерферони и увеличава действието на NK клетките (клетките убийци). Според доклад, публикуван от Китайски Медицински Журнал, гинсенозидите в женшена се борят с рака чрез предпазване от ангиогенеза (създаване на нови кръвоносни съдове, хранещи рака), чрез предизвикване на апоптоза (нормална клетъчна смърт) и предотвратяване на метастазирането (разпространението) и пролиферация на рака.
Други китайски проучвания сочат, че гинсенозидите също увеличават синтеза на белтъчини и действието на невротрансмитерите в мозъка, като женшенът се използва и за възстановяването на паметта и увеличаване на концентрацията и познавателните способности. Допълнителни проучвания показват специфични ефекти, които подкрепят централната нервна система, функцията на черния дроб, функцията на белия дроб и кръвоносната система.

Reishi Ganoderma Licidum

Преди много векове Reishi Ganoderma Licidum е била известна като „царица на билките” и като лекарство, което може да осигури вечна младост и дълъг живот. В китайската медицина Рейши се използва за лечение на сърдечни заболявания, при безсъние, язва и импотентност.

Днес се култивират големи количества Рейши и учените продължават да правят изследвания, които да разкрият всичкти лечебни свойства на гъбата. За сега е установено, че гъбата съдържа следните биоактивни съставки: германиум, желязо, селен, магнезий и полизахариди.

Всички открития показват, че Рейши подобрява нивото на холестерола, намалява нервното напрежение, безсънието. Активни елементи с регулиращи свойства за имунитета са полизахаридите, които се съдържат в нея. Рейши намалява кръвното налягане, спомага функцията на бъбреците, има антиканцерогенно действие. Има доста добра антиалергична и противовирусна функция.

Гъбата Рейши е добре да се приема заедно с витамин С, тъй като той подпомага усвояването на полизахаридите, калция и желязото. Липсата на този витамин уврежда зъбите, получава се възпаление на венците и дори се достига до анемия. Пушачите трябва да приемат витамин С в по-големи количества, тъй като никотинът унищожава в голяма степен наличния такъв в организма.

Гъбата Рейши е призната като един от малкото адаптогени в природата. Адаптогените подпомагат лечението на организма, когато се приемат лекарства или антибиотици, които предизвикват нежелана реакция. Това са билки, които се приемат в съотвествие със заболяването, за да доставят на организма ви това, от което се нуждае за преодоляване на болезненото състояние.

Билката на Живота- ФО-ТИ - съставна част на Гинко+

Силно въздействие и подобрение при почти всички системи в човешкия организъм. Мощен имуномодулатор. Кога и как помага Фо-Ти.В китайската медицина невероятните лечебните свойства на Фо-ти буквално са неизброими. Преди всичко Фо-ти се използва за отстраняване на преждевременното остаряване, старческата слабост и умора
-Ендокринната система – един от най-силните и невероятни фитоестрогени в света. Мощен сексуален енергетизатор-стимулант, при редовна употреба. Увеличава възпроизводството на спермата при мъжете, както и фертилността при жените. Той е незаменим афродизиак.Фо-ти може да отстрани напълно импотентността, да елиминира безплодието и стимулира забременяването. Има също така впечатляващо въздействие за отстраняването на вагиналните възпалителни течения и нормализирането на ерективната дисфункция. Фо-ти служи още и за лечение на менструални смущения и проблемни усложнения свързани с климактериума. Много ефективен е при намаляването на нивата на кръвната захар. В козметиката като екстракта му се пие за възстановяване на прошарената и бяла коса. Фо-ти я поддържа здрава и еластична като неутрализира преждевременното й побеляване.
-Кръвоностната система – понижава и отстранява лошия холестерол, намалява степента на склерозирането на кръвоносните съдове, понижава съсирването на кръвта, отстранява анемията стимулирайки формирането на червените кръвни телца, използва се за понижаването и нормализиране на кръвното налягане. Коренът подсилва циркулацията на кръвните потоци и предпазва от различни обриви, екземи, язви, антракс, скрофулоза, възпаление на лимфните възли и различни видове токсичност.
-Сърдечната дейност – намалява честотата на сърцебиенето и подобрява кислородно-метаболитния баланс на сърдечния мускул, отстранява и предпазва от ангина пекторис.
-Мозъкът и нервната система – подсилва и изостря паметта, успокоява нервната система, предпазва от атеросклероза, замъглено виждане, отоневрологични проблеми свързани със замаяност и шум в ушите, изтръпване на крайниците. Подпомага и подобрява състоянието при епилепсия и шизофрения, използва се и при лечение на безсъние и неврастения.
-Храносмилателната система – действа успокояващо на стомаха, засилва перисталтиката на червата. Притежава разхлабващо и газогонно действие..
-Имунната система – Мощен имуномодулатор с изразено антибактериално, противовъзпалително, антиспазмолитично, астрингентно и хипогликемично действие, използва се при лечение на трихофития (гъбички), кървящи рани и язви. Доказано болкоудпокояващо и противотуморно действие.
-Двигателната система – Притежава заздравяващ ефект върху костите и възстановява същевременно мускулите и сухожилията. Действа заздравяващо и благотворно на зъбите. Премахва болките в долната част на гърба, в таза и колената.Избистря и възстановява зрението.Мощен антиоксидант
Противопоказания
Организмите на различните типове хора много рядко реагират на Фо-ти отрицателно. Сравнително редките му противопоказания при свръхчувствителни хора са: алергични кожни обриви и разстройство (диария).
Приемът на повече от 15 грама преработен корен Фо-ти може да предизвика изтръпване на ръцете и краката. Изключително рядко, но възможно явление е да провокира реакции при остър хепатит.
Може да се приема в продължение на дълъг период от време, ако не предизвиква червенина на лицето, сухота в устата, раздразнителност и както отбелязах вече съответни кожни обриви и разстройства.
Честата и постоянна употреба на екстрактите от Фо-ти може да доведе до пълното излекуване на съществуващото заболяване. 
ФО-ТИ е част от състава на Гинко+

Плодова напитка с антиоксидантно действие
FOREVER POMESTEEN POWER

Трескавото ни работно ежедневие, стресът и непрестанното тичане по задачи се отразяват много неблагоприятно върху нашия организъм. Крайни срокове и срещи се преплитат и в един миг се оказва, че времето контролира нас, а не ние него. Хроничният недостиг на време има много вредни последствия. Едно от тях е, че препускайки през ежедневието си, ние не се сещаме да ядем достатъчно плодове и зеленчуци. Така позволяваме на свободните радикали в тялото ни да развихрят разрушителната си дейност.
Свободните радикали са част от почти всяко живо същество. Те представляват нестабилни молекули, които крадат електрони от стабилните молекули. Така предизвикват изменения в клетките, което се смята за причина на много от проблемите, свързани със стареенето. Д-р Брус Еймс, професор по биохимия и молекулярна биология от университета в Бъркли, казва:
„До този момент около 60 различни болести се свързват с вредното влияние на свободните радикали, а всяка човешка клетка получава поне по 10 000 увреждащи удара от свободни радикали всеки ден.”
Антиоксидантите са стабилни съединения, присъстващи в изобилие в плодовете и зеленчуците. Те неутрализират свободните радикали, като им дават от своите електрони, без на свой ред да „преминават в техния лагер”. Този процес е полезен за тялото, защото поддържа имунната система в добро състояние и предотвратява увреждането на клетъчните тъкани. 
Но специалистите по хранене напоследък спорят всъщност кой плод е най-мощният антиоксидант. С други думи, кой плод съдържа най-много ксантони и има най-висок капацитет на поглъщане на кислородни радикали (ORAC). Новият продукт на Форевър Ливинг Pomesteen Power може да се похвали и с двете. Той представлява патентована смес от плодови сокове и екстракти – нар, круша, мангостан, малина, къпина, синя боровинка и гроздово семе и е идеалното решение за всички, които имат нездравословни хранителни навици.
Стойността ORAC или капацитетът на поглъщане на кислородни радикали е индикатор до каква степен един антиоксидант успява да се противопостави на вредното въздействие на свободните радикали. Този капацитет е много променлив. Стойностите силно варират, дори когато се изследва един и същи плод в различни моменти след откъсването му. Важно е да отбележим, че всички съставки на Forever Pomesteen Power са в челото на класацията по ORAC стойност, а най-високи са показателите на нара и мангостана.
Сокът от нар съдържа повече полифенолни антиоксиданти от червеното вино, зеления чай, соковете от червени боровинки и от портокал. Освен това той е отличен източник на витамини А, С и Е, както и на минерала желязо.
Мангостанът е плод, популярен в Азия. Заради изтънчения му вкус кралица Виктория го обявява за свой любим плод и оттогава е известен като „кралицата на плодовете”. Мангостанът е богат на полезни ксантони, а капацитетът му на поглъщане на кислородни радикали е много висок. Ксантоните представляват семейство мощни антиоксиданти, които откриваме в плодовете. Познати са около 200 вида от тези фитокомпоненти, като 40 от тях се съдържат в мангостана. Те много ефективно обезоръжават свободните радикали и така допринасят за поддържане на здрава и силна имунна система.
За да бъде Forever Pomesteen Power най-мощната антиоксидантна плодова напитка на пазара, към тези два екзотични плода Форевър добави още сокове от круша (богата на калий), малина (богата на витамин A), къпина (богата на витамин E), синя боровинка (богата на витамин C и манган), а също така и екстракт от гроздово семе, което е силен антиоксидант.
Вероятно мнозина ще си зададат въпроса дали действието на гела от алое вера и на новата плодова антиоксидантна напитка на Форевър не се припокрива в известна степен. Всъщност двете напитки могат да се приемат заедно, защото гелът от алое съдържа сравнително малък процент антиоксиданти, докато Pomesteen предлага 100%.
С високата си концентрация на полезни плодови сокове Forever Pomesteen Power е уникална напитка с екзотичен плодов вкус, който ще допадне на цялото семейство. Само 30 до 60 милилитра дневно преди храна ще осигурят на клетките ви всичко, от което се нуждаят, за да се борят с вредното влияние на свободните радикали.

10 ВКУСНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА FOREVER POMESTEEN POWER
1. Пийте го чист – вкусът е като на много силна плодова енергийна напитка.
2. Разреждайте го с вода – става вкусен плодов сок за деца.
3. Смесвайте го с дневната си доза Aloe Vera Gel – придава му чудесен плодов аромат, особено подходящ за всички, които не обичат вкуса на чистия гел.
4. Прибавете Pomesteen към шампанско за ароматен аперитив.
5. Комбинирайте с кисело мляко и ще получите вкусен плодов десерт за деца и възрастни.
6. Залейте яйчен крем или крем карамел с Pomesteen!
7. Много вкусна добавка към сладкиши.
8. Няколко глътки Pomesteen след физически упражнения действат като супер антиоксидантен тоник.
9. Замразете го на ледени кубчета за добавка към питиета.
10. Ароматна заливка за сладоледи и мелби.

FOREVER POMESTEEN POWER

Много се пише за силните антиоксидантни свойства на нара и мангостана. И двата плода са познати на човека от хиляди години и това не е случайно. Нарът съдържа повече антиоксиданти от сините боровинки, зеления чай и виното. Мангостанът се нарича „кралица на плодовете” не само заради превъзходния си вкус, но и заради своите мощни здравословни качества. В него се съдържат голямо количество ксантони, които представляват уникални, биологично активни антиоксидантни съединения, които сериозно конкурират витамините С и Е по стимулиране на имунната система.
Многобройни са научните изследвания, чиито резултати доказват силата на тези два плода за превенция на различни здравословни проблеми. Ето защо Форевър Ливинг Продъктс създаде плодовата напитка с антиоксидантно действие Forever Pomesteen Power (код 262). Тя съдържа много плодови антиоксиданти в съчетание с натурален витамин С. Пийте Forever Pomesteen Power, за да пазите здравето си с една от най-добрите течни хранителни добавки на пазара днес.
Ключът към качеството на този продукт е разнообразието, а когато става дума за плодове, тъмният цвят е предимство, защото означава високо съдържание на антиоксиданти. Днес често се говори за това колко полезни за здравето са тези съединения. Според проф. Пат Кендал от научната катедрата по хранене към университета в Колорадо, антиоксидантите действат като неутрализират силно разрушителните свободни радикали. Човешкият организъм има естествени защитни системи, които се борят със свободните радикали, но в наши дни агресивното въздействие на околната среда води до появата на твърде големи количества от тези вредни нестабилни молекули и те завземат тялото и нарушават структурата и функциите на клетките ни.
Нашата компания е известна с това, че предлага продукти от най-високо качество, чиито състав е разработен на базата на най-съвременните представителни научни изследвания. Ето защо не е случайно, че в патентованата формула на Forever Pomesteen Power сме включили плодовете, за които науката е доказала, че имат най-силни антиоксидантни свойства. Към мощните качества на мангостана и нара, ние добавихме круши, малини, къпини и гроздово семе. Това съчетание има ефект на „супер антиоксидант”, а е и много вкусно! Смесете го с гел от алое вера (код 15) и ще получите двойно по-здравословна напитка!
Forever Pomesteen Power е нашият отговор на търсенето на все по-добри решения на проблемите, породени от съвременния начин на живот. Само 30 мл на ден от тази вкусна напитка, смесени с 60 мл Aloe Vera Gel, са едно от най-добрите защитни средства срещу предизвикателствата на нашия натоварен и замърсен свят. Обещайте си здраве днес и включете коктейла от Forever Pomesteen Power и гел от алое вера към своя ежедневен хранителен режим. Здравето и имунната ви система разчитат на него!

МАНГОСТАН И МИНЕРАЛИ
д-р Питър Атертън

Неоспорим факт е, че човешкият организъм не може да избегне постоянно нарастващите увреждания, причинявани от свободните радикали, за които се смята, че допринасят за появата на поне 60 различни заболявания – от катаракти до рак.
Тези нестабилни и опасни химични съединения се формират непрекъснато в телата ни като отпадъчен продукт при процеса на обмяната на веществата, и по-точно при освобождаването на енергия от храната, но бързо биват неутрализирани от специални ензими.
Проблемът е, че те ни атакуват и от много други страни – чрез ултравиолетовата слънчева радиация, чрез хербицидите и пестицидите в храните, чрез замърсената околна среда под формата на изгорели газове и пушек. Свободните радикали могат да бъдат наречени още оксиданти, защото щетите, които нанасят, изискват наличие на кислород по същия начин, по който желязото се превръща в железен окис, по-добре познат ни като ръжда. Представете си какво означава същият процес да протича в тялото. Според изчисленията всяка човешка клетка получава поне по 10 000 атаки от свободни радикали всеки ден!
За да се борим с разрушителната дейност на оксидантите, не са достатъчни присъщите на тялото ни ензими, а са нужни и антиоксидантни съединения като витамини А, С и Е, както и минерали като селен, цинк и желязо. Можем да си ги набавим чрез храната, а основни източници са плодовете и зеленчуците, които трябва да бъдат пресни за постигане на максимален ефект. За съжаление малцина от нас имат постоянен достъп до пресни и, в идеалния случай, биологично чисти храни. Ето защо е необходимо ежедневно да приемаме хранителни добавки.
Плодовете нар и мангостан са два от най-богатите източници на антиоксиданти в природата. Ето защо комбинацията им във Forever Pomesteen Power е много добра и ви предлага лесен начин да приемате достатъчно антиоксиданти всеки ден с помощта на една единствена напитка. Аз лично предпочитам да комбинирам Поместийн с Гел от алое вера и затова много се радвам, че ФЛП оцени това съчетание и създаде новия продукт „Джобно алое”.
Допълнителен бонус към антиоксидантното действие на мангостана и нара е, че все още неоткрито от учените съединение, съдържащо се в наровете, се оказва най-ефективният начин за борба с рака на простатата – най-честата причина за смърт от онкологично заболяване при мъжете.
Хората често ме питат кои са любимите ми продукти и на мен ми е много трудно да огранича отговора си до два или три от тях. Но ако съм човек, който по някакви причини не съумява да се храни добре, балансирано и здравословно с много плодове и зеленчуци, бих избрал двете хранителни добавки, които в съчетание с достатъчно вода и фибри биха били достатъчни, за да живея без никаква друга храна. Те са пчелен прашец – Forever Bee Pollen и „Зелени поля” – Fields of Greens.
Мнозина от нас знаят колко голяма е хранителната стойност на пчелния прашец, който е богат на биофлавоноидни антиоксиданти, но ми се струва, че често пренебрегваме „Зелените поля”. Тази хранителна добавка е отличен източник на минерали и микроелементи, защото съдържа люцерна. Люцерната, както и алое вера, има способността да извлича големи количества минерали дълбоко от почвата. Като добавим към това и зелен ечемик и стъбла от млада пшеница и получаваме още повече витамини и минерали.
За съжаление в наши дни голяма част от храната рядко е прясна, когато я консумираме, заради големите разстояния, през които се пренася, и задържането й в складове и магазини за дълги периоди. Ето защо количествата полезни съставки в нея са далеч по-малко от преди. Това означава, че днес се налага да изяждаме по девет порции плодове и зеленчуци на ден, а не по пет, както ни препоръчват световните здравни институции. Дефицитът на хранителни вещества води до нарушаване на оптималната функция на нашите сложни ензимни системи. Сигурен съм, че мнозина не познават чувството да са в перфектна форма и никога не са се чувствали напълно здрави. Ние можем да им помогнем.

В статия за наровете, списание Which (брой от август 2006 г.) отпечата следния цитат от в. Индипендънт (20 август 2005 г.): „Не мисля, че би било прекалено смело, ако кажем, че наровете могат да спасят човешки живот.” Списанието добавя, че: „Наровете и най-вече техният сок са супер храната на днешното време. Яденето на самия плод изисква невъобразимо търпение, затова на пазара се появяват все повече сокове и напитки в отговор на нарастващото търсене.”

Forever Pomesteen Power не само предлага сок от нар, но в него ще откриете и плодови сокове от круша, мангостан, малина, къпина и екстракт от гроздово семе. Вероятно вече сте чували за стойността ORAC, или капацитет на поглъщане на свободни радикали. Той е индикатор за това до колко даден антиоксидант съумява да възпре вредното въздействие на свободните радикали. Стойността ORAC може силно да варира, дори когато се изследва един и същи плод в различни моменти след откъсването му. Важно е да отбележим, че всички съставки на Поместийн са в челото на класацията по ORAC стойност, а най-високи са показателите на нара и мангостана. Накратко казано, това е една великолепна антиоксидантна напитка.

АЛОЕ ФЛЬОР ДЬО ЖОВАНС
АЛОЕ-ЦВЕТЕ НА МЛАДОСТТА
От древни времена ,много народи по света са използвали Алое-то,като основно средство при грижите за кожата и красотата. Елексирите на младостта при много цивилизации включвали в себе си задължително сок от Алое. И това е така защото Алое дълбоко прониква в кожата,оказва овлажняващо и тонизиращо действие,заглажда бръчките,помага при различни гранични състояния,защитава кожата от слънце и вредното въздействие на атмосферните влияния.
Специално за хората ,които държат на външния си вид ,ФЛП е разработила уникална програма за грижа за кожата. Тя е наречена –Цвете на младостта. В процеса на нейното създаване са използвани всички новости в технологията на приготвянето на козметични средства и е в основата на продължителна научно-изследователска работа.
Алое-Цвете на младостта – това е възстановително-оздравителен комплекс на основата на патентования от ФЛП гел от Алое Вера,един от най-известните в природата натурални овлажнители. В съчетание със съществуващите естествени и уникални клетъчни субстанции-хидролизиран еластин и разтворим колаген,а така също и с емулгаторите и другите природни съставки ,компанията е разработила съвършената формула на комплекса от възстановително-оздравителни препарати наречен Алое Фльор дьо Жованс. Той съдържа уникални лосиони и кремове,които надеждно предпазват вашата кожа от всички атмосферни и други въздействия. Те помагат да запазите такива атрибути на младостта ,като еластичност,свежест и здрав цвят на лицето.Аз вярвам ,че този комплекс,който е създаден съобразно принципите и законите на дерматологията и козметиката,бележи нов етап в науката за грижата за кожата. В комплекса Алое-Цвете на младостта има шест козметични компонента,всеки от които има определена роля във възстановителната програма за вашето лице. Всеки компонент може да се използва и отделно,но само комплексната употреба на всички елементи на козметичната програма,действащи синергично,може да даде тези резултати на които вие ще се наслаждавате ежедневно..
Структура на кожата и стареене
Кожата се явява най-големия и много важен орган в нашето тяло, който предпазва вътрешните ни органи,поддържа водния баланс и регулира температурата. Кожата се състои от три слоя: външен-епидермис,среден-дерма и подкожен,вътрешен-хиподерма.
Подкожният слой съединява кожата с тъканите покриващи костите.Той е мек и се състои от съединителна и мастна тъкан.Именно този слой може да придаде отпуснатият вид на кожата с бръчки или целулит. Той придава и формата на тялото ни. Дермата или средния слой на кожата,се състои от кръвоносни съдове,нерви и нервни окончания,космени фоликули,потни и мастни жлези а така също и клетки,които се наричат фибробласти.Те играят основна роля при образуването на тъканите,отговарящи за еластичността и мекотата на кожата.Колагена и еластина,присъстващи в дермата,отговарят за храненето на клетките,техният ръст,развитие и обновление. Епидермисът е третия-външен слой на кожата.Състои се от рогови клетки които са водонепропускливи и предпазват кожата от всякакви въздействия. Повърхността на епидермиса се състои от много тънък слой отмиращи клетки. Организмът на човека постоянно репродуцира нови клетки.Този процес е от вътре навън и за 21-28 дни клетките се появяват на повърхността и образуват видимият слой на кожата. Когато говорим за стареене на кожата,трябва да имаме предвид,че има естествено биологично стареене и вторично стареене.
1.Биологичното стареене е неизбежно и зависи от различни фактори-възраст,пол и тип на кожата. Затова,за да въздействаме на естествения процес на стареене,трябва да се отчитат такива фактори като:тип на кожата,начин на живот, воден баланс,хранене,защита и др.
2. Вторичното стареене зависи от начина ви на живот, средата, замърсяването на въздуха,слънцето,вятъра и студа. Противодействието на тези фактори с помощта на специални препарати ще защити кожата и ще забави процеса на стареене.
Правилата за грижата за кожата са прости,но трябва да се спазват: 1. Хранете се благоразумно и балансирано,пийте алое и хранителни добавки.2. Поддържайте чистотата на кожата и следете за нейния тонус и влага. 3. Не излагайте кожата на вредни атмосферни влияния и дим. 4. Използвайте най-доброто за поддържане на кожата.
ВНИМАНИЕ!
Продуктите,влизащи в комплекта Алое-Цвете на младостта са направени от хипоалергични съставки от висше качество и носят печата на МСА. Ако все пак желаете,можете да си направите тест за чувствителност,на неголям участък от кожа.
ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ЛИЦЕТО С ПОМОЩТА НА КОМПЛЕКТА “АЛОЕ-ЦВЕТЕ НА МЛАДОСТТА”
Програмата включва шест оздравително- козметични средства, необходими за възстановяване на кожата. Към набора е приложена и инструкция за правилното им използване. Вие можете да получите необходимите сведения за използването и действието им и на нашите срещи и демонстрации.
Стъпка 1. Почистете лицето и шията с Ексфолиращия почистващ лосион. Нанесете го с леки движения нагоре и навън.
Стъпка 2.Отстранете Лосиона с козметичен тампон и след това изплакнете лицето обилно с вода. 
Стъпка 3.Смесете една чаена лъжичка от Маската за лице с около една чаена лъжичка Активатор добавен на капки,докато сместа получи консистенцията на рядък лосион.
Стъпка 4. С козметична четка нанесете нежно сместа върху лицето,като избягвате областта около очите и движенията отново са нагоре и навън.Започнете от основата на шията и завършете около ушите,като включите и областта зад ушите. След това сложете два влажни тампона върху очите и останете с неподвижно лице около 30 минути. През това време е добре да отпуснете цялото си тяло.
Стъпка 5. Премахнете маската с топла вода,като предварително може да я омекотите с влажна,топла кърпа.
Стъпка 6. Нанесете Хидратиращ тоник за лице,като използвате памучен тампон и избършете с движения нагоре и навън,докато тампона остане чист.Така ще затегнете порите,ще намалите линиите и бръчките по лицето и ще го хидратирате.
Стъпка 7./СУТРИН/ Нанесете Стягащ лосион за лице на върха на пръстите и внимателно покрийте цялата повърхност на шията и лицето. Изчакайте да попие напълно.Така се образува чудесна основа за вашия грим.
Стъпка 8./ВЕЧЕР/ Нанесете Възстановяващ нощен крем за лице на върха на пръстите и внимателно покрийте цялото лице и шия.Това ще позволи на кожата да започне възстановителен процес докато спите.
Препоръки:Почиствайте два пъти на ден с Exfoliating Cleanser /Ексфолиращ почистващ лосион/. Тонизирайте и освежавайте два пъти на ден с Rehydrating toner /Хидратиращ тоник за лице/. Придавайте чудесен вид на лицето си с 2-3 кратното използване на Маската за лице с Активатор – седмично. Всяка вечер използвайте Recovering Night Crème /Възстановяващ нощен крем за лице/. Ежедневно нанасяйте Firming Foundation Lotion/Стягащ лосион за лице/.

ФИТОКОЗМЕТИКА И АЛОЕ ВЕРА
Продължение

Комплексните полезни свойства на Алое Вера, които разгледахме, са комбинирани в две специални програми, насочени за преодоляване на стареенето: едната за лицето, включваща комплекс продукти, с атрактивното име “Цвете на младостта” и другата за тялото “Антицелулитна тонизираща програма за тяло”.
Извън тези програми, много от останалите продукти на Форевър Ливинг, грижа за кожата или хигиенни продукти, следва да се имат предвид като алтернативни или партниращи продукти. Тук следва да споменем: Aloe Propolis Crème (Крем с Алое и Прополис) – отличен масажен или нощен крем, съдържащ ланолин, мастни киселини, алантоин, витамини и екстракт от лайка; Aloe Heat Lotion (Загряващ лосион с Алое) за масаж на тяло; Aloe Lotion (Лосион за ръце и тяло с Алое) – съдържа колаген и еластин, витамини, прасковено масло, ланолин, екстракт от лайка, добър лосион за тяло; Aloe Moisturizing Lotion (Овлажняващ лосион с Алое) съдържа колаген, еластин, хиалуронова киселина, алантоин, масло от Жожоба, прасковено масло, екстракт от лайка, подходящ за дневен крем; R3 Factor (Защитен крем за лице), новосъздаден продукт със сквалени, хиалуронова киселина, прасковено масло, АНА киселини /ябълкова, гликолова, цитрусова, зелен чай/ ретинил палмитат, колаген, уреа. Forever Alpha-E Factor (Течен регенериращ антиоксидант), защитен серум с лифтинг ефект, който може да се употребява както под нощния, така и под дневния крем, изключително богат на витамин Е; може да се използва като профилактично средство против стрии.
От Хигиенните продукти: Aloe-Jojoba Shampoo (Шампоан с Алое и жожоба), Aloe-Jojoba Conditioning Rinse (Балсам за коса с Алое и жожоба), който премахва електростатичното електричество, образува защитен филм около космите и придава блясък и обем на косата; Forever Bright Toothgel (Гел за зъби с Алое Вера), съдържащ прополис и силиций; Aloe Lips (Вазелин за устни с Алое), с пчелен восък и жожоба; Aloe Liquid Soap (Течен сапун с Алое) и Aloe Bath Gelee (Гел за вана и душ), с кокосово масло и силно омекотяващо действие; Forever Alluring Eyes (Крем против бръчки около очите), съдържащ сквалени и хиалуронат, които овлажняват силно кожата на това място. Със специално предназначение е ексфоалантът с Алое – Forever Aloe Scrub, съдържащ микросфери от жожоба, за механичен пилинг, особено подходящ за мазна кожа, при която порите се запушват лесно и се формират комедони.
АНТИЦЕЛУЛИТНАТА ПРОГРАМА
включва два основни продукта и обвиващо фолио. Единият продукт е Aloe Body Toner - Тонизиращ крем, който съдържа освен Алое и робуриращи агенти, като канелено масло и капсикаин. Те осигуряват силно затопляне на мястото и могат да се прилагат само от кръста на долу, раменниците и бедрата, където престояват един час под оклузия и след това четири часа на открито преди отмиване. Вторият продукт е Aloe Body Conditioning Crème – Крем за тяло с Алое. Той съдържа колаген, еластин, канелено и джинджифилово масло и масло от клематис, благодарение на които стимулира леко циркулацията и подобрява дренажа на мастната тъкан. Може да се употребява отлично като масажен крем за тяло, а в програмата се употребява за тези части на тялото, върху които не може да се прилага Тонизиращия крем, т.е. подпомага неговото действие.
СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОГРАМА “ЦВЕТЕ НА МЛАДОСТТА”
включва: ексфолииращ почистващ лосион (Exfoliating Cleanser), който съдържа освен алое, алантоин, витамин С и уреа и служи за почистване на лицето, а след това се изплаква с вода и кожата се подсушва. Маската за лице представлява комбинация от контурна пудра (Contour Mask Powder) и алое активатор (Aloe Activator), в съотношение 1:1 (чаена лъжичка). Двата продукта съдържат алантоин, но в състава на маската има и камфор и лайка за подобряване на кръвообращението. Тя престоява на лицето и шията 30 мин., след което се отмива внимателно. Кожата се изсушава и стяга с Хидратиращ тоник (Rehydrating Toner), съдържащ колаген, еластин, алантоин, лимон, краставица и розмарин, но не и спирт. Той рехидратира кожата и свива порите. През деня следва да нанесете Стягащия лосион за лице (Firming Foundation Lotion), съответстващ на дневен крем под грим със сквалени, колаген, еластин, хиалуронат, ретинил, палмитат, пантенол, витамини А и Е и формира защитен филм на кожата под грима. През нощта се поставя Възстановяващ нощен крем (Recovering Night Crème), който освен съставките на дневния крем съдържа прополис и ненаситени мастни киселини, които възстановяват естествената водно-защитна мантия на кожата. 
Един актуален продукт е Бронзиращият лосион без слънце (Forever Aloe Sunless Tanning Lotion), който съдържа освен алое, още и дихидроксиацетон, ксанитин и уреа и позволява целогодишен тен без излагане на вредните слънчеви лъчи.
Не трябва да забравяме, че както в медицината, така и в козметиката, външните средства, придобиват многократно по-голяма сила, ако се комбинират с вътрешните. Така наречената “козметиката отвътре” с алое включва периодична консумация на Гел от Алое Вера (Aloe Vera Gel), Нектар от Алое и боровинки (Aloe Berry Nectar), Нектар от Алое Вера и праскови (Aloe Bits n’ Peaches) или Forever Freedom при ставни проблеми и за укрепване на космите и ноктите.
Само комбинацията на козметика “отвън” и “отвътре” ще ви осигури жизненост, красота и повече самочувствие.

ФИТОКОЗМЕТИКА И АЛОЕ ВЕРА

Фитокозметиката се определя като хит на третото хилядолетие, като антипод на голямата химизация на нашето общество. Растенията са естествена, неагресивна съставка на околната среда с подчертана добронамереност към човешкия организъм. Те упражняват пречистващ ефект на заобикалящия ни въздух чрез консумация на отделяния от живите организми въглероден двуокис, който те използуват за своята фотосинтеза. Те притежават подчертана устойчивост към неблагоприятни външни въздействия, която се дължи на изработваните от тях специални вещества: витамини, ензими, олигоелементи. Те са им създали виртуозна приспособимост към най-неблагоприятни условия. Достатъчно е да споменем, че растението Алое Вера, може да издържи без вода 4-5 месеца. Въпреки своята актуалност в наши дни, фитокозметиката далеч не е нова. Тя е един успешен ренесанс на вековна практика. Нека да си припомним къната, чесъна, жен-шена, гинко-билобата и разбира се алоето. Растителните източници във фитокозметиката биха могли да се категоризират в две основни групи:
I. Утвърдени, “звездни”, с неувяхваща сила
II. Нови, понастоящем проучвани и търговски използвани.
Между тези две основни категории Алое Вера достойно държи палмата на първенството, връчена му още от Хипократ и Клеопатра, поради широката гама от физиологични въздействия, притежавани от него и най-малко десет, от които имат определено козметологично въздействие, както върху кожата, така и върху нейните придатъци: косми, нокти, лигавици. Емпирично установените в миналото позитивни въздействия на алоето, в нашата съвременност се доказват убедително с нови научни изследвания, които увеличават както техния брой, така и обектите на тяхното въздействие.
Актуалността на фитокозметиката, респективно на приложението на Алое Вера в нея, се базира понастоящем на доказването на ролята на антиоксидантите за поддържане “младостта” на клетките и на доказване ролята на т.н. Алфа-Хидрокси Киселини /АНА/ като естествен антиоксидант, както и на ролята на цитокините, които също се съдържат в алоето. Цитокините представляват малки полипептидни молекули, които отговарят за правилното функциониране на клетките. Те са открити през осемдесетте години на миналия век и наред с АНА киселините поставят нова ера в козметологията. От голямото разнообразие на цитокини, Алое Вера съдържа два от най-съществените за козметиката, а именно: ТНФ /тумор некротизиращ фактор/ и ЕРФ /епидермален растежен фактор.
Други специфични въздействия на алоето, които го правят растение с неувяхваща слава в козметиката са:
1. Регенериращ ефект: върху епидермалните клетки и върху фибробластите. Той се дължи на: аминокиселините, които съдържа (общо 22, 7 от тях есенциални), специфичните цитокини /ЕРФ, ТНФ/, витамините С, А и Е, и специфичният ензим – Серинкарбоксипептидаза, значително подобряващ кръвообращението, потискайки вазоконстрикторите (съдосвиващите) Тромбоксан и Простагландин F2. В резултат синтезът на ДНК се интензифицира, фибробластите в тъканните култури се увеличават осем пъти, митохондриите на клетките произвеждат повече енергия. Стимулира се синтеза на млад колаген-колаген III, на еластин и комплекса ЕСМ (екстрацелуларен матрикс, включващ филагрин и проколаген).
2. Пенетриращ ефект: Пенетрацията (проникването в кожата) е основен проблем в козметичната индустрия. Непрестанно се създават нови технологии за нейното подобрение – липозоми, нанозоми и др. Продуктите с Алое Вера на Форевър Ливинг имат това предимство, като естествена даденост, поради съдържанието си на лектин, който позволява проникването им до хиподерма.
3. Антисептичен ефект: Алое Вера въздейства върху 16 вида бактерии, 3 вида вируси (Херпес I,II , брадавици и HIV), и 2 вида гъбички: кандида и трихофитони. Този ефект се свързва със съдържанието на дълговерижния полипептид ацеманан.
4. Противовъзпалителен ефект: Алое Вера е естествен противоалергичен продукт. Аминокиселините, които съдържа, както и някои мастни киселини като холестерол, В цистостерол и кампостерол, действат противовъзпалително върху кожата. Ензимът Серинкарбоксипептидаза е антагонист на Брадикининазата, респ. Брадикинина и има също противовъзпалителен ефект.
5. Имуномодулиращ ефект: освен при вътрешно приложение, Алое Вера, действа и локално върху забавената свръхчувствителност, като регулира функциите на Т “хелперните” клеткти, на Т “супресорните” клетки, на т.н. “клетки-убийци” (чиято активност повишава с около 50%), активира фагоцитозата, както и продукцията на полезни цитокини: ТНФ (тумор некротизиращ фактор), ЕГФ (епидермален растежен фактор), интерферони ά и γ.
6. Антиоксидантен ефект: Оксидацията на клетките е основен фактор за тяхното стареене, респ. смърт, поради което съвременната козметична индустрия създава постоянно компенсаторни средства в това отношение. Алое Вера съдържа богат комплекс от антиоксиданти: преди всичко витамините А, Е, С, алфа-хидрокси киселини, антрахинони и фитостероли.
7. Хидратиращ ефект: Аминокиселините, съдържащи се в алоето имат склонност да задържат вода и по този начин да намаляват т.н. трансепидермална загуба на вода /TWL/. По този начин те подпомагат самото растение да издържа на безводие.
8. Фотопротективен ефект: Аминокиселините, ненаситените мастни киселини, както и антрахиноните в състава на Алое Вера създават ефективен екран срещу ултравиолетовите и други лъчи.
9. Избелващ ефект: Антрахинонът, който се съдържа в алоето е аналог на хидрохинона, известен тирозиназен инхибитор. Значение има и витамин С. Този ефект е използуван в Азия за производството на избелващ крем и име Алоезин.
10. Трихостимулиращ ефект: Това действие, посочено още от Хипократ и използвано от Клеопатра, индианките и филипинките, се дължи на синергичното действие на аминокиселините, витамините, олигоелементите и ензимите. Те водят до подобрена циркулация и съответно тен и растеж на косми и нокти. Особено значение има създадената напоследък напитка FOREVER FREEDOM, която съдържа освен алое, и хрущял от акула, които освобождават глюкозамин, хондроитин и МСМ /метил-сулфонил-метан/. Последният, съдържа органично свързана сяра, която е в състава на аминокиселините цистин и цистеин, а те от своя страна са съставни вещества на кератин, колаген и трихохиалин.

 
 
 

Селен 
Резултатите от профилактичното му действие се забелязват най-бързо!

Препоръчва се при: изтощение на организма и хронична умора, работа на компютър повече от 2 часа, живот в градска среда, отслабен имунитет, при ставни и ревматични заболявания, бронхиална астма, алергии, заболявания на сърдечно-съдовата система, атеросклероза, за нормализиране на холестерина и подобряване на еластичноста на кръвоносните съдове, за профилактика при онкологични заболявания, и като вторична профилактика след химио и лъчетерапия.

Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Витамините, флавоноидите, коензимите не могат да заменят Селена. Той влиза в състава на глутатионпероксидаза, който обезврежда най-опасните и агресивни “свободни радикали” с които другите антиоксиданти не могат да се справят. Ако Селенът е в малко количество, това най-важно звено на антиоксидантната защита не работи.

Недостигът на Селен, не само намалява имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но и води до сърдечно-съдови, ендокринни, онкологични заболявания натрупвания на тежки метали, преждевременото стареене, захарен диабет, заболяване на кръвоносната система, безплодие при мъжете, родилна слабост при жените, алергии.

Датските учени доказаха, че Селенът препятства сърдечно-съдовите заболявания, и недостигът му увеличава риска от тези заболявания със 70%.

При пациенти приемащи профилактично микродози Селен, смъртността при най-разпространените ракови заболявания (на белите дробове, простата, дебелото и право черво) се намалява с 49%.

Селенът предпазва организма от отравяне с олово, кадмий, живак, тютюнев дим, изгорели автомобилни газове. Предпазва от разрушаване черния дроб, и извежда тежките метали от нашия организъм.

Коензим Q10

Коензим Q10 (Со Q10, витамин Q10, убихинон) са все наименования на едно и също вещество, което е отдавна познато в биохимията.

Коензим Q10 е нормална съставка на човешкия организъм. Синтезира се в черния дроб на всички бозайници и голяма част от гръбначните животни, открива се и в растенията, но в незначителни количества. По същество Co Q10 е мастноразтворим витамин и се резорбира в тънките черва под формата на водоразтворими мицели заедно с другите мастноразтворими витамини и хранителни мазнини. Този процес е в тясна зависимост с жлъчната секреция.

Намаляването на Co Q10 с 25% в кръвта на човек води до възникването на различни заболявания, а концентрация под 50% е недопустима, защото води до летален край. Доказано е, че убихинонът започва да се снижава нивата си след 20-годишна възраст на индивида. Над 50-годишна възраст вече е наличен понижен синтез, чието ниво е строго индивидуално. Следователно намалява съществено ефективността на имунната система. Понижена е резистентността към различни заболявания с инфекциозен и неинфекциозен характер, понижен е противотуморният имунитет. Промените са закономерен резултат от процеса на стареене.

Не съществува диета, която да осигури достатъчен внос на коензим Q10. В най-големи количества той се открива в храните с животински произход – меса, черен дроб, риба, но концентрациите са много ниски, което означава консумацията на огромни и непосилни за храносмилателната система количества. Това налага прием на пречистен концентрат коензим Q10 в подходяща перорална форма.
Ако в тялото нямаме достатъчно количество Со Q10 това може да доведе до недостатъчност на сърдечно-съдовата функция, хипертония и много други заболявания, включително и диабет. Со Q10 е субстанция, подобна на витамините. Той много прилича на витамин Е, но има значително по-силни антиоксидантни свойства. Той е катализатор, който ускорява и насочва определени биохимични процеси и регулира енергетичните процеси. Той задвижва и управлява митохондриите – малките “енергетични станции” на нашите клетки, където АТР/аденозинтрифосфат/ - молекулите/горивото на тялото/ се произвежда от храната. 
В случаите на различни заболявания на сърдечния мускул/кардиомиопатия/ пациентите имат много малък шанс за 5-годишна преживяемост, освен ако не им се направи скъпата сърдечна трансплантация. В САЩ подобна операция струва 150 000 долара. За щастие обаче има и друго разрешение на този проблем. Много изследователи от различни страни независимо един от друг са потвърдили ценността и безопасността от приложението на коензим Q10. В края на 80-те години на миналия век, д-р Пер Лангсойен от Темпъл, Тексас е анализирал данните от 806 пациенти, страдащи от сериозни заболявания на сърцето и открил, че употребата на коензим Q10 довела до значително подобрение на тяхното състояние. Според неговото изследване, всички форми на кардиомиопатия добре се повлияли от приложението на коензим Q10. По-късно италиански учени съобщили, че състоянието на 80% от 1100 пациента със сърдечносъдови заболявания, се подобрило след приема на коензим Q10. На симпозиум, посветен на коензим Q10 в Рим през 1990, д-р Джуди е съобщил резултатите от своите изследвания. Той давал 100 мг Co Q10 дневно на пациенти, прекарали инфаркт на миокарда. В експерименталната група имало 180 пациенти с четвърти функционален клас и сериозни симптоми. Тази група била разделена на подгрупи от по 90 пациента. Първата група била лекувана само с традиционните лекарства, а втората – получавала и 100 мг коензим Q10 дневно. В течение на годините много от пациентите от двете групи починали, но честотата на смъртните случаи била по-висока в първата група, като след шест години всички били мъртви. По това време 36% от пациентите от втората група, получавали коензим Q10, били все още живи. Тези пациенти имали значително подобрение на състоянието още след първите 12 месеца лечение. Капацитетът на сърдечно-съдовата система се увеличил и склонността към инфаркт се намалила. Според същия доктор тези дълготрайни ефекти недвусмислено показват, че сърдечната недостатъчност, склонността към инфаркт и заболяванията на сърдечно-съдовата система, може да се дължат не само на хипертонията или исхемичните промени, но и на хроничния недостиг на коензим Q10.
Много хора страдат от високо кръвно налягане/хипертония/. На пазара съществуват много антихипертензивни препарати, които обаче, освен предназначението си, инхибират функцията на ензимите, стимулирани от коензим Q10. Това пречи на адекватното енергетично снабдяване на клетките в тялото. Следователно, при приемането на бета-блокери липсата на коензим Q10, трябва да бъде компенсирана чрез внасянето му. Така е възможно да се избегнат нежелателните ефекти на бета-блокерите, включително и намаляване на миокардния капацитет, лесната уморяемост и неразположението.
В Япония коензим Q10 се използва предимно за лечение на сърдечни заболявания и хипертония, но се дава и за укрепване на имунната система, за защита на лигавицата на стомаха и дванайсетопръстника, ускоряване зарастването на язвените лезии. Коензим Q10 има положителен ефект при алергии, астма и заболявания на дихателната система. Той се прилага в лечението на шизофрения и болестта на Алцхаймер. Добри резултати са постигнати при забавяне процесите на стареене, множествена склероза, лечение на затлъстяване, кандидози (инфекции, причинени от Candida albicans), пародонтоза, диабет.

Допълнителното приемане на коензим Q10 има благотворен ефект върху състоянието на някои болни от мигрена. Изследва се и приложението му като лекарство при рак и за облекчение на страничните ефекти от лечението на рака. Последните изследвания показват, че коензим Q10 би могъл да действа като важен антиоксидант в тялото и мозъка. Някои от тези изследвания показват, че коензим Q10 би могъл да предпазва мозъка от невро-дегенеративни болести като Паркинсон и също така от вредните странични ефекти на преминала исхемична атака (удар) в мозъка.
Коензим 10 има решаваща роля за функционирането на имунната система и за забавяне процесите на стареене. Според изследвания, проведени в института в Ню Ингланд, коензим Q10 се оказал полезен при намаляване смъртността, при експериментални животни, заразени с рак и левкемия. В клиничните тестове коензим Q10 намалил честотата и тежестта на нежеланите ефекти на химиотерапията.
В края на 1994 година списанието AIDS Weekly съобщило, че според канадски учени, процесът на програмираната клетъчна смърт /апоптоза/, свързан с дегенеративните заболявания и СПИН, може да се подтисне с приемането на коензим Q10.
Не са установени противопоказания при допълнителен прием. Няма сведения за отрицателни ефекти от приложението на CoQ10 дори в дози, надвишаващи 500 мг дневно.

Полезното действие на коензим Q10 настъпва бавно, 2-3 седмици след началото на приема. Тези, които чувстват подобрения само няколко дни след първоначалната употреба, най-вероятно са имали много голям дефицит на коензим Q10. След 50-годишна възраст се препоръчва поддържаща доза от 10-30 мг дневно за дълъг период от време, за да се преодолее дефицитът на Co Q10.

 

Грижа за ставите и имунната система

Глюкозамин (Гликозамин)

Мощно оръжие в борбата срещу износването на ставите!

Ако спортувате отскоро, а сте в зряла възраст, ако спортувате интензивно, а все още растете или ако просто искате да се погрижите за ставите си - запознайте се с това вещество!

Какво е това?
Глюкозаминът е амино-монозахарид, който се среща в хитина и гликозамингликаните като хиалуронова киселина и хепаран сулфат. Под формата на ацетилиран дериват-N-ацетил-глюкозамин, той се включва в състава на по-сложни въглехидрати като гликопротеини, които са съставна част на съединителната тъкан.

Какво е основното му физиологично въздействие?
Използва се за забавяне на щетите, причинени от артрит, но може да помогне на спортуващите, които имат болки в ставите.

Какви са оптималните дози?
Препоръчителната доза глюкозамин е 500 - 1000 мг, разделена на три приема. Приеман по този начин, глюкозаминът е безопасен за здравето.


Кои са препаратите, които са основен източник на глюкозамин?
Съдържа се във Форевър фридъм и МСМ гел. Той ускорява възстановяването на ставите и имунната система.

Какви са допълнителните физиологични въздействия на глюкозамина?

Доказани твърдения:

 • глюкозаминът подпомага зарастването на раните по кожата;

 • забавя загубата на покривната хрущялна тъкан на ставните повърхности - ефектът е наблюдаван в редица изследвания и аз им се доверявам. Не е доказан пътя на въздействие, дали е чрез подтискане активността на сигнални молекули с възпалителен ефект (IL-1beta),  чрез подтискане на химичния превод на катаболните гени в ДНК веригите на хондроцитите и така, се намалява тяхната катаболна активност (евентуално се увеличава анаболната им активност) или чрез биосинтез на матрична хрущялна тъкан;

 • намалява болката в ставите при остеоартрити;

 • служи и като градивен материал на хрущялната тъкан;

 • твърди се че ефектът от глюкозамина е по-голям, ако се приеме чрез инжекция (венозно или мускулно).

Недоказани теории и предположения:

 • забавя развитието на остеоартрити, ако се приема в началната фаза на развитие;

 • стимулира производството на синовиална /смазваща/ течност в ставните капсули и осигурява гладкото движение на ставите;

 • подпомага изграждането на нова хрущялна тъкан - силно критикувано твърдение, необходими са дългогодишни изследвания за потвърждение;

Защо да го приемаме?
С напредване на възрастта концентрацията в тялото му намалява, поради което необходимата доза от него расте. Най-популярното съединение на глюкозамина е глюкозамин-сулфат. Обикновено именно то се включва в състава на препаратите. Според OARSI (Международно остео-артритното общество за научни проучвания) глюкозаминът все още е второто най-ефективно средство за борба с напреднали остеоартрити. Европейска лига против ревматизма пък признава глюкозамин сулфата за максимално доказано средство в борбата с остеоартрит на коленете, давайки му оценки за доказателства "1А" и за препоръки "А".

Критика върху глюкозамина
Светът на науката е разделен по отношение дали глюкозаминът действа както се очаква и за каквото е предписван от ортопедите. Докато някои изследвания показват, че той не носи реална полза в борбата с остеоартритите, други потвърждават способността му да намалява болката и да забавя прогресията на остеоартритие. Докато преди години на глюкозамина се гледаше (и рекламираше) като на средство за подпомогне възстановяването на хрущялите, то сега за него се говори като за средство за превенция и ранна форма на лечение. Бъдещето му ще е още по-ясно в следващите 10 години. 

По какъв начин глюкозамина се усвоява от организма?
Усвоява в тънкото черво, след което се пренася в черния дроб и в ставите. Изследване направено през 2001 г. в Италия показва, че след прием на 314 мг. кристален глюкозамин сулфат маркиран и следен с йонно обменна хроматография, кръвна картина и анализ на фекалната маса, усояемостта му е не по-малка от 88.7% от първоначалната доза. 

Кои са храните, които съдържат глюкозамин в най-голямо количество?
Съдържа се в някои морски дарове.

 

Хондроитин

Приятел за Вашите стави!

В България стана много популярно да се взимат препарати за "ставите", "костите", "здрав гръб", "живот без болка", "лекота в движенията" и др. Всички те имат за цел да укрепят костите и ставите. Основна във всяко лекарство/добавка за костната тъкан и ставните повърхности се явява веществото хондроитин (сулфат).

НАКРАТКО:

Какво е това?
Хондроитинът, или както по-често се среща - хондроитин-сулфатът е гликозамингликан, който под формата на протеогликан е една от най-важните съставки на съединителната тъкан (сухожилията и ставите). Изграден е от повтарящи се единици Д-галактозамин и Д-глюкуронова киселина.

Как се произвежда/изолира?
Индустриално се извлича се от два основни източника - хрущялите от акула и говежди сухожилия.

Какво е основното му физиологично въздействие?
Хондроитинът предотвратява навлизането на вода и хранителни вещества във възпалените сухожилия и ставите. В същото време той пропуска други вещества в съединителната тъкан. Това е много важно свойство, тъй като по принцип съединителната тъкан няма добро кръвоснабдяване. В резултат на действието на хондроитина заздравявянето на заболелите стави и сухожилия става много по-бързо. Хондроитинът и подобни на него вещества са концентрирани и в стените на пикочния мехур и кръвоносните съдове. Тук задачата им е да предотвратяват излизането на кръвта извън кръвоносните съдове и на урината - извън пикочния мехур.

Какви са оптималните дози?
При заболяване от атеросклероза се използват големи дози (около 10 грама на ден, взета на 2 пъти с храненето). След няколко месеца лечение дозата спада на 1,5 г, като се взема на 3 пъти. При лечение на артрит, използваната доза е 1,2 грама на ден, разделена на 3 приема. Хондроитинът често се комбинира с гликозамин, който има сходно действие. Често се приема заедно и с витамин С. Тъй като се произвежда в тялото, той е излишен в големи дози при отсъствие на възпаления. Спортистите и спортуващите могат да вземат препарати на основата на хондроитин профилактично, като дозата е не повече от 1 грам дневно. При наличие на възпаление необходимото количество е 1,2 - 1,5 грама на ден. Най-добре го приемайте заедно с храната.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?
По принцип хондронтинът е безвреден и нетоксичен препарат. Неблагоприятни странични действия се наблюдават само при много големи дози (над 10 грама дневно). Тогава е възможно да причини гадене и повръщане. Други странични ефекти на препарата не са открити.

Кои са препаратите, които са основен източник на хондроитин?

Основно във Форевър фридъм и МСМ гел
В препаратите хондроитинът се включва под формата на хондроитин - сулфат. Съдържащите го препарати ускоряват възстановяването на ставите и имунната система. Те са комплексни (освен хондроитин, съдържат и гликозамин - вещество със сходно действие, и МСМ).

В ДОПЪЛНЕНИЕ:

Какви са допълнителните физиологични въздействия?
Изследванията върху животни показват, че хондроитина ускорява зарастването на костите; помага и на болните от остеоартрит да възстановят функциите на ставите си, и намалява риска от атеросклероза и инфаркт. По функциите си е близък до глюкозамина.

По какъв начин хондроитина се усвоява от организма?
Високо-молекулния хондроитин-сулфат почти не се усвоява, когато се приема през устата, докато нискомолекулния/ Форевър фридъм/ се абсорбира от стомаха и тънките черва, като след това по кръвен път отива до ставите. Имайте това впредвид, когато пазарувате!

Какво може да попречи на усвояванено и/или да понижи ефекта от хондроитина?
Едновременното приемане на хитозан и хондроитин-сулфат може да попречи на усвояването на последния.

Кои са храните, които съдържат хондроитин в най-голямо количество?
Единственият хранителен източник на хондротин са животинските хрущяли.

Защо и как да си набавим сяра?

Какви са тайните на сярата?


НАКРАТКО:


Какво е това?
Сярата е минeрал с киселино образуващи функции.

Какво е основното му физиологично въздействие?

 • участва в химичната структура на молекулите
  на аминокиселините - таурин, цистеин, хомоцистеин и метионин

 • дезинфектира кръвта, а свързвайки се с тежките метали в нея има и детоксикиращо действие, това я прави мощно средство в борбата с възпаленията на стави, мускули и сухожилия

 • участва в химичната структура на молекулите на важното за ставите и сухожилия вещество - хондроитин сулфат

 • подпомага осъществяването на окислителните реакци включвайки се в молекулната структура на коензим А

 • участва във формирането на структурата на ноктите и космите


Какви са оптималните дози?
Дозите зависят от веществото, което се явява доставчик на сяра за тялото.
Оптимална препоръчвана доза MSM (methylsulfonymethane) - 1000мг  до 4000 мг дневно за умерено спортуващи възрастни. Дозите за спортисти могат да достигнат до 8000 мг дневно без риск от токсичност. Обикновенно високопротеиновите диети осигуряват на тялото цялото нужно му количество сяра.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема и?
Вредни ефекти се наблюдават при прием на неорганична сяра. Тя е токсична.
Предозиране, както и странични ефекти от прием на MSM не се наблюдават дори след прием на 20 гр за килограм тегло за периоди до 30 дни. Положителения ефект от приема на големи количества MSM не се различава по степен на изразеност от този при прием на оптимални дози. Ето защо не се препоръчва да се превишават оптималните дози.

Кои са препаратите, които са основен източник на сяра?
Сяра може да се набави от храната, от различни вещества в добавка MSM, хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, аминокиселини и вещества съдържащи сулфатни групи. В продуктите на ФЛП органична сяра има най-вече във Форевър фридъм, МСМ гел и Гарликтайм.

Какви са допълнителните физиологични въздействия на сярата?
Сярата намира най-широко приложение в спорта, в борбата с контузиите и артрита и артрозите. Възпрепятства възникването на възпаления в стави, сухожилия и мускули и подпомага възстановяването след поява на такива. Подобравя дейността на имунната система, което е изкючително важно за редовно спортуващите и спортистите, тъй като те имат специфично занижен имунитет и са податливи на кожни инфекции.
Подсилва белтъчната структура на космите, използва се като средство противодействащо на оплешивяването. 
Участва в синтеза на белтъка колаген, без който кожата ни не би била така еластична. Това прави сярата важен фактор в борбата против преждевременното и стареене.
Защо да го приемаме?
Ако имате проблеми с възпаления в стави, сухожилия или мускули следствие на тежки тренировки, нараняване след удар или системно претрениране можете да се обърнете към сярата в нейната лесно усвоима форма MSM (МСМ, метилсулфонилметан) съдържаща се във Форевър фридъм и МСМ гел.

По какъв начин сярата се усвоява от организма?
Навлиза през мембраните на пристенните клетки в стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва.

Кои са храните, които съдържат сяра в най-голямо количество?
Брюкселско зеле, сушен боб, яйца, зеле, риба, чесън, соя, ряпа, пшеничен зародиш.

 

ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ – Мед, Полен, Прополис и Пчелно млечице

Пчелните продукти са смятяни за най-духовните и най-магически храни на планетата, а също и за една от най-добрите суперхрани и източници на концентрирано хранене. Силно се препоръчва редовната консумация на висококачествени пчелни продукти, защото те могат да влияят на нашето здраве до края на дните ни. 
Медът в неговото органично състояние е богат на минерали, антиоксиданти, пробиотици, ензими и е една от храните с най-висока вибрация/най-духовна/ на планетата. Медът е също и изключително целебна храна/алкална/, която осигурява лесно смилаема и действаща успокояващо форма на захар/енергия/ за тялото. Пчелният прашец е най-съвършената суперхрана, намерена в природата. Съдържа витамин В– и всички двадесет и две незаменими аминокиселини, той е приятен на вкус, богат на енергия източник на пълноценен белтък. Прополисът е субстанцията, която уплътнява кошера. Той е защитник на кошера и означава буквално “за града”. Прополисът е восъкообразна, изключително лечебна, имуноподдържаща и антибактериална субстанция, събирана и произвеждана от пчелите и има дълга история на лечебна и алхимична употреба.
МЕД
Направен от нектара, който пчелите събират от цветчетата и цветята, медът е универсално лечебно средство, подсладител и източник на нутриенти. Огромното количество изследвания на меда, показват, че необработеният мед е най-богатият природен източник на живи, лечебни ензими, както и че увеличава рефлексите, яснотата на съзнанието, а дори и коефициентът на интелигентност. Някои видове мед показват противогъбични, антибиотични и антивирусни въздействия. В необработения мед има повече жизнена сила и повече подмладяващи фактори. 
Всички видове мед трябва да се ядат сурови, тъй като обработеният при висока температура/над 53 градусаС/ мед не съдържа ензими. Медът може да се взема с други, богати на минерали суперхрани, с което да се увеличи минералната абсорбция.
Медът е показал, че носи облекчение или лекува редица различни разсройства и заболявания, които включват, но не се ограничават до: диария, язви, инфекции, синдром на раздразнените черва, стомашно-чревни проблеми, рак и стафилококови инфекции. 
Инфекциозните болести, предизвикани от бактерии, върху които медът има антибиотично действие, включват антракс, дифтерия, инфекция на пикочните пътища, ушни инфекции, менингит, респираторни инфекции, синузит, пневмония, туберкулоза, инфектирани ухапвания от животни, тиф, дизинтерия, абцеси, циреи, карбункули, импетиго, кариес, следродова треска, скарлатина, болно гърло и холера. 
Външно медът може да бъде използван за заздравяване на рани. С мед се третират успешно най-различни типове рани, включително абразии, абцеси, рани от залежаване, изгаряния, разкъсване на раните на коремната стена след раждане с цезарово сечение, ранички на шийката на матката, напукани зърна на гърдите при кърмачки, срязвания, язви на диабетно стъпало и други диабетни язви, фистули, язва на стъпалото и проказа, инфектирани рани след травма, големи гнойни рани, рани на краката, малигнени язви, кожни язви, хирургически рани, рани на коремната стена и перинеума и варикозни язви. Полезните лечебни свойства на меда се дължат на антибактериалните свойства на меда, както и на свойствата му за задържане на влага. Странични ефекти няма. 
Въпреки това, медът е неподходящ за деца на възраст до 1 година поради възможно заразяване с ботулизъм/от спорите на бактерия и поради ниска киселинност на стомаха/. 
ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ
Пчелният прашец/полен/ е алкална храна, която е считана от специалистите по хранене за една от най-съвършените храни, открити в природата. Полезните свойства на пчелния прашец включват: - Високо ниво на антиоксиданти, които позволяват да се увеличи дълголетието чрез неутрализиране на свободните радикали. Антиоксидантите освен това помагат за по-ефективна работа на билките. – Мощен афродизиак и с подобряващи фертилността свойства. Поленът може да намали проблемите с простатата, тъй като подмладява половите органи, което се дължи на съдържащите се в него семенни субстанции. Хора, които страдат от ниско кръвно налягане, може да са подложени и на дефицит на половите хормони. При такъв тип хора, поленът увеличава кръвното налягане, особено когато се взема заедно с натурални минерали, като може да увеличи хормоналните нива и половата мощ. 
- Поленът увеличава силата, издръжливостта и енергията. Той осигурява бързо възстановяване при физическо натоварване, връща сърдечния ритъм до нормално ниво, както и подобрява издържливостта при повтарящо се физическо натоварване. Пчелният прашец увеличава мускулната маса и релефност. Британският Спортен Съвет е отчел увеличаване на силата с 40 – 50% при тези, които редовно вземат полен. Още по-изумително е, че Британското Кралско Общество съобщава за голямо увеличение на възрастните, които вземат полен. 
– Поленът намалява отделянето на хистамин като по този начин неутрализира много от алергиите. 
– Изключителното присъствие на В-витамини в полена изгражда нашата анти-стрес защита, увеличава дълголетието, помага да изчистим акнето и действа с обратен ефект на образуването на бръчки и стареенето. – Помага за облекчаване на симптомите на диабет втори тип чрез възстановяване на минералните и метаболитни дефицити. 
– Над 40 научни изследвания документират терапевтичната ефективност и безопасност на пчелния прашец. Клиничните тестове показват, че приеманият през устата полен се абсорбира бързо и лесно, тъй като преминава директно от стомаха в кръвоносната система. – Забележително е, че поленът има принос и за облекчаване на следните състояния: анемия, запек, колит, синузит, астма и бронхит. – Поленът е източник на 18 витамина, включително всичките витамини от В-групата/без В12/, както и С,Д и Е, витамин Р/рутин /отличен катализатор на ензими/, каротини като ксантофил и бета-каротин, лецитин/холин, всички незаменими аминокиселини, 14 мастни киселини – включително незаменими, 11 въглехидрата, като се започне от от полизахариди до прости захари, нуклеинови киселини като РНК, ДНК, стероидни хормонални субстанции, растежен хормон, подобен на гонадотропина, произвеждан от хипофизата, 15% лецитин и още и още… 
- Според специалисти от Франция, Италия и бившите съветски републики/там е развита и апитерапията/, поленът е един от най-богатите източници на биологично достъпен протеин в природата. Поленът е около 25% белтъчини. Грам за грам, поленът съдържа от 5 до 7 пъти повече белтъчини, отколкото яйцата, месото и сиренето. Тъй като белтъчините в полена вече са преминали през храносмилателна обработка, те лесно се усвояват. 
– Поленът е най-богатият източник на витамини, открит в Природата само в една храна. Дори и да нямаше нито една от останалите жизненоважни съставки, съдържащият се в него рутин е достатъчна причина да се взема по една чаена лъжичка дневно, пък дори и да няма друга причина, освен подсилване на капилярите. – Поленът е доста богат и на минерали и микроелементи. Той може да съдържа до 60 елемента, включително барий, бор, калций, мед, злато, йод, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, силиций, сяра, натрий и цинк. В полена са открити и съединения, които съдържат Ormus минерали, за които сега се знае, че заемат ново, трето новооткрито измерение на Менделеевата периодична таблица. Тези елементи притежават изключителни удължаващи живота, целебни, подмладяващи и укрепващи неврологичното и психическото състояние свойства. 
– Поленът съдържа до 11 различни важни ензими, включително диетаза, фосфатаза и трансфераза, както и големи количества каталаза, амилаза и пектаза/ензим разграждащ пектина/, като всеки от тях участва в храносмилането. Това ще рече, че както алоето приемано след храна, така и поленът приеман след храна би облекчил панкреаса при диабет втори тип. Само 130 милиграма полен може да подпомогне храносмилането на около килограм и 400 грама храна, благодарение на ензимните свойства на полена. Експерименти показват, че тези, които приемат полен, намаляват дневния прием на храна с 15-20%.
ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ
Синтезирано от комбинацията от полен и мед в телата на специална група млади пчели – работнички, пчелното млечице е една от най-магическите и най-малко разбирани суперхрани в света. Секретирано от фаренгиалните жлези, пчелното млечице е плътно млекообразно вещество, което е единственият определящ фактор за развитието на на пчела-майка от иначе обикновената ларва. От всички суперхрани, пчелното млечице определено е една от най-интригуващите, както от гледна точка хранителни свойства, така и като въздействие! Трябва да се има предвид следното: По- голямата хранителна стойност на пчелното млечице се дължи на факта, че анатомичната и функционалната диференциация на женските ларви изцяло зависи от естеството на тяхната диета на етапа на най-ранното им развитие. На етапа, на който са в състояние на ларва, те са абсолютно идентични като през първите три дни след снасянето им, те се хранят с пчелно млечице. От оплодените яйца се раждат женски, които са или полово незрели малки пчели-работнички, или големи, плодовити пчели-майки. След четвъртия ден само специалните ларви, подбрани да станат пчели-майки, продължават да бъдат хранени с пчелно млечице през целия им живот, докато пчелите-работнички се хранят с мед и полен. Храненето е единствената явна разлика между пчелите-работнички и пчелата-майка. Тя става майка на четвърт милион пчели и снася невероятните 2 000 яйца за един единствен ден, което е над 20 пъти собственото и тегло. Продължителността на живота на пчелата-майка е четири-пет години, за разлика на значително по-късият живот на работничките – средно три месеца, а дори и по-малко.
През цялата история, множество култури и традиции по света са считали пчелното млечице за “фонтан на младост и красота”. То действа подмладяващо и регенериращо за тялото, като задържа процеса на стареене, поддържа цвета на кожата, стимулира сексуалната енергия, облекчава болката и действа като антидепресант, като има и много други полезни лечебни свойства: 
- Пчелното млечице е познато като подмладяващо средство, съдържащо В5 и други В-витамини плюс аминокиселини, калий, магнезий, калций, цинк, желязо и манган. Освен това то е мощна енергийна добавка, неговият стимулиращ ефект може да се сравни с този на кофеина, но без страничните му ефекти. – Пчелното млечице е вторият най-богат природен източник на пантотенова киселина/витамин В5/ и съдържа цели 50% белтъчини, 20% въглехидрати и 14% мазнини. 
– Пчелното млечице е най-богатият източник на ацетилхолин, важен за регулацията на импулсите между нервните влакна, който увеличава нашата способност за ясно мислене. Пчелното млечице е дотолкова ефективно в тази област, че за него се знае, че помага на страдащите от болестта на Алцхаймер. – Пчелното млечице е изключително ефективно и при лечение на ендокринни и хормонални дисбаланси, включително тези, причинени от менструални или простатни проблеми. В допълнение към регенеративното му въздействие върху зрението и загубата на паметта, пчелното млечице помага за борбата със сърдечните болести включително атеросклероза и стенокардия. – Изследване, публикувано през 1960 г. от Американската асоциация за проучване на рака, установява, че “когато пчелно млечице се смеси с туморни клетки преди посявка, се вижда, че задържа изцяло развитието на трансплантируема AKR левкемия и три линии асцитни тумори при мишки”. Това е значим резултат!
Пчелното млечице е толкова сложно по своето естество, че въпреки множеството направени проучвания на неговите химичен състав и фармакологични свойства, учените все още не са способни нито напълно да го анализират, нито да ги синтезират лабораторно. То в много отношения си остава научна мистерия.
ПРОПОЛИС
Потенциалната възможност за разпространение на болести вътре в топлия, препълнен кошер, е голяма. Пчелите са решили този проблем като натрупват лепкави смоли, наречени прополис, от пъпки и кора на дървета. Биофлавоноидите в прополиса имат мощно антибиотично, противогъбично и антибактериално действие. За разлика от пеницилина, прополисът е напълно естествен и не води до нежелани реакции. В библейски времена прополисът е бил познат като смирна и е ценен високо заради лечебните си свойства.
Прополисът от много отдавна се използва като природно лекарство, а съдържащите се в него флавоноиди са причината за свойството му да изцелява рани. Според някои проучвания, той може да се използва както срещу бактерии и вируси, така и срещу микроорганизми, когато се прилага външно върху инфектирани зони. Прополисът има антимикробно действие както върху грам-положителните, така и върху грам-отрицателните микроорганизми. В него има съставки, които увеличават пропускливостта на клетъчната мембрана и забавят двигателната активност на бактериите. Той се използва широко за лечение на раневи инфекции и други болести. Прополисът е богат източник на минерали, аминокиселини, мазнини, витамин С и Е, провитамин А и В-комплекс. Прополисът е също и изключително богат на биофлавоноиди и аминокиселини. Биофлавоноидите възстановяват и укрепват кръвоносните съдове и капиляри. В прополиса са установени стотици химически свойства, които са различни в отделните кошери, в зависимост от средата, в която живеят пчелите и времето на деня, в което е събиран прополисът. Всички тези фактори правят прополиса изключително сложен, което е и една от причините, поради които никой не е успял да синтезира прополис. Той е природен продукт и не може да бъде патентован, така че изследването на субстанциите се ограничава до неговите клинични ефекти. Ето и някои факти: В Харвардското училище по дентална медицина е направено изследване на въздействието на пчелния прополис върху рецидивиращия афтозен стоматит, познат още като устна млечница. Това е язвена болест на устната кухина. Афтите не се лекуват и използваните до сега лекарствени средства за предотвратяване на бъдещи прояви на заболяването и успокояване на болката вървяха с набор от опасни странични ефекти. Била е направена оценка на пчелния прополис като потенциално лекарство за намаляване на броя на проявите на устни язви. Участвали са две групи пациенти – едната група е приемала капсула плацебо, а другата прополис. Пациентите, които приемали прополис, показали значително намаляване на проявите на устна язва. Друг страхотен ефект от прополиса е било това, че пациентите са съобщили за определено подобряване на качеството им на живот. Това най-вероятно се дължи на имуноукрепващото въздействие на прополиса с неговите високи нива на витамин В-комплекс и забележими количества витамин С, Е и бета каротин. Прополисът се използва за лечение и на най-разнообразни други състояния, като се започне от артрит и се стигне до алергии и астма. Той е показал и своето ефективно въздействие върху устойчивия на метицилин златист стафилокок, устойчива на антибиотици бактерия, която е напаст за много болници.
Виж и материала: “Лечебната сила на прополиса”

Ползата от ОМЕГА 3 мастните киселини

Подобрява сърдечното здраве 
Омега 3(O3) мастните киселини намаляват лошият ниско-плътен липопротеин (LDL) холестирол, нивата на триглицеридите и кръвното налягане и увеличават нивата на добрият HDL холестирол в тялото на човек. Също така намаляват събирането на плаки в артериите, водещи до опасните тромбози. Те ни защитават от кардио-васкуларни болести (неритмично сърцебиене, високо кръвно налягане, сърдечни удари и др.) като спират формирането и отлагането на мазнини в артериите и изтънелите сърдечните съдове. 
Тези есенциални киселини помагат за изчистването на артериите от холестерола и подобряват а понякога направо обръщат процесите на артеросклероза, ангина пекторис, сърдечен удар, аритмии и периферна съдова болест.

Как се натрупват мазнините 
Тромбозата се причинява, когато мазнина се натрупа в артериалните стени и по-късно се откъсне. Ако такъв тромб заседне в мозъчен съд причинява инсулт, а ако попадне в артерия – сърдечен удар. 
O3 мастните киселини разбиват тези запушвания за да не могат да причинят по-нататъшни вреди. Те: 
- балансират определени електрически ритми на сърцето и така предотвратяват формирането на съсиреци. 
- спомагат тъканите на сърдечният мускул да са по-малко податливи на повреда причинена от липсата на кръвен поток. 
Защита от сърдечни-аритмии 
Без достатъчно ЕМК(есенциални мастни киселини), мембраните на клетките в тялото ни се изчерпват от наситени мастни киселини и стават по-малко еластични. 
Ако мембраните на еластична кардио клетка са направени от ЕМК, сърцето лесно се връща в позиция на покой. От друга страна твърдите клетъчни мембрани съставени от наситени киселини могат да причинят аритмии и да променят свиването на клетките на сърдечния мускул. Затова е препоръчително за пациенти след артериален байпас да приемат тези основни мастни киселини.

Общо сърдечно здраве 
Диетата на Ескимосите не включва много плодове и зеленчуци, за сметка на животински мазнини. Защо тогава Ескимосите имат по-редки случаи на коронарна сърдечна болест от Датчаните? И двете диети имат висок процент калории от мазнина: Диетата на Датчаните има по-малко от 1% omega-3 и ~23% наситени мазнини, докато Ескимосите консумират ~9% наситени и ~4% omega-3 мазнини. 
Не само Ескимосите, но и Японците имат много ниски нива на сърдечни болести заради рибата, присъстваща в диетата им. Причината: консумирането на Омега-6 мастни киселини повишава нивото на възпаленията, натрупването на тромбоцити и съсиреци, докато О3 мастните киселини ги намаляват. Затова е добре да се консумира в съотношение О6 към О3 - 2:1.

Функцията на мозъка 
O3 мастните киселини са важни за развитието на мозъка и очите на всеки човек от зародиша до възрастен, спомагайки за здравето на тези тъкани. Затова DHA се явява жизненоважна в диетата на всяко едно дете.

Как омега-3 защитава мозъка? 
Мозъка се състои главно от DHA. Тя е основен структурен компонент от мозъчната тъкан и има директен ефект върху неговата химия, развитие и функциониране. ДХА е също високо концентрирана в мембраните на мозъчните синапси и в ретината на очите. Най-богатият източник на DHA е Омега-3 в рибата и рибеното масло. Няколко примера за въздействието на рибеното масло: 
• може да влияе върху интелигентността и щастието на детето 
• променя поведението на прекалено-активни деца 
• драматично подобрява поведението при непокорни деца и помага развитието на концентрация и фокус 
• при не-депресирани хора ЕМК може да уравновесява настроението 
• може да увеличи ефективността на анти-депресантите при някои хора 
• депресираните хора показват по-малко: тревожност, проблеми със съня, обща тъга и сексуални проблеми 
• при възрастните подобрява функцията на паметта, помненето, разсъждението и концентрацията/фокуса 
• хора, които вземат EМК имат 13% по-високи IQ тестове 
• Ескимосите и Японците имат много ниски случаи на депресия. Причината – те консумират доста риба 
• облекчава симптомите на колебание на настроението и депресия, биполярни болести и психози (участници, вземащи О3 покачват сивата си материя в областите на мозъка асоциирани с емоционална възбудимост и регулация на поведението)

 
 
 

80% от хората у нас страдат от липса на Омега-3

Дефицитът на Омега-3 мастни киселини е сред шестте най-сериозни причини, водещи до заболявания с фатален край

Изследване на Харвардския университет се спира върху метаболитни фактори и такива, свързани с начина на живот, като тютюнопушенето и високото кръвно налягане, използвайки математически методи, за да определи колко фатални последствия биха могли да се избегнат чрез превенция. Един от изводите е, че близо 100 хил. случая на смърт ежегодно в САЩ могат да се редуцират с подходяща Омега-3 диета.
Много експерти изчисляват, че приблизително 80 процента от населението на Америка и Европа консумира недостатъчно количество Омега-3 мастни киселини. Тази хранителна липса представлява сериозна здравословна заплаха за нас.
Последните изследвания в САЩ, например, показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве.
Причините
Само за по-малко от век консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно. Но докато процентът на наситените мазнини е един и същ, то полиненаситените мазнини с богато съдържание на ценните Омега-3 почти са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на практика не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото количество полезни мастни киселини, които получава. 
Живеем във време на супер калорични и изчерпани от полезни вещества храни. Храни, които ни правят немощни, които ни разболяват и не ни предпазват от епидемии. 
В XXI век приемаме по-малко от 200 мг. Омега-3 на ден - колкото едно грахово зърно. Това е едва една десета от минимума, който тялото ни изисква! 
Драстичната промяна и буквално бягството от някогашната традиционна храна, която доставяше незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в относително равни пропорции, причинява липса на баланс при приблизително 10 към 1 в полза на Омега-6. 
Какво точно представляват Омега-3?
Световната здравна организация е обявила Омега-3 мастните киселини за есенциални за здравето и живота. Което означава, че са жизнено необходими, незаменими. Не можем сами да ги произвеждаме в телата си. Можем само да си ги набавяме от природата, наготово с храната. Също като витамините. Тези мазнини са от особено значение за доброто състояние на всички човешки клетки, метаболизма и мастната обмяна. 
До какво води липсата на Омега-3?
Специалистите посочват следните възможни последици от тази хранителна липса: сърдечна криза, инсулт, ракови образувания, инсулинова зависимост, диабет, астма, артрит, лупус, депресия, нарушена концентрация, болест на Алцхаймер и др. В по-леките случаи човек просто години се мъчи от главоболие, мигрена, безсъние, болки в ставите и мускулите, различни алергични състояния и качване на килограми. И когато е трудно да си обясним тези симптоми, ги наричаме „оправдателно" болести на цивилизацията.
За какво помагат Омега?
- Редуцират случаите на внезапна смърт при сърдечна аритмия до невероятните 45% 
Приемането им позволява сериозен контрол върху възможността от тези инциденти. Нещо повече -- има доказателства, че Омега -3 могат дори да предпазват тъканта на сърдечния мускул след сърдечен пристъп
- Редуцират високото кръвно налягане
Омега-3 мастните киселини въздействат директно върху простагландините и тези важни хормоноподобни вещества регулират налягането в артериите.
- Редуцират опасното и вредно съсирване на кръвта
Омега-3 киселините карат локалните хормони тромбоксани в кръвта да не позволяват запушване на съдовете. Освен това редуцират нивата на фибриноген, който също е виновен за образуването на съсиреци.
- Действат срещу хроничното възпаление и сърдечно-съдовите заболявания
Омега-3 произвеждат локални хормони, които потискат възпалението и уравновесяват прекаленото количество на Омега-6 мастни киселини. Така се избягва тенденцията за възпаляване и артериалните поражения. 
- Подобряват баланса на мазнините в кръвта 
Омега-3 намаляват производството на триглицериди в черния дроб и едновременно стимулират метаболизацията на триглицеридите като енергиен източник. Този двоен ефект може да доведе до намаляването им с цели 39%! 
- Омега-3 са храната на мозъка! 
Те са незаменими за изграждането на клетъчната структура на нервите. 
Доктор Андрю Стол от Харвард първи доказа ефикасността на богатото на “омега-3” рибено масло при стабилизиране на настроението и облекчаване на депресията при маниакално - депресивните пациенти. При изследването на цяла група пациенти, които вземали “омега-3”, само при един болестта се повторила.
Резултатите били толкова убедителни, че учените трябвало да го прекратят след четири месеца. Защото пациентите от “контролната” група – които приемали само плацебо на базата на зехтин – се разболявали отново толкова бързо, че от гледна точка на медицинската деонтология било противопоказно да ги лишават повече от “омега-3”.

Френски екип от изследователи доказа, че богатият на “омега-3” хранителен режим – като този на ескимосите, които дневно усвояват до 16 г рибено масло – за дълго време увеличава производството на невротрансмитери на енергията и на доброто настроение в емоционалния мозък./ Става дума за допамина – невротрансмитера, отговарящ за еуфоричния и подсилвощ ефект на амфетамините и кокаина.
Допаминът е открит от Арвид Карлсон и Джилс-Аке Хиларп през 1952 г. Произходът на името е свързан с метаболизма на този невротрансмитер: той се произвежда от леводопа (3,4-дихидрокси-L-Фенилаланин) и принадлежи към класата на моноамините. На свой ред от него се произвеждат невротрансмитерите норепинефрин (норадреналин) и епинефрин (адреналин). Арвид Карлсон доказва не само съществуванието на допамина като междинен продукт в синтезата на епинефрина, но и функцията му на невротрансмитер, значението му за т.нар. Болест на Паркинсон (на англ. Parkinson's disease (PD)) - неврологично заболяване, характеризирано с дегенерация на допаминергичните (произвеждащи допамин) неврони и предлага Допа като медикамент в нейното лечение. За изследванията си е отличен с Нобелова награда за медицина или физиология 2000 г.
След като първоначално допаминът е бил смятан за регулатор на моторните функции (главно поради моторните дефицити, свързани с Болестта на Паркинсон), през последните две десетилетия се налага схващането, че играе важна роля в редица психични процеси (мотивация) и заболявания (депресия, шизофрения), както и при възникването на психична зависимост от психотропни субстанции (хероин, кокаин и пр)./

Наличието на връзка между депресията и прекалено ниското ниво на мастни киселини “омега-3” в организма е доказана от редица изследвания.

Смята се, че храната на най-първите хора е била съвършено балансирана – съотношение 1:1 между количествата от “омега-3” и “омега-6”. Това идеално съотношение доставяло на тялото точно храната, която му била необходима за производство на неврони с оптимално качество и, следователно, предоставяло на мозъка напълно нови възможности, позволяващи производството на оръдия на труда, развитието на езика и съзнанието.

- Ревматоиден артрит. Охлаждане на огъня 
Клиничните опити демонстрират възможността на Омега-3 киселините да намалява случаите на чувствителни и болезнени стави и продължителността на сутрешните отоци до три месеца от приемането им. Освен това Омега-3 ускоряват усвояването на противовъзпалителни лекарства от клетъчните мембрани. 
- Диабет. Приемайте правилните мазнини 
Омега-3 са полезни за редуциране нивата на кръвна захар. Могат да понижават ефективно нивата на триглицеридите при диабетици до 30%. При това осъществяват полезната си работа, без да влошават баланса на глюкоза в кръвта.

Ганодерма: Универсална храна, която действа мощно срещу модерните болести

„Ганодерма наистина ли е универсално лекарство?“ Да не говорим за болестите, които са често срещани в историята, а за модерните болести. За да се намери отговор, учени изследваха функциите ѝ отново и отново тринадесет години наред. Бяха постигнати задоволителни резултати. Първият въпрос е дали ганодерма може да бъде ефективна за всички видове болести. Отговорът  е „Да“, защото е способна да поддържа здравето на модерният човек. При болен човек ганодерма може да повлияе на най-немощните части от тялото му. При болен може да проследи източникът на болестта и да позволи възстановяване. Ганодерма може да промени дисбалансираното тяло към здраво. Няма разлика в човешки раси, древни или модерни хора. Хората по целия свят постигат същите резултати. Ако организмът на пациента е в съгласие с ганодерма, пациентът постига най-добрите ефекти на лекарството. Всъщност не е открит човек, който да е постигнал отрицателни ефекти или неефективни резултати. Някои изключителни резултати, постигнати наскоро, са опростено анализирани по-долу, за да се оцени ефикасността на ганодерма.

Главоболие и болка в раменете, причинени от хипертензия и артеросклероза, са напълно излекувани, а кръвното налягане също се е подобрило.

Експерименталните субекти са били главно пациенти с хипертензия. Кръвното налягане показало забележително подобрение. Един пациент, с показатели 180/96, имал показатели 126/94 след три месеца. Такова забележително подобрение рядко се вижда антихипертензивно лекарство. без използването на антихипертензивно лекарство.

Кръвното налягане на някои пациенти с артеросклероза се намалило до 128/67 от 158/77 за три месеца. Нивото им на холестерол също се е подобрило от 269 на 242.

Някои пациенти имат хипертензия с главоболие и болка в раменете. Тяхното кръвно налягане пада от 151/78 на 118/72 за един месец, а главоболията са премахнати.

От пациентите, които са имали проблеми с кръвно налягане и болки, и двете неразположения са се подобрили.

Базирайки се на горните резултати, можем да видим, че ганодерма е полезна за пациентите с хипертензия. Използването на антихипертензив за понижаване на кръвното налягане може да понижи систоличното налягане, но не диастоличното налягане. Ганодерма може да понижи и двете. Това е забележително качество.

Защо е ефективна както за систолично, така и за диастоличноналягане?

Д-р Шигере Южи от университета Кинки дава шест обяснения защо ганодерма е ефективна за сърдечно-съдови болести.

• Лекува хипертензия.

• Повдига кръвното налягане на хипотензивни пациенти.

• Предотвратява артеросклероза и намалява нивото на холестерол.

• Предотвратява тромбогенеза и разтваря тромбите.

• Намалява страничните ефекти на антихипертензива.

• Използвана заедно с хипертензив, причинява хипотензивен ефект.

• Болестите рак, внезапна сърдечна смърт и исхемия вече не са заплашващи.

 

Ефективна е и при лечение на церебрална исхемия, инфаркт на миокарда, церебрална апоплексия и ангина пекторис

Приемането на ганодерма може да намали сериозните симптоми на горните болести без традиционното лечение. Сред тези случаи имало пациент с дясна церебрална исхемия, която се случила двукратно. Той получил най-добрият резултат, след като приемал ганодерма и урокиназа заедно. Пълната подвижност най-накрая се върнала.

Пациент, страдащ от церебрална исхемия, който бил частично парализиран, можел да се движи свободно, след като приемал ганодерма. Стойностите му на липса на мазнини и с B-липо протеини се възвърнали към нормалното.

Приемането и на ганодерма подобрява състоянието на пациенти със сърдечни проблеми. Това доказва, че приемането на ганодерма заедно с други лекарства може да доведе до по-добър резултат. Между другото, тъй като по-горните болести са трудни за лекуване, по-добре е да се приема ганодерма редовно, за да се предотврати тяхното първоначално появяване.

Ефективна е при лечение на акутен или хроничен хепатит, или на чернодробна недостатъчност.

Към настоящият момент, хепатитът е все още болест, която не може да бъде лекувана по никакъв специфичен метод. Ако ганодерма е ефективна, би била значимо лекарство за лечението му.

Шест капсули на ден са били предписани на някои пациенти с хепатит. Три месеца по-късно всички пациенти се възстановявали, като стойностите им на GOT и GPT(АСАТ и АЛАТ)  намалели от 200-300 на 100. Като допълнение, един пациент, който използвал ганодерма заедно с китайски билкови лекарства, постигнал намалени GOT и GPT. Имало един случай на хепатит, комбиниран с хипертензия. След прием на ганодерма били постигнати задоволителни резултати.

Горните състояния не са били в заключителен стадий, но могат да се очакват положителни резултати от прием на ганодерма при хепатит.

Когато чернодробната функция се влошава, пациентът може да се уморява. Приемането на ганодерма може да помогне за облекчаване на изтощението. Веруюто, че „чернодробната болест е нелечима“ може да се изостави.

Черният дроб е най-важният орган за здравето. Чернодробната функция е доста сложна. Затова чернодробните болести се считат за трудни за лечение и диетичното лечение е единственият метод, възприет от западните лекари. Обаче ганодерма е способна да накара сложният орган да функционира и да го върне към нормалното. Базирайки се на практическото  изследване, ганодерма може да допринесе с много положителен ефект. Д-р Шигеру Южи съобщил, че 10% от чернодробните болести могат да се излекуват след приемането ѝ в продължение на два месеца. 40% от пациентите облекчили симптомите си, а размерите на черните им дробове намалели. 50% от пациентите почувствали, че симптомите им са отслабнали.

. Болката от гастрит, гастритна язва, дуоденална язва и т.н. могат да се облекчат веднага.

Използвана е  ганодерма при лечение на гастрит, гастритни язви и дуоденална язва. Най-интересният случай бил на мъж, който е развил гастритна язва, когато е бил млад, и която наскоро се е завърнала. Другите лекарства не бяха ефективни, но една седмица след лечение с ганодерма, болката осезаемо намаляла. Когато дозата била намалена, той чувствал болката веднъж на ден или изобщо не я чувствал.

 Обикновено използвал аналгетик, но това вече изглеждало безполезено. Това лечение е ефективно и за пациенти с гастрит и дуоденална язва, които страдат от болка в гърдите, загуба на апетит и пациенти с гастритна язва, които са немощни и слаби. Може да помогне и за постоперативна болка от гастритен рак. Цветът на някои пациенти се е подобрил и те възстановили теглото си малко по малко след прием на ганодерма.

. Ганодерма предпазва пациентите, които преяждат или ядат само един вид храна, или които са отровени от храна. Има изненадващи резултати при дизентерия, запек, стомашна хиперкиселинност и пептична язва. Ефектите й са равни на тези от лекарства, които сега често се използват. Д-р Шигеру Южи също съобщава за високата й ефикасност при лечение на гастрит и язви. Главната функция на стомаха и червата е да абсорбират необходимите хранителни вещества в храната, тогава да се отделят отпадъците преди ферментация. Хората обикновено ядат твърде много или ядат небалансирана диета, или ядат токсични храни, тогава техните храносмилателни органи се увреждат. Ганодерма може не само да предпази органите, но може и да подобри функционирането на храносмилателния тракт.

. Няма нужда наднормените да продължават с диети на гладуване

След Втората световна война хората били бедни и нямали достатъчно храна за ядене. Нямало нужда да се интересуват от наднорменото тегло, защото повечето от тях били много жилести. Поради медицинският прогрес и подобрените икономически условия, заразните болести и бедността са много по-малък проблем, докато хроничните болести и различните видове болести на възрастните се увеличават.

В споменатото изследване беше установено, че слабите хора, които приемат ганодерма, могат да напълнеят, а наднормените хора могат да отслабнат. Без значение колко е стар или млад, дали е мъж или жена, какво е състоянието му, ганодерма може да позволи на човек да поддържа оптимално телесно тегло и фигура. Ганодерма ще регулира състоянието и ще изравни биологичните функции, ако човек я приема редовно. Тъй като ганодерма може да елиминира затлъстяването, наднормените хора няма нужда да се тревожат за затлъстелите си фигури и притеснените за фигурата си жени няма нужда да страдат от болката и страничните ефекти на диетите с гладуване и лекарствата за отслабване.

Приемането на ганодерма заедно с химиотерапия може да има забележителни резултати за пациенти, които са имали операция за рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на стомаха. Експерименталните субекти бяха пациенти, които са били лекувани неправилно след операция, и пациенти, които са страдали от страничните ефекти на химиотерапия.

След мастектомия и химиотерапия лицето на една пациентка много потъмняло. След използването на ганодерма за два месеца, нейното дебело черво се подобрило.

Крайниците на един пациент се парализирали и подули след мастектомия. След използването на ганодерма за един месец, вкочанеността значително се подобрила.

Някои пациенти използвали ганодерма заедно с билкови лекарства десет дни след колостомия. Нощните изпотявания изчезнали и апетитът се подобрил. Някои пациенти, които са имали операция за рак на стомаха, били загубили апетит. Когато започнали да приемат по шест капсули ганодерма всеки ден, техният апетит се подобрил.

От гледна точка на по-горните резултати, можем да видим, че ганодерма, приемана с химиотерапия, може да бъде не само като ценна помощ, но и може да намали страничните ефекти на химиотерапията. Предотвратява раковата метастаза, облекчава болката и може да подобри вероятността за дълголетие.

Ганодерма принадлежи на семейство гъби Polyporaceae и се вярва, че е ефективно раково лечение в Япония, Китай, САЩ, Канада, Русия и Шотландия. Някои медицински специалисти от различни страни използват най-новите научни инструменти, за да направят клинични тестове, по-точно проф. Та-ченг, медицински колеж на Националния Тайвански Университет; проф. Ченг Хуй-хуа и проф. Тунг Уй-чи от медицинския колеж Тайпе. Експерименталните резултати са доказали, че ганодерма е ефективна при раково лечение.

Информацията относно ганодерма за лечение на рак от докладите на изследванията е изброена по-долу.

Антираковите компоненти полизахаридите и германият. на ганодермата са полизахаридите и германият.

Ефикасността ѝ е добавъчна ефикасност и умножаваща се ефикасност. Ако се приема отделно, никакви ефекти няма да бъдат постигнати.

Може да заздрави издръжливостта, да укрепи имунната система и да удържа раковата метастаза. След претърпяване на операция тя е полезна за пациентите с рак, като рак на гърлото, рак на стомаха, рак на гърдата, рак на червата и рак на матката. Може да елиминира канцерогенни асцити, да увеличи апетита и да облекчи болката при късен стадий на рак. Може да се използва заедно с други ракови лечения, като например операция, радиация или комбинирана с химиотерапия. Няма странични ефекти и е ефективна.

Базирайки се на по-горните клинични доклади можем да видим, че притежава превантивни, потискащи и лекуващи от рак качества.

Повечето от нас може да имат зъбен кариес, миопия или предразположености към рак, докато сме млади, или може да са се развили по всяко време. Трябва да опитаме да дадем най-доброто от себе си, за да ги предотвратим да се случат.

Ако искаме да предотвратим разваляне на зъбите, трябва да ядем повече калций и да избягваме сладкото. Ако искаме да избягваме миопия, трябва да приемаме повече витамин А и да избягваме изтощение на очите. Ако искаме да предотвратим рак, трябва да ядем ганодерма и да избягваме небалансирана диета.

Ганодерма се оказва ефективна при лечение на разширени вени, на кръста и раменете, и ревматизма в ръцете и коленете. Тя може да лекува и ишиас. Ганодерма може да се използва за лечение на болка в кръста и болка в ръцете, раменете и коленете. Има един случай на разширени вени, който се е подобрил малко. Ганодерма е доста ефективна при лечение на болка, причинена от кръв, кръвоносен съд или хематома в торса. Колкото до болка в рамото, врата и коляното, в един случай болката идвала от деформирано коляно, но била облекчена.

Лекуването на болката, която е в резултат на структурен фактор, като болка в кръста, причинена от интервертебрален диск на херния, е неефективно. Ганодерма е също ефективна при лечение на гинекологични проблеми, като например менструални спазми, световъртеж, менопаузални безпокойства и др. Имало е три случая, които са имали положителни резултати. 46-годишна жена, приемала ганодерма един месец, докато замаяността и болката в раменете й се облекчили. Бременна жена е усещала стегнатост в гръдния кош и имала намален апетит. След лечението с ганодерма, състоянието й се подобрило. Една жена с физиологична болест била женена много години, но не можела да зачене. След приемане на ганодерма три месеца, тя забременяла. Има два случая с положителни резултати, постигнати от комбинирането на ганодерма с билкови лекарства. При първият случай стомашната болка била намалена. Ганодерма може да облекчи следродилните симптоми, действайки като хемокатарзис, диуретик и детоксикант. Ганодерма е необходимо лекарство за бременните жени и жените, които ще раждат. През този период приемането на ганодерма може да действа като хемокатарзис (пречиствател на кръвта), диуретик и детоксикант и ще позволи на фетуса да се развие нормално. Казва се, че ганодерма може да помогне на жената, имаща трудности да забременее или която е имала спонтанен аборт преди. Професор Каната от университета Тохоку вярва, че приемането на ганодерма може да заздрави сексуалните способности и на мъже, и на жени, интензифицирайки действието на сперматозоидите и регулирайки овулацията при жените. Информация от различни източници разкрива, че ганодермата може да се счита за „приятел на жените“. Тя трябва да се смята за необходимо лекарство за жените, може да повлияе като 100% лек за бъбречни заболявания.

Бъбречните болести са също едни от трудните за лекуване болести. Те включват остър или хроничен нефрит, диабетичен бъбречен синдром, нефроза и ревматична треска. Те може да се дължат отчасти на високо ниво на холестерол и високо ниво на кръвна захар. Бъбреците са претоварени и кръвта не може да достигне бъбречните капиляри. В резултат се получава нефроза, с оток, изтощение и вероятно сериозна уремия. Професор Фумио Цурудани от Медицинският институт на университета Нагоя, Япония, направил експеримент с пациенти, страдащи от бъбречна болест, за да провери ефективността на ганодерма. Открито било, че не само можели да се намалят протеинурията и холестеролемията, но можело и да се поддържа правилна бъбречна функция.

Базирайки се на тези експериментални резултати, може да се твърди, че бъбречните болести могат да се излекуват на 100% при прием

на ганодерма. Без съмнение, тя е изненадващо творение.

Диабетът вече не е ужасяваща болест.

Казва се, че ако веднъж сте имали диабет, животът ви ще се обърка от него. Обаче, ние излекувахме много случаи с ганодерма.

Както знаем, недостатъчната секреция на инсулин е причина за диабет и това води до някои сериозни усложнения. В момента западните лекари използват инжекции с инсулин като единствено лечение. Обаче ако инсулинът е способен да понижи нивото на кръвна захар, то симптомите се връщат много скоро. Още повече, че това е точно като инжекция кортизон - с много странични ефекти. Инсулинът не е способен да възстанови функцията на панкреаса и ускорява остаряването му. Медицинският институт за проучване на университета

Кинки открил при годишните експерименти, че ганодерма има същата функция, както и инсулинът. Съответно, след прием на ганодерма, не само че за инсулиновият дефицит може да се използва като добавка, но може и да накара панкреаса да възвърне първоначалната си функция. В допълнение, няма никакви странични ефекти като инжекциите.

Появяването на наследствени болести може да бъде предотвратено.

Много видове наследствени болести имат висок процент на появяване. Ако сте здрави в този момент, искате да поддържате това състояние през целия си живот. Ганодерма може да ви помогне да постигнете тази цел. Забележителната черта на ганодерма е, че „може адекватно да повлияе на леките симптоми на болестите, запазвайки човешкото тяло в хармонично състояние“. Този израз е заключението, направено

от експерименти с хиляди хора.

Ганодерма е вид медицинска храна с над две хиляди години човешки опит. След дългосрочните експерименти, фармакологичната й природа се е изяснила и се използва широко за поддържане здравето на човешките същества. Позицията ѝ в медицинската област е твърдо установена.

Ганодерма е ефективна при лечение на трудни и мистериозни болести като:

* Не може да се намери никакъв причинител.

* Дори ако причината може да се намери, е нелечимо с лекарства. Например, болестите на кръвното налягане са причинени от много фактори, но е твърде сложно да се разбере източникът и да се отстрани. Дори ако антихипертензивните лекарства могат да облекчат симптомите, източникът не може да се отстрани.

* За болести, които не могат да бъдат лекувани адекватно с медицина, не могат да бъдат диагностицирани, или не могат да бъдат излекувани от „западни“ лекарства, ганодерма може да се счита за безценна панацея. Само ганодерма може да лекува тези болести успешно, елиминирайки коренният причинител на тези различни озадачаващи болести.

 

VITOLIZE – ЗА МЪЖЕ
ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ЗА ЖИЗНЕНОСТТА НА МЪЖА
Патентована формула от висококачествени билки, витамини и минерали за подкрепа на дейността и оптималното здраве на простатата и пикочния тракт.
ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: Витолайз предлага растителни екстракти плюс ликопен, селен и други съставки, ориентирани към подпомагане функциите и здравето на простатната жлеза.
НАЧИН НА УПОТРЕБА: Препоръчителна доза – 2 по 1 гел капсула дневно непосредствено преди храна, като хранителна добавка.
СЪСТАВ
Патентована смес - 892,5 мг
Маслинено масло - 490 мг
Масло от тиквени семки - 250 мг
Екстракт от нар (Punica Granatum) - 150 мг
Ликопен - 2,5 мг
Витамин С (L – аскорбинова к-на) - 80 мг
Витамин Е (като D-алфа токоферол) - 12 мг
Цинк (цинков глюконат) - 10 мг
Витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид) - 1,4мг
Селен (обогатени със селен дрожди) - 55 микрограма
Витамин D (холекалциферол) - 5 микрограма
Други съставки: сгъстител: пчелен восък, емулгатор: соев лецитин, желиращ агент: желатин, влагозадържащ агент: глицерол, пречистена вода, стабилизатор: гума от плодове на рожково дърво.

Маслиново масло - От най-древни времена хората са открили чудесните свойства на добиваното от маслиновите плодове масло.
То съдържа в себе си всички видове масло-разтворими витамини, ценни елементи, фитостероли, фосфолипиди и екстракти. Това първично масло е най-ценно за хранителни цели.
Зехтинът се смятал от древните гърци за ключ към дълголетие и запазване на умствена цялост. Той е добър и за хипертония. Зехтинът може да премахне диабета при възрастните. Използва при запек и при отравяне с гъби. Жлъчният мехур може да се стимулира със зехтин. Благодарение на витамин Е, който се съдържа в зехтина, той помага за лечение на язви. 
В зехтина преобладават ценните мононенаситени мастни киселини. Те имат свойството да изчистват организма от натрупаните мазнини и „лош холестерол” в черния дроб, артериите и останалите органи. Ето защо, зехтинът се използва като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, артеросклероза и колкото и парадоксално да звучи – срещу затлъстяване. Жителите на Средиземноморието – регионът, в които се консумира най-много зехтин, са известни със своето дълголетие. Една от основните причини да стареят по-бавно е голямото съдържание на полифеноли, токофероли и витамин А в „златното масло”. Тези вещества са мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Високото съдържание на фосфолипиди, флавоноиди и хлорофил пък подпомага възстановяването на организма, изчистването от натрупаните отрови и подобрява мозъчната дейност.

Масло от тиквени семки – Действа при доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП), простатит и поддържане функциите на пикочния мехур. За намаляване симптомите при ДХП: болка и парене по време на уриниране, трудно уриниране, възпаление на пикочните пътища. Подобрява мъжката сексуалност. Съдържа голям набор от биологично активни вещества и витамини - витамини А, В1, В2, В6, С, D, E и К, специфични ненаситени мастни киселини и фитостероли и протеини. Най-честите симптоми на ДХП са: трудно започване на уриниране, слаба струя, чувство за недостатъчно изпразване на пикочния мехур, често уриниране през нощта и др. Освен това, увеличената простата и застоя на урина, са предпоставка за възникване на инфекции на пикочните пътища и дори рак на простатата. Съставките в маслото действат като инхибират (подтискат) определен хормон, ‘’виновен ‘’ за уголемяването на простатата. Помага за оптимизиране функциите на пикочния мехур при мъжете и жените. Освен това маслото от тиквени семки не позволява образуване на бъбречни камъни от калциев оксалат. С наличието на фитостероли се обяснява понижаването на нивата на холестерола и предпазването от някои видове рак. Естествен източник на цинк, което обяснява ползите от него за здравето на простатата и за подобряване на мъжката сексуалност. Фитостеролите подпомагат и имунната система. Маслото има противовъзпалителен ефект и е източник на растителни антиоксиданти. Ефективно намалява възпалението, без страничните ефекти на противовъзпалителните лекарства.
Ползите от маслото от тиквено семе са: 
- Подобрява функцията на простата
- Понижава холестерола
- Лекува цистит
- Подобрява бъбречната функция
- Използва се при болни от артрит
- Диабет
- Унищожава всякакви чревни паразити
- Увеличава производството на мляко при младите майки
- Грижи се за кожата
Проучванията показват, че маслото от тиквено семе е толкова мощно, колкото може да бъде лекарството индометацин за облекчаване на хроничния ревматоиден артрит. Това вероятно се дължи на есенциалните мастни киселини, които имат богато съдържание на антиоксиданти. Тиквените семки са показали, че имат високи нива на витамин Е, включително всички форми на токоферол. 
Освен това маслото от тиквено семе има положителен ефект върху понижаване на нивата на лошия холестерол и увеличаване нивата на добрия холестерол.

Екстракт от нар:
• Помага да се намали депресията и потискащата летаргия 
• Помага при редуциране на бръчките и прави косата блестяща
• Помага ви да редуцирате мазнините и да намалите теглото си
• Помага за подобряване еластичността на кожата
• Помага за подобряване функциите на паметта и за запазване емоционалната стабилност
В екстракта от нар се съдържат полифеноли, които са естествени активни антиоксиданти. Полифенолите в нара са в пъти пъти повече, отколкото в зеления чай, червеното вино или боровинките. Затова тяхното действие върху организма е много по-силно и имат потенциал да предотвратят възникването и развитието в организма на тумори, понижават кръвното налягане и инсулиновата резистентност.
Нарът и ракът на простатата
Екстрактът от нар може да предотврати рака на простатата или да забави развитието му, ако резултатите от лабораторните експерименти, провеждани в Университета Уисконсин в Мадисън, дадат обяснение на практическите ползи от него. Нарът е богат на полифенолни съединения, които придават на сока по-високи антиоксидантни свойства от тези на червеното вино и зеления чай. Когато учените инкубирали ракови клетки на простатата в ниска концентрация на екстракт от нар, наблюдавали ограничаване на нарастването на раковите клетките в съответствие с дозата. В простатните ракови клетки, породени от мъжките хормони (андрогени) и изявата на специфичния простатен антиген, лечението с екстракт от нар намалява андрогенните рецептори и изявата на специфичните простатни гени (PSA). Когато човешките простатни ракови клетки били инжектирани на мишки, захранвани с екстракт от нар, това отложило появата на тумори. Туморният растеж в значителна степен спрял и животът на мишките бил удължен.

Ликопен - Основната причина за прием на ликопен е неговата антиоксидантна активност. Смята се, че червената му молекула има 100 пъти по-силна активност да улавя кислорода в сравнение с витамин Е.
Доказан мощен антиоксидант - това вещество е може би най-силният химичен агент, който може да спре разрушенията на свободен кислороден атом в кръвта и тъканите. 
Смята се, че може да доведе до понижаване риска от развитие на определени видове рак, в това число и рак на простатата. 
Подпомага забавянето на стареенето на кожата, като предпазва от т.нар. старчески петна, които се обрaзуват в резултат на оксидативен стрес 
Въпреки че е по-малко познат от бета-каротина, ликопенът е може би най-разпространеният каротиноид в нашето дневно меню. Заради химичния си състав ликопенът се усвоява най-добре, когато се консумира заедно с мазнини. Например ликопен от доматите, сготвени с олио се усвоява по-добре от ликопен в пресните домати. Готвенето и консервирането на храните не унищожава съдържащия се в тях ликопен. Установено е, че задушените домати съдържат точно толкова ликопен, колкото и пресните. 
Доказателство, че ликопен може да спре растежа на туморните клетки е получено и при изследвания в лабораторни условия. Изследователи от Университета в Берн съобщават, че ликопен заедно с витамин Е в нива подобни на тези намерени в тялото помагат спирането на растежа на човешки простатни туморни клетки в лабораторни условия. Израелски изследователи под ръководството на J. Levy откриват, че ликопен инхибира растежа на туморни клетки от ендометриум, млечна жлеза и бял дроб.

Действие на Ганодерма луцидум(гъба Рейши)
 при Онкологични заболявания
I. Въведение
1. Какво е раковата клетка и как се образува тумор?
Раковата клетка е клетка с повредено ДНК и от това, повредена способност за комуникация
със съседните клетки. Когато това се случи клетката или умира или започва да се дели
неконтролируемо. Когато клетката се дели неконтролируемо, тя черпи много повече енергия
от нормалните клетки и всяка следваща клетка произлязла от нея е клетка наследила
повреденото ДНК. Когато в една малка част (обем) от тялото има прекомерно натрупване на
такива клетки, то води до образуване на злокачественото образувание с видими размери,
наричано тумор.
2. От какво зависи образуването на тумор?
Има фактори, които благоприятстват образуването на ракови клетки. Най-значимите от тях са
начина на живот (диета, спорт), тютюнопушенето, вирусните инфекции, стреса, поглъщане на
химикали (вкл. от храната) . Малко вероятно е, но все пак е възможно, човек, при когото тези
фактори отсъстват също да заболее от рак.
3. Как се третира заболяването?
Основната цел на лечението на рака е той да бъде отстранен или унищожен.
Най-доброто решение при наличие на тумор е успешната операция и пълното отстраняване на
тумора.
При усложнения се използва лъчетерапия – за унищожаване на туморното образование и
химиотерапия, за унищожение на образованието и на разсейките му.
Лъчетерапията и химиотерапията отслабват имунитета, могат да повредят вътрешните органи
и да имат други сериозни негативни ефекти върху цялостното здраве на пациента.
Превантивното лечение и здравословният начин а живот са най-добрият начин за борба с
раковите заболявания.
4. Каква е разликата между доброкачественият и злокачественият рак?
Основната разлика между доброкачественото и злокачественото образование е, че първото се
уголемява и притиска съседните органи, докато второто се уголемява, притиска и заразява
съседните органи, като едновременно с това образува метастази, които се разпространяват в
целия организъм, чрез циркулацията на вещества и на кръвта.II. Действие на Ганодерма луцидум
/кликнете, за да гледате видеоматериал/ (www.ganocafe-bg.com)
Благодарение на състава си от полизахариди, тритерпени, аминокиселини, органичен
германий и други активни елементи Ганодерма луцидум силно стимулира и регулира
имунитета и самозащитата на тялото, за да унищожи туморните клетки. Така имунната
система на човешкият организъм намира и убива туморните и вирусните клетки и запазва в
имунната памет информация за повредените клетки.
Поради това Ганодерма луцидум е подходяща и като съпътстващо лечение при химио- и лъче-
терапия. Съставките на Ганодерма луцидум действат на целият организъм и му помагат да
ограничи разпространението на раковите клетки, както и да блокира растежа на туморното
тяло.
Въпреки това, приемът на Ганодерма луцидум не е абсолютно лечение при вече развито
раково заболяване и не трябва да замества лекарските предписания. Терапията с Ганодерма
луцидум се счита за допълнителна, без значение дали резултата от нея е много голям или
малък. Действието отнема време и не трябва да се разчита само на него при спешни ситуации.
Освен директното си антитуморно действие, ганодерма луцидум има изключително силно
превантивно действие. Тя съдържа антиоксиданти, които елеминират свободните радикали. Заедно с
подсилването на имунната система, това води до многократно намаляване риска от образуване на рак.
1. Примери на употреба
Естелита на 61 години от Филипините – рак на дебелото черво.
Преди: Диагноза: Рак на дебелото черво.
Симптоми: Проблем с стомашното предвижване.
Ползвани продукти: Ганодерма и Екселиум.
След:
- 6 месеца след операцията скенер показва минимални
разсейки.
- Карцино-ембрионален антиген (туморен маркер)
показва намалени нива.
- На 9-тия месец резултатите са напълно нормални.
- След 1 година направила скенер за метастази в костите
и не се открили никакви метастази.
- В момента тя няма никакви симптоми и се преглежда
всеки 3 месеца.Нонгиау – Тайланд. Рак на стомаха.
Симптоми – болки в стомаха, загуба на тегло, повръщане и
недосмилане.
Преди да взима продуктите
- Оперирана е и рака е премахнат;
- Въпреки това й е казано, че й остават около 3 месеца живот
- Съпругът й напуска работата си в полицията, за да бъде с нея.
Ползвала е Ганодерма и Екселиум.
Ползва продуктите вече четири години.
Реакцията е била малък стомашен дискомфорт в началото.
Апетита й се подобрил. Връща се на
работа и продължава живота си
нормално.
Рамлах от Малайзия. Рак на мозъка.
„Бях диагностициран с рак и бъбречна недостатъчност в
продължение на 10 години. Често ме сърбеше, имах главоболие, умора,
болки по цялото тяло, както и плешивост. Не ресах косата си защото тя
просто падаше. Преди се изолирах сам в стаята си.
Лекарят каза че съм диагностициран с рак и шансовете ми са 50%.
Бях съкрушен.
За щастие Сабариа ме запозна с продуктите на Гано Ексел. След
подробното й описание започнах да консумирам Ганодерма и Екселиум.
След като започнах да ги взимам станах чувствителен – болки по
цялото тяло, главоболие и диария. Не спрях да ползвам продуктите, защото
Сабариа ме беше предупредил, че може да има такава реакция и ме беше
помолил да съм търпелив.
След това потенето спря. Продължих с дозировката и реакцията
стана пак. Имаше отделяне на гной което спря. Но 2 седмици по-късно се
случи пак и продължителността на тази реакция беше по-голяма. Накрая
обаче симптомите на болестта ми изчезнаха.
Благодаря на бога, че сега съм здрав в сравнение с предишното си
състояние. Чувствам се по-добре и не се изолирам в къщи повече.”Тида от Малайзия. Рак на яйчника.
„Бях диагностицирана с рак на яйчника на 20 април 2002 година след като имах
поредица стомашни болки и поредни менструации 3 месеца.
Бях приета в болница, защото стана сериозно. Изкарах химиотерапия на всеки два
месеца и това продължи около година в която оплешивях.
Г-жа Русна, дистрибутор на Гано Ексел ме запозна с продуктите. Тя ми разказа за
нейният опит и как продуктите на Гано Ексел й помогнали да възвърне здравето си.
Започнах с Екселиум. Седмица по-късно започнах да взимам и Ганодерма и Гано Кафе.
След няколко дни се получи реакция и имах стомашни болки. Продължих да взимам
продуктите, защото знаех, че реакцията е част от лечебният процес.
Месец по-късно докторът ме информира, че се подобрявам и че червените и белите ми
кръвни телца са в нормата. Много бях щастлива от прогреса и
продължавам да ползвам продуктите на Гано Ексел.”2. Ефекти и механизми на действие на Ганодерма луцидум при ракови
заболявания
- В това изследване бяха изолирани полизахариди от Ганодерма луцидум
(Polyporaceae) и бяха изследвани техните антитуморни и противовъзпалителни
действия използвайки модел ин виво. Потенциална антитуморна активност беше
показана от полизахаридите на Г. луцидум (ГЛП) срещу солиден тумор причинен от
Ерлих асцит туморни клетки (EATC). ГЛП при 100 мг/кг телесна маса показаха 80.8% и
77.6% намаляване съответно на туморният обем и туморната маса, когато е приложена
24ч. след имплантация на тумора. Отново, ГЛП в същата доза, но когато са приложени
преди имплантирането на тумора, показаха 79.5 и 81.2% инхибиране съответно на
обема и масата на тумора. ГЛП показаха значителна зависимост между активността и
дозировката при карагенан-причинени (остри) и формалин-причинени (хронични)
проби на възпаления. При 100 мг/кг, ГЛП показаха 57.6 и 58.2% инхибиране съответно
на карагенан -причинените и формалин-причинените проби.
- В това изследване беше изолирана и идентифицирана C-19 мастна киселина с
антитуморна активност от спорите на Ганодерма луцидум (гъбата Рейши). В
предишно изследване бяхме показали, че етанолният екстракт от спорите от Ганодерма
луцидум инхибира разпространението на туморни клетки и причинява апоптоза на HL-
60 клетки. Активните съставки бяха мастни киселини с дълга верига, в частност
въглерод-19 (C-19) мастна киселина, която до сега не е била откривана в спорите на
Ганодерма луцидум. В настоящото изследване, две от тези C-19 мастни киселини, които
имат ключова роля в активността бяха идентифицирани, като 2-нафтил производни на
естера след естерификация на смес от мастни киселини извлечени от спорите.
Активните съставки бяха определени като нонадеканова киселина и цис-9-
нонадеканова киселина. Местонахождението на двойната връзка на цис-9-
нонадеканова киселина бе демонстрирана от GC-MS анализ, базиран на модела на
фрагментация на състава, приготвен от мастните киселини и диметил дисулфид.
- Наскоро серия тритерпени бяха изолирани от спорите на Ганодерма и привлякоха
вниманието на химици и фармацевти. Целта на този преглед е да обобщи
тритерпените и биологична активност на спорите на Ганодерма. Беше подбрана
химичната и биологична литература за спорите на Ганодерма що се касае до
структурният анализ и биоактивните проби. Тритерпените изолирани от спорите на
Ганодерма показаха значителна анти-HIV-1 и анти-туморна активност. Тритерпените са
основните активни съставки в спорите на Ганодерма и показват разнообразна
биологична активност, която се използва в медицината. Биоактивните функции на
спорите на Ганодерма трябва да бъдат изучавани още по-задълбочено, за да бъдат
приети от западната медицина.- Бета-Глюканът от лекарствената гъба Лингжи или Рейши, Ганодерма луцидум ,
притежава имуностимулаторна и антитуморна активност. Естествените имунни
клетки се активират от връзката бета-глюкан към дектин-1 рецептор. Настоящото
изследване разследва имуностимулаторната активност на Бета-Глюканът на Ганодерма
(БГГ), включително и връзката с дектин-1, отделянето на цитокини и реактивни
кислородни видове, и индуцирането на Toll-like рецептори (TLRs) в RAW264.7
макрофага на мишка. За анализа на цитокина и TLR бяха използвани верига с обратна
транскрипция-полимераза и поточна цитометрия. Възпалителна серия антитела на
мишка бяха използвани за анализ на цитокина на протеинно ниво. БГГ се върза към
дектин-1 и индуцира RAW264.7 клетъчна секреция на няколко цитокина, включително
гранулоцит колони-стимулиращ фактор, интерлевкин (IL)-6, тъканен инхибитор на
металлопротеиназа-1, тумор нектозис фактор – алфа (TNFα) и след активирането
регулира нормалната изразеност на T-клетките и отдели (RANTES). Отделянето на тези
цитокини беше още повече увеличено от добавянето на липополизахарид (LPS). БГГ
също така индуцира азотен оксид и индуциран азотен оксид синтаза (iNOS).
Третирането с инхибитор на ядрен фактор-капа Б (NF-kappaB) намали индуцирането на
IL-1, IL-6, and iNOS в зависимост от концентрацията. Експресията на TLR2, TLR4, и TLR6 се
увеличи от терапията с БГГ , и дoбавянето на LPS допълнително увеличи индукцията на
TLR4 и TLR6. Нашият резултат показва, че БГГ индуцира отделяне от макрофагата на
възпалителните цитокини, което може да бъде още увеличено от присъствието на LPS,
вероятно поради свързването на дектин-1 и TLR-2/6 рецептори, които активират NFkappaB и стимулират отделянето на цитокини.
- В настоящото изследване показваме, че Ганодерма луцидум (Рейши) инхибира
растежа на ракови клетки и изявяването на ключови молекули при възпалителният
рак на гърдата. Възпалителният рак на гърдата (IBC) е най-смъртоносната и слабо
разучена форма на напредналият рак на гърдата. Причината за това е характеристиката
му да навлиза в лимфната система и липсата на явна туморна маса. За разлика от
другите метастазиращи ракови клетки в гърдата, IBC клетките нападат, като образуват
туморен сфероид, който спира E-кадерин-базираното междуклетъчно срастване. В тази
връзка ние описваме потенциала на лекарствената гъба Ганодерма луцидум (Рейши),
като привлекателен кандидат за терапия на възпалителен рак на гърдата. Рейши
съдържа биологични съставки, които са цитотоксични за раковите клетки. Докладваме
за ефектите на Рейши върху жизнеспособността, апоптозата, инвазията и механизмите
й на действие в IBC клетките (SUM-149). Резултатите показват, че Рейши селективно
инхибира жизнеспособността на раковите клетки, като в същият момент не засяга
жизнеспособността на нераковите епителни клетки на млечната жлеза. Индукцията на
апоптоза е свързана с намаляването на жизнеспособността на клетката. Рейши
инхибира клетъчната инвазия и разваля сфероида на клетките, който е характерен за
IBC инвазивната патология. Рейши намалява експресията на гените свързани с
оцеляването и деленето на раковите клетки (BCL-2, TERT, PDGFB), и инвазията и
метастазирането (MMP-9), както и увеличава изразяването на IL8 (интерлевкин-8).
Рейши намалява експресията и гелатиназата на BCL-2, BCL-XL, E-кадерин, eIF4G, p120-катенин, и c-Myc протеин. Тези открития сочат, че Рейши е ефективна за терапия против
Възпалителен Рак на Гърдата (IBC).
- Настоящото изследване разглежда потискането от Ганодерма луцидум на деленето и
оксидативния стрес в раковите клетки на яйчника, линия OVCAR-3. Лингжи (LZ) е
лекарствена гъба също позната като Ганодерма луцидум, която се използва в
традиционната китайска медицина от повече от 4,000 години и още повече, поради
познатите положителни ефекти и липсата на странични ефекти се консумира широко,
като хранителна добавка от ракови пациенти и от хора диагностицирани с различни
хронични заболявания. Докладваните полезни действия на Ганодерма луцидум се
дължат на нейните биоактивни съставки – полизахариди и тритерпени познати, като
ганодерична киселина, която има структурни сходства със стероидните хормони.
Лабораторни изследвания показват, че Ганодерма луцидум подсилва функциите на
имунната система и инхибира растежа на множество туморни клетки, както ин витро,
така и ин виво. Въпреки това механизмите, по които Ганодерма луцидум извършва
хемопревантивните действия остават непознати. В това изследване ние разследваме
това дали Ганодерма луцидум дължи антитуморният си ефект на потискането на
растежа на раковите клетки и предизвиквайки антиоксидантна/детоксикираща
активност в човешките яйчни OVCAR-3 клетки. Резултатите показват, че Ганодерма
луцидум инхибира растежа на раковите клетки и пречи на цикъла им, чрез долна
регулация на циклин D1. Хемопревантивната активност на Ганодерма луцидум се
демонстрира от индуцирането на антиоксидант SOD и катализа, както и фаза II
детоксикиращ ензим NAD(P)H:квинон оксидоредуктаза 1 (NQO1) и глутатион S-
трансфераза P1 (GSTP1) чрез Nrf2 междинна сигнална връзка, за която се знае, че
предоставя хемозащита срещу карциногенност. Тези открития показват, че Ганодерма
луцидум притежава хемопревантивен потенциал допринасящ за цялостните ефекти на
подсилване на здравето и още повече предполагат, че Ганодерма луцидум може да
има клинично приложение, като допълнителен агент към химиотерапията.- Изследването ни се фокусира върху важността на протеин p53 за анти-инвазивното
действие на ганодеричната киселина Т в човешките ракови клетки. Функцията на p53
индуцирана от ганодеричната киселина (GAs) в анти-инвазивността беше непозната,
въпреки предишните ни изследвания, които показваха инхибирането на туморната
инвазия и метастазиране от Ганодерична киселина Т (GA-T). Това изследване показва,
че GA-T подобрява клетъчната агрегация, инхибираната клетъчна адхезия и
подтиснатата миграция на клетките със зависимост от дозата при човешки рак на
дебелото черво при клетъчни линии HCT-116 p53(+/+) и p53(-/-). Още повече,
сравнявайки отношенията на HCT-116 p53(+/+) и p53(-/-) клетки, p53 промени GA-T
инхибиция на миграция и адхезия и GA-T подобряване на клетъчната агрегация, и p53
също промени GA-T инхибиция на NF-κB ядрена транслокация, IκBα деградация, и
долна регулация на урокиназа-тип плазминоген активатор (uPA), матрична
металопротеиназа -2/9 (MMP-2/9), индуцируем азотен оксид синтаза (iNOS/NOS2)
изразеност на протеина и производството на индуцируем азотен оксид (NO).
Резултатите показаха, че p53 играе важна роля при анти-инвазивната активност на GA-T
в човешките ракови клетки. p53 може да е важна цел за GA-T инхибирането при
човешките ракови клетки и анти-инвазивната активност.
- Ганодерма луцидум изявява анти-туморен ефект при ракови клетки в яйчника и
увеличава тяхната чувствителност към цисплатин. Ганодерма луцидум е билкова гъба
известна с многобройните си здравни приложения, включително и инхибирането на
растежа на туморни клетки. Въпреки това ефекта от Ганодерма луцидум върху
епителният рак на яйчника (EOC), най-фаталната гинекологична болест, още не е
докладван. В това проучване, ние определихме дали Ганодерма луцидум регулира
активността на EOC клетките. Използвайки няколко клетъчни линии от EOC, открихме,
че Ганодерма луцидум силно намалява броя на клетките в зависимост от дозата.
Ганодерма луцидум също така инхибира колониалните формации, мигрирането на
клетките и сфероидните формации. В частност, Ганодерма луциидум беше ефективна
за инхибирането на клетъчният растеж и при хемо-чувствителните и хемо-устойчивите
клетки и терапията с Ганодерма луцидум значително повиши ефекта от цисплатин
върху EOC клетките. Още повече, Ганодерма луцидум индуцира спиране на клетъчният
цикъл при фаза G2/M и също така индуцира апоптоза, като активира каспаза 3. Най-
накрая, Ганодерма луцидум увеличи p53, като инхибира изявяването на Akt (протеин
киназа B). Събрани заедно, тези открития показват, че Ганодерма луцидум изявява
множество анти-туморни ефекти върху раковите клетки на яйчниците и може да
увеличи чувствителността на EOC клетки към цисплатин.- Ганодерма луцидум полизахариди: имуномодулация и потенциална антитуморна
активност. Ганодерма луцидум, се предписва от много време за превенция и лечение
на множество човешки болести, най-вече в Китай, Япония и Кореа. Няколко класа
биологично активни съставки от Ганодерма луцидум са били изолирани и
идентифицирани, като тритерпени, полизахариди, нуклеотиди, стероли, алкалоиди и
други. Текущото проучване изследва потенциалната роля на полизахаридите на
Ганодерма луцидум (GLPS) при терапия на тумор и възможните механизми свързани с
това. И ин виво и ин витро изследванията сочат към това, че анти-туморната активност
на GLPS се дължи на тяхната имуномодулаторната, анти-ангиогенна и цитотоксична
функция. GLPS влияят на имунните клетки и свързаните с имунитета клетки
включително Б лимфоцитите, Т лимфоцитите, дендричните клетки, макрофагите и
клетките естествени убийци. В допълнение, скорошни данни също така сочат, че GLPS
потискат туморигенезиса или инхибират растежа на тумора, чрез директен
цитотоксичен ефект и анти-ангиогенни действия.
Въпреки това, много въпроси все още трябва да намерят отговор преди Ганодерма
луцидум и полизахаридите на Ганодерма луцидум да бъдат широко приети и
използвани, като анти-туморни агенти.
- В това изследване се разглеждат подсилващите ефекти на Ганодерма луцидум
полизахариди върху B16F10 клетки, за активиране на лимфоцитите. Имунната
система при пациенти с рак често не успява да контролира растежа на тумора поради
дефицитна имуногенност на туморните клетки. Счита се, че Ганодерма луцидум
полизахаридите (Gl-PS) имат анти-туморнен ефект подсилвайки имунната система на
носителя. В допълнение, Gl-PS могат да имат директен ефект върху туморните клетки в
активирането на лимфоцитите, като по този начин подобряват имуногенността на
туморните клетки. Изпробвахме ефектите на Gl-PS в активирането на лимфоцитите,
като инкубирахме Gl-PS с линия туморни клетки с дефицит по отношение на антигени.
Нашето проучване показа, че Gl-PS могат да накарат B16F10 меланома клетките да
индуцират умножаването на лимфоцитите, CD69 и FasL експресията и IFN-γ
производството, което показва, че Gl-PS могат да подобрят природата на B16F10
клетките, за да активират лимфоцитите. Още повече, H-2D(b) *главен клас
хистосъвместими (MHC) I молекули+, и B7-1 и B7-2 (две видни взаимно-стимулиращи
молекули изявени при B16F10 клетките) бяха подсилени от Gl-PS, което предполага, че
тези молекули могат поне частично да участват в действието на Gl-PS върху B16F10
клетки, за да активират лимфоцитите.
- GLIS, биоактивна протеогликана фракция от Ганодерма луцидум, показва анти-туморна
активност, като увеличава едновременно хуморалният и клетъчният имунен отклик.
ЦЕЛИ:
Ганодерма луцидум, традиционно Китайско лекарство, е добре познато, като
модулатор на функциите на имунната система, както и като анти-туморен агент.
Въпреки това, неговите активни съставки и молекулни механизми на действие не са
изцяло установени. GLIS, протеогликан изолиран от плодовото тяло на Г. луцидум,
стимулира директно активирането на Б лимфоцитите. В този труд, имунно активиращият капацитет на GLIS, както и анти-туморният ефект са изследвани ин витро
и ин виво.
ОСНОВНИ МЕТОДИ:
Мишки носители на тумор бяха приготвени чрез инокулация на миши саркома S180
клетки в BALB/c мишки. Лимфоцити и макрофаги от костен мозък бяха изолирани
съответно от гръбнака и крака. След стимулиране с GLIS бяха анализирани различни
имунни реакции от клетките. Беше установен анти-туморен ефект от GLIS.
КЛЮЧОВИ РЕЗУЛТАТИ:
След третирането с GLIS, Б лимфоцити от гръбнака на носеща тумор мишка се
активираха, размножиха и произведоха големи количества имуноглобулини.
Макрофаги от кокала на крака на носеща тумор мишка също се активираха след
добавянето на GLIS и произведоха важни имуномодулаторни елементи, като IL-1β, TNF-
α и реактивен азот посредници, като NO. GLIS забележимо увеличи фагоцитозата на
макрофагите и, което е много важно, забележимо увеличи туморната цитотоксичност
осъществявана от макрофагите. Третирането на мишки с GLIS показа инхибиране на
туморният растеж на мишата саркома S180 с 60% ин виво.
ЗНАЧИМОСТ:
Тези резултати показват, че GLIS притежава способност да увеличи забележително и
хуморалната и клетъчната имунна активност на носеща тумор мишки и значително
инхибира растежа на тумора. Анти-туморният ефект на GLIS произлиза от способността
му да увеличава имунната активност на носителя.
- Експерименталните доказателства ин виво и ин витро разкриват хемопревантивните
ефекти на Ганодерма луцидум върху инвазията и метастазирането на рака.
Ганодерма луцидум се използва от векове е Източна Азия за превенция или лечение на
редица заполявания и за да намали риска от развитие на рак и метастази. Счита се, че
основните биоактивни компоненти са полизахариди и тритерпени. Доказателства, че
екстракта от Ганодерма Луцидум и компонентите й могат да имат потенциален
инхибиторен ефект върху разрастването и метастазирането на рак все повече
присъстват в научната литература. Този преглед съчетава в едно и обобщава няколко
предишни публикации за ин витро и ин виво ефектите на Ганодерма луцидум върху
разрастването и метастазирането на рака и заключава, че тези ефекти се реализират
чрез модулация на фосфорилацията на извънклетъчна сигнално-регулирана киназа
(ERK1/2), фосфатидилинозитол 3-киназа (PI 3-киназа) или Akt киназа (протеин киназа B).
Активирането на тези кинази причинява инхибиране на активността или експресията на
актоватор протеин-1(AP-1) и ядрен фактор-каппа B (NF-kappaB), което дава като
резултат долна регулация на урокиназа плазминоген активатор (uPA), uPA рецептор
(uPAR), матрица металопротеиназа (MMP)-9, съдово-ендотелен растежен фактор
(VEGF), трансформиращ фактор на растежа (TGF)-бета1, интерлевкин (IL)-8, индуцируем
азотен оксид (NO) и бета1-интегрин, както е показано при множество клетъчни линии и
животински модели. Ганодерма луцидум може да е ефективен нутрацевтик използван
за превенция на метастазиране при рак. За да се доизяснят биологично активните
компоненти, както и механизмите на действие на Ганодерма луцидум са нужни още ин
витро и ин виво, както и клинични тестове.Резултатите споменати в тази статия са част от обширната медицинска база, налична по
темата. Те са обобщени, за да опишат най-често наблюдаваните механизми и ефекти на
Ганодерма луцидум имащи значение по темата на онкологичните заболявания.
Източници:
- Acta Pharm. 2011 Sep 1;61(3):335-42. doi: 10.2478/v10007-011-0030-6.
“Antitumor and anti-inflammatory activities of polysaccharides isolated from Ganoderma lucidum.”
Joseph S, Sabulal B, George V, Antony KR, Janardhanan KK.
Phytochemistry and Phytopharmacology Division, Tropical Botanic Garden and Research Institute,
Palode Thiruvananthapuram-695562, India.
- Fitoterapia. 2012 Apr;83(3):490-9. doi: 10.1016/j.fitote.2011.12.014. Epub 2011 Dec 30.
“Isolation and identification of C-19 fatty acids with anti-tumor activity from the spores of
Ganoderma lucidum (reishi mushroom).”
Gao P, Hirano T, Chen Z, Yasuhara T, Nakata Y, Sugimoto A.
Institute of Biomaterials and Bioengineering, Tokyo Medical and Dental University, Chiyoda-ku,
Tokyo 101-0062 Japan.
- N Am J Med Sci. 2011 Nov;3(11):495-8. doi: 10.4297/najms.2011.3495.
“Triterpenoids from the spores of Ganoderma lucidum.”
Ma B, Ren W, Zhou Y, Ma J, Ruan Y, Wen CN.
Department of Traditional Chinese Medicine, Agronomy College of Henan Agricultural University,
Zhengzhou 450002, China.
- Int J Med Mushrooms. 2011;13(3):213-25.
“Medicinal mushroom Lingzhi or Reishi, Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) P. Karst., beta-glucan
induces Toll-like receptors and fails to induce inflammatory cytokines in NF-kappaB inhibitor-treated
macrophages.”
Batbayar S, Kim MJ, Kim HW.
Department of Life Sciences, University of Seoul, Seoul 130-743, Korea.
- Nutr Cancer. 2011;63(7):1085-94. doi: 10.1080/01635581.2011.601845. Epub 2011 Sep 2.
“Ganoderma lucidum (Reishi) inhibits cancer cell growth and expression of key molecules in
inflammatory breast cancer.”
Martínez-Montemayor MM, Acevedo RR, Otero-Franqui E, Cubano LA, Dharmawardhane SF.
Department of Biochemistry, Universidad Central del Caribe, School of Medicine, Bayamón, Puerto
Rico. - Phytomedicine. 2011 Jun 15;18(8-9):719-25. doi: 10.1016/j.phymed.2011.01.011. Epub 2011 Feb
25.
“p53 is important for the anti-invasion of ganoderic acid T in human carcinoma cells.”
Chen NH, Zhong JJ.
State Key Laboratory of Bioreactor Engineering, East China University of Science and Technology,
Shanghai, PR China.
- Int J Oncol. 2011 May;38(5):1319-27. doi: 10.3892/ijo.2011.965. Epub 2011 Mar 8.
“Ganoderma lucidum exerts anti-tumor effects on ovarian cancer cells and enhances their sensitivity
to cisplatin.”
Zhao S, Ye G, Fu G, Cheng JX, Yang BB, Peng C.
Department of Biology, York University, Toronto, Canada.
- Am J Chin Med. 2011;39(1):15-27.
“Ganoderma lucidum polysaccharides: immunomodulation and potential anti-tumor activities.”
Xu Z, Chen X, Zhong Z, Chen L, Wang Y.
Institute of Chinese Medical Sciences, University of Macau, Macau, P. R. China.
- Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2011 Mar;108(3):149-54. doi: 10.1111/j.1742-7843.2010.00632.x.
Epub 2010 Oct 22.
“Promoting effects of Ganoderma lucidum polysaccharides on B16F10 cells to activate lymphocytes.”
Sun LX, Lin ZB, Li XJ, Li M, Lu J, Duan XS, Ge ZH, Song YX, Xing EH, Li WD.
Department of Pharmacology, Peking University Health Science Center, School of Basic Medical
Sciences, Beijing, China.
- Life Sci. 2010 Nov 20;87(19-22):628-37. doi: 10.1016/j.lfs.2010.09.026. Epub 2010 Oct 1.
“GLIS, a bioactive proteoglycan fraction from Ganoderma lucidum, displays anti-tumour activity by
increasing both humoral and cellular immune response.”
Zhang J, Tang Q, Zhou C, Jia W, Da Silva L, Nguyen LD, Reutter W, Fan H.
Institut für Biochemie und Molekularbiologie, CBF, Charité-Universitätsmedizin Berlin, Germany.
- Clin Exp Metastasis. 2010 May;27(5):361-9. doi: 10.1007/s10585-010-9334-z. Epub 2010 May 12.
“The in vitro and in vivo experimental evidences disclose the chemopreventive effects of Ganoderma
lucidum on cancer invasion and metastasis.”
Weng CJ, Yen GC.
Graduate Institute of Applied Science of Living, Tainan University of Technology, 529 Jhongjheng
Road, Yongkang, Tainan, 71002, Taiwan.
и др.