Aug. 14, 2016

Poem

Коензим Q10
Коензим Q10 (Со Q10, витамин Q10, убихинон) са все наименования на едно и също вещество, което е отдавна познато в биохимията.
Коензим Q10 е нормална съставка на човешкия организъм. Синтезира се в черния дроб на всички бозайници и голяма част от гръбначните животни, открива се и в растенията, но в незначителни количества. По същество Co Q10 е мастноразтворим витамин и се резорбира в тънките черва под формата на водоразтворими мицели заедно с другите мастноразтворими витамини и хранителни мазнини. Този процес е в тясна зависимост с жлъчната секреция.
Намаляването на Co Q10 с 25% в кръвта на човек води до възникването на различни заболявания, а концентрация под 50% е недопустима, защото води до летален край. Доказано е, че убихинонът започва да се снижава нивата си след 20-годишна възраст на индивида. Над 50-годишна възраст вече е наличен понижен синтез, чието ниво е строго индивидуално. Следователно намалява съществено ефективността на имунната система. Понижена е резистентността към различни заболявания с инфекциозен и неинфекциозен характер, понижен е противотуморният имунитет. Промените са закономерен резултат от процеса на стареене.
Не съществува диета, която да осигури достатъчен внос на коензим Q10. В най-големи количества той се открива в храните с животински произход – меса, черен дроб, риба, но концентрациите са много ниски, което означава консумацията на огромни и непосилни за храносмилателната система количества. Това налага прием на пречистен концентрат коензим Q10 в подходяща перорална форма.
Ако в тялото нямаме достатъчно количество Со Q10 това може да доведе до недостатъчност на сърдечно-съдовата функция, хипертония и много други заболявания, включително и диабет. Со Q10 е субстанция, подобна на витамините. Той много прилича на витамин Е, но има значително по-силни антиоксидантни свойства. Той е катализатор, който ускорява и насочва определени биохимични процеси и регулира енергетичните процеси. Той задвижва и управлява митохондриите – малките “енергетични станции” на нашите клетки, където АТР/аденозинтрифосфат/ - молекулите/горивото на тялото/ се произвежда от храната.
В случаите на различни заболявания на сърдечния мускул/кардиомиопатия/ пациентите имат много малък шанс за 5-годишна преживяемост, освен ако не им се направи скъпата сърдечна трансплантация. В САЩ подобна операция струва 150 000 долара. За щастие обаче има и друго разрешение на този проблем. Много изследователи от различни страни независимо един от друг са потвърдили ценността и безопасността от приложението на коензим Q10. В края на 80-те години на миналия век, д-р Пер Лангсойен от Темпъл, Тексас е анализирал данните от 806 пациенти, страдащи от сериозни заболявания на сърцето и открил, че употребата на коензим Q10 довела до значително подобрение на тяхното състояние. Според неговото изследване, всички форми на кардиомиопатия добре се повлияли от приложението на коензим Q10. По-късно италиански учени съобщили, че състоянието на 80% от 1100 пациента със сърдечносъдови заболявания, се подобрило след приема на коензим Q10. На симпозиум, посветен на коензим Q10 в Рим през 1990, д-р Джуди е съобщил резултатите от своите изследвания. Той давал 100 мг Co Q10 дневно на пациенти, прекарали инфаркт на миокарда. В експерименталната група имало 180 пациенти с четвърти функционален клас и сериозни симптоми. Тази група била разделена на подгрупи от по 90 пациента. Първата група била лекувана само с традиционните лекарства, а втората – получавала и 100 мг коензим Q10 дневно. В течение на годините много от пациентите от двете групи починали, но честотата на смъртните случаи била по-висока в първата група, като след шест години всички били мъртви. По това време 36% от пациентите от втората група, получавали коензим Q10, били все още живи. Тези пациенти имали значително подобрение на състоянието още след първите 12 месеца лечение. Капацитетът на сърдечно-съдовата система се увеличил и склонността към инфаркт се намалила. Според същия доктор тези дълготрайни ефекти недвусмислено показват, че сърдечната недостатъчност, склонността към инфаркт и заболяванията на сърдечно-съдовата система, може да се дължат не само на хипертонията или исхемичните промени, но и на хроничния недостиг на коензим Q10.
Много хора страдат от високо кръвно налягане/хипертония/. На пазара съществуват много антихипертензивни препарати, които обаче, освен предназначението си, инхибират функцията на ензимите, стимулирани от коензим Q10. Това пречи на адекватното енергетично снабдяване на клетките в тялото. Следователно, при приемането на бета-блокери липсата на коензим Q10, трябва да бъде компенсирана чрез внасянето му. Така е възможно да се избегнат нежелателните ефекти на бета-блокерите, включително и намаляване на миокардния капацитет, лесната уморяемост и неразположението.
В Япония коензим Q10 се използва предимно за лечение на сърдечни заболявания и хипертония, но се дава и за укрепване на имунната система, за защита на лигавицата на стомаха и дванайсетопръстника, ускоряване зарастването на язвените лезии. Коензим Q10 има положителен ефект при алергии, астма и заболявания на дихателната система. Той се прилага в лечението на шизофрения и болестта на Алцхаймер. Добри резултати са постигнати при забавяне процесите на стареене, множествена склероза, лечение на затлъстяване, кандидози (инфекции, причинени от Candida albicans), пародонтоза, диабет.
Допълнителното приемане на коензим Q10 има благотворен ефект върху състоянието на някои болни от мигрена. Изследва се и приложението му като лекарство при рак и за облекчение на страничните ефекти от лечението на рака. Последните изследвания показват, че коензим Q10 би могъл да действа като важен антиоксидант в тялото и мозъка. Някои от тези изследвания показват, че коензим Q10 би могъл да предпазва мозъка от невро-дегенеративни болести като Паркинсон и също така от вредните странични ефекти на преминала исхемична атака (удар) в мозъка.
Коензим 10 има решаваща роля за функционирането на имунната система и за забавяне процесите на стареене. Според изследвания, проведени в института в Ню Ингланд, коензим Q10 се оказал полезен при намаляване смъртността, при експериментални животни, заразени с рак и левкемия. В клиничните тестове коензим Q10 намалил честотата и тежестта на нежеланите ефекти на химиотерапията.
В края на 1994 година списанието AIDS Weekly съобщило, че според канадски учени, процесът на програмираната клетъчна смърт /апоптоза/, свързан с дегенеративните заболявания и СПИН, може да се подтисне с приемането на коензим Q10.
Не са установени противопоказания при допълнителен прием. Няма сведения за отрицателни ефекти от приложението на CoQ10 дори в дози, надвишаващи 500 мг дневно.
Полезното действие на коензим Q10 настъпва бавно, 2-3 седмици след началото на приема. Тези, които чувстват подобрения само няколко дни след първоначалната употреба, най-вероятно са имали много голям дефицит на коензим Q10. След 50-годишна възраст се препоръчва поддържаща доза от 10-30 мг дневно за дълъг период от време, за да се преодолее дефицитът на Co Q10.