Feb. 8, 2016

Poem

Омега-3 мастните киселини се борят с рака на простата
Сю Мюлер, Foodconsumer.org
Храненето с мазна риба или приемът на хранителни добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини, може да предотврати разпространението на агресивния рак на простата в други части на тялото, докато завишеният прием на омега-6 мастни киселини може да направи точно обратното, сочи ново проучване за рака, направено във Великобритания. Проучването, публикувано в електронното издание British Journal of Cancer, разкрива, че видът на мастните киселини е определящ за това дали те ще увеличат или намалят опасността от метастазен рак на простата. Изследователите от Великобритания открили, че омега-3 мастните киселини спират пролиферацията (размножаването) на раковите клетки в простатата, докато омега-6 полиненаситена мастна киселина, позната като арахидонова киселина, усилва пролиферацията на злокачествените епителни клетки на простатата.
Въз основа на епидемиологични изследвания е установена не само връзката между повишения прием на хранителни мазнини и нарастването на риска от метастазен рак на простатата, но и това, че приемът на различни видове мазнини като цяло влияе на заболеваемостта.
Изследователите не знаят как арахидоновата киселина влияе на разпространението на раковите клетки. Според изследването омега-6 мастната киселина при високи нива, като 5М, стимулира инвазията на злокачествените епителни клетки на простата, което може да придвижи рака до костния мозък. Противоположно на това, омега-3 мастните киселини или омега-3 полиненаситените мастни киселини, ейкосапентаноева киселина и докосахексаноева киселина в съотношение една част омега-3 към две части омега-6 мазнини спират процеса.
"Инвазията на раковите клетки се блокира от омега-3 мазнините – онези, които се намират в мазната риба. Възможно е да се намери здравословният баланс на тези два вида мазнина - нуждаем се само от омега-3, в количество ½ от количеството на омега-6, и разпространението на раковите клетки ще спре”, Мик Браун, д-р на науките, от Институт Патерсон, Манчестър, Великобритания, водещ автор на изследването,.
Ноел Кларк, ръководител на изследването, от Кристи Хоспитал, казва, цитиран от mydna.com, "Смятаме, че туморите могат да експлоатират омега-6 мазнините като високоенергиен източник, получавайки от тях енергията, от която се нуждаят, за да поддържат високо ниво на растеж и да създадат важни сигнални молекули. Омега-3 мазните са известни с това, че се намесват в разнообразните функции на омега-6 мазнините, нещо, което се вижда от получените резултати. Това води до ефективно унищожаване на „безплатния обяд” за рака - факт, който може да е от клинична значимост.”
Кларк допуска, че приемането на храна с точното съотношение на омега-3 и омега-6 мастни киселини съдейства за ограничаването на раковите клетки само в областта на простатната жлеза, където лесно и безопасно могат да бъдат третирани оперативно и посредством традиционните терапии. Британската благотворителна организация Cancer Research UK препоръчва хората да приемат здравословна храна, богата на фибри, на плодове и зеленчуци, по-малко червено и обработено месо, за да се намали рискът от рак.
"Храната е определящ фактор за много от различните видове рак, но нейният потенциал все още не е напълно ясен, що се отнася до рака на простатата. Това изследване показва резултат, получен в лабораторни условия. Въпреки това, ние се нуждаем от голямо количество демографски изследвания, за да представим доказателство, че промяната в режима на хранене би могла да доведе до намаляване на разпространението на простатните ракови клетки”, Джон Той, д-р по медицина, д-р на науките, главен лекар на Research UK.
Изследването, финансирано от Association for International Cancer Research (Американския институт за изследване на раковите заболявания) и Medical Research Council (Британски съвет за медицински изследвания), бе проведено върху простатни ракови клетъчни култури. Не е ясно дали резултатите са валидни за рака на простатата при човека, затова са необходими по-нататъшни изследвания, за да се потвърдят въздействията на омега-3 и омега-6 мастните киселини върху развитието на рака на простатата.
Омега-3 и омега-6 мастните киселини са двете основни групи полиненаситени мастни киселини, съдържащи се основно в храната. И двата вида играят положителна роля за поддържане на човешкото здраве. Омега-3 мастните киселини се намират в изобилие в мазната риба, включително сьомга, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини и риба тон албакор. Консумацията им се свързва с понижаване на риска от образуване на определени видове рак. Омега-6 мастните киселини се намират в изобилие в растителната мазнина, като царевичното олио, за което се установи, че повишава риска от някои видове рак, например рак на белите дробове и рак на гърдата.
В САЩ се консумират значително по-големи количества омега-6 мастни киселини в сравнение с омега-3 мастни киселини, в съотношение приблизително една част омега-3 мазнини към 16 части омега-6 мазнини - факт, който карат някои учени да вярват, че небалансираното съотношение може да е причина за увеличаване на случаите на рак в страната.
Ракът на простата е най-често срещаната форма на рак в САЩ – той е на второ място след рака на белия дроб като причина за смърт сред мъжете. Според статистика на Американското общество за борба с рака всяка година се диагностицират приблизително нови 220 000 случаи на рак на простатата, а 29 000 мъже умират от болестта всяка година, по данни на центровете за контрол и превенция на заболяванията.
Източник: M D Brown et al., 2006, Promotion of prostatic metastatic migration towards human bone marrow stoma by Omega 6 and its inhibition by Omega 3 PUFAs, British Journal of Cancer (2006) 94, 842-853.