Feb. 8, 2016

Poem


Омега-3 (EPA и DHA)
ОМЕГА- 3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ
ЕЙКОЗАПЕНТАЕНОВА (EPA) И ДОКОЗАХЕКСАЕНОВА (DHA)

БИОЛОГИЧНА РОЛЯ

Основната биологична роля на полиненаситените масни киселини е изграждането на клетъчните мембрани и биосинтез на ейкозаноиди. Полиненаситените мастни киселини се вграждат във двойния фосфолипиден слой на клетъчната мембрана като по този начин подобряват подвижността, течливостта и пропускливостта.

Доказано е, че DHA се натрупва избирателно в мембраните на клетките на точно определени структури :

Ретина : Клинични изследвания върху животни доказват, че DHA е необходима за нормалното функциониране на ретината. Най- новите данни сочат че DHA участва в синтезата на зрителния пигмент родопсин.

Нервната система : DHA се намира във висока концентрация в сивото мозъчно вещество. Намаляването на количеството и в мозъка може да доведе в предаването на нервните импулси, трудно запаметяване и др.

Синтез на ейкозаноиди : синтезираните ейкозаноиди от различните полиненаситени мастни киселини имат различна биологична активност. Ейкозаноидите (простагландини и левкотриени) са съединения с висока биологична активност, които участват в имунния отговор и възпалението. Получават се от DGLA, AA, и EPA. Нормално преобладават ейкозаноидите получени от арахидоновата киселина –те са с висока биологична активност и представляват предимно проинфламаторни фактори, коагуланти и вазоконстриктори, а тези които се получават от EPA са с по–ниска биологична активност. Затова е необходимо повишаването на източника за синтез на по-слабите ейкозаноиди– омега-3.

Омега-3 мастните киселини представляват дълговерижни ненаситени мастни киселини, при които първата двойна връзка е в cis – положение и се намира между четвърти и пети въглероден атом.

В човешкия организъм се синтезират наситени мастни киселини и някои мононенаситени, но липсват ензимите, които са необходими за синтеза на cis двойната връзка в омега-3 мастните киселини. Следователно омега-3 мастните киселини са незаменими за човешкия организъм и е необходимо да се набавят с храната.

Родоначалник на семейството на омега-3 е алфа- линоленовата киселина (ALA), а на омега- 6 е линоловата киселина. Редица клинични изследвания са доказали, че в съвременния хранителен режим съотношението на приеманите омега-3/омега-6 е 1:10 поради завишения прием на растителни мазнини, за сметка на намаления прием на риба (основния източник на полиненаситените мастни киселини).Освен това е доказано, че завишеният прием на омега-3 има значителен благоприятен ефект върху здравословното състояние на човека.
Това именно налага приемът на омега-3 като хранителна добавка.

ТЕРАПЕВТИЧНО ПРИЛОЖЕНИЕ:

1. СЪРДЕЧНО – СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Сърдечната недостатъчност се развива, когато в резултат на намаляването на сърдечния дебит сърцето не е в състояние да доставя необходимото количество кръв на всички органи в съответствие с техните нужди. Наличието на атеросклеротична плака в коронарните съдове може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване и да се стигне до намаляване на помпената функция на сърцето. Инфарктът на миокарда също води до увреждане на миокарда и това, следователно, до развитието на сърдечна недостатъчност.

След провеждането на няколко клинични проучвания се установява връзката между наличието на ALA в храната и рискът от сърдечна недостатъчност.

В едно от проучванията са взели участие повече от 45 000 мъже приемали в продължение на 14 години.
За всеки 1 g/day повишение на ALA в храната, рискът от сърдечна недостатъчност намалява с 16 %. При тези пациенти, които са приемали малко или никаква морска храна, всеки 1 g/day повишение на ALA в храната е довело до понижение на риска с 47 %.

В друго клинично изпитване са били включени 76 000 жени в продължение на 10 години. Жените, които приемали максималната доза - ~1.4 g/day са застрашени от сърдечна недостаъчност с 45 % по-малко отколкото тези, които приемали минималната доза.
Прием от 2-3 g/day се свързва със значително понижение на риска, особено при популациите, при които обикновено рядко се консумира риба. За разлика от линоленовата киселина (LA), кардиопротективния ефект на високи дози ALA не води до повишаването на серумните липиди.

След провеждането на мета – анализ на 14 рандомизирани клинични проучвания се стига до заключението, че приемът на ALA като хранителна добавка не води до повишаване на общия холестерол, триглицеридите и LDL.

Всички проучвания подкрепят факта, че приемът на дълговерижните омега-3 мастни киселини (EPA и DHA) води до понижаване на риска от появата на сърдечно-съдово заболяване по следните механизми :

♦Предотвратява аритмиите (т.е. има антиаритмичен ефект),които водят до внезапна сърдечна смърт;
♦Понижават рискът от тромбоза (образуване на съсирек), който от своя страна води до инфаркт и инсулт;
♦Понижава количеството на триглицеридите в серума;
♦Подобрява функцията на ретикуло - ендотелната система;
♦Понижава кръвното налягане, макар и с малко;
♦Намалява възпалението.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:
Резултатите от епидемиологичните и от контролираните рандомизирани проучвания сочат, че заменямето на наситените мастни киселини с ненаситени мастни киселини водят до понижаване на риска от сърдечно – съдови заболявания. Базирайки се на резултатите от различните проучвания, American Heart Association препоръчва максимална дневна доза 1 g/day of EPA + DHA.


2. АТЕРОСКЛЕРОЗА:

Рандомизирани клинични проучвания доказват че приемът на омега-3 за три месеца води до забавяне на прогресията на атеросклерозата.Основавайки се на тези резултати American Heart Association препоръчва приема на 1 g/day EPA + DHA.

3. ДИАБЕТ:

Сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за смърт при пациенти със захарен диабет. Хипертриглицеридемията е също често срещана при пациентите с диабет тип 2 и редица клинични проучвания са доказали че приема на омега-3 води до понижаване на серумните липиди.

4. АСТМА:

Ейкозаноидите получени от арахидоновата киселина са в основата на патогенезата на астмата. Повишеният прием на омега- 3 мастни киселини намалява синтеза на ейкозаноиди от арахидоновата киселина и това респективно води до облекчаване на състоянието.

5. ШИЗОФРЕНИИ, ДЕПРЕСИИ И БИПОЛЯРНИ РАЗСТРОЙСТВА:

Проведени са редица рандомизирани клинични проучвания, които доказват че приемът на омега- 3 мастни киселини (в различни дозировки) облекчава настоящото състояние и осигурява по-дълъг период на ремисия.