Jan. 25, 2016

Poem

ДОПАМИН
Биосинтеза
Синтезира се в тялото първо от хидроксилирането (образуването на феноли) на аминокиселината L-tyrosine (Л-тирозин) в L-DOPA (Леводопа) с помощта на ензима тирозинхидроксилаза.
Следва декарбоксилация (преобразуване) на Леводопа в допамин от ароматичната аминокиселина декарбоксилаза, или допа-декарбоксилаза.
В някои неврони допаминът се преобразува в дорепинефрин от ензима допамин-бета-хидроксилаза.
Функции
Допаминът се произвежда в няколко области на мозъка, включително субстанция нигра (лат. "Черно вещество", намира се в средния дял на мозъка и отговаря за поведението, движението и зависимостите) и VTA (Ventral tegmental area – група от неврони, намиращи се в средния мозък. Областта отговаря за зависимостите към веществата, регулирането на поведението, мотивацията, познавателната способност и някои психични разстройства).
Регулиране секрецията на пролактин
Допаминът е неврохормон, който се освобождава от хипоталамуса – структура в мозъка, контролираща телесната температура, чувствата за глад и жажда, умората, съня и циркадните (денонощни) ритми.
Циркадните ритми са наследствено обусловени и се генерират в самия организъм от специализирана система, позната като "биологичен часовник".
Главната му функция на хормон е да потисне освобождаването на пролактин от предния дял на хипофизата.
Пролактинът (PRLили LTH) е отговорен за отделянето на мляко в млечните жлези (кърмене).
Хипофизата е основна ендокринна жлеза, а хормоните, отделяни от нея, оказват контрол върху някои процеси в тялото като растеж, кръвно налягане, водния баланс в тялото, производството на кърма и др.
Движение (моторика)
Допаминът има няколко рецептора – D1-5 и техните разновидности. Те отговарят за различни процеси като познавателна дейност, волеви движения, мотивация, удоволствия, памет.
Чрез тях и постоянното поддържане на допаминова активност в базалните ганглии (намират се под кората на главния мозък и отговарят за регулирането на различни моторни и психични процеси) се предотвратяват неволните движения.
Недостигът при синтеза на допамин може да причини болестта на Паркинсон, която се характеризира с невъзможността да се извършват контролирани движения.
Мотивация и зависимости
Допаминът се свързва с тази част на мозъка, която осигурява чувството на удоволствие. Допаминът се освобождава при хранене, секс, наркотици.
Така могат да се обяснят зависимости от кокаин, хероин, никотин, кофеин. В тези случаи се наблюдава свръхмотивацията – повишена готовност за реакция.
Пристрастеността е свързана с повишена чувствителност на D1-рецепторите на допамина.
Кратковременните колебания в допаминовата активност са свързани с психичните процеси като мотивация и концентрация. Когато тя е много ниска, човек е предразположен към депресии – един от най-главните симптоми е именно понижената мотивация.
Познавателна способност
В предния дял на мозъка допаминът контролира потока от информация от другите дялове на мозъка. Допаминовите нарушения в тази област може да причинят влошение на някои невропознавателни функции като запаметяване, внимание и разрешаване на проблеми.
Рецепторите, които са отговорни за ефекта върху познавателната способност, са D1 и D4.
Лечение
Допаминът може да бъде доставен като лечение, което оказва въздействие на симпатичната нервна система (дял на вегетативната нервна система, която отговаря за ред жизнени процеси като кръвообращение, дишане, храносмилане и др.), като увеличава сърдечния пулс и кръвното налягане.
Използва се при пациенти със синдром на Паркинсон и вегетативно-съдова дистония чрез приемане на леводопа.
Допаминът сам по себе си не може да премине кръвно-мозъчната бариера, а неговият предшественик леводопа преминава през нея относително лесно.
Кръвно-мозъчната бариера разделя кръвообращението от мозъчната течност посредством множество клетки и капиляри, отговорна е за поддържането на сравнително постоянна среда за нормалното функциониране на мозъка – през нея влизат веществата, необходими за неговата работа, и се извеждат обратно токсини и други отпадни продукти.
Болести и нежелани реакции вследствие промяната на допаминовата активност
Допаминът е изключително важен, защото като невротрансмитер участва в регулацията на различни процеси в централната и периферна нервна система.
Прекалено ниската или висока допаминова активност е причина за редица заболявания – неврологични и психични, някои от които са необратими.
Болест на Паркинсон – неврологично заболяване, характеризиращо се със затруднено движение или невъзможност за движение, тремори (неволево свиване и отпускане на група мускули) и други. Причината е дегенерация (промяна в структурата на клетки, тъкани и органи, при което тяхната жизнеспособност се понижава) в централната нервна система и по-конкретно смъртта на клетките, произвеждащи допамин в субстанция нигра. Причината за това все още е неизяснена.
Шизофрения – психоза, която се характеризира с различни симптоми (бълнуване, халюцинации, параноя и др.). Причинява се от прекалено висока допаминова активност и лечението е с антипсихотични лекарства.
От друга страна, антипсихотичните или невролептичните лекарства като потискащи допаминовата активност имат редица нежелани реакции при дългогодишна употреба.
Намаляват концентрацията, ограничават мотивацията и причиняват невъможност да се изпита удоволствие.
Могат да причинят:
Дискинезия – неволево разстройство на движенията;
Нарушение във функциите на мъжките и женски полови жлези. При жените намаляват нивата на естрадиол и прогестерон, а при мъжете – понижават нивата на тестостерон и DHEA (ДеХидроЕпиАндростерон, хормон, който повишава нивата на тестостерон в кръвта и респективно води до увеличение на мускулната маса и силовите постижения);
Аменорея;
Загуба на либидо;
Фалшиви положителни резултати при тестове за бременност;
Риск от остеопороза при жените;
Гинекомастия и импотентност при мъжете;
Покачване на теглото;
Диабет;
Силно слюнкоотделяне;
Дисфория - противоположно на еуфория, болестно състояние, характеризиращо се с депресия, черни мисли и недоволство;
Умора;
Проблеми със сърдечния ритъм, сърдечен удар и др.;
Синдром на уморените крака – състояние, при което се усеща болка, сърбеж, изтръпване на крайниците, както и тежест, умора и напрегнатост. Най-често се отнася до краката, но не е изключено да засегне и горните крайници;
Фибромиалгия – ревматично заболяване с мускулни и ставни болки. Причината е нарушение във функцията на допамина като невротрансмитер и отсъствието му в някои органи. Като хормон от групата на катехоламините (към която влизат адреналин и норадреналин), той има болкоуспокояваща роля.

За Омега-3 мастните киселини и допамина
Омега-3 мастни киселини, или полиненаситени мастни киселини, са важни за поддържане на добро здраве и са от решаващо значение за функционирането на когнитивната психология. Има три основни типа на омега-3 киселини: ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, открити в хранителни източници, като рибено масло и мазни риби като сьомга и риба тон, и алфа-линоленова киселина, намерени в храни като ленено семе, масло от ленено семе, орехи и соя . Недостигът на омега-3 мастни киселини може да доведе до симптоми като депресия, умора, проблеми с паметта и промени в настроението, в съответствие с изследванията на Университета на Мериленд - Медицински център. Вашето тяло не може да произвежда омега-3 мастни киселини, така че трябва да ги получавате от хранителни източници или хранителни добавки.
Клинични доказателства
Връзката между омега-3 мастни киселини и допамина бяха разгледани в проучвания с животни. Клиничен преглед, публикуван през 2002 г. в "Преглед на алтернативна медицина" съобщава, че проучванията при животни, при които са установени дефицити на омега-3 мастни киселини води до намалени нива в мозъка на допамин и друг важен невротрансмитер, серотонин. Друг клиничен преглед, публикуван през 2007 г. в списание "липиди в здраве и болест", отбелязва, че омега-3 мастни киселини променят функционирането на допаминергичната и серотонинергична системи, и двете, които играят роля при някои психични заболявания. Тези констатации не водят до това, задължително да потвърдят ползите от омега-3 мастни киселини, като добавки за повишаване на нивата на допамин. Въпреки това, авторите на този доклад считат, че омега-3 добавки трябва да "подобрят допаминергичната невротрансмисия. Все пак са необходими повече проучвания, за да се покажат ефектите на омега-3 мастни киселини върху нивата на допамин в хората.

КАК СЕ УВЕЛИЧАВА ДОПАМИНЪТ В МОЗЪКА?
Стъпка 1
Упражнения за естествено увеличаване на нивата на допамин в мозъка. Според д-р Хенри Емонс в "Химия на радостта", редовното изпълняване на енергични упражнения могат да бъде също толкова ефективни за лечение на настроението отколкото използването на медикаменти и терапия. Емонс препоръчва 30 минутни ежедневни упражнения, включително аеробни упражнения, за цялостното здраве на мозъка. Това обучение е особено полезно за увеличаване на допамина.
Стъпка 2
Медитирайте за подобряване на нивата на допамин в мозъка. Според проучване, публикувано в "Мозъчни Когнитивни изследвания," успешна медитация по време на йога нидра увеличава допамин-освобождаването в мозъка. Според Йога вестник, йога нидра е техника за отпускане на тялото, което расте по популярност в Америка. Клас йога нидра използва управляеми образи и възстановителна йога постепенно за да предизвика дълбоко състояние на медитация.
Стъпка 3
Яжте растителни протеини, боб и зеленчуци, за да се увеличи производството на допамина в мозъка. Според Емонс, който яде постно говеждо месо, свинско, пуешко и пилешко месо, ще улесни производството на допамина. Хранене с риба, дивеч, бизони и щраус помага за производството на допамин. Други храни, които повишават допамина, са нискомаслени млечни продукти, Fava боб, олющени соеви ядки, черен боб, нахут, боб Лима, леща, ядки и семена. Листни зеленчуци и зелени, жълти и червени зеленчуци осигуряват хранителни вещества, които косвено улесняват производството на допамина.
Стъпка 4
Вземете L-фенилаланин или L-тирозин за допамин дефицит, ако вашият лекар одобрява. Мозъкът преобразува L-фенилаланин, L-тирозин, така че не трябва да се вземат и двете едновременно. Двете добавки са отговорни за засилване на производството на допамин и норепинефрин. Много е важно да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да приемате тези добавки, тъй като те могат да реагират негативно с психиатрични лекарства и други фармацевтични продукти. Бъдете внимателни с L-фенилаланин или L-тирозин, ако страдате от биполярно разтройство, тъй като те могат да предизвикат мания. Странични ефекти включват безпокойство, тревожност, безсъние, болки в стомаха, главоболие и хипертония.
Стъпка 5
Посъветвайте се с Вашия лекар за поемане на норадреналин и допамин инхибитори на обратното захващане (NDRIs). Според MayoClinic.com, най-често NDRI е бупропион, или Wellbutrin.

ХРАНИ, КОИТО ВЛИЯЯТ ВЪРХУ НИВАТА НА ДОПАМИН В МОЗЪКА
Мозъкът използва невротрансмитера допамин, за да се изостри фокуса и вниманието и осигурява чувство на радост, удоволствие и удовлетворение. Прекурсор на допамина е фенилаланин, аминокиселина, която се превръща в тирозин в процеса на усвояване. Храни, съдържащи тирозин или фенилаланин --- като диня и високо протеинови храни --- увеличават нивата на допамин в мозъка, според Университета на Мериленд Медицински център, докато при усвояване на захар и наситени мазнини се намаляват нивата на допамин.
ХРАНИ БОГАТИ НА ТИРОЗИН
Консумирането на плодове --- като лешници, бразилски орехи, кашу, шам фъстък и кедрови ядки --- съдържащи аминокиселината, наречена тирозин помага да се отключи производството на допамин в мозъка ви. Тирозинът също така се намира в здрави пълнозърнести храни като ечемик, овес и ръж, и пълнозърнести хляб и макаронени изделия. Разнообразието от други храни съдържащи тирозин, ви позволява лесно да ги включите във всяко хранене, ако се нуждаете от по-добро настроение, по-силен акцент и повишена мотивация към целите си. Тези храни включват банани, боб Лима, авокадо, риба, пиле, пуйка, извара, мляко, кисело мляко, сирене, соеви продукти, фъстъци, сусам и тиквени семки.
ХРАНИ БОГАТИ НА ПРОТЕИНИ И ВИТАМИН В6
Организмът произвежда допамин за мозъка чрез повишаване на нивата на тирозин в кръвта от аминокиселините, които получава от храни, богати на протеини. Приемането на протеини е особено важно по време на закуска, според Института Франклин, защото повишените нива на тирозин, ще ви помогнат да сте мотивирани и нащрек през целия ден. Протеиновите храни са разделени на две групи. Ядките, семената, зърнените и бобови растения предлагат само някои основни аминокиселини, за производство на допамин и са непълни протеинови храни. Птици, риба, месо, сирене и кисело мляко са пълни протеинови храни и имат всичките осем незаменими аминокиселини. Подхранват мозъка и могат да се комбинират в едно ядене. Витамин B-6 помага за превръщането на тези протеини в синтеза на допамин - според Службата за хранителни добавки на националните институти на здравеопазването. Обогатените зърнени храни често съдържат витамин В6, както и печените картофи с кожата, консерви нахут, дъгова пъстърва, спанак, фъстъчено масло, доматен сок и консервирана риба тон във вода.
ДОПАМИНЪТ - ПРОИЗВОДСТВО ОТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Плодовете и зеленчуците като цяло съдържат антиоксиданти, които защитават, произвеждащи допамин неврони. Авокадо и цвекло, в частност, спомагат увеличаването на допамин в мозъка. Цвеклото съдържа бетаин, антидепресант, който стимулира производството на S-adenoslmethionine, от съществено значение при вземането на допамин. Динята повишава нивата на допамин естествено, защото там витамин В6 се съдържа в изобилие. Бананите са друг добър източник за повишаване на нивата на допамин в мозъка. Освен това, ябълките съдържат кверцетин, който предпазва организма от свободните радикали, които могат да унищожат допамина. ДРУГИ ХРАНИ И ДОПАМИН
Някои храни водят до по-ниски нива на допамин в мозъка. Въпреки, че много хора ядат прости въглехидрати, за да се чувстват по-добре - като захар, бонбони, понички, сладкиши и торти - простите въглехидрати пречат на функционирането на мозъка и чрез намаляването му могат да доведат до чувство на депресия и промени в настроението . Яденето на сладки плодове и пълнозърнести зърнени тестени изделия увеличават нивата на допамин, и затова са по-мъдър начин да подобрят настроението ви. Избягвайте да ядете тлъстите червени меса, като бекон и наденички, които запушват артериите и правят труден достъпа на допаминовия поток към мозъка. Готвенето с растителни масла и приемът на риба и ядки, ще ви помогне да се почувствате по-добре.

ДОБАВКИ, КОИТО ПОВИШАВАТ НИВАТА НА ДОПАМИН
Допаминът е химикал, наречен невротрансмитер, който изпраща сигнали на организма от невроните в мозъка. Допаминът помага за регулиране на метаболитната активност и осъществява контрол на настроението. Някои храни могат да увеличат производството на допамина, докато други храни и фактори на околната среда изглежда нарушават химически мозъка. Някои добавки също могат да повишат нивата на допамин.
ТИРОЗИН
Тирозин е от несъществените аминокиселини. Вашето тяло обикновено произвежда достатъчно тирозин, която се използва за производството на няколко невротрансмитери, включително и допамин. Тирозинът е достъпна в храни, като соеви продукти, месо, риба, млечни продукти, както и някои семена и ядки. Можете също така да се увеличи тирозина, като добавка. Ако искате тирозин във вид на добавка, Университета на Мериленд Медицински център препоръчва да се вземат 500 до 1000 мг три пъти на ден. Тирозин се абсорбира най-добре на празен стомах.
Антиоксидантните хранителни добавки са:
селен, коензим Q10, антиоксидант плюс и други.
B ВИТАМИНИ
Различни витамини от B-групата, също могат да помогнат за подобряване производството на допамин. Ниските нива на допамин причиняват редица заболявания, включително болестта на Паркинсон. A в 2010 проучвания публикувани в "British вестник на храненето" са изследвани съдържанието на витамини B-6, В-12, фолат и рибофлавин нива при хора с болестта на Паркинсон, които често пъти имат ниски нива на допамин. При хората с болестта на Паркинсон е по-вероятно да имат витамин В -6 дефицит. Добавянето на витамин В комплекс или витамин B-6, може да помогне на тялото да произвежда повече допамин.
ВИТАМИН А
Витамин А е важен антиоксидант, който помага с визия растежа на костите и растежа на клетките. Добавките на витамин А може да подобри производството на допамина, според изследване върху мишки. Проучване, публикувано в "изследване на мозъка" през 2007 г., разгледа ролята на витамин А по отношение на съня. Изследователите открили, че недостиг на витамин А води до намаляване в известна степен на допамина. Хранителни източници, като моркови, спанак, черен дроб и зеле, съдържат високи нива на витамин А.
ВИТАМИН D
Броя на случаите с допаминов недостиг, свързани с условия, като шизофрения и депресия, са свързани с ниски нива на витамин D. Въпреки че учените не са сигурни, ако витамин D може да увеличи допамина, изследвания показват, че витамин D дефицит променя развитието на допамин.