Jan. 21, 2016

Poem

КОЛАГЕН
Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан на човека. Концентрацията му варира от 23% в черепните кости, 50% в хрущялите, 64% в роговицата на окото, до 74% в кожата.
Здрав и неразтеглив, с голяма издръжливост на опън, той е основен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки, на костите и зъбите. Заедно с мекия кератин осигурява здравина и еластичност на кожата. Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има важна роля в развитието на тъканите. Без него няма живот.
Колагенът постоянно се възпроизвежда. След 25-годишна възраст обаче този процес се затруднява и постепенно отслабва с възрастта. Липсата или много забавената биосинтеза на колагена предизвиква стареене на меките тъкани и костите (остеопороза). Нарастващият с възрастта дефицит на колаген води до изсъхване и набръчкване на кожата и намаляване на нейната еластичност.
Kola – лепило, genno – раждам, или лепилороден. Тази дума говори за функцията на колагена като белтък, който слепва клетъчните елементи. При този процес от отделните клетки се образуват тъкани и органи. През целия живот колагенът в човешкия организъм постоянно се обновява. Най-стабилен е в костите, където обмяната настъпва всяка година, а най-нестабилен в черния дроб, където се обновява всеки месец.
Колагенът е прост белтък, съставен изключително от аминокиселини, принадлежащи към влакнестите белтъци, или казано по-точно от фибрилерни склеропротеини. Изграден е от дълги спираловидни пептидни вериги, които съдържат от 19 до 105 аминокиселини. Най-важните от тях са пролин, глицин, хидроксипролин и хидроксилизин като последните два на практика липсват в другите белтъци.
От своя страна аминокиселините се състоят от химични елементи на въглерода, кислорода и водорода, влизащи в реакции с азота. Съединение от най-малко 100 аминокиселини води до образуване на полипептидна верига. Така се ражда белтък, така се ражда и колаген.
При колагена синтезът на аминокиселините в полипептиднити вериги води до образуване на спирала с пространствен характер, която се казва суперхелиса. Спиралата на белтъчната верига се поддържа чрез леки водородни връзки. При живия организъм тези връзки в колагена могат да бъдат скъсани по време на болест (напр. остри възпалителни процеси). Това е една от причините, поради която човек умира, когато неговата температура се повиши над 42 градуса. По същата причина колаген, произведен от сладководни риби се деспирализира при температура по-висока от тяхната естествена среда.
За да се разбере точно в какво се състои революцията в козметологията, трябва да се знае, че:
* Колагенът и еластинът са опорни белтъци на кожата, осигуряващи й съответния тонус, необходимата влажност, еластичност, плътност и здрав вид.
* От около 25-годишна възраст човешката кожа започва бавно да губи тези свойства също както мускулите губят силите, а костите – калция. Всички симптоми на остаряване се появяват като резултат от дефицита на разтворимия колаген, чиято биосинтеза с годините намалява.
* След 30-ата година при всеки човек започва атрофия на мастните и потните жлези, а също и намаляване на влагата и отпускане на кожата. Появяват се бръчки. Това е резултат от намаленото действие на колагена и еластина, които са фундаментът на съединително-тъканната мрежа. Свободните радикали, токсините и ензимът колагеназа унищожават белтъчните влакна, а в организма намаляват микроелементите и витамините, стимулиращи продукцията на колаген от фибробластите.
* Обмяната на колаген в организма продължава като с напредване на възрастта процесите на разпад започват да надделяват над процесите на синтез, особено на синтез на колаген, който осигурява на кожата еластичност и влажност, благодарение на способността си да свързва водата.
Продуктите, които спомагат за изработването на колаген, са езикът и черният дроб. Освен това - продукти, които съдържат полезни белтъчини – пилешко, свинско, телешко, риба.
За изработката на колаген спомага консумацията на бобови култури, грах, овесени ядки и елда. Препоръчителни са пшеничените кълнове и бирената мая.
Пресните плодове като ананас, портокал, киви и лимон също спомагат за изработката на колаген. Това се дължи на факта, че съдържат много витамин С, а той спомага за образуването на млада съединителна тъкан. Витамин С е най-мощният антиоксидант.
Това негово свойство е обусловено от способността му лесно да отдава електрони и да образува йон-радикали. Тези заредени частици с нечифтосани електрони влизат в ролята на мишени за свободните радикали, виновни за повреждането на клетъчната мембрана и за последващи мутации на клетката.
Във вътрешността на мембраната, която се състои от мастни молекули (липиди), роля на ловец на свободните радикали играе мастноразтворимият витамин Е. А в междуклетъчното пространство, във водна среда, тази роля се отрежда на витамин С, който е водноразтворим.
Забавя стареенето
Витамин С участва в синтеза на колагена и затова е една от любимите съставки в козметичните лаборатории, в които се произвеждат средства за поддържане еластичността на кожата и за борба с бръчките.
Колагенът е необходим не само за красотата на кожата. Намаленото количество на колагеновите влакна в стените на съдовете води до кръвоизливи, а недостигът му в тъканта на скелета води до разрушаване на костите.
Засиленото образуване на колагена води до бързото зарастване на рани, а при дефицит на витамин С този процес протича много бавно.