Jan. 13, 2016

Poem

ЖЕНШЕН
Женшенът е вероятно най-известната китайска билка и най-всеобщо признатото растение, използвано в традиционната медицина. Животоудължаващите свойства на женшена първо са били описани около 500 г. сл. Хр. в китайски медицински учебник от Шенонг, и различни негови форми са били използвани в медицината хиляди години наред. Двата най-често срещани типа женшен са “панакс гинсенг” (или азиатски, китайски и корейски женшен) и “панакс куинкуефолиус” (или американски, канадски и североамерикански женшен) Думата “панакс” произлиза от гръцката дума “панацея”, която значи “лекуващ всичко” - ползите на женшена са такива.
Женшенът често е използван като адаптоген, което значи, че нормализира физическото състояние, в зависимост от това, от което се нуждае индивида. Например, ще намали високото кръвно налягане, но ще повдигне и ниското – в зависимост от количеството поет женшен. Той също е ефективен в борбата с рак, диабет, стрес, изтощение и др. Тези ефекти са в резултат главно на група вещества наречени “гинсенозиди”.
При проучване, проведено от д-р Тайк-Ку Юн (и колеги), публикувано в Международния Журнал по Епидемиология от юни 1998 година, консумацията на женшен води до 67% намален риск от рак на стомаха и 70% от рак на белите дробове. Животински проучвания показват, че женшенът стимулира производството на интерферони и увеличава действието на NK клетките (клетките убийци). Според доклад, публикуван от Китайски Медицински Журнал, гинсенозидите в женшена се борят с рака чрез предпазване от ангиогенеза (създаване на нови кръвоносни съдове, хранещи рака), чрез предизвикване на апоптоза (нормална клетъчна смърт) и предотвратяване на метастазирането (разпространението) и пролиферация на рака.
Други китайски проучвания сочат, че гинсенозидите също увеличават синтеза на белтъчини и действието на невротрансмитерите в мозъка, като женшенът се използва и за възстановяването на паметта и увеличаване на концентрацията и познавателните способности. Допълнителни проучвания показват специфични ефекти, които подкрепят централната нервна система, функцията на черния дроб, функцията на белия дроб и кръвоносната система.