Jan. 10, 2016

Poem

Защо СЕЛЕНЪТ е толкова важен за здравето на ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА?
Тези, които са прекрачвали прага на ендокринологичните лекарски кабинети с проблеми с щитовидната жлеза, ще потвърдят, че първото нещо което ендокринолозите препоръчват, дори преди да се говори за допълнителен прием на хормони, е селен. Но знаете ли защо?
Секрецията на хормони от щитовидната жлеза е важно, но е само част от много по-сложна регулаторна система, чрез която организмът решава как да използва щитовидните хормони за енергия и нормален метаболизъм. Хормонът, който щитовиднате жлеза секретира - тироксин или Т4, е биологично неактивен. Той се активира и деактивира от три ензима наречени йодотиронин дейододиназа. Всички тези ензими изискват СЕЛЕН, за да функционират правилно.
Освен, че селенът участва в активирането на Т4, той е и от основно значение при превръщането на Т4 в Т3 (трийодтиронин). Т3 е активния щитовиден хормон, който клетките използват, за да определят нивото на метаболизма. Това се случва основно в черния дроб, но също и в бъбреците и мускулите, които също се нуждаят от селен, за да функционират добре.
Селенът има положително влияние и при Хашимото - автоимунно заболяване, при което имунната система сама разрушава щитовидната жлеза. Селенът намалява нивата на възпаление в организма, което директно се отразява на дейността на имунната система. Това най-вероятно се дължи на повишените нива на глутатион пероксид, както и намаляването на токсичната концентрация на хидрогенпероксид и липидни хидропероксиди.
От колко селен се нуждаем? Този въпрос е основа на горещи дебати. Около 55 мкг на ден са достатъчни за да повишат маркера селенопротеин Р в кръвта и затова най-често препоръчваната доза е 100 мкг. Това е чудесно, но не отчита, че селенопротеин Р няма нищо общо с функцията на щитовидната жлеза или оптималното ниво на селен в организма.
Изследване на имунната система с дази от 50 и 100 мкг показва, че те помагат, но нито една от дозите не оптимизира имунозащитната функция. Последващо изследване с 200 мкг показва по-добъра реакция на имунната система.
Ново изследване на дози от 100, 200 и 300 мкг селен показва, че повишаването на дозата води до по-добро съотношение между общия холестерол и добрия (HDL) холестерол. Изследване с високи дози селен 1000 и 1500 мкг при пациенти със сепсис показва, че тези дози са много ефективни за изчистване на токсините и увеличаването на антиоксидантните ензими.
Изследване, свързано с превенцията на ракови заболявания, показва, че 200 мкг селен намалява риска от ракови заболявания с 25%. Изледване с 800 мкг селен при пациенти с рак на простата, също показва положителни резултати.
Колективно тези изследвания говорят, че дози от 200 до 300 мкг са най-ефективни за оптимизация на имунната функция.
Във Великобритания препоръчителната доза е 50-100 мкг, с горен препоръчителен лимит 400 мкг.
Учените признават, че няма консенсус за дозата селен, която оптимизира функцията на щитовидната жлеза. Единственото нещо, за което са единодушни обаче е, че оптимизирането на приема на селен не само помага на общото здравно състояние но и чувствително подпомага предотвратяването на щитовидни заболявания.