Jan. 14, 2019

Poem

ЛИДЕРЪТ, КОЙТО НЯМАШЕ ТИТЛА
Съвременна притча за истинския успех в бизнеса и живота
Робин Шарма
Десетте човешки съжаления
1. Стигаш до последният си ден, а блестящата песен, която е трябвало да бъде твоят живот, си е останала неизпята вътре в теб.
2. Стигаш до последният си ден, а никога не си използвал естествена сила, която носиш в себе си, за да извършиш велики дела и да постигнеш високи цели.
3. Стигаш до последният си ден и разбираш, че никога не си вдъхновил друг човек с примера си.
4. Стигаш до последният си ден и с болка осъзнаваш, че никога не си поел смели рискове и така никога не си пожънал славни награди.
5. Стигаш до последният си ден и разбираш, че си изпуснал шансовете си за съвършенство, защото си повярвал на лъжата, че трябва да се примириш с посредствеността.
6. Стигаш до последният си ден с разбито сърце, защото така и не си усвоил умението да превръщаш злопоучието в победа и оловото в злато.
7. Стигаш до последният си ден изпълнен със съжаление, защото си забравил, че в работата си е трябвало да помагаш на другите, а не само на себе си.
8. Стигаш до последният си ден с чувството, че в крайна сметка си живял живота, който обществото те е обучило да желаеш, а не живота, който истински си искал да живееш.
9. Стигаш до последният си ден и осъзнаваш факта, че не си реализирал най-добрите си дарби, нито си се докоснал до специалния гений, който е заложен в теб.
10. Стигаш до последният си ден и откриваш, че е можело да бъдеш лидер и да оставиш света много по-добър, отколкото си го заварил. Но си отказал да приемеш тази мисия, просто защото много те е било страх. Затова си се провалил. И си пропилял живота си.
Адът на Земята не е нищо друго, освен да допуснеш тези десет съжаления да изпълнят сърцето ти, преди да умреш. Нищо не би могло да унищожи духът ти повече от тези десет откровения в предсмъртният ти час. Истинското човешко нещастие настъпва, когато в последните си мигове разбереш, че си пропилял най-важният дар, с който си роден, шансът да поднесеш прекрасната си същност на света около теб.
Успехът се създава чрез ежедневното спазване на няколко дребни дисциплини, които с времето се натрупват и произвеждат много по-големи постижения, отколкото си планирал. Толкова е лесно всеки ден да прилагаш тези дребни навици на успеха, че повечето хора не разбират колко голямо значение имат те. И затова не ги прилагат ... Провалът, от друга страна, също толкова лесно се постига. Провалът не е нищо друго, освен неизбежният резултат от това, че ежедневно си пренебрегвал извършването на няколко дребни действия, което с течение на времето се е натрупвало и станало необратимо.
.... Защото когато си спомним колко е кратък животът ни, се освобождаваме от несъществените неща и се съсредоточаваме върху най-важното. Погледът върху смъртността ни подсеща , че месеците са ни преброени.
ДЕСЕТТЕ ЧОВЕШКИ ПОБЕДИ
1. Стигаш до края си, изпълнен с щастие и удовлетворение, защото съзнаваш, че си изразходвал всичко – използвал си до пълен предел талантите си, най-добрите си ресурси и пълният си потенциал, за да извършиш прекрасна работа и да живееш върховен живот.
2. Стигаш до края си със съзнанието, че си играл по критериите аз концентрирано съвършенство и си продължил към безупречни стандарти във всяко нещо което си правил.
3. Стигаш до края си с шумно ликуване, затова че си имал силата на духа винаги да се изправяш пред най-големите си страхове и да осъществяваш най-смелите си визии.
4. Стигаш до края си и осъзнаваш, че си човек, който е изграждал хората, а не който ги е разбивал.
5. Стигаш до края си с разбирането, че макар пътят ти невинаги да е бил лек, когато си бил повален, бързо си се изправял на крака и оптимизмът никога не те е напускал.
6. Стигаш до края си и си озарен от невероятната слава на феноменалните постижения и високите ценности, които си внесъл в живота на хората, на които си имал щастието да служиш.
7. Стигаш до края си и си във възторг от силната, етична, вдъхновяваща и съчувствена личност, която си станал.
8. Стигаш до края си и осъзнаваш, че си истински новатор, който е проправял нови пътеки, а не е следвал отъпкани пътища.
9. Стигаш до края си, заобиколен от колеги които те наричат рокзвезда, клиенти, които твърдят, че си герой, и любими хора, които те смятат за легенда.
10. Стигаш до края си като истински лидер без титла и знаеш, че добрата работа ,която си свършил ще живее дълго след теб, а животът ти ще остане като модел за осъществяване на възможностите.
Първи разговор за лидерството: Нямаш нужда от титла, за да бъдеш лидер
Най-често срещания начин, по който хората губят силата си, е като мислят, че не я притежават.
Алис Уокър
...Но вярвам, че „късметът” не е нищо друго освен неочаквана награда за интелигентните решения, които сме избрали да направим. Успехът не идва защото звездите са се подредили за теб по съответен начин. Успехът, както в бизнеса, така и в личния живот, е нещо, което постоянно се създава. Той е гарантирания резултат от серия целенасочени действия, които всеки може да предприеме
Манталитетът ”звездите трябва да се подредят подходящо, преди да постигна онова, което знам, че мога да постигна”. е много разпространен в наши дни. Хората искат да получат нещо, без да дадат нищо. Мечтаят да имат всичко, но не желаят да запретнат ръкави и да положат усилия. .
....Никога не взимай ролята на жертва! Невъзможно е да градиш успех, ако стъпваш на извинения за състоянието си.
Да бъдеш лидер означава да имаш непоколебима вяра в собствената си визия и твърда увереност в собствената си способност да извършиш позитивни промени. Не мисли за това какво ще кажат другите и помни думите на Алберт Айнщайн: „Силния дух винаги среща съпротивата на посредствените умове” Просто се приготви и свърши работата си по абсолютно най-добрия начин. Останалото ще дойде от само себе си. ....А ако от време на време се препъваш по пътя... е това е част от играта. Учиш се да ходиш, като падаш. Учиш се да си лидер, като опитваш. Но всяка погрешна стъпка те приближава към правилната стъпка. А ако другите не разбират какво се мъчиш да постигнеш, защо ще им позволиш да те принизяват. Великите хора строят паметниците си с камъните, с които ги замерват критиците им. Критиците обикновено те критикуват, защото в някакъв смисъл възбуждаш техния интерес. Когато престанат да говорят, това е, защото са престанали да се интересуват от теб. Когато никой не те критикува, тогава наистина има за какво да се тревожиш.
ЧЕТИРИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ СПОСОБНОСТИ
1. Всеки от нас живите хора в този момент притежава способността всеки ден да отива на работа и да изразява Абсолютно Най-доброто от себе си. Затова не ни е необходимо да имаме титла
2. Всеки от нас живите хора днес има способността да въздейства на всички, с които общува, да ги вдъхновява и издига, като ги дарява с добрия си пример. За това не ни е необходимо да имаме титла
3. Всеки от нас, в който диша живот, може пламенно да извършва позитивни промени, независимо от негативните условия. За това не ни е необходимо да имаме титла.
4. Всеки от нас, който е осъзна истината за лидерството, може да се отнася към другите с уважение, благодарност и любезност – като по този начин издига културата на организацията до най-високо ниво, затова не ни е необходимо да имаме титла.
...Независимо какъв пост заемаш в дадена организация, на каква възраст си и в кой край на света живееш, ти имаш силата да проявиш лидерство. И никой и нищо не може да ти е отнеме.
...От нас зависи не само да осъзнаем, че ги имаме, но и да натиснем бутона. По този начин правим фундаментален избор, който може радикално да промени всяка кариера – и всеки живот: Правим важния избор да престанем да бъдем жертви и да започнем да се проявяваме като лидери. ...И помни, че когато упражниш четирите си естествени лидерски способности, автоматично получаваш лична власт, която ще ти предостави много повече влияние и способност да въздействаш върху хората около теб, отколкото официалната власт, произтичаща от някаква титла.
IMAGE - акроним
INNOVATION – ИНОВАЦИЯ
Последователно да правиш нещата по-добри, отколкото си ги заварил.... Или стремеж да направиш днешния ден по-добър от вчерашния. Как да повиша продуктивността си? Как да работя по-бързо? и Как още повече да очаровам клиентите си? Да направиш настоящето по-добро от миналото е само умствена нагласа. Но помни също, че когато не преследваш страстно съвършенство и иновацията, посредствеността е на път да те победи. Стой далеч от „пълзящата посредственост”, както наричам аз онова неусетно и опасно слизане надолу към обикновеното, което заразява работата ти, без да съзнаваш. Без иновация животът е смърт. А в днешно време само смелите ще оцелеят. Така че продължавай да си поставяш предизвикателства и да виждаш нещата такива, каквито са в мечтите ти.
...Добрата кариера и добрият бизнес се изгражда с еволюция. Чрез бавни и упорити подобрения, които не правят особено впечатление, ако ги разглеждаш изолирано. Но след време тези малки, натрупващи се – еволюционни – подобрения предизвикват масивен растеж. Скромните вълнички на по- добре свършената работа се наслагват една върху друга и образуват гигантската вълна на огромния успех. Помни, че за да постигнеш най-добрата си лидерска форма е необходимо само да извършваш няколко интелигентни действия всеки ден, които след известно време пораждат невероятни постижения.
...В новия свят на бизнеса възможно най-рисковото място е там, където се опитваш да правиш същите неща по същия начин, по който си ги правил винаги. Едва ли има нещо по-глупаво от надеждата, че старото поведение по някакъв начин ще произведе нови резултати...Не спазваш задължението си да правиш нещата по-добри. Не създаваш висши стойности. Означава също, че вместо да еволюираш към по-високи нива на съвършенство, ти се връщаш надолу към старите модели на стагнация. ...Ако избереш иновацията пред стагнацията, ще се чувстваш чудесно в този лудо забързан свят на бизнеса, в който се намираме сега. Ако избереш изчисления риск пред все същия стар начин на действие, ще се справиш прекрасно. Ще се справиш фантастично!
МАSTERY - СЪВЪРШЕНСТВО
„Бъдете толкова добри, че да няма начин да не ви забележат” -
Стив Мартин /комик/
Нищо по-малко от най-доброто, на което си способен . Началната точка , от която тръгваш към съвършенството, е да повишиш изискванията към себе си. Просто си постави за цел да бъдеш пръв, най-голям, единствен и абсолютно най-добър ПНЕН. Изисквай от себе си много повече, отколкото околните изискват от теб. Изстреляй се високо нагоре в разреденото пространство. Повечето хора си поставят толкова ниски стандарти. Целят се ниско – и естествено постигат целите си. И ще установиш, че нямаш много съотборници там горе, защото малко хора са готови да пробягат допълнителна миля. .... Малко неща те карат да се чувстваш толкова добре, колкото гордостта, че си свършил перфектно работата си. ....Работата ти предлага ежедневна платформа, от която да потърсиш вътрешния си лидер. Това е шанс, който имаш всеки ден, да си върнеш още от онзи потенциал, който е заровен дълбоко в теб и да събудиш задрямалата връзка между сегашния си аз и твоя абсолютно най- добър аз. Това е възможност да изразиш повече от латентната си креативност и още повече от скъпоценната си човешка същност.
...Човек никога не се държи по начин , който не съответства на собствената му представа за себе си.
Фокус плюс време произвежда съвършенство..... Да започнеш означава да си спечелил половината битка. Изисква се да напрегнеш цялата си воля и вътрешна сила . Но после става по-лесно. Малките последователни стъпки създават инерция. Всекидневните малки вълнички на отличната работа – след време, предизвикват цунамито на успеха. Всяко действие има последствие. Нещата тръгват напред. Отварят се врати, за които не подозираш че съществуват. Успехът е игра на цифри. Колкото повече действия предприемаш, толкова повече резултати ще постигнеш.
Authenticity - Автентичност
Никога не е било по-важно да си човек, който заслужава доверие. Никога не е било по-важно да си човек, когото другите уважават. Никога не е било по – важно да спазваш обещанията си пред колегите и клиентите си. Никога не е било от толкова основно значение да си автентичен. Никога не е било по-трудно да изразяваш автентичността си , поради целия обществен натиск да бъдем като всички други. Медиите, обществото, и светът около нас безмилостно ни засипват с послания, чиято цел е да ни накарат да живеем според техните ценности, а не според нашите. Върху нас се упражнява огромен натиск да се държим така, както се държи мнозинството. Но лидерството изисква да запушваш уши за шумните чужди гласове, за да можеш по-ясно да чуваш мисията и повика отвътре. ..... Бъдете това което сте и говорете това , което мислите, защото онези, които имат нещо против, нямат значение, а онези които имат значение ,нямат нищо против”
Ето това означава автентичност. Да се чувстваш истински спокоен в кожата си и да се научиш да вярваш в себе си, така че да действаш според собствените си ценности, да говориш със собственият си глас и да бъдеш най-доброто, което можеш да бъдеш. Да знаеш кой си и зад какво заставаш, а после да имаш смелостта да бъдеш това, което си – във всяка ситуация, не само когато е удобно. Да си последователен и верен на себе си, така че вътрешната ти същност да се отразява във външните ти изяви. А да бъдеш автентичен и верен на себе си означава още да осъществиш потенциала си и да предоставяш превъзходно изпълнение – защото това е моята истинска същност.
А великия американец Ралф Уолдо Емерсън ни учи: Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение”.
Оскар Уайлд пише: „Бъдете себе си. Всичко друго е заето”. Автентичността е най-дълбока проява на лидерите без титла.
Автентичността означава да си верен на себе си, дори когато всички наоколо искат ти да си някой друг” – Майкъл Джордън – велик баскетболист от близкото минало. Той също казва в книгата си „ Тласкан отвътре” - Не отстъпвай от мисията си , от ценностите си и от пълната изява на вътрешният си лидер, дори когато другите се съмняват в теб. Когато хората казват, че ще се провалиш или намекват, че не те бива, стой все така уверено в собствения си аз и не им позволявай да те разбият. Защото лидерството до голяма степен се основава на способността да вярваш в себе си, когато никой друг не вярва в теб.
Имай предвид, че колкото повече подхранваш егото си, а то е онази изкуствена част от теб, която си изградил, за да получиш одобрението на мнозинството и да забравиш кой всъщност си ти дълбоко в себе си, толкова по-гладно ще става то. Егото е социалната част на личността ни и то става толкова по-голямо, колкото повече се мъчим да станем онези хора, които света иска от нас да бъдем, а не хората, които всъщност сме.
GUTS - КУРАЖ
За да бъдеш лидер, не е нужно да имаш титла, но е нужно да имаш голяма устойчивост и много кураж. За да ръководиш без титла, трябва да си безумно упорит и невероятно смел. Трябва да си по – смел от предпазливите и да рискуваш много повече от обикновените хора. Това не е толкова трудно, колкото изглежда. Всеки от нас дълбоко в себе си притежава резервоар от кураж, който моли да бъде източен. Щом преследваш големи мечти и постигаш по-голямо съвършенство в действията си, срещаш по-голяма съпротива. Колкото повече се отдалечаваш от долината на удобството и страстно преследваш върха на своите възможности, толкова повече препятствия срещаш по пътя си нагоре. Ще имаш временни поражения. Понякога нещата ще се объркват. Конкурентите ще се опитват да те провалят. И дори близките ти ще се опитват да те обезкуражат. Хората, които са се вкопчили в старите начини на работа и се страхуват от промяната, ще се обединят и ще станат най-яростните ти критици. Те ще твърдят че правиш нещо лошо, че клатиш лодката и че се държиш като ненормален. Да имаш куража да виждаш възможности там, където другите виждат неприятности, и да си представяш , че нещата ще стана много по-добри, когато другите тънат в самодоволство, значи да станеш визионер. Повечето хора са прекалено страхливи, за да тръгнат натам. Повечето хора се чувстват застрашени от промените, през които трябва да преминат по пътя към осъществяването на голямата си визия. Те не смеят да се откажат от познатото и да отхвърлят дълбоката си привързаност към статуквото. Затова всеки който мисли и действа по различен начин за тя е „ненормален”. Защото повечето хора не могат да се освободят от миналото си и да опитат да станат нещо повече или да постигнат нещо повече. И вместо да аплодира хората, които имат смелост да търсят по-добри начини за работа и съществуване, тълпата ги осъжда. Освирква ги. Подиграва им се. Става най-шумният им критик. Но истината е, че това е само един защитен механизъм за онези индивиди, които се страхуват да пораснат. Критиката е отбранителен метод, който уплашените хора използват, за да се защитят от промяната.
Но както казва Фултън Шийн: Завистта е данъкът, който посредствеността плаща на гения. А когато изпъкнеш сред тълпата, защото се придържаш към много по-високи стандарти, отколкото се изисква от теб, ще започнеш и да се съмняваш в себе си. Но убеждението ти, че ще оставиш отпечатък, и вярата ти в себе си като лидер ще се окажат по-силни от страховете ти. ...Трябва неотклонно да бъде страстно отдаден на визията си и да имаш силата непрестанно да проявяваш абсолютно най-доброто от себе си. А за това се иска смелост. Иска се кураж. Иска се онази непоколебима решителност, която всички велики мъже и жени преди теб са упражнявали.
Ethics - ЕТИКА
Никога няма да сбъркаш, ако постъпваш честно, никога. Ако има нещо което съм научил за успешното лидерство, това е че то се намира на пресечката между съвършенството и честта. ...Най-важното от всичко е да бъдеш честен и във висша степен надежден, да бъдеш точен и да се отнасяш към хората така, както искаш те да се отнасят към теб. ....”От това как ще си постелиш чаршафите зависи колко добре ще спиш в леглото си” – японска поговорка. Смисълът... начинът по който правим нещо, е начинът по който ще направим всичко останало. И най-дребното нарушение на етиката може да замърси всичко, до което се докоснем. ...Няма по-важно нещо в работата от това последователно да отстояваш моралните си ценности и да пазиш доброто си име. В много отношения репутацията е всичко, което човек притежава. В последна сметка хората или ще се стичат към теб, или ще бягат от теб в зависимост от репутацията ти. ...Кажи какво ще правиш, а после прави каквото казваш. Бъди непримиримо смирен. И дай клетва на себе си да проявяваш силата на характера, която си виждал в най-уважаваните от теб хора. ...Имай смелостта да направиш така, че делата ти да отразяват убежденията ти. И внимавай образът на екрана да е синхронизиран със звука.
ПЕТТЕ ПРАВИЛА
Иновация Innovation
Съвършенство Mastery
Автентичност Authenticity
Кураж Guts
Етика Ethics
План за незабавно действие:
През следващите 24 часа направете списък на всички области в работата и личният си живот, където избягвате да поемете лична отговорност, като играете ролята на жертва. После запишете вашите „5 на ден” лидерски цели за всеки от следващите 7 дни, за да предизвикате позитивна промяна като „Лидер без титла” За да задълбочите познанията си, използвайте и информацията в сайта robinsharma.com
Лидерски цитат който да помним:
Парите, влиянието и статусът са нищо в сравнение с ума, принципите, енергията упоритостта.
Орисън Сует Мардън
Втори разговор за лидерството: Бурните времена раждат велики лидери
Ще упорствам, докато успея. Не съм роден на този свят за поражение и провалът не е в кръвта ми. Не съм овца, която чака овчарят, да я подгони с гега. Аз съм лъв и отказвам да говоря, да вървя и да спя с овцете. Ще упорствам докато успея.
Ог Мандино
Болката е временна. Отказването завинаги.
Ланс Армстронг
... Когато целенасочено се приближаваш, на което се съпротивляваш, вместо да го отхвърлиш настрана, ставаш не само по-уверен в бизнеса. Ставаш далеч по-уверен в начина, по който водиш живота си. Да си смел и да прегърнеш възможностите, които те изпълват със страх, превръща този страх в сила, показва ти кои са силните ти страни, както казва Ницше: „Онова, което не те убива ,те прави по-силен”
Колкото повече време прекарваш извън своята зона на комфорт, толкова повече се разширява тя. А това означава , че колкото повече се пресягаш, толкова повече нещата, които по-рано са те плашели, вече ти изглеждат нормални.
....Интелигентният бизнес използва трудните условия, за да получи от тях безплатни консултации, които ще го направят по-бърз и успешен
...ако сериозно искаш да растеш и драматично да подобриш ефективността си – като лидер и човек. Тъкмо нещата, които те плашат, са вратите към най-добрите ти лидерски способности. Една от всекидневните практики на първокласните лидери е редовно да правят нещо, което разширява пределите им и поставя предизвикателство пред ограниченията им .....Не може да има растеж или прогрес, без да ти се свива стомахът и физически да усещаш тревога. Обществото като цяло ни учи от най-ранна възраст, че да се чувстваш неудобно е нещо нередно и лошо и трябва на всяка цена да бъде избягвано. И ние се придържаме към това правило – играем на дребно и оставаме дребни.
Сенека е казал: Не се осмеляваме не защото нещата са трудни: нещата са трудни защото не се осмеляваме . ...Колкото повече стоиш в зоната на дискомфорта си , толкова повече ще се разширява зоната на комфорта си.
...Винаги, когато опитваш нещо ново, ще се чувстваш странно. Общо разпространената представа гласи, че ако нещо е ново, то е неправилно, Психологията на тълпата ти подсказва, че ако усещаш неудобство, трябва да се върнеш към това, което ти се струва естествено. Аз обаче искам от теб да запомниш, че всеки път, когато се устремиш към промяна и растеж, неизбежно ще се чувстваш странно. Това е добър знак. То означава единствено, че излизаш от безопасната за теб зона. Тогава се изграждат нови модели на мислене. Инсталират се нови форми на познание. Личните ти граници се разширяват.
В тежки моменти само се чувстваме зле. Истината обаче е , че те ни служат много добре. Правят ни по-силни. Свързват ни с дремещия в нас потенциал. Да, карат ни да се чувстваме дискомфортно. Създават объркване в главите ни и страх в сърцата ни. Но истината е че условията, поставящи най-големите предизвикателства пред нас са същите, които ни отвеждат до най-големият ни растеж и до най-удовлетворителните постижения. ...Често се налага да разрушиш нещата, за да ги изградиш отново по по-добър начин. ....Изправяш се пред собствената си неувереност .....и и когато се приближаваш към растежа и възприемаш дълбоката промяна, страховете ти излизат навън. ...Освобождаваш се от старите модели на съществуване и възприемаш новите. Основите на които си стоял досега, се сриват под краката ти, а това усещане наистина е неприятно. ..Това е закономерно. Старият фундамент и традиционните структури трябва да бъдат разрушени, за да се построят по-добри.
Продължавай да атакуваш дискомфорта си и поемай все повече интелигентни рискове. Страховете ти един по един ще изчезнат. Всеки ден прави нещата, които те плашат, и всеки ден елегантно ще трансформираш страха в сила. Това е начинът да изградиш увереност в себе си и да станеш непобедим. Продължавай да правиш нещата, от които се чувстваш некомфортно и се плашиш. Поемай рисковете, Приветствай промяната. Устреми се към големите си възможности. Всеки път, когато правиш това, вътрешният ти лидер се захранва с гориво. Скоро ще стигнеш до мястото, където всичко е възможно.
S P A R K - акроним
Говори откровено - Speak with candor
...в бизнеса вече искат да се ограждат с хора, които говорят за нещата такива, каквито са. Които са откровени. Които са прями. Които са изключително честни. Когато говориш голата истина, и нищо друго освен голата истина, печелиш доверие и уважение. ...Лидерът без титла винаги провежда трудните разговори, които по-слабите и по-малко качествените хора отбягват. Винаги общува по поразително директен и истински начин. Винаги пръв ще изрече истината, дори когато гласът му трепери, а дланите му се потят.....Важната част от лидерството е винаги да говориш честно, а не да търсиш одобрението на другите.
...Много е важно е „времето прекарано лице в лице”...Никога не изпращай имейл, ако можеш да се срещнеш с някого лично.... Важно за общуването и откровеността, че ако нещо е важно за човек, който е важен за теб, то трябва да стане важно и за теб. ...Можеш да кажеш каквото искаш стига да го кажеш с уважение.... и му позволява да запази достойнството си. ...Най-добрите лидери напомнят на хората за най-добрите им качества. И ги вдъхновяват да станат още по-добри. Прекрасните лидери влагат в думите си насърчение, подкрепа и позитивност, които стимулират другите към изумителни действия.
...С думите си можеш да накараш хората да се почувстват щастливи. С думите си можеш да подтикнеш хората да надхвърлят ограниченията си и да работят блестящо и в най-трудните дни. ..ако някой прави много грешки, обикновено му се казва: „Не си вършиш добре работата и няма да е зле да вземеш мерки за това” Но този вид общуване обезсърчава хората. Да говори откровено и ясно. Разбира се бъди силен лидер. Но защо да не кажеш: Ценя това, че влагаш много усилия и бих искал да споделя с теб някои възможности, които според мен ще издигнат качеството на работата ти на по-високо ниво?...Ако говориш насърчително, ще постигнеш много повече. Пак можеш да кажеш това, което искаш, но да си служиш с приповдигащи думи. Всичко се свежда до избора на думи. И най-добрите комуникатори разбират това.
...думите влияят и на собственото ти настроение. ..Езикът, който използваме, влияе върху това, дали ще реагираме на дадена трудност оптимистично или апатично. И трябва да знаеш, че думите всъщност са словесният израз на мислите ни. С езика си предаваш убежденията си на другите.
А убежденията ми управляват поведението, което на свой ред създава всички резултати. Лидерите без титла...не клюкарстват, не се оплакват, не осъждат. И никога не ругаят. Всеки ден те полагат всички усилия да си служат с думите, които вдъхновяват, ангажират и издигат. При това не само за околните, но и за самите тях. ...Като пречистиш речника си на лидер, ще подобриш вътрешната си енергия, стремежа си към съвършенство, скоростта на иновация и изобщо начина, по който играеш. Думите, които излизат от устата ти, оформят и думите, излизащи от устата на всичко около теб, защото им влияеш с примера си.
Онова, върху което се фокусираш нараства. А енергията ти следва посоката, в която изпращаш думите си. Когато говориш за нещо, то се усилва във възприятието ти, защото му отделяш внимание и енергия. Както казва психолога Уилям Джеймс: Нашето преживяване е онова, към което насочваме вниманието си”
ОПРЕДЕЛИ ПРИОРИТЕТИТЕ СИ - PRIORITIZE
Те насочват вниманието си само върху най-важните неща. Те притежават дисциплината да следят неотклонно нещата, когато са фундаментални за тях. Работят и живеят по едно просто правило: фокусирай се върху най – доброто и не обръщай внимание на нищо друго. Лидерството означава да знаеш много малко за повечето неща и слисващо много за съвсем малко неща. Но лидерите стават фантастични именно в тези малко на брой неща върху, които се фокусират.
...Използвай всяка минута от времето си, за да вършиш само онова, което ще те приближи до мястото, където искаш да стигнеш. Прави по-малко, но по-качествени неща. Препоръчвам ти да запомниш правилото 80/20: 80 процента от резултатите, които постигаш се дължат на 20 процента от дейността ти. Анализирай отблизо и точно тези малко на брой ценни практики, които генерират най-голям процент резултати. И после стани наистина много добър в тези малко на брой неща.
....5 те на ден – Препоръчвам ти всеки ден да записваш своите „5-те на ден”. По този начин ще се фокусираш върху основните си резултати. да си поставяш цели и да записваш намеренията си на хартия, за да оживеят и да придобият реалност, а не да бъдат неясни общи приказки, не само те ангажира спрямо приоритетите ти, но и наистина предизвиква прилив на позитивна енергия. А тя ти помага да постигнеш резултатите още по-бързо.
ТРУДНОСТИТЕ СЪЗДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТИ – ADVERSITY BREEDS OPPFRTUNITY
Всеки привиден неуспех носи със себе си някакъв подарък – врата към нещо ново и ако имаш очи да я видиш и смелост да минеш през нея, ще постигнеш още по-голям успех отпреди. „Когато е достатъчно тъмно, можеш да видиш звездите” гласи една стара поговорка. ...Всъщност проблемите не са нищо друго, освен площадка към още по-светли възможности. Истината е , че нищо не е само добро или само лошо. Нещата са такива каквито са. Начинът по който ги възприемаме ги прави „добри” или „лоши”. Прекрасната новина е че можем да контролираме възприятията си.
Нужно е да имаш огромна вътрешна сигурност, за да говориш на глас за собствената си несигурност. А в момента, в който осъзнаеш страховете си и ги изречеш на глас, те губят властта си над теб. ПВН – Продължавай да вървиш напред – Повтарям си го винаги, когато закъсам.
Никога не стой на едно и също място. Една японска поговорка гласи: „Ако те повалят седем пъти, стани осем пъти” Когато усетиш, че си обезсърчен и почти готов да се предадеш, продължавай да вървиш напред ПВН.
Упорство и търпение - ...Удивително е колко далече можеш да стигнеш, ако реши, че просто няма да се предадеш. Че провалът не е възможност. Че си човек, който отказва да загуби. Уинстън Чърчил казва: Никога не се предавай – никога, никога, никога, никога. На нищо, било то голямо или малко, важно или не значително, никога не се предавай, освен на убежденията си за чест и здравомислие” И между другото, по-добре е да преживееш огнен провал, защото си преследвал най-възвишените си амбиции, отколкото да прекараш най-хубавите си часове в гледане на телевизия. ...Прочутия психолог Ейбрахам Маслоу: Обикновено се страхуваме да станем онова, което зърваме за миг в най-прекрасните си моменти.
Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо.
РЕАГИРАЙ АДЕКВАТНО, А НЕ ПАНИЧЕСКИ - RESPOND VERSUS REACT
Капанът , в който много бизнесмени попадат, когато се явят трудности , е че ги обзема паника и прекарват цялото си работно време в гасене на измислени пожари. Вместо да се издигнат над хаоса, той ги поглъща и те стават част от него. Стават част от проблема, вместо да проявят лидерство и да бъдат източник на решението. Не свиквай да реагираш панически на предизвикателствата – научи се да реагираш адекватно. Когато си подложен на натиск действай елегантно. Не се тревожи за всичко онова, което не можеш да контролираш., а насочи цялото си внимание да подобриш нещата, които можеш да контролираш. Прояви инициатива. А това означава да поставиш началото. Бъди човек, който постига нещата. Прави така че да постигаш резултат, докато другите чакат някой да ги поведе. Помни, че най-прекрасният час на всеки велик лидер настъпва, когато привидно всичко се разпада. Вместо да стоят и да гледат, парализирани от страх, лидерите запазват спокойствие, справят се отлично със ситуацията и я преобръщат на 180 градуса. ... Винаги помни, че инициативата и упоритата работа са загряване за нещо, наречено успех.
КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВСИЧКИ – KUDOS FOR EVERYONE
Да бъдеш лидер без титла означава да вдъхновяваш и приповдигаш другите в един свят, който най-често прославя лошите неща. Ще ти напомня да отдаваш дължимото на хората. Да не забравяш, че хората се нуждаят от комплименти – дори за най-дребните неща, които са направили в трудни и изпълнени със стрес времена. Прекарвай всеки ден до края на живота си като един от онези редки индивиди, които насърчават усилията на другите, търсят винаги добрите страни на хората и аплодират дори най-дребната им позитивна постъпка. Повечето хора си мислят, че лидерството означава да поправяш и критикуваш другите, когато си вършат лошо работата. ...Истинското лидерство означава да хвалиш другите, когато си вършат добре работата. След като почнеш да правиш повече комплименти на колегите си, не забравяй и че малцината от нас знаят как да приемат искрената похвала. Но това , че не са я приели напълно, не означава, че не трябва да я поднасяш добре.
...Все едно, обещай си никога да не пропускаш да направиш комплимент за добрата работа на хората около теб. Забелязвай качеството. Хвали доброто изпълнение. Уважавай майсторски свършената работа. Недей да чакаш да го направи твоя мениджър. Направи го ти. Бъди лидер без титла.
ПЛАН ЗА НЕЗАБАВНО ДЕЙСТВИЕ
Първо, запишете в дневника си коя е най-голямата възможност за позитивна промяна в организацията ви. После обяснете и на какво се дължи вътрешната ви съпротива срещи нея. Накрая посочете трите най-важни награди, които ще получите , ако поставите начало на промяната от собствената си позиция.
Лидерски цитат, който да помним:
Животът започва там, където свършва личното ви удобство – Нийл Доналд Уолш
ТРЕТИ РАЗГОВОР ЗА ЛИДЕРСТВОТО: КОЛКОТО ПО-ДЪЛБОКИ СА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА ВИ С ДРУГИТЕ, ТОЛКОВА ПО-СИЛЕН ЛИДЕР ЩЕ БЪДЕТЕ
Най-важната съставка във формулата на успеха е да умееш да се разбираш с хората.
Теодор Рузвелт
Получаваш най-доброто от другите, когато им даваш най-доброто от себе си.
Хари Файърстън
Парите са следствие от приноса. Колкото повече стойност създаваш за всички хора – от колегите до клиентите си- толкова по-голям ще е финансовия успех на организацията ти.
И толкова повече ще спечелиш в собствената си кариера.
...част от задачата ти е сега да извадиш на бял свят величието в хората, които никога не са го забелязали в себе си. Помогни на другите да постигнат успех и те ще ти помогнат да постигнеш успех. Но преди някой да ти подаде ръка, ти трябва да докоснеш сърцето му. ....Лидерите без титла помагат на другите да постигнат повече като екип, отколкото биха могли да постигнат сами. Дай на другите онова, което най-много желаеш да получиш. ...Ако търсиш повече подкрепа, давай повече подкрепа. Ако искаш повече уважение, ти първи трябва да дадеш повече уважение. А после всичко това ще се върне към теб като пълноводна река. Процесът на получаването започва с даването.
...Поставяй хората на първо място и всичко останало ще се разреши от само себе си
Ние често поставяме тази фундаментална истина в лидерството. Светът на бизнеса никога не е разполагал с толкова много средства за комуникация , хората в бизнеса са по-малко свързани помежду си от всякога. В цялата история не сме разполагали с повече технология и въпреки това срещаме по-малко човечност...За успеха в бизнеса най-важен е прекрасния фокус върху хората. Да вярваш в тях. Да ги ангажираш. Да укрепваш връзките си с тях. Да им служиш. И да ги хвалиш. Ако наистина си сериозен и искаш да спечелиш в бизнеса, стани човек, който с всяка своя стъпка и дума , във всяка секунда, с всеки дъх излъчва позитивна енергия, доброта, любезност към всеки човек, на когото има щастието да помага.
Лидерите без титла виждат най-доброто в хората и създават култура, при която те могат да разцъфтят, точно както добрият градинар знае, че почвата е от критично значение не само за оцеляването, но и за развитието на растението.
Хората правят бизнес с хора, на които вярват. Отнасяй се с хората като VIP персони.
HUMAN - акроним
HELPFULNESS БЪДИ ПОЛЕЗЕН
UNDERSTANDING РАЗБИРАЙ
MINGLE ОБЩУВАЙ
АMUSE ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ
NURTURE ГРИЖИ СЕ
БЪДИ ПОЛЕЗЕН
...за да овладееш изкуството на лидерството е винаги да правиш повече от това, за което ти плащат. ...Хората дълбоко в себе си имат някои основни човешки желания, независимо дали ги съзнават или не. Всеки от нас иска да знае, че разширява потенциала си и израства като човек Всеки от нас иска да знае, че каквато и да му е работата, по някакъв начин да е полезен. И всички искаме да знаем, че когато стигнем до края на живота си, няма да изпитваме чувството, че сме живели напразно.
РАЗБИРАЙ
Говори по-малко и слушай повече! Слушането за повечето хора се състои в това, да изчакват другия да спре да говори, за да произнесат отговора, който вече са си намислили. Егото в повечето от нас крещи толкова силно, че не чуваме какво казват другите. Повечето хора просто не умеят да слушат.
Всеки ден ни бомбардирват с толкова много съобщения, реклами и информация, че ни се завива свят. Никога не са се предлагали повече безполезни развлечения. ...И поради всички тези неща, които преработваме в съзнанието си, не ни остава много внимание за хората , които ни говорят. Това е престъпление, защото те го усещат. Една от най-дълбоките човешки потребности е потребността да бъдеш разбран. Всички ние имаме вътрешен глас, всички искаме да го изразим. И когато усетим, че някой наистина ни чува и разбира, отваряме сърцето си към този човек. Нашето уважение, доверие и силна признателност към този човек скачат до небето. ..Задълбоченото слушане е една от най-храбрите и най – редки прояви на истинското лидерство.
ОБЩУВАЙ
Общуването е изключително ценно нещо. Общуването с хората, с които правиш бизнес, ще ти донесе позитивни резултата и неочаквани невероятни победи. Когато хората погледнат лицето ти, за тях ти ще се открояваш от останалите. Те ще те познават. Ще те харесват. А винаги помни, че хората обичат да правят бизнес с хора които харесват. Сега не е времето за никой в бизнеса да търси убежище зад стена от имейли. Сега е определено да излезеш навън, да строиш мостове, да запретнеш ръкави и да общуваш с колегите си и клиентите си, като в същото време им помагаш да стигнат там където искат. Пий кафе с колегите си. Обядвай с клиентите си. Научи какви са тревогите, които ги държат будни през нощта, и как се чувстват в този период на голяма несигурност в света на бизнеса. Кажи им, че ще бъдеш с тях не само когато нещата са лесни, но и в трудностите. Те никога няма да забравят тези думи. И ще те възнаградят със своята лоялност.
ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ
Ако се забавляваш и същевременно си вършиш добре работата, продуктивността ще ти скочи. Ако се забавляваш с това, което върши, ще работиш с по-голяма готовност. Ще си сътрудничиш повече с другите. Когато хората се забавляват, енергията на цялата организация се издига на все по-високо ниво, стресът намалява, готовността им да направят нещо, с което да надхвърлят очакванията на всички клиенти, е далеч по-голяма и те с радост ще работят далеч повече.
ГРИЖИ СЕ ЗА ДРУГИТЕ
Да бъдеш любезен не означава да си слаб. ..Лидерите без титла намират блестящо баланса между разбирането и смелостта. Между умението да се държат приятелски и смелостта. Да са искрени и едновременно твърди. ...Разглеждай хората каквито са., но винаги се отнасяй с тях с достатъчно уважение и любезност, за да станат по-бързи такива, каквито знаеш, че могат да бъдат. Всеки ден сред хаоса на ежедневието, отделяй време, за да задълбочиш взаимоотношенията си, да се усмихваш на другите, да им кажеш добра дума или да им поднесеш жест на внимание. ..Нека всеки човек, с когото пътищата ви се пресекат, си тръгне по-добър, по-щастлив и по-ангажиран, отколкото преди срещата ви. И само гледай как това ще ти се отрази върху кариерата ти. ...Грижи се за хората и парите ще дойдат от само себе си. Помагай на хората да постигнат целите си и те ще ти помогнат да постигнеш всяка твоя цел.
Да помагаш и да даваш, без да очакваш нищо в замяна, е истински подарък.
ПЛАН ЗА НЕЗАБАВНО ДЕЙСТВИЕ
Още отсега отделете пет минути, за да помислите кой е човекът, оказал най-голямо влияние върху вас. Кои три неща в него го правят толкова специален. Как бихте могли да възприемете тези убеждения/ начини на поведение и стил на живот в своята работа и личен живот още днес?
Лидерски цитат, който да помним:
Никой няма да стане велик лидер, ако иска да направи всичко сам или да получи цялата заслуга за работата си.
Андрю Карнеги
ЧЕТВЪРТИ РАЗГОВОР ЗА ЛИДЕРСТВОТО: ЗА ДА БЪДЕШ ПРЕКРАСЕН ЛИДЕР, ПЪРВО СТАНИ ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК
…Не може да покажеш върховно изпълнение в работата си, ако нямаш вътрешно желание за това. Не можеш да се надпреварваш на световно ниво с конкуренцията си, ако не си достатъчно психически издръжлив. И не е възможно да извадиш на бял свят най-доброто в хората от твоя екип, ако преди това не си извадил на бял свят най-доброто в себе си. ...Преди всичко бъди свой собствен лидер. Едва тогава ще се издигнеш като личност до точката, в която можеш да бъдеш лидер на другите. Постави си за цел да станеш вътрешно толкова невероятно силен, че външно шансът ти за провал да изглежда невъзможен. Работи усилено върху себе си, за да проявиш всички заровени съкровища, които спят дълбоко в теб. Започни да чистиш негативните си убеждения и погрешните си представи за това какъв лидер можеш да станеш и какво можеш да постигнеш. ..Тренирай усилено, за да си в идеално здраве и всеки ден да се чувстваш изпълнен с енергия и жизненост. Успехът принадлежи на енергичните хора.
В днешният свят ние преценяваме успеха си по това какво притежаваме, а не по това какви хора сме станали. Вместо да измерваме прогреса си с броя на хората, върху чийто живот сме повлияли, ние го измерваме по това колко пари печелим и колко повишения получаваме. ....Нищо чудно че повечето от нас са нещастни и че толкова хора по света се лекуват с прекалено много ядене, прекалено много телевизия и прекалено много сън. ...Защото хората, ако загубят вещите си , губят и себе си. Затова материалните удоволствия , които светът предлага са наистина нещо хубаво, но не трябва да си техен роб. Това какъв човек ставаш е далеч по-важно от това какво притежаваш. ...Величието е вътрешно събитие с външни последици. След като веднъж събудиш вътрешният си лидер, материалният успех е гарантиран резултат.
Всеки човек на този свят крие в себе си величие. Ние притежаваме таланти и потенциал, които ако бъдат разработени, ще ни позволят да блеснем. На тази планета няма излишни хора. ...Но тъй като мозъците ни са промити и се съмняваме във величието си и са ни научили да мечтаем на дребно, ние сме загубили представата за истинската си същност. ...Погребали сме най-доброто в себе си под пластове от несигурност, съмнения и страх.
S H I N E – акроним See clearly - Виждай ясно
Важна част от лидерството е да възприемаш ясно условията и обстоятелствата. Всеки от нас има дефекти във възприятието си. ..Често разглеждаме ситуацията с очите на страха, вместо с лещата на възможностите. И тези дефекти на възприятието ни ни държат в плен на посредствеността. ...Виждаме света не такъв какъвто е, а какъвто сме ние. ...Затова всеки път, когато съзнанието ти превключи на негативно мислене, спокойно го насочи обратно към целта да проявяваш лидерство и отлично качество. Всеки път , когато съзнанието ти се фокусира върху трудностите, го накарай да се съсредоточава само върху възможностите. Не забравяй също, че ще получиш онова, което очакваш. С други думи, очакванията в работата и в живота ти ще се изпълнят от само себе си. Резултатите които очакваш са резултатите, които ще получиш.
Мислим си едни и същи неща толкова дълго време, че мисленето ни се струва дълбоко вкоренен навик, върху който нямаме контрол. Тъй като в продължение на толкова много години повтаряме стария си разказ и изградените в миналото мозъчни програми, те стават автоматични и несъзнателни. Но това не значи че нямаме власт над тях. И не означава, че не можем да ги променим в такива навици, които ще служат на лидерския ни потенциал. Можем! Ние сме абсолютни господари на мислите си. И колкото повече лична отговорност поемаш за всяка своя мисъл, толкова по-силен мислител – и лидер – ще станеш. Онова което ни прави истински хора, е способността ни да мислим за мисленето си.
Ето какво те съветвам да правиш всяка сутрин, ако наистина имаш сериозно намерение да пробудиш вътрешният си лидер, за да постигнеш звездни резултати във външния си живот. ...Всеки ден ставай един час по-рано и прекарвай тези шейсет минути в саморазвитие. ...Между другото, силно ти препоръчвам да започваш този час за саморазвитие в пет сутринта всеки ден. Както вече ти казах, за да изградиш този нов навик, са ти необходими около четиридесет дни. През това време ще изпитваш стрес, ще си раздразнителен и ще чувстваш умора. Ще намериш извинения от сорта на „това не е здравословно” или „генетично съм неразположен да ставам рано” ....След 40 дни ставането в пет сутринта, за да върши вътрешната работа и да бъдеш по-силен човек, ще се превърне в твоя втора природа. ...Всяка сутрин по време на този час ти препоръчвам седем практики, за да задействаш върха на възможностите ти. Тези седем най-добри практики – седемте фундаментални практики, са най-могъщите инструменти за всеки, който сериозно иска да пробуди вътрешния си лидер и с работата си да заслужи възхищението на другите. Ако ги изпълняваш редовно по време на утрешната си тренировка, ще постигнеш смайващи резултати. И обратно, ако пропуснеш дори само една от седемте фундаментални практики, посредствеността ще започне да настъпва, а твой постоянен спътник ще стане един враг, който се казва „средно качество”.
Седемте фундаментални практики на лично лидерство:
1. Учене. Чети книги, които те вдъхновяват, усилват характера ти и ти напомнят за примера на най-великите лидери в нашия свят. Също така слушай аудиокниги на най-различни теми – постигане на съвършенство, изграждане на екип, внасяне на иновации, уелнес, взаимоотношения и лична мотивация.
2. Мантри. Един от най-добрите начини да пренапишеш в съзнанието си ограничените си представи и програмите, които те водят към провал, е редовно да повтаряш позитивни изречения за това какъв лидер искаш да станеш и какви цели си си поставил.
3. Визуализации. Съзнанието работи с образи. Всяко велико постижение отначало е било серия образи във въображението на създателите си. Затова по време на часа за лидерство затвори очи и както прави всеки елитен спортист, си представи как осъществяваш целите си, играеш в най-добрата си форма и събуждаш докрай вътрешния си лидер.
4. Водене на дневник. Дневникът е забележително силен начин да мислиш по-ясно, да изградиш огромно самосъзнание и да записваш целите, които си си поставил. В часа за лично развитие записвай прозренията, чувствата, надеждите и мечтите си. Също така анализирай причините, ако се чувстваш отчаян за нещо, и изследвай дълбоко страховете си. Когато изследваме страховете си ние се освобождаваме от тях. Познай себе си и потърси връзка с всички онези таланти, които нетърпеливо очакват да ги освободиш. Дневникът ти е и място да изразиш благодарността си за всичко, което имаш, и да документираш пътуването си през живота. Животът е дар. И затова си струва да бъде записан.
5. Поставяне на цели. Да си поставяш цели и редовно да мислиш за тях е могъща дисциплина и постигане на успех. Целите създават фантастично силен фокус в кариерата и живота ти. Целите раждат надежда и позитивна енергия - А когато срещнеш трудности – на всички ни се случва от време на време – ясно формулираните цели ще ти послужат като Северна звезда и ще те изведат от бурята в неспокойни води. Целите ти носят и друго – живееш живота си съзнателно и продуктивно, а не пасивно, подхвърлян от случайността.
6. Физически упражнения. Редовната физическа активност подобрява функцията на мозъка, силно повишава нивото на енергията, помага ти по-ефективно да управляваш стреса и ти позволява да останеш по-дълго в играта.
7. Хранене. Онова, което ядеш, определя качеството на работата ти. Лидерството се влияе от диетата ти. Ако се храниш като победител, ще разполагаш с максимална енергия и винаги ще бъдеш в позитивно настроение. Помни също така, че ако ядеш по-малко, ще вършиш по-добре работата си.
Съветвам те всяка сутрин да си припомняш за колко неща трябва да си благодарен. Благодарността е противоотровата на страха. Тревогата и благодарността просто не могат да живеят под един покрив. А нещата, които оценяваш, започват да увеличават стойността си за теб. Искам да кажа, че ако дори само пет минути през първия час от денонощието се порадваш на всички хубави неща в живота ти, ще изпаднеш в състояние на дълбоко щастие. Колкото и да звучи банално, щастливите хора стават щастливи лидери.
Health is wealth – Здравето е богатство
Когато сме млади, жертваме здравето си за богатство. Но когато станем стари и мъдри, сме готови да жертваме и последната си стотинка за един ден добро здраве” ....Хората , които не могат да намерят време за ежедневни упражнения, накрая ще трябва да намерят време за ежедневни болести.
Inspiration matters – Вдъхновението е важно
Всеки ден, в който не си изпитал вдъхновение, е ден, който не си изживял докрай. Всеки ден трябва да пълниш отново извора на вдъхновението си, защото той всеки ден пресъхва от изпитанията на живота.
Neglect Not Your Family - Не пренебрегвай близките си
Солидната база вкъщи ще ти донесе солидни резултати в работата. Да чувстваш, че близките ти държат на теб и те обичат, е могъщо средство да успееш в личния си живот и в живота си като лидер.
Elevate your Lifestyle – Издигни стила си на живот
Всеки ден по някакъв начин подобрявай стила си на живот. ..Премини в живота в първа класа. Имаш само един живот, така че защо не му се насладиш докрай. ..Истинският ключ е да получиш нещата, които желаеш, но да не станеш зависим от тях.
ПЛАН ЗА НЕЗАБАВНО ДЕЙСТВИЕ
Запишете в дневника си петте неща, които ще направите веднага, за да презаредите вътрешния си лидер и да издигнете съзнанието, тялото, емоциите и духа си на по-високо ниво. После направете програма за безпогрешното изпълнение на тези пет цели през следващите седем дни, за да се възползвате от набраната скорост.
Лидерски цитат, който да помним:
Ако човек напредва уверено към мечтите си и се стреми да води живота, който си представя във въображението си, ще постигне небивал успех.
Хенри Дейвид Торо