Jan. 14, 2019

Poem

ЛИДЕРЪТ, КОЙТО НЯМАШЕ ТИТЛА
Съвременна притча за истинския успех в бизнеса и живота
Робин Шарма

Втори разговор за лидерството: Бурните времена раждат велики лидери

Ще упорствам, докато успея. Не съм роден на този свят за поражение и провалът не е в кръвта ми. Не съм овца, която чака овчарят, да я подгони с гега. Аз съм лъв и отказвам да говоря, да вървя и да спя с овцете. Ще упорствам докато успея.
Ог Мандино
Болката е временна. Отказването завинаги.
Ланс Армстронг

... Когато целенасочено се приближаваш, на което се съпротивляваш, вместо да го отхвърлиш настрана, ставаш не само по-уверен в бизнеса. Ставаш далеч по-уверен в начина, по който водиш живота си. Да си смел и да прегърнеш възможностите, които те изпълват със страх, превръща този страх в сила, показва ти кои са силните ти страни, както казва Ницше: „Онова, което не те убива ,те прави по-силен”
Колкото повече време прекарваш извън своята зона на комфорт, толкова повече се разширява тя. А това означава , че колкото повече се пресягаш, толкова повече нещата, които по-рано са те плашели, вече ти изглеждат нормални.
....Интелигентният бизнес използва трудните условия, за да получи от тях безплатни консултации, които ще го направят по-бърз и успешен
...ако сериозно искаш да растеш и драматично да подобриш ефективността си – като лидер и човек. Тъкмо нещата, които те плашат, са вратите към най-добрите ти лидерски способности. Една от всекидневните практики на първокласните лидери е редовно да правят нещо, което разширява пределите им и поставя предизвикателство пред ограниченията им .....Не може да има растеж или прогрес, без да ти се свива стомахът и физически да усещаш тревога. Обществото като цяло ни учи от най-ранна възраст, че да се чувстваш неудобно е нещо нередно и лошо и трябва на всяка цена да бъде избягвано. И ние се придържаме към това правило – играем на дребно и оставаме дребни.
Сенека е казал: Не се осмеляваме не защото нещата са трудни: нещата са трудни защото не се осмеляваме . ...Колкото повече стоиш в зоната на дискомфорта си , толкова повече ще се разширява зоната на комфорта си.
...Винаги, когато опитваш нещо ново, ще се чувстваш странно. Общо разпространената представа гласи, че ако нещо е ново, то е неправилно, Психологията на тълпата ти подсказва, че ако усещаш неудобство, трябва да се върнеш към това, което ти се струва естествено. Аз обаче искам от теб да запомниш, че всеки път, когато се устремиш към промяна и растеж, неизбежно ще се чувстваш странно. Това е добър знак. То означава единствено, че излизаш от безопасната за теб зона. Тогава се изграждат нови модели на мислене. Инсталират се нови форми на познание. Личните ти граници се разширяват.
В тежки моменти само се чувстваме зле. Истината обаче е , че те ни служат много добре. Правят ни по-силни. Свързват ни с дремещия в нас потенциал. Да, карат ни да се чувстваме дискомфортно. Създават объркване в главите ни и страх в сърцата ни. Но истината е че условията, поставящи най-големите предизвикателства пред нас са същите, които ни отвеждат до най-големият ни растеж и до най-удовлетворителните постижения. ...Често се налага да разрушиш нещата, за да ги изградиш отново по по-добър начин. ....Изправяш се пред собствената си неувереност .....и и когато се приближаваш към растежа и възприемаш дълбоката промяна, страховете ти излизат навън. ...Освобождаваш се от старите модели на съществуване и възприемаш новите. Основите на които си стоял досега, се сриват под краката ти, а това усещане наистина е неприятно. ..Това е закономерно. Старият фундамент и традиционните структури трябва да бъдат разрушени, за да се построят по-добри.
Продължавай да атакуваш дискомфорта си и поемай все повече интелигентни рискове. Страховете ти един по един ще изчезнат. Всеки ден прави нещата, които те плашат, и всеки ден елегантно ще трансформираш страха в сила. Това е начинът да изградиш увереност в себе си и да станеш непобедим. Продължавай да правиш нещата, от които се чувстваш некомфортно и се плашиш. Поемай рисковете, Приветствай промяната. Устреми се към големите си възможности. Всеки път, когато правиш това, вътрешният ти лидер се захранва с гориво. Скоро ще стигнеш до мястото, където всичко е възможно.

S P A R K - акроним
Говори откровено - Speak with candor
...в бизнеса вече искат да се ограждат с хора, които говорят за нещата такива, каквито са. Които са откровени. Които са прями. Които са изключително честни. Когато говориш голата истина, и нищо друго освен голата истина, печелиш доверие и уважение. ...Лидерът без титла винаги провежда трудните разговори, които по-слабите и по-малко качествените хора отбягват. Винаги общува по поразително директен и истински начин. Винаги пръв ще изрече истината, дори когато гласът му трепери, а дланите му се потят.....Важната част от лидерството е винаги да говориш честно, а не да търсиш одобрението на другите.
...Много е важно е „времето прекарано лице в лице”...Никога не изпращай имейл, ако можеш да се срещнеш с някого лично.... Важно за общуването и откровеността, че ако нещо е важно за човек, който е важен за теб, то трябва да стане важно и за теб. ...Можеш да кажеш каквото искаш стига да го кажеш с уважение.... и му позволява да запази достойнството си. ...Най-добрите лидери напомнят на хората за най-добрите им качества. И ги вдъхновяват да станат още по-добри. Прекрасните лидери влагат в думите си насърчение, подкрепа и позитивност, които стимулират другите към изумителни действия.
...С думите си можеш да накараш хората да се почувстват щастливи. С думите си можеш да подтикнеш хората да надхвърлят ограниченията си и да работят блестящо и в най-трудните дни. ..ако някой прави много грешки, обикновено му се казва: „Не си вършиш добре работата и няма да е зле да вземеш мерки за това” Но този вид общуване обезсърчава хората. Да говори откровено и ясно. Разбира се бъди силен лидер. Но защо да не кажеш: Ценя това, че влагаш много усилия и бих искал да споделя с теб някои възможности, които според мен ще издигнат качеството на работата ти на по-високо ниво?...Ако говориш насърчително, ще постигнеш много повече. Пак можеш да кажеш това, което искаш, но да си служиш с приповдигащи думи. Всичко се свежда до избора на думи. И най-добрите комуникатори разбират това.
...думите влияят и на собственото ти настроение. ..Езикът, който използваме, влияе върху това, дали ще реагираме на дадена трудност оптимистично или апатично. И трябва да знаеш, че думите всъщност са словесният израз на мислите ни. С езика си предаваш убежденията си на другите.
А убежденията ми управляват поведението, което на свой ред създава всички резултати. Лидерите без титла...не клюкарстват, не се оплакват, не осъждат. И никога не ругаят. Всеки ден те полагат всички усилия да си служат с думите, които вдъхновяват, ангажират и издигат. При това не само за околните, но и за самите тях. ...Като пречистиш речника си на лидер, ще подобриш вътрешната си енергия, стремежа си към съвършенство, скоростта на иновация и изобщо начина, по който играеш. Думите, които излизат от устата ти, оформят и думите, излизащи от устата на всичко около теб, защото им влияеш с примера си.
Онова, върху което се фокусираш нараства. А енергията ти следва посоката, в която изпращаш думите си. Когато говориш за нещо, то се усилва във възприятието ти, защото му отделяш внимание и енергия. Както казва психолога Уилям Джеймс: Нашето преживяване е онова, към което насочваме вниманието си”

ОПРЕДЕЛИ ПРИОРИТЕТИТЕ СИ - PRIORITIZE

Те насочват вниманието си само върху най-важните неща. Те притежават дисциплината да следят неотклонно нещата, когато са фундаментални за тях. Работят и живеят по едно просто правило: фокусирай се върху най – доброто и не обръщай внимание на нищо друго. Лидерството означава да знаеш много малко за повечето неща и слисващо много за съвсем малко неща. Но лидерите стават фантастични именно в тези малко на брой неща върху, които се фокусират.
...Използвай всяка минута от времето си, за да вършиш само онова, което ще те приближи до мястото, където искаш да стигнеш. Прави по-малко, но по-качествени неща. Препоръчвам ти да запомниш правилото 80/20: 80 процента от резултатите, които постигаш се дължат на 20 процента от дейността ти. Анализирай отблизо и точно тези малко на брой ценни практики, които генерират най-голям процент резултати. И после стани наистина много добър в тези малко на брой неща.
....5 те на ден – Препоръчвам ти всеки ден да записваш своите „5-те на ден”. По този начин ще се фокусираш върху основните си резултати. да си поставяш цели и да записваш намеренията си на хартия, за да оживеят и да придобият реалност, а не да бъдат неясни общи приказки, не само те ангажира спрямо приоритетите ти, но и наистина предизвиква прилив на позитивна енергия. А тя ти помага да постигнеш резултатите още по-бързо.

ТРУДНОСТИТЕ СЪЗДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТИ – ADVERSITY BREEDS OPPFRTUNITY

Всеки привиден неуспех носи със себе си някакъв подарък – врата към нещо ново и ако имаш очи да я видиш и смелост да минеш през нея, ще постигнеш още по-голям успех отпреди. „Когато е достатъчно тъмно, можеш да видиш звездите” гласи една стара поговорка. ...Всъщност проблемите не са нищо друго, освен площадка към още по-светли възможности. Истината е , че нищо не е само добро или само лошо. Нещата са такива каквито са. Начинът по който ги възприемаме ги прави „добри” или „лоши”. Прекрасната новина е че можем да контролираме възприятията си.
Нужно е да имаш огромна вътрешна сигурност, за да говориш на глас за собствената си несигурност. А в момента, в който осъзнаеш страховете си и ги изречеш на глас, те губят властта си над теб. ПВН – Продължавай да вървиш напред – Повтарям си го винаги, когато закъсам.
Никога не стой на едно и също място. Една японска поговорка гласи: „Ако те повалят седем пъти, стани осем пъти” Когато усетиш, че си обезсърчен и почти готов да се предадеш, продължавай да вървиш напред ПВН.
Упорство и търпение - ...Удивително е колко далече можеш да стигнеш, ако реши, че просто няма да се предадеш. Че провалът не е възможност. Че си човек, който отказва да загуби. Уинстън Чърчил казва: Никога не се предавай – никога, никога, никога, никога. На нищо, било то голямо или малко, важно или не значително, никога не се предавай, освен на убежденията си за чест и здравомислие” И между другото, по-добре е да преживееш огнен провал, защото си преследвал най-възвишените си амбиции, отколкото да прекараш най-хубавите си часове в гледане на телевизия. ...Прочутия психолог Ейбрахам Маслоу: Обикновено се страхуваме да станем онова, което зърваме за миг в най-прекрасните си моменти.
Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо.

РЕАГИРАЙ АДЕКВАТНО, А НЕ ПАНИЧЕСКИ - RESPOND VERSUS REACT
Капанът , в който много бизнесмени попадат, когато се явят трудности , е че ги обзема паника и прекарват цялото си работно време в гасене на измислени пожари. Вместо да се издигнат над хаоса, той ги поглъща и те стават част от него. Стават част от проблема, вместо да проявят лидерство и да бъдат източник на решението. Не свиквай да реагираш панически на предизвикателствата – научи се да реагираш адекватно. Когато си подложен на натиск действай елегантно. Не се тревожи за всичко онова, което не можеш да контролираш., а насочи цялото си внимание да подобриш нещата, които можеш да контролираш. Прояви инициатива. А това означава да поставиш началото. Бъди човек, който постига нещата. Прави така че да постигаш резултат, докато другите чакат някой да ги поведе. Помни, че най-прекрасният час на всеки велик лидер настъпва, когато привидно всичко се разпада. Вместо да стоят и да гледат, парализирани от страх, лидерите запазват спокойствие, справят се отлично със ситуацията и я преобръщат на 180 градуса. ... Винаги помни, че инициативата и упоритата работа са загряване за нещо, наречено успех.

КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВСИЧКИ – KUDOS FOR EVERYONE

Да бъдеш лидер без титла означава да вдъхновяваш и приповдигаш другите в един свят, който най-често прославя лошите неща. Ще ти напомня да отдаваш дължимото на хората. Да не забравяш, че хората се нуждаят от комплименти – дори за най-дребните неща, които са направили в трудни и изпълнени със стрес времена. Прекарвай всеки ден до края на живота си като един от онези редки индивиди, които насърчават усилията на другите, търсят винаги добрите страни на хората и аплодират дори най-дребната им позитивна постъпка. Повечето хора си мислят, че лидерството означава да поправяш и критикуваш другите, когато си вършат лошо работата. ...Истинското лидерство означава да хвалиш другите, когато си вършат добре работата. След като почнеш да правиш повече комплименти на колегите си, не забравяй и че малцината от нас знаят как да приемат искрената похвала. Но това , че не са я приели напълно, не означава, че не трябва да я поднасяш добре.
...Все едно, обещай си никога да не пропускаш да направиш комплимент за добрата работа на хората около теб. Забелязвай качеството. Хвали доброто изпълнение. Уважавай майсторски свършената работа. Недей да чакаш да го направи твоя мениджър. Направи го ти. Бъди лидер без титла.

ПЛАН ЗА НЕЗАБАВНО ДЕЙСТВИЕ

Първо, запишете в дневника си коя е най-голямата възможност за позитивна промяна в организацията ви. После обяснете и на какво се дължи вътрешната ви съпротива срещи нея. Накрая посочете трите най-важни награди, които ще получите , ако поставите начало на промяната от собствената си позиция.

Лидерски цитат, който да помним:
Животът започва там, където свършва личното ви удобство – Нийл Доналд Уолш